Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Masalah Tikus kembali lagi ...

    Share

    hairulfadly
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 281
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Wayang
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by hairulfadly on Thu Mar 05, 2009 10:31 am

    Ye tak ye jugak ek..
    Sejuk pulak air tu nanti..
    Takpe la nanti aku letak air panas bila tikus tu dah masuk
    dalam perangkap tu..

    mon678
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 503
    Age : 30
    Location : jb
    Job/hobbies : computer2....computer x habis2
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by mon678 on Thu Mar 05, 2009 10:46 am

    minyak panas blh...lambat sejuk..bwh taruk bara api..hahah

    Aku Tak Sengal
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 635
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by Aku Tak Sengal on Thu Mar 05, 2009 2:11 pm

    teri-chan wrote:hapara.. sengal.. idea ko la tak ok.... air pns lama2 sejuk... ko nk tngu tikus tu lg mkn ms...
    haha.. betul gak..
    tapi kalo bekas tu besar n penuh ngan air.. sure tikus tu lemas kalo jatuh...
    melainkan tikus tu terer berenang... huhu..

    ps:senang2 ko tuang asid jer la dalam bekas tu..

    mon678
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 503
    Age : 30
    Location : jb
    Job/hobbies : computer2....computer x habis2
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by mon678 on Thu Mar 05, 2009 3:34 pm

    peh tuang asid..?aku rase kene carik bekas kaca yg besar or besi...hehe...abis cair terus

    crazy_labelle
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 370
    Age : 87
    Location : on da way to umah cullen...
    Job/hobbies : baca n tgk cite twillight...
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by crazy_labelle on Thu Mar 05, 2009 3:54 pm

    MalaYneuMaya wrote:assalamualaikum...
    nampak mcm efektif tapi kalu ending dia brutal and no mercy, baik pakai perangkap sepit tu aje...
    buang dlm utan aje..aku yg berjiwa seni ni tak sanggup bunuh...oh
    hahaha... ade pla jiwa seni la ape la...
    ckap je la ko species kucing moden yg takut tikus... Razz

    tp kan... tikus kat umah lama ak sgt bijak....

    mcm kitorg bubuh perangkap sepit tu...
    makanan hilang... tp tikus xde...

    lg satu... die wat lubang kat kabinet dapo...
    tp die ley sorokkan lubang dgn habuk kayu...

    n kerja2 si tikus ni dilakukan dgn sgt senyap n bersih...
    mmg ak salute la... maybe hobi die makan kismis....

    ok... on topic balik... huhu...
    bukan tikus bole pnjat ke... takat kabinet dapo n tingkap die selmba je...
    apatah lg bekas mcm tong sampah etc...
    maybe ko kne ltak gam kayu... or something similar...

    hairulfadly
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 281
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Wayang
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by hairulfadly on Thu Mar 05, 2009 5:30 pm

    aku dah beli 2 perangkap dah..
    satu yang jenis sepit..
    satu lagi yang jenis kurungan tu..

    tadi aku nampak tikus tu dengan muka selamba turun
    tangga rumah..siot la..
    semalam betul2 dia jalan depan aku..
    dekat je dengan kaki tu..

    Terkujat..aku..

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 32
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by MalaYneuMaya on Thu Mar 05, 2009 6:09 pm

    assalamualaikum...

    crazy_labelle wrote:
    hahaha... ade pla jiwa seni la ape la...
    ckap je la ko species kucing moden yg takut tikus... Razz

    bukan mcm tu..

    maksud aku matlamat tikus tu duduk dlm umah sebab nak carik makanan...kalu taknak kongsi makanan dgn beliau, hanta je la jauh2 bukan dibunuh...itu pendapat aku la... sebab: carik makanan = hukum bunuh, nampak tak adil..

    melainkan tikus2 tu dah mengancam keselamatan ko spt menanam periuk api dll, itu buleh dipertimbangkan..

    dan diingatkan menyeksa haiwan pon tak dibenarkan dlm agama..

    btw, perangkap jenis sangkar/kurungan 4 segi...dulu aku pakai tu la..pasang aje umpan dlm tu, bila dia tarik umpan tu, pintu akan tutup seniri..beliau akan terkurung dan anda buleh poskan ke mana2..

    INI DIA


    --------------------------------------------

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by ryna168 on Thu Mar 05, 2009 6:53 pm

    hairulfadly wrote:aku dah beli 2 perangkap dah..
    satu yang jenis sepit..
    satu lagi yang jenis kurungan tu..

    tadi aku nampak tikus tu dengan muka selamba turun
    tangga rumah..siot la..
    semalam betul2 dia jalan depan aku..
    dekat je dengan kaki tu..

    Terkujat..aku..

    hahahahahaha...sama jer problem kita hairulfadly..kt umah sewa rina pun camtu gak..tikus2 ni selamba ke dok kt dapo mkn2..rina gi toilet,wat tak tahu je tikus tu..macam2 dah buat,still tak mati gak tikus tu..maybe tikus tu tahu kitaorg ni takut ngan dia kot..takpun tikus tu tikus jantan,dia saja nak ngorat kitaorg...hahahahaha..

    hairulfadly
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 281
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Wayang
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by hairulfadly on Thu Mar 05, 2009 7:03 pm

    Tikus tu tak menanam periuk api..
    Tapi tikus tu berak dekat belakang gobok kat dapur..
    Habis najisnya bersepah-sepah..
    Berbau pulak tu..
    Aku dah sapu dah najis dia tadi..

    Kalau aku dapat tikus tu..
    Tahu la aku nak buat..
    Aku pos ke Amerika sana..

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by teri-chan on Thu Mar 05, 2009 9:42 pm

    apa MalaYneuMaya ckp ader benarnya juge... ko setelkan cr terbaik la... aku tableh tgk muka tikus tu... comel benar... aku nk je bg kat kucing aku bg lambung2 dulu b4 die ngap hehehe.. dh stat ngap aku buang la tikus tu huhuhu...

    tp... bile aku nk buang pandai la pulak tikus tu buat muka kesian....


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    afizsxp
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 104
    Age : 33
    Location : Bukit Tinggi,Klang
    Job/hobbies : Stc
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by afizsxp on Sat Mar 07, 2009 3:21 am

    Hahaha...bermacam2 idea yg aku dengo daripade memerangkap..membunuh
    dan menyiksa...bab menyiksa dan membunuh mmang aku xstuju
    macam nilah...

    Ko perangkap je tikus tu ngan perangkap tikus pastu ko letak keju or kek lapis
    sure mesti diorang terpedaya ngan bau tu..
    aku pnah try idea ni kt mane2 umah member aku
    sumenye setel..hehee...
    tp jangan le bunuh,ko campak je die kt utan...
    aku bab bunuh hewan ni xbleh buat..kesian
    sedangkan aku pnah tengok member aku pancing ikan
    pastu plak ikan tu aku tengok tercungap2..kesian tol
    and then bile member aku tngah leka,aku pun lpaskan balik
    ikan tu..huhu....xpasal2 badan aku berbirat kene libas ngan
    joran buluh member aku....hahahahahaa
    time tu umur aku 10thn..

    hairulfadly
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 281
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Wayang
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by hairulfadly on Sat Mar 07, 2009 8:47 am

    Aku dah dapat sekor tikus tu semalam..
    Dia masuk dalam sangkar..

    Aku dah lepaskan dia semalam hidup2 kat hutan Bukit Gasing..
    (peluang pertama untuk bagi dia hidup)
    Jangan dia datang ke rumah aku lagi sudah...
    Kalau dia datang juga..pastu kena perangkap..

    Siap la dia..
    Dah takde peluang lagi dah untuk dia hidup kali ke 2..
    Kali ni aku sembelih dia hidup-hidup..
    Pastu buat sup..
    Bagi kucing jiran sebelah rumah aku makan..hehe..

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by teri-chan on Sat Mar 07, 2009 9:14 am

    wahahahah!!!

    mana ko tau tu tikus yg sama? ko cat bdn die kaler merah ke? tp.. syabbas bette syabbas... i'm proud of u.. tak membunuh n menyeksa haiwan lain.


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    ztecon
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 540
    Age : 59
    Location : North Planet Zargus
    Job/hobbies : Thinking Out Of Board
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by ztecon on Sat Mar 07, 2009 9:41 am

    kat umah aku pakai yg jenis mcm tom n jery pakai tuh sepit kepala...hahaha..memang ganas gile... mantop...

    p/s:kalau kat indon diorg mkn tikus nie mcm wat fried chicken...penah dpt email org hantar..sebijik mcm ayam goreng...perghhh....enak


    --------------------------------------------
    "Transforming Higher Education For a Sustainable Tommorow"





    masalah tentang pembelajaran?inginkan rujukan?isu semasa?

    boleh log on www.rujukanilmu.forumotion.net

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by ryna168 on Sat Mar 07, 2009 10:06 am

    membunuh tikus tak salah sbb ia makluk perosak..lainla kalau tikus tu jln kt tgh jln raya n kita gi kejar n tangkap pastu bunuh,,tu lain ceritala..kalau tikus tu merosakkan brg2 kat rumah kita n pastu kita dpt tangkap,hukum membunuh adalah harus.,tp kalau nak lepaskn pun tak salah.. bounce

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by PELUKIS on Sat Mar 07, 2009 1:35 pm

    aku dulu duduk kat kg baru pasar minggu..
    aku dok kat umah kedai....

    1) bagi aku kalau bela kucing belum tentu berhasil..
    kerana aku pernah nampak kucing aku makan sepinggan ngan tikus kat atas singki..

    2) kalau guna perangkap tikus pula adalah adalah kejayaan sementara...
    kerana mereka bijak dan tau itu perangkap....

    3) jika guna racun tikus lak pun agak nyusah kan...
    kerana bila dia mati jadi bangkai jenoh nak cari kat mane bangkai tu..

    4) guna api contoh kebakaran.... (ianya agak gila)
    mesti tikus tu ade semula percayalah...

    buat masa ini ade satu cara yang agak boleh
    di guna pakai walaupun cara dia agak kejam la (GUNA GAM)

    caye tak kalau aku kate aku pernah nampak tikus tua kat umah aku sebesar kucing...

    hairulfadly
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 281
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Wayang
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by hairulfadly on Sun Mar 08, 2009 3:39 pm

    Opocot.. tikus lalu bawah meja komputer aku..
    Nak kena dia ni..
    Ada lagi rupanya ko..

    Ini musti geng dia yang seekor lagi tu..
    Takpe..bersedia untuk Plan B..

    Memperkenalkan perangkap sepit besi yang berwarna hitam...


    Aku dah bakar kelapa tadi buat umpan..

    hairulfadly
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 281
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Wayang
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by hairulfadly on Mon Mar 09, 2009 9:53 am

    Hampeh punya tikus..
    Pagi tadi aku periksa line internet takde..
    Line telefon pun takde..

    Aku pelik apasal tiba-tiba takde lain ni..
    Aku dah bayar bil telefon..
    Aku check lampu yang ada wayar telefon tu..
    Tak menyala...
    Aku check rupa-rupanya putus..
    Ada kesan gigitan tikus..
    Arghh..

    Setsuna F. Seiei
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 210
    Age : 59
    Registration date : 27/02/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by Setsuna F. Seiei on Mon Mar 09, 2009 10:19 am

    ko letak umpan apa dalam trap tikus tu? hehe letak cheese satu ketul baik punya baru dia mai kut .. bahaya kalo tikus ko ni cam tikus dalam tom and jerry letak trap aper pun mesti confirm tak leh blah

    hairulfadly
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 281
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Wayang
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by hairulfadly on Mon Mar 09, 2009 10:58 am

    @Setsuna F. Seiei

    Aku letak kelapa bakar sebagai umpan..
    Yer..macam tikus dalam cite kartun Tom & Jerry tu..
    Pandai plak tikus tu tak makan..
    Macam tahu-tahu jek itu perangkap..
    Huhuhu..

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by teri-chan on Tue Mar 10, 2009 8:48 am

    kelapa bakar? tak yah susah2.. letak roti biasa pun boleh. cheese? apa typical sgt? tikus mkn apa sajalah! bukan keju je huhuhu...


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    mon678
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 503
    Age : 30
    Location : jb
    Job/hobbies : computer2....computer x habis2
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by mon678 on Tue Mar 10, 2009 5:32 pm

    keju mahal taruk roti..jerk...tak pun ayam..kat opis aku tikus mkn kuih raye...abis kuih raye aku....huhuhu

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 32
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by MalaYneuMaya on Tue Mar 10, 2009 8:28 pm

    assalamualaikum...

    tinggal seko lagi kan?

    melampau plak kalu bagi keju..mahal..

    kalu dia tak mkn umpan klapa bakar tu, tuka la umpan lain plak...main tuka2 umpan sampai dia makan jugak akhirnya..

    ditakuti yg tinggal seko tu tikus betina yg sarat mengandung, tgk2 dah klua lagi 5 eko...wahahahahaha Twisted Evil


    --------------------------------------------

    hairulfadly
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 281
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Wayang
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by hairulfadly on Tue Mar 10, 2009 8:30 pm

    Susah la nak tangkap yang seekor lagi ni..
    Macam dia dah tahu jer yang tu perangkap..
    Huhuhu...

    shambahar
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 140
    Age : 48
    Location : Seri Kembangan
    Job/hobbies : Peniaga
    Registration date : 08/03/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by shambahar on Tue Mar 10, 2009 9:35 pm

    Apa kata bela harimau.... Laughing

    Sponsored content

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by Sponsored content Today at 11:03 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 11:03 am