Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Nak Beli Laptop Gaming(Acer@Compaq)

    Share

    azri90
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 88
    Location : Subang
    Job/hobbies : Sakat adik techik pempuan aku
    Registration date : 03/03/2009

    Nak Beli Laptop Gaming(Acer@Compaq)

    Post by azri90 on Tue Mar 03, 2009 10:57 pm

    Aku kenan dengan satu laptop nie,model x silap aku acer 4935G dgn grafik Nvidia 512MB DRR2....tapi arga RM2999...bajet aku hanya RM2500...so pe pendapat korang eh??

    mhfxtreme
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 46
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Nak Beli Laptop Gaming(Acer@Compaq)

    Post by mhfxtreme on Wed Mar 04, 2009 12:45 am

    Aku dh try main 4935G ni..bagi aku ok je stakat nk main latest strategy games.. tapi kalau nk main RPG dan seangkatan kena rendahkan setting xpn kena pakai GPU 9600M GT. Main bola pun best gak laptop ni...lagipun semua Nvidia mobile 9 series GPU dah support CUDA..baik utk EA games..

    chank
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 91
    Age : 28
    Job/hobbies : MIS OFFICER
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Nak Beli Laptop Gaming(Acer@Compaq)

    Post by chank on Wed Mar 04, 2009 9:29 am

    hp atau compaq la murah dan tahan lasak......... Very Happy

    matyus
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 55
    Age : 26
    Job/hobbies : melayari internet
    Registration date : 26/02/2009

    Re: Nak Beli Laptop Gaming(Acer@Compaq)

    Post by matyus on Wed Mar 04, 2009 1:19 pm

    aku rasa acer@compaq xbagus la utk gaming....

    azri90
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 88
    Location : Subang
    Job/hobbies : Sakat adik techik pempuan aku
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Nak Beli Laptop Gaming(Acer@Compaq)

    Post by azri90 on Wed Mar 04, 2009 2:46 pm

    So laptop pe bgus utk gaming nie??

    matyus
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 55
    Age : 26
    Job/hobbies : melayari internet
    Registration date : 26/02/2009

    Re: Nak Beli Laptop Gaming(Acer@Compaq)

    Post by matyus on Wed Mar 04, 2009 7:21 pm

    ape2 je lptop slain compaq n acer,hehe (bkn diskriminasi tp kongsi pngalaman) sbb brand tu cpt rosak hardware wlaupun spec power,antara pling bgus aku rsa asus tp harga tu mmg mahal jgk la,hu5

    daimon
    Moderators
    Moderators

    Number of posts : 245
    Age : 28
    Registration date : 12/02/2009

    Re: Nak Beli Laptop Gaming(Acer@Compaq)

    Post by daimon on Wed Mar 04, 2009 8:12 pm

    laptop = x bagus utk gaming...

    gaming = desktop

    laptop kalau bukan DELL XPS @ Alienware @ ASUS G series, jgn panggil ianya gaming laptop...
    just an ordinary laptop, remember that~

    acer & compaq = no gaming laptop~!

    azri90
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 88
    Location : Subang
    Job/hobbies : Sakat adik techik pempuan aku
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Nak Beli Laptop Gaming(Acer@Compaq)

    Post by azri90 on Thu Mar 05, 2009 12:17 am

    Adeh,aku paham...aku dah ada satu set dekstop khas utk gaming....aku nak men game yg biasa2 ja(bukan cm MARIO)....tapi game yg cm NFS Most Wanted ke,NFSU2...lgpun nak wt xsignment nanti senang...leh bwk g mane2 je...lau boring2 leh men game,tapi bukan game grafik low sgt...erti kata game grafik serdang2 ja....

    matyus
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 55
    Age : 26
    Job/hobbies : melayari internet
    Registration date : 26/02/2009

    Re: Nak Beli Laptop Gaming(Acer@Compaq)

    Post by matyus on Thu Mar 05, 2009 1:34 am

    klu lptop yg mmg khas utk gaming,ssh nk bwk pg mane2 la,tgk ASUS G series la,bkn men bsar lg laptop tu,nk bwk pg mane2 agak ssh gak la,cari benQ pn bleh,mcm ordinary laptop tp spec bleh tahan la skang....

    mhfxtreme
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 46
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Nak Beli Laptop Gaming(Acer@Compaq)

    Post by mhfxtreme on Thu Mar 05, 2009 2:34 am

    acer ngan HP ada ape gaming laptop.. cth Acer Gemstone.. review bagus ape..







    gemstone ni antara product2 yg bagus.. xdinafikan acer yg bwh2 agak hampeh.. nk beli laptop for gaming tgk GPU yg digunakan..kalau nk main game NFS Nvidia 9300M G atau ATI 3450 dedicated dh ok.. tapi jgn la setting high sgt.. nak best ambik 9600M GT ke atas utk Nvidia Atau HD 4500 series ke atas... mcm aku pakai acer 6935G 9600M GT GPU main fallout ngan crysis ok ape.. tapi xde le nk setting high sgt. cuma laptop aku agak power hunger.. bettery life xlama sgt.. yg lain ok. biaslaa kalau yg bagus2 ni agak mahal. tapi kalau dh dasperate nk main high games kt laptop kena le berkorban fulus.. tepuk dada tanya iman... Very Happy

    mattjack
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 44
    Registration date : 25/02/2009

    Re: Nak Beli Laptop Gaming(Acer@Compaq)

    Post by mattjack on Thu Mar 05, 2009 5:18 am

    laptop .....kalau nk main game biase je ok laa....
    setting jgn tinggi sgt..
    bagi aku kalo acer ngan grafik 9100m ngan compaq 8200 tu xyah laa nk wat gaming....
    satgi takut rosak jer....
    sebab aku pernah dengar yg compaq punye laptop grafik kad power tapi mobo die xdapat menampung.....and kalo pakai amd proc utk laptop......paham2 la...
    panas!!!!!!!!!!!!!!!!!

    shump
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 136
    Age : 41
    Registration date : 19/02/2009

    Re: Nak Beli Laptop Gaming(Acer@Compaq)

    Post by shump on Thu Mar 05, 2009 8:07 am

    daimon wrote:laptop = x bagus utk gaming...

    gaming = desktop

    laptop kalau bukan DELL XPS @ Alienware @ ASUS G series, jgn panggil ianya gaming laptop...
    just an ordinary laptop, remember that~

    acer & compaq = no gaming laptop~!

    aku setuju ngan daimon...laptop x sesuai la utk men game..walaupun spec dia membenarkan utk main game. Salah satu sbb dia laptop nie x brapa sesuai la utk keja2 heavy duty..kalo desktop tuh x dak hal..aku penah on dekstop aku smpi dekat 2 minggu tanpa offkan hehehe xde apa2 pn..cuba korang try buat cam tuh pada laptop tgk apa jadik... Very Happy

    mon678
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 503
    Age : 30
    Location : jb
    Job/hobbies : computer2....computer x habis2
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Nak Beli Laptop Gaming(Acer@Compaq)

    Post by mon678 on Thu Mar 05, 2009 10:43 am

    daimon wrote:laptop = x bagus utk gaming...

    gaming = desktop

    laptop kalau bukan DELL XPS @ Alienware @ ASUS G series, jgn panggil ianya gaming laptop...
    just an ordinary laptop, remember that~

    acer & compaq = no gaming laptop~!
    mmg btul pun ape en.daimon ckp.....slain model2 laptop yg daimon ckp tue...tue baru laptop gaming..harga cecah rm6-7k..ade berani....desktop pc lebih suitable for gaming..nk upgrade mudah senang...Gc, dgn proc blh upgrade,hdd blh tmbah byk...laptop?hahahah....

    Han_Hin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 338
    Location : Sarawak
    Job/hobbies : Main Golf,Bola Tanpa Bola,Main Mata.
    Registration date : 26/02/2009

    Re: Nak Beli Laptop Gaming(Acer@Compaq)

    Post by Han_Hin on Fri Mar 06, 2009 11:48 pm

    laptop benq joybook,asus dan dell ade saiz tak le besar sangat dlm brt 2.5kg

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Nak Beli Laptop Gaming(Acer@Compaq)

    Post by sheikomatic on Sat Mar 07, 2009 12:00 am

    daimon wrote:laptop = x bagus utk gaming...

    gaming = desktop

    laptop kalau bukan DELL XPS @ Alienware @ ASUS G series, jgn panggil ianya gaming laptop...
    just an ordinary laptop, remember that~

    acer & compaq = no gaming laptop~!

    laptop memang tak sesuai untuk gaming, tapi kalau nak ambik dell xps/alienware/g series ke melampau la harga die..
    ramai orang tak mampu.. So aku suggest pun yang harga around 2000 jek.. buat pilihan yang paling bagus kat dorang, bagi berbaloi duit yang dorang keluarkan tu..

    normal laptop dalam rm2000 pun dah boleh buat gaming, kena pandai pilih je.. pilih yang ade graphic card dengan better cooling je.. pastu tukar ram 3GB
    layan jugak main game...

    p/s= DELL XPS yang paling murah, rm2999, pakai graphic integrated intel x3100hd je, boleh ke untuk gaming?

    mhfxtreme
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 46
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Nak Beli Laptop Gaming(Acer@Compaq)

    Post by mhfxtreme on Sat Mar 07, 2009 1:43 am

    tak dinafikan nk high end gaming laptop xsesuai..tapi kawan kite tanya laptop apa yg sesuai utk die main games.. myb dia ni yg jenis mobile pas 2 nk main games kat mane2.. kt atas flight myb.. jadi sekurang2nya bleh gak kite tlg die mane satu the best choice. kan ini dlm thread komputer mudah alih

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Nak Beli Laptop Gaming(Acer@Compaq)

    Post by sheikomatic on Sat Mar 07, 2009 6:34 am

    azri90 wrote:Aku kenan dengan satu laptop nie,model x silap aku acer 4935G dgn grafik Nvidia 512MB DRR2....tapi arga RM2999...bajet aku hanya RM2500...so pe pendapat korang eh??

    kat atas ni pun dah confirm budget, senang la..
    suggestion aku..

    Compaq Presario CQ40-134AX

    antara21
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 318
    Age : 29
    Location : UP
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Nak Beli Laptop Gaming(Acer@Compaq)

    Post by antara21 on Sat Mar 07, 2009 1:27 pm

    um..dell XPS series, of kos walopon laptop mmg bukan untuk gaming, tapi specs XPS ni membolehkan jugak la maen game kat laptop..hehe. um, skarang acer da letak nvidia 9300gs kan? hm~

    azri90
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 88
    Location : Subang
    Job/hobbies : Sakat adik techik pempuan aku
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Nak Beli Laptop Gaming(Acer@Compaq)

    Post by azri90 on Sat Mar 07, 2009 7:47 pm

    sheikomatic wrote:
    azri90 wrote:Aku kenan dengan satu laptop nie,model x silap aku acer 4935G dgn grafik Nvidia 512MB DRR2....tapi arga RM2999...bajet aku hanya RM2500...so pe pendapat korang eh??

    kat atas ni pun dah confirm budget, senang la..
    suggestion aku..

    Compaq Presario CQ40-134AX
    Owh...ok jugak...Tapi bukan compaq terkenal dgn panas dlm dia ke???
    selain itu??

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Nak Beli Laptop Gaming(Acer@Compaq)

    Post by sheikomatic on Mon Mar 09, 2009 4:50 pm

    walaupun Dell XPS spec die memang untuk gaming, tapi harga die maybe ramai daripada kita tak mampu.. yang pakai integrated graphic pun dah rm3000.. tak berbaloi..

    compaq memang agak panas, just pakai notebook cooler, dan jaga temperature sket..
    aku dah test compaq cq40 tu, score 3d mark pun dah nak dkat 2000, kalah geforce 9300

    azri90
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 88
    Location : Subang
    Job/hobbies : Sakat adik techik pempuan aku
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Nak Beli Laptop Gaming(Acer@Compaq)

    Post by azri90 on Mon Mar 09, 2009 5:30 pm

    Maknenya bagi korang acer 4935G x berbaloi r nak amik berbanding dgn Compaq yg korang cdgnkn nie???

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Nak Beli Laptop Gaming(Acer@Compaq)

    Post by sheikomatic on Mon Mar 09, 2009 10:41 pm

    budget berape sbenarnye? rm2500 ke rm2999?

    kedai pun first akan tanye budget dulu.. then baru we all boleh suggest.. kalau budget rm2999 baik ambik 4935G...

    azri90
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 88
    Location : Subang
    Job/hobbies : Sakat adik techik pempuan aku
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Nak Beli Laptop Gaming(Acer@Compaq)

    Post by azri90 on Tue Mar 10, 2009 8:53 pm

    OK la...senang kata ada Rm3000...tapi aku nak tahu apa cdngn korang ttg laptop pki grafik ATi atau Nvidia...mane lg bgus??

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Nak Beli Laptop Gaming(Acer@Compaq)

    Post by sheikomatic on Tue Mar 10, 2009 10:32 pm

    Kalau nak graphic card basically refer to 3dmark score..
    Ni score graphic card laptop..

    3dmark06 score:
    ATi Radeon 3470 Mobility : 1959 points
    ATi Radeon 3450 Mobility : 1978 points
    Nvidia Geforce 9300M G : 1958 points
    ATi Radeon 3200 Mobility : 1446 points
    Nvidia Geforce 9100M : 1200 points
    Intel Graphics Media Accelerator (GMA) 4500MHD : 881 points
    Intel Graphics Media Accelerator (GMA) X3100 : 517 points

    azri90
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 88
    Location : Subang
    Job/hobbies : Sakat adik techik pempuan aku
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Nak Beli Laptop Gaming(Acer@Compaq)

    Post by azri90 on Wed Mar 11, 2009 7:27 pm

    Oh,dari segi ketahanan???kn compaq byk heat prblm.....

    Sponsored content

    Re: Nak Beli Laptop Gaming(Acer@Compaq)

    Post by Sponsored content Today at 8:26 pm


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 8:26 pm