Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    laptop keluar msg ***Hardware Malfunction

    Share

    iejan afzan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 2
    Registration date : 26/10/2009

    laptop keluar msg ***Hardware Malfunction

    Post by iejan afzan on Fri Nov 06, 2009 12:56 pm

    salam...
    minta tolong bagi idea untuk poblem saya ni ye..
    bila on laptop, dia akan kuar skrin biru n msg..

    ***Hardware Malfunction
    Call your hardware vendor for support.
    NMI: Parity Check / Memory Parity Error
    *** The system has halted ***

    apa masalah nye ye?
    laptop saya brand acer 2350.
    pernah hantar kedai, katanya mungkin motherboard yang rosak...
    untuk makluman, saya nak selamatkan sume data yang ada dalam laptop tu...
    ada tak solution ape2 slain dari anta kedai...?
    tolong ye..............
    thanksssss........

    test0123
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1002
    Age : 33
    Location : Bandar Tasek Mutiara, Penang
    Job/hobbies : Executive/ Cari Gondang
    Registration date : 20/02/2009

    Re: laptop keluar msg ***Hardware Malfunction

    Post by test0123 on Fri Nov 06, 2009 4:02 pm

    try buat step ni dlu Hardware malfunction

    tak boleh juga..mobo ada prob la...kena htr service

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: laptop keluar msg ***Hardware Malfunction

    Post by ayoi on Fri Nov 06, 2009 4:55 pm

    save data..

    jika hdd laptop tu sata
    cabut je dari laptop tu.. hanya bukak skru

    dan sambung ke pc biasa melalui cable sata...
    save data.

    **biasa msg error tu problem ngan ram.
    cuba cabut salah satu ram di belakang laptop tersebut.
    jika msg error lagi cabut lagi 1 masukkan yang satu lagi....


    jika error kemungkinan ram dah tak compatible


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    budaksetan2
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 55
    Registration date : 14/03/2009

    Re: laptop keluar msg ***Hardware Malfunction

    Post by budaksetan2 on Sun Nov 08, 2009 12:05 am

    aku rasa adik aku pun kena camtu jugak [HP DV2]....RAM problem....cuba tukar ram....

    iejan afzan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 2
    Registration date : 26/10/2009

    Re: laptop keluar msg ***Hardware Malfunction

    Post by iejan afzan on Thu Nov 19, 2009 5:29 pm

    ok...
    t saya try...
    apa2 pun, thanks ekkk....
    harap2 nye, ok la..... Crying or Very sad

    Sponsored content

    Re: laptop keluar msg ***Hardware Malfunction

    Post by Sponsored content Today at 6:09 pm


      Current date/time is Tue Dec 06, 2016 6:09 pm