Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    php pasal Date

    Share

    cixent
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 44
    Age : 27
    Location : Tumpat, Kelantan
    Job/hobbies : Jobless
    Registration date : 08/04/2009

    php pasal Date

    Post by cixent on Sat Nov 14, 2009 5:29 pm

    Nak tanya kenapa bila aku guna Date(); tarikh dier lewat sehari dari yang kat pc aku...

    dans kam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 172
    Age : 35
    Location : Wangsa Maju
    Job/hobbies : PHP
    Registration date : 19/02/2009

    Re: php pasal Date

    Post by dans kam on Sat Nov 14, 2009 10:04 pm

    Salam..

    Kemungkinan untuk jadi mcm tu.
    - Kalo mende tu jadi bila ko dah upload ke web hosting, maybe tarikh kat server tu yg lambat.
    - Kalo jadi masa kat localhost, maybe sbb setting default_timezone_set kat php.ini ko tu tah negara mana punya tah.

    Cadangan:
    - cuba setkan date_default_timezone_set kat php ini ko kepada('Asia/Kuala_Lumpur ')
    - atau setkan kat line pertama page php ko tu mcm kat bwh ni
    Code:

    <?php
    date_default_timezone_set('Asia/Kuala_Lumpur ');
    ?>

      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 9:55 am