Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Adakah Router faktor Internet connectivity

    Share

    takberapapandai
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 49
    Registration date : 13/02/2009

    Adakah Router faktor Internet connectivity

    Post by takberapapandai on Fri Nov 20, 2009 12:34 pm

    Salam,

    ada sesiapa yg berilmu dan boleh bagi sedikit penerangan dgn persoalan saya ni.

    Soalan ; adakah Router menjadi faktor yg mempengaruhi quality internet connectivity.

    kat opis aku ni, masih guna lagi router yg aku beli lama dulu ;

    1. SMC Barricade 7004ABR (2001) - connect to 1MB enterprise streamyx (6users)
    2. Netgear FVS318 (2003) - connect to 1MB SOHO streamyx. (11users)

    So far aku takde masalah utk browse internet tapi dlm 3 bulan ni ada application aku yg selalu dpt connectivity loss utk dpt online data. Dan hari ini dah jadi barah.

    Aku ada 4 pc yg gateway ke SMC Barricade router, guna online application yg sama, hardware congf. sama, 3 vista - 1 XP. Tapi 2 vista pc ni selalu dpt connectivity loss.

    Tapi kalau browse internet atau buka online web based app. Ok aje.

    Vendor cakap suruh tambah ram vista ke 3Gb, ok aku tambah sama je.

    Aku pun dah tak tahu nak buat apa, vendor lagi bengong, bagi jawapan yg sekadar nak jawab.

    Itu la aku rasa nak tukar router lak.

    Tolong please

    Tq. bounce

    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 202
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Adakah Router faktor Internet connectivity

    Post by sawi on Fri Nov 20, 2009 2:40 pm

    *confirm pc2 tu tak kena virus attack network mcm conficker?
    test kat sini - http://honeyblog.org/junkyard/conficker/

    kalau router tu dah "lemau", cth capasitor dh hlg upaya, kembung ke, sepatutnya apa jenis pc pun akan alami masalah sama, loss sana sini, sbb router tu control@jd gateway utk proses internet connection.

    try buat speedtest + pingtest utk semua pc, tgk result mcm mana.

    kat tmpt aku pernah network down, dlm kes ni ada firewall, firewall control smua internet connection dr LAN, modem sambung ke firewall, kejap2 hilang connection, internet tak dc, ping 127.0.0.1 pun tak dapat, igt NIC rosak, bila reboot ok plk, tp dlm tempoh tertentu jd semula, siap tkr NIC server/firewall, sama jgk. Buat test pc2 dalam LAN, confirm sebahagian dh kena conficker Very Happy... baru la kelam kabut buat patch Razz

    takberapapandai
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 49
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Adakah Router faktor Internet connectivity

    Post by takberapapandai on Fri Nov 20, 2009 7:38 pm

    Tq Sawi,

    Conficker takde, speedtest&pingtest ok.

    Entah apa tak ke tak tahu le aku.

    Sawi aku nak tanya kau le..

    Alat network aku hub & switch ni dah lama (2001&2003)

    Cuma sekali je buat hal, itupun 5 tahun dulu. LAN down.

    Syukur sampai sekarang ok. tapi perlu ke aku tukar Hub & switch lama ni.

    LAN aku cuma standard trafik kampung je bukan MEtro.

    Janji jalan dan tarif light tak rosak.

    apa pandangan anda ? bounce

    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 202
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Adakah Router faktor Internet connectivity

    Post by sawi on Fri Nov 20, 2009 7:59 pm

    pendapat aku, mcm hub & switch tu, kalau ok takyah tukar, try ping antara LAN, kalau takde lost apa2 kira ok la. Try ping dgn packet besar skt ke, (lupa command plak). Kat office aku ni ada hub compex 8port, beli Januari, 2000. Adapter dh rosak, tkr 3rd party adapter, still jln smpai sekarang, cuma tahun lepas ada 1-2port dh takleh guna.

    cuma kalau HUB, dan network dlm LAN byk guna utk sharing file dalam LAN, ada network printer ke, elok la tukar pada SWITCH, lebih lancar n smooth LAN. Harga switch pun murah "giler" dah sekarang, tahun 2001 aku beli Dlink 8port HUB = RM350, sekarang Dlink 24port SWITCH pun rm200 jer (unmanaged 1 layer switch, kalau 2 layer/managed switch mahal la) Very Happy

    ------
    kalau modem/router pun mcm tu, buat speedtest ok, try download file besar pun speed maintain, kira ok tak perlu tukar.

    cuma dlm sesetengah kes, modem/router ni takleh tampung kalau byk sgt connection, blh hang, speed drop, etc. Tp kalau berlaku modem/router overload, semua pc yg connect akan rasa kesannya.

    takberapapandai
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 49
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Adakah Router faktor Internet connectivity

    Post by takberapapandai on Sat Nov 21, 2009 2:31 pm

    Tq, Sawi

    Sponsored content

    Re: Adakah Router faktor Internet connectivity

    Post by Sponsored content Today at 6:05 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 6:05 am