Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Tolong, Internet jadi slow bile laptop & pc online

    Share

    saxoration
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 1
    Registration date : 19/11/2009

    Tolong, Internet jadi slow bile laptop & pc online

    Post by saxoration on Thu Nov 19, 2009 6:52 pm

    Salam...
    saya guna aztech 600EU, router ni ada usb & ethernet slot, so pc saya connect melalui USB dan laptop connect gune ethernet
    yang peliknya, bile 1 computer/laptop online, internet jadi laju, tp kalau dua-dua online (laptop & pc) , dia jadi slow.. seolah2 mcm HANG connection tue...

    mcm2 cara dah saya buat, offkan DHCP, set static IP di kedua-dua pc/laptop.. yg pasti disini, takde kena mengena dgn virus/malware sbb dua dua pc&laptop saya bersih dari itu :p

    tlg saya kwn2..

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Tolong, Internet jadi slow bile laptop & pc online

    Post by ayoi on Fri Nov 20, 2009 10:58 am

    multiuser kena buat aztech 600eu tu dial sendiri bukan pc or laptop wat conecction..

    cth modem/router 192.168.1.1 ppoe dial up on router.

    pc 192.168.1.2 gt ip router*
    laptop 192.168.1.3 gt ip router *

    *with dns static streamyx 202.188.0.133/202.188.1.5

    jika tak boleh upgrade firmware yang latest utk modem/router tersebut.

    cara ni bukan wat permanent... sebab modem khas tuk combo je
    kalau nic takde leh guna usb dan sebaliknya
    utk sharing elok beli wifi or swicth baru conecttion tak ada error.


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

      Current date/time is Sun Dec 11, 2016 4:27 am