Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Jadikan DVD OS Bootable

    Share

    diodzener
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 2
    Registration date : 30/03/2009

    Jadikan DVD OS Bootable

    Post by diodzener on Wed Oct 21, 2009 11:35 am

    Aku nak tanya pada Otai2 pasal nak jadikan DVD bootable. Mcmni,aku ada amik data OS untuk win7 dari kawan aku, masalahnya OS tu bukan dalam file .ISO, tapi dia copy direct dari DVD. So, bila aku nak burn, aku copy data jer.. Kemudian bila nak boot, dia kuar error pada BOOTMGR. Aku cuba plak dengan MagicISO, IMGBURN dan PowerISO untuk create fail ISO, malangnya semua tak jadi...tak boot langsung.abis 5 keping DVDR aku rosak..So, harap otai2 leh bagi tunjuk ajar..TQ

    tasek16
    Moderators
    Moderators

    Number of posts : 188
    Registration date : 13/10/2009

    Re: Jadikan DVD OS Bootable

    Post by tasek16 on Wed Oct 21, 2009 11:41 am

    Try guna Vlite
    tool ni untuk slipstream vista...dan ada option untuk create bootable. BTW test dulu dengan dvd-rw...

    goodluck

    test0123
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1002
    Age : 33
    Location : Bandar Tasek Mutiara, Penang
    Job/hobbies : Executive/ Cari Gondang
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Jadikan DVD OS Bootable

    Post by test0123 on Wed Oct 21, 2009 12:13 pm

    download ultraiso, lepas donlod pegi kat folder yg vista tu right clik akn ada add to iso file..lepas tu baru burn image guna ultraiso jgk..

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Jadikan DVD OS Bootable

    Post by Razi_IBM on Sun Oct 25, 2009 10:33 pm

    CDIMAGE GUI.

    Sponsored content

    Re: Jadikan DVD OS Bootable

    Post by Sponsored content Today at 5:04 pm


      Current date/time is Tue Jan 24, 2017 5:04 pm