Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Masalah Tikus kembali lagi ...

    Share

    hairulfadly
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 281
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Wayang
    Registration date : 03/03/2009

    Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by hairulfadly on Tue Mar 03, 2009 10:23 pm

    Macam mana nak halau tikus dari rumah aku ni ha..
    Ada 2 ekor ni..
    Jalan depan aku..
    Terkejut beruk aku..siot la
    Ada idea tak ?
    Kena panggil neko ke?


    Last edited by hairulfadly on Fri Sep 18, 2009 9:20 pm; edited 1 time in total

    crazy_labelle
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 370
    Age : 87
    Location : on da way to umah cullen...
    Job/hobbies : baca n tgk cite twillight...
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by crazy_labelle on Tue Mar 03, 2009 10:30 pm

    mouse trap...
    bele kucing

    BasicCX
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 230
    Registration date : 25/02/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by BasicCX on Tue Mar 03, 2009 10:34 pm

    Pinky and the brain tuh... Laughing

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by teri-chan on Tue Mar 03, 2009 10:39 pm

    necho chan!!! taskete kudasai!!!

    patut ko jerit mcm tu hikhikhik..

    nak tangkap tikus ko beli gam tikus yg mcm gam kayu tu.. tabur ikan kering pastu letak kat sudut2 gelap yg agk2 byk tikus berkampung... Insya Allah usaha anda berjaya... berusahalah!


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    Haibara Ai
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 85
    Age : 29
    Location : Wangsa Maju
    Job/hobbies : Bermain dengan coding
    Registration date : 12/02/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by Haibara Ai on Tue Mar 03, 2009 10:54 pm

    haa hairul kan suka kucing.. so takde masalah nk bela kucing kan?.. Smile
    pastu tgk la kat umah tu, kot2 ada lubang kat mana2 ke..
    kalu ada lubang yg menghubungkan luar umah ngan dalam umah, tutup la lubang tu..
    mana tau kot2 tu merupakan laluan utama tikus ke..

    Aku Tak Sengal
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 635
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by Aku Tak Sengal on Wed Mar 04, 2009 12:00 am

    spray tikus2 tu dengan ridsect... amacam?? ok tak??
    huhuhu

    ps: aku pakai perangkap tikus dengan gam tikus jer... selalunye dapat jer seko-dua...

    zicron21ck
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 35
    Age : 28
    Location : atas dunia
    Job/hobbies : studente
    Registration date : 22/02/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by zicron21ck on Wed Mar 04, 2009 2:30 am

    bagi je racun tikus...heheheh(sungguh kejam...hehehehe)...

    cari je lubang2 atau laluan tikus tu leh keluar masuk/keluar.... pastu tutup.....

    sementara_waktu
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 61
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by sementara_waktu on Wed Mar 04, 2009 3:07 am

    bugpakoo wrote:buat tarian bogel....tikus akan lari

    ..... bukan tikus jer lari..... hosmet pon akan tinggalkan umah serta merta Laughing Laughing

    pasangla perangkap..........tak pon....pakailah C4... affraid

    Batista
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 123
    Age : 29
    Location : Newcastle United
    Job/hobbies : Internet
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by Batista on Wed Mar 04, 2009 3:59 am

    letak jerat dia....mcm gam kaler coklat..sure pagi esok
    diorang melekat........try lar tanya kedai2 pebender tah


    rumah aku..kadang lembu msk dlam...tgh2 main internet...terkejut beruk
    tgk lembu ader sebelah

    hairulfadly
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 281
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Wayang
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by hairulfadly on Wed Mar 04, 2009 6:28 am

    @crazy_labelle
    ok, aku cuba

    @iFFa=P
    Kucing sy ada kat Kampung..
    Diorang bukan ada kat KL ni pun..
    Kalau ada kat sini, dah lama sy suruh mereka settlekan masalah tu..
    Laluan utama plak aku tak kenal pasti..nanti aku siasat..

    @BasicCX
    Tu cite kartun la..

    @teri-chan
    ok balik keje nanti aku pergi kedai beli gam tu dengan ikan masim macam ko cite..

    @Aku Tak Sengal
    Aku dah sembuh ridsect..tapi dia tak mati..
    Cuma berlari-lari je..sebab dia sesak nafas..
    Pastu diaorang datang balik..

    @bugpakoo
    Erk..tarian bogel..nanti lagi banyak tikus dan serangga lain pulak yang datang..huhu..

    @zicron21ck
    Kalau pakai perangkap tikus tu lagi kejam plak..
    Terputus kepala diorang nanti..

    @Batista
    Erk.. lembu main tenet kat rumah ko?
    Apasal ko tak semelih je dia buat sup gear box..

    Aku cuba dulu cari gam tu dulu..
    Nanti cerita balik..
    Ok..Go To Work dulu.

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by teri-chan on Wed Mar 04, 2009 7:39 am

    ader... kat kedai hardware ada rasanya... die tak panggil la gam tikus.. tp kalu ko tanya gam utk tangkap tikus sure die tau kot... kaler itam.. mmg giler melekat. aku cadangkan ko letak kat papan alas kek tu je..berat skit. kalu atas kertas die leh lari... huu.. aku dh byk kali buat... slalu dpt yg idup2.. gomok2 pulak tu.. pastu aku cmpk kat sungai hehehe... nk buang tong sampah takut terkujat pulak org yg tukang kutip tu...


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    bugpakoo
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 2
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by bugpakoo on Wed Mar 04, 2009 8:16 am

    beli je perangkap tikus 10.

    letak kat setiap sudut dlm rumah...

    szainizam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 398
    Age : 40
    Location : opis/umah/kedai OneDropPerfumes..mailah!
    Job/hobbies : Peguam Syarie
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by szainizam on Wed Mar 04, 2009 9:18 am

    salam...

    minta maaf la..kalau salah tulis...

    aku rasa...thread ni patut masuk kat ruangan masalah je...

    minta maaf lagik kalau salah...

    Quraisya
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 129
    Age : 31
    Location : JB
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by Quraisya on Wed Mar 04, 2009 3:23 pm

    duu aku letak buah racun(tak tau name buah tu, tapi pokok tu kekadang ada kat tepi jalan. buah tu macam buah mangga)
    Klu tikus makan, mesti mati.
    Skang ni, hubby aku klu nmpk tikus tembak pakai air softgun

    Batista
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 123
    Age : 29
    Location : Newcastle United
    Job/hobbies : Internet
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by Batista on Wed Mar 04, 2009 5:48 pm

    kdang2 aku naik geli tgk tikus yg melekat tu....
    eeeeee

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 28
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by ogGy on Wed Mar 04, 2009 8:08 pm

    Apa kata ko letak pandan kat laluan tikus atau lokasi tikus melepak.Dulu aku keje kat satu tempat tu,diaorang letak daun pandan jat area tikus lalu.Selain menghalau tikus,mengharumkan rumah ko pun ok hehe...


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    hairulfadly
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 281
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Wayang
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by hairulfadly on Wed Mar 04, 2009 8:25 pm

    Aku ada jumpa satu cara..

    Cara menangkap tikus tanpa perangkap.



    Untuk membuat gelung kertas berbentuk selinder terpaksa gulung sendiri.
    Boleh pakai kertas tebal atau manila kad.
    Gulung sehingga membentuk selinder dan ratakan satu bahagian bagi
    membolehkan ianya terletak dengan elok di atas meja.

    Tikus warganegara Malaysia suka makanan Malaysia.
    Umpan yang paling baik aku rasa ialah lebihan ikan goreng atau makanan yang berbau enak.
    Aku pernah dengar petua umpan tikus dengan isi kelapa yang dibakar sehingga menerbitkan bau harum semerbak. Aku belum cuba lagi umpan sebegini.

    Letak umpan di sebelah hujung selinder tadi dan imbangkan di atas meja.
    Pastikan agar sebarang perubahan berat akan menyebabkan selinder tersebut jatuh ke bawah.

    Gunakan bekas yang tinggi. Tinggi yang menyukarkan tikus melompat.
    Bekas yang licin di dalamnya. Licin yang menyukarkan tikus memanjat.
    Aku rasa tong sampah atau bekas yang bersesuaian boleh digunakan.
    Buat ujian bagi mengenalpasti lokasi kejatuhan yang tepat bagi meningkatkan kejituan perkakasan perangkap.

    Setelah tikus diperangkap, tibalah masa yang paling sukar dan menyayatkan
    hati buat mereka yang berjiwa seni dan lemah.

    Masa untuk tikus mati. Ada bermacam cara untuk membunuh tikus.

    * Cara pantas. Ketuk dengan cangkul atau kayu.
    * Cara lambat. Rendam dalam air.
    * Cara sadis. Siram dengan air panas.
    * Cara pencinta haiwan. Lepaskan ke kawasan perumahan yang berada 20 kilometer dari rumah anda. Heheh…

    Rujukan: http://www.mystrique.com/2006/03/pintar-pintas-03/

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 31
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by MalaYneuMaya on Wed Mar 04, 2009 9:37 pm

    assalamualaikum...

    nampak mcm efektif tapi kalu ending dia brutal and no mercy, baik pakai perangkap sepit tu aje...

    buang dlm utan aje..aku yg berjiwa seni ni tak sanggup bunuh...oh


    --------------------------------------------

    hairulfadly
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 281
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Wayang
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by hairulfadly on Wed Mar 04, 2009 9:41 pm

    Aku dah letakkan kelapa bakar dalam perangkap tu..
    Tunggu masa je dia kena..

    Lepas tu tahu la ape aku akan lakukan..
    Ketuk sampai pecah kepala dia..hahaha..

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 31
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by MalaYneuMaya on Wed Mar 04, 2009 9:43 pm

    assalamualaikum...

    mana pegi kucing2 ko? tak kenal tikus ke? scratch


    --------------------------------------------

    hairulfadly
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 281
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Wayang
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by hairulfadly on Wed Mar 04, 2009 9:45 pm

    Kucing aku ada kat kampung..
    Takkan aku nak import diorang datang..
    Nanti diorang kenakan bayaran pulak..

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by teri-chan on Wed Mar 04, 2009 10:36 pm

    hairulfadly wrote:Aku dah letakkan kelapa bakar dalam perangkap tu..
    Tunggu masa je dia kena..

    Lepas tu tahu la ape aku akan lakukan..
    Ketuk sampai pecah kepala dia..hahaha..

    omak aih.. kejamnye.... ko baling dlm sungai suda...kira baling batu sorok tgn la.. takde la rasa bersalah sgt. nnt ko tgk pala otak die bersepai nnt ko pulak yg pening.


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    Aku Tak Sengal
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 635
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by Aku Tak Sengal on Thu Mar 05, 2009 3:13 am

    ape kata ko ubah sket.. tak payah tunggu tikus tu jatuh dalam bekas baru siram...
    dalam bekas tu ko standby air panas dulu...
    huhu dgn otomatiknye tikus tu terjun tiruk... huhu
    ok tak idea aku??

    hairulfadly
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 281
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Wayang
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by hairulfadly on Thu Mar 05, 2009 6:02 am

    Aku Tak Sengal

    Okey gak idea tu..nanti aku try..

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by teri-chan on Thu Mar 05, 2009 7:25 am

    hapara.. sengal.. idea ko la tak ok.... air pns lama2 sejuk... ko nk tngu tikus tu lg mkn ms...


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    Sponsored content

    Re: Masalah Tikus kembali lagi ...

    Post by Sponsored content Today at 2:56 pm


      Current date/time is Tue Sep 27, 2016 2:56 pm