Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Macamana nak hapuskan virus buka browser laman web lucah???

    Share

    kluanggirl
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 25
    Location : Dok Duane2 ah
    Registration date : 18/07/2009

    Macamana nak hapuskan virus buka browser laman web lucah???

    Post by kluanggirl on Thu Nov 19, 2009 6:02 pm

    Ada kawan aku..bila komputer sambung ke internet...browser secara autonmatik ,terus jer buka laman web lucah..dia dah scan tapi antivirus tak detect..sape tau tolong nak buat macamana nak haram jadah tu!@

    kesian dia sebab anak2 dia guna komp tu. confused

    NazCYPHER32
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 373
    Age : 26
    Location : Seremban
    Job/hobbies : FSsimming,racing sim,3dmodelling
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Macamana nak hapuskan virus buka browser laman web lucah???

    Post by NazCYPHER32 on Thu Nov 19, 2009 8:13 pm

    mslh biase nih,suruh la tuannye reg sni,bole la kami membantu,remote ker..kalo guna internet explorer,biasenye mslsh virus,bad plugins,mcm activeX ker,plugin webplayer 'jahat' nih,..care pling senang solve kt internet option>advanced>reset,xpun uninstall activeX yg xde manufacturer details,..kalo xbole jgak,confirm ade virus yg direct IE bkk web tuh even on startup..

    mod pindah pegi utility&sekuriti..kite solve kt sane..

    Hiruka
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 887
    Age : 31
    Location : X: 9956 Y: 6544
    Job/hobbies : PC Maniac
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Macamana nak hapuskan virus buka browser laman web lucah???

    Post by Hiruka on Fri Nov 20, 2009 6:03 pm

    Assalamualaikum,

    Hmm..sptutnye kat Utiliti & Sekuriti sane cik kluang..hehe Razz

    Dh kena Adware / Malware le ni..Buat low level nye scanning through safemode. Guna updated Antivirus dan xtra malicious remover spt Malwarebyte, autorun eater etc pon ok..sesetengah Bad plugin, uncertified activeX xleh nk kill through window..sometime ade injector dh embed hidden Execute file dlm windows file.

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: Macamana nak hapuskan virus buka browser laman web lucah???

    Post by johnburn on Sat Nov 21, 2009 1:01 am

    Download hijackthis, scan dan paste log dia kt sini.


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    dans kam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 172
    Age : 35
    Location : Wangsa Maju
    Job/hobbies : PHP
    Registration date : 19/02/2009

    Re: Macamana nak hapuskan virus buka browser laman web lucah???

    Post by dans kam on Mon Nov 23, 2009 3:38 pm

    Cadangan:
    1. Setkan DNS guna openDNS. atau

    2. Gunakan Mozilla Firefox dan set sebagai default Internet Browser. Install plugin Adblock Plus dan apa2 addon sekuriti yg sepatutnya.
    Try ni jugak https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/4351

    Mitnick.K.
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 10
    Age : 66
    Location : cyber
    Job/hobbies : computer
    Registration date : 19/11/2009

    Re: Macamana nak hapuskan virus buka browser laman web lucah???

    Post by Mitnick.K. on Mon Nov 23, 2009 4:40 pm

    cuba tengok kat setting default webpage. kot2 url website lucah tu ade kat sana. solution boleh clearkan je url tu @ gantikan dgn search engine mcm google

    test0123
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1002
    Age : 33
    Location : Bandar Tasek Mutiara, Penang
    Job/hobbies : Executive/ Cari Gondang
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Macamana nak hapuskan virus buka browser laman web lucah???

    Post by test0123 on Mon Nov 23, 2009 6:04 pm

    tukar homepage

    hampeh
    Ahli
    Ahli

    Number of posts : 866
    Registration date : 28/02/2009

    Re: Macamana nak hapuskan virus buka browser laman web lucah???

    Post by hampeh on Tue Nov 24, 2009 12:36 pm

    boleh try download ni(spybot search and destroy) pastu update + scan + fix(yang kaler merah selalunya wajib fix,yang kaler lain tu biar pun xpe) ..
    http://www.safer-networking.org/en/download/

    Bukan apa takut ada trojan dalam pc yang setkan homepage tu .. spybot search and destroy ni boleh block site2 malware dan perkemaskan lagi security browser ..

    ...duk tgh tulis reply ni baru sedar da lama da thread ni Sad . send jela Very Happy

    ScareCreW
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 357
    Registration date : 17/03/2009

    Re: Macamana nak hapuskan virus buka browser laman web lucah???

    Post by ScareCreW on Tue Nov 24, 2009 2:59 pm

    guna linux. tak kiralah opensuse, mandriva, fedora ke.
    tak perlu risau virus, spyware, malware, trojanware, browser hijackware dll.
    selesai masalah.

    NazCYPHER32
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 373
    Age : 26
    Location : Seremban
    Job/hobbies : FSsimming,racing sim,3dmodelling
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Macamana nak hapuskan virus buka browser laman web lucah???

    Post by NazCYPHER32 on Tue Nov 24, 2009 4:33 pm

    ScareCreW wrote:guna linux. tak kiralah opensuse, mandriva, fedora ke.
    tak perlu risau virus, spyware, malware, trojanware, browser hijackware dll.
    selesai masalah.

    xmnyelesaikan masalah..memberi beban n mslah baru plak kt kwn TS tuh nnti...

    bazsh
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 401
    Age : 35
    Location : New Castle
    Job/hobbies : Surfing/Games
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Macamana nak hapuskan virus buka browser laman web lucah???

    Post by bazsh on Wed Nov 25, 2009 12:22 pm

    Cuba TS download & scan guna HijackThis
    Download MBAM & scan
    Download CaSIR & scan

    ScareCreW
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 357
    Registration date : 17/03/2009

    Re: Macamana nak hapuskan virus buka browser laman web lucah???

    Post by ScareCreW on Wed Nov 25, 2009 6:54 pm

    kalau takut berubah sistem operasi, masalah tidak akan selesai.

    hampeh
    Ahli
    Ahli

    Number of posts : 866
    Registration date : 28/02/2009

    Re: Macamana nak hapuskan virus buka browser laman web lucah???

    Post by hampeh on Wed Nov 25, 2009 7:05 pm

    ^ lol.. kalau pengguna setia linux pun jangan la sampai alternatif suruh tukar OS terus . Aku dulu pun kena tapi lepas google sana sini cari dapat gak akhirnya nak atasi masalah ni . Tak payah tukar pun OS

    Sponsored content

    Re: Macamana nak hapuskan virus buka browser laman web lucah???

    Post by Sponsored content Today at 5:39 pm


      Current date/time is Sat Dec 03, 2016 5:39 pm