Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya

    Mari Reka Benda (Invention)

    Share

    neology
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 372
    Age: 28
    Registration date: 25/04/2009

    Re: Mari Reka Benda (Invention)

    Post by neology on Fri Oct 30, 2009 1:02 pm

    kalau pkai solar panel..kena ada circuit utk amplify the current..it quiet difficult la..tp tu satu cdgn yg baik la..difficult tu in term of to make it small n efficient..

    kena wat kajian lg psal solar panel ni..tp tu la, kalo bleh nk bt as simple as possible la..mcm torch light la..affordable and bleh pakai buang..

    betik
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 204
    Registration date: 15/03/2009

    Re: Mari Reka Benda (Invention)

    Post by betik on Tue Nov 03, 2009 2:25 am

    neology wrote:utk rasa dgn jari tu..agak sukar kerana daya tujah ball tu sgt kecil(kemudian daya graviti pemberitahu aras ke bawah pulak..counter force lebih besar) dan user mungkin tidak sensitive dgn tolakan/tujuhan pemberitahu aras tersebut..
    kalau bebola tu berisi udara(bukan solid) dan pemberitahu aras tu cuma plastik, daya apungan dia besar...conuter-force dia sikit je...setahu aku la Very Happy...
    lagipun, hujung jari manusia sangat sensitif...

    apa2pun, tu cuma option je...sebagai pilihan untuk pengguna Very Happy...idea ko punya memang dah cukup bagus dah...teruskan improve alat tu...ada market jugak tu aku rasa...

    neology
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 372
    Age: 28
    Registration date: 25/04/2009

    Re: Mari Reka Benda (Invention)

    Post by neology on Tue Nov 03, 2009 12:11 pm

    tapi lg byk mechanical part..lg sensitif ia kepada kerosakan..andai terjatuh..bleh efek gak mechanical part tu..maklumla org buta, possibility utk benda ni terjatuh..agak tinggi..

    so, kena amik kira gak part tu..kena bt research n ujikaji sket la..kalo theory semata2..mungkin xrealistik..

    anyway thanks for the opinions..

    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender: Male Number of posts: 473
    Age: 94
    Location: D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies: IT / membaca / Santai
    Registration date: 17/02/2009

    Re: Mari Reka Benda (Invention)

    Post by TJ-Ariff on Tue Nov 10, 2009 11:25 am

    aku punya idea, tak payah guna bebola tu, tapi ini akan melibatkan sedikit perubahan kepada litar.
    Hanya guna dua plet yang diletakkan berhampiran (tersangat hampir) antara satu sama lain.
    apabila air kena pada kedua2 plet tu buzzer akan berbunyi.
    Jadi kerosakan mekenikal langsung tiada.


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.

    neology
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 372
    Age: 28
    Registration date: 25/04/2009

    Re: Mari Reka Benda (Invention)

    Post by neology on Tue Nov 10, 2009 12:35 pm

    kalo tersangat hampir..xde kesan sampingan ke?cth short circuit ke?air moisture ke?(wap air panas maybe dh bleh trigger the buzzer)

    circuit for sure la kena tukar..kena ade amplifier n comparator..

    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender: Male Number of posts: 473
    Age: 94
    Location: D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies: IT / membaca / Santai
    Registration date: 17/02/2009

    Re: Mari Reka Benda (Invention)

    Post by TJ-Ariff on Tue Nov 10, 2009 2:23 pm

    ha ha.. mane bole shot air tu. arus yang mengalir pada kedua dua plet tu hanya 1.5 VDC ajer... tak pun boleh kurangkan dibawah 1 V.

    Very Happy


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.

    betik
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 204
    Registration date: 15/03/2009

    Re: Mari Reka Benda (Invention)

    Post by betik on Tue Nov 10, 2009 4:25 pm

    neology wrote:tapi lg byk mechanical part..lg sensitif ia kepada kerosakan..andai terjatuh..bleh efek gak mechanical part tu..maklumla org buta, possibility utk benda ni terjatuh..agak tinggi..
    huhu..tak ingat ada thread ni...
    hmm..rasanya takde la mechanical sangat...baling pun tak rosak kecuali pecah la kalau kena pijak Very Happy...
    entah..aku tak arif sangat...haha

    neology
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 372
    Age: 28
    Registration date: 25/04/2009

    Re: Mari Reka Benda (Invention)

    Post by neology on Tue Nov 10, 2009 5:45 pm

    bukan maksud aku dia short kepada air tu..bukan renjatan elektrik maksud aku..takat button bateri..low current..xde efek ape pun kalo kena renjatan elektrik..maksud aku..air tu dengan tidak sengaja melengkapkan litar (short circuit)..

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 1044
    Age: 29
    Job/hobbies: kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date: 18/02/2009

    Re: Mari Reka Benda (Invention)

    Post by MalaYneuMaya on Tue Nov 10, 2009 9:17 pm

    assalamualaikum...

    neology wrote:bukan maksud aku dia short kepada air tu..bukan renjatan elektrik maksud aku..takat button bateri..low current..xde efek ape pun kalo kena renjatan elektrik..maksud aku..air tu dengan tidak sengaja melengkapkan litar (short circuit)..

    buleh..mmg sensor jenis ni yg paling femes utk water level detector..cuma plat tu jgn rapat sgt..jauhkan sikit asalkan tompok air tak buleh shortkan plat tu..plat tu even jarak 1 inci pon masih buleh berfungsi kalu kena air..aku dah try.. Smile

    dulu, aku guna veroboard utk jadikan plat..veroboard tau? papan jalur..aku potong 3 jalur je..kendian solder pada jalur 1 dan 3..so jalur 2 tu jadi pembahagi dia..


    --------------------------------------------

    LanoG
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 537
    Location: Petaling Jaya
    Job/hobbies: Basuh Pinggan
    Registration date: 04/05/2009

    Re: Mari Reka Benda (Invention)

    Post by LanoG on Wed Nov 11, 2009 4:41 pm

    Apa kata daripada guna electricity, pakai tenaga kinetik jer.

    Katakan alat yang sama, guna benda terapung sebagai indicator, cuma bezanya... pelampung tu akan bersambung terus ke atas batang kayu. Bila paras air sampai level tertentu, batang kayu tu pun turut naik la... so, orang yang pegang tadi boleh rasa berapa jumlah air yang masuk dalam cawan dia berdasarkan tinggi batang kayu berkenaan.

    neology
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 372
    Age: 28
    Registration date: 25/04/2009

    Re: Mari Reka Benda (Invention)

    Post by neology on Wed Nov 11, 2009 9:01 pm

    buleh..mmg sensor jenis ni yg paling femes utk water level detector..cuma plat tu jgn rapat sgt..jauhkan sikit asalkan tompok air tak buleh shortkan plat tu..plat tu even jarak 1 inci pon masih buleh berfungsi kalu kena air..aku dah try..
    air bukanlah konduktur elektrik yg baik..sebab dia xde free charged ions..utk high voltage/current..maybe xde masalah..utk low voltage/current..it quite impossible..sebab aku penah try bt sambungan..mmg xde connection..aku try gune multimeter (mode connection test)..pun xde connection..unless kena ada circuit tertentu utk amplify the current/voltage n compare dgn satu voltage reference..

    aku ckp berdasarkan ape yg aku blajar masa diploma (electrical engineering) dulu la..aku xdela terer mane..tp based on ape yg aku blaja n experience aku la..kalo salah..tolong btolkan..

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 1044
    Age: 29
    Job/hobbies: kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date: 18/02/2009

    Re: Mari Reka Benda (Invention)

    Post by MalaYneuMaya on Wed Nov 11, 2009 9:19 pm

    assalamualaikum...

    hmm buleh jadi jugak..sebab dulu aku try kat circuit yg guna 12v dc..kalu ikut projek ko ni (2 x button cell , so -+ 3v dc?) musti ada beza tahap sensitif dia..lagipon nanti dah tentu nak guna kat air kopi, teh etc..komposisi air dah lain2..

    thanks..aku pon blaja sesuatu.. Smile dulu pon aku buat sekadar hobi je..

    btw ko nak guna bateri jenis LR44 kan? yg laser pointer guna tu..


    --------------------------------------------

    neology
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 372
    Age: 28
    Registration date: 25/04/2009

    Re: Mari Reka Benda (Invention)

    Post by neology on Wed Nov 11, 2009 10:39 pm

    aku pun penah bt projek tu..mase form 3..projek KH..jgn katakan air..tangan ni pn bleh conduct..gune verabod gak..mmg kena ada circuit utk itu..n quite imposibble to use it in this device..(sbb melibatkan komponen yg besar) unless bleh bt dlm bentuk cip/ic..and of couse kos dia tinggi..

    yup..gune bateri jenis LR44..

    LanoG
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 537
    Location: Petaling Jaya
    Job/hobbies: Basuh Pinggan
    Registration date: 04/05/2009

    Re: Mari Reka Benda (Invention)

    Post by LanoG on Thu Nov 26, 2009 9:45 am

    Takde invention baru ker neology.... nama pun dah dekat2 nak technology nie... hahaha.

      Current date/time is Wed Oct 22, 2014 2:21 pm