Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Seni Mempertahankan Diri?

    Share

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 32
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by MalaYneuMaya on Tue Nov 03, 2009 12:31 pm

    assalamualaikum...

    hara kiri..satu lagi nama dia seppuku kan?

    kalu korang perati kan ada pedang samurai yg panjang dan pendek kat meja? yg pendek tu utk harakiri la..

    biasanya member rapat akan ikut sekali..sebab masa dia buat harakiri, kalu tak sampai ke jantung (maksudnya dah seksa sgt time tu) member dia akan pancung time tu..


    --------------------------------------------

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by kindaichi_hajime on Tue Nov 03, 2009 12:55 pm

    yg pedang pndek tu dipanggil "wakizashi"..
    sowi silap info..bkn dari perut ke jntung..
    tp dari perut kiri ditarik smpai ke kanan smpai isi perut terburai (sowi cm ganas skit ayat ni)..
    n sblm upacara harakiri/seppaku tu...dier akan mandi and makan mknan kegemaran dier dlu..
    lps tu kalo dier glongn bangsawan,dier akan tulis sajak yg dpanggil 'sajak kematian'...

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by raidizh AR on Tue Nov 03, 2009 12:56 pm

    ooo... tapi... xmcm terseksa ke dorg... ak rase, tikam tu bule mati da kot... tggu jela... bkn nk kjr pe pon, mmg da nk mati da kn

    smpi lak la kwn die nk pancung mmber... kalo ak la, mekaceh jela, die banjer 1juta pn ak xmau.. nnt xlalu mkn, xlalu tdo

    alahai nk sajak2 pulak... lagi la die teringat pasal kematin... bkn nk semayang ke hape...

    xbule ke tikam jantung terus? kn 1 je kje.. dari nak tarik smpi kluar sume... atau mmg tujuan die utk menyeksa?


    --------------------------------------------

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 32
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by MalaYneuMaya on Tue Nov 03, 2009 1:00 pm

    assalamualaikum...

    tu sebab dia pilih kwn dia..dia percayakan kawan dia akan berkhidmat utk kali terakhir utk dia..sampai hati ke tidak tu takde menda la..diorang bangga apa..sebab honor mati camtu..


    --------------------------------------------

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by raidizh AR on Tue Nov 03, 2009 1:04 pm

    bukan ke tujuan hara kiri tu kalo dorg gagal? still dikira honor ke?

    mcm kat indin tu die citer jepaun kalah, pastu dorg malu nk blek negara sndr, sbb kalo balik pn dorg akn kne bunuh...

    so, baik dorg bunuh diri dlu... harakiri = kamikaze?


    --------------------------------------------

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 32
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by MalaYneuMaya on Tue Nov 03, 2009 1:15 pm

    assalamualaikum...

    yup sebab gagal la..tapi atleast mati pon musti ada honor jugak..tak buleh mati cara lain (kot)..lari jauh sekali la...

    kamikaze tu bukan..tu diorang still fight lagi..tapi kira langkah terakhir la..cth mcm peluru abis ke, atau dah nak terjunam ke..dia halakan je kat main base/kapal enemy tu

    tapi ada jugak yg mmg diorang siang2 dah diperintah maharaja diorang suruh kamikaze..so diorang takleh buat apa..even pilot dia tanya..kalu kita menang, buleh balik? maharaja dia ckp "u musti mati roo" ...tak silap aku mcm war masa midway.. lepas pearl harbour

    Wink


    --------------------------------------------

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by raidizh AR on Tue Nov 03, 2009 1:24 pm

    kejam btol suh org mati.. dalam perang D-day, jepun xterlibat kn? midway tuh yg mane? ak suke bace kisah kat omaha beach... tank die mmg menempah maut...
    Spoiler:
    maharaja die dlu skolah melayu la ea maya?
    tapi ak tertnye2 sesuatu.. kalo melayu ade silat, cina ade kungfu, india ade silambam, jepun ade ninjutsu etc.. omputih ade pe? ciplak je ke?


    --------------------------------------------

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by kindaichi_hajime on Tue Nov 03, 2009 8:05 pm

    harakiri tu 'mati scara terhormat'..n lambang keberanian..
    jd family diorg xmalu satu ari nnti..ley citer ngan bangganye..

    midway island tu dlu jpun nk serang ntuk dijadikan base ntuk serang hawaii plak..
    time ni xsilap aku jepun kalah...
    tntera jpun yg mati lebeh dari 3000 org...sdangkan askar us yg mati cume 300 lebeh..
    selang bbrapa lepas tu..
    jepun pn akhirnya dijajah amerika.. (msti rmai yg xtaw pasal ni..)

    p/s: omputih kn ader pistol..hehehe..
    sejarah diorg mmg sjak dlu lg diorg gune tools cmtu ntuk bunuh2..
    no wonder la diorg excited gler nk blaja seni2 dri luar ni..

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 32
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by MalaYneuMaya on Tue Nov 03, 2009 9:08 pm

    assalamualaikum...

    haah..battle of midway tu rancangan japan nak abiskan saki baki fleet US..sebab diorang agak US punya defensive dah kurang lepas tragedi pearl harbor..so japan cadang nak tawan midway island aka midway atoll utk buat port..midway island tu dekat je dgn hawaii..

    sekonyong2, US dah dapat pecah kod rahsia japan dan tau plan tu..diorang titik dulu fleet japan dgn bomber..tu psl japan kalah..4 ke 5 bijik carrier dia RIP..

    aku ingat2 lupa cerita dia rai..tapi yg kompom battle of midway tu mmg perang kat laut je..dan aku tak pasti kamikaze ramai2 tu masa midway ni atau bukan..

    lepas diorang kalah tu, maharaja japan pon panggil semua pilot then time ni la dia sebut ayat ni:

    Spoiler:
    dey tambyy!! u suda offtopic la deyy! mau kana hantam ka? ceitt! poodahh!!

    tapi ak tertnye2 sesuatu.. kalo melayu ade silat, cina ade kungfu, india ade silambam, jepun ade ninjutsu etc.. omputih ade pe? ciplak je ke?

    aku pon pikir camtu jugak hehe..diorang ni kalu bab seni kurang la..buat mesin je reti..hehe


    --------------------------------------------

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by raidizh AR on Tue Nov 03, 2009 9:22 pm

    eheheh.. ala.. xsedar off topic da... syok sgt ngumpat... ampun TS..

    dari silat ---> ninja ---> ninjutsu ---> shinobi ---> samurai ---> harakiri ---> seppuku ---> kamikaze ---> midway

    pjg perjalann kite... sudah masanya ak memberi ruang kat org lain... sila2... terima kasih la krn menjawab sume pertanyaan ak yg xbpe nak celik akal... ilmu tu ak da digest dlm pale da... mekaceh


    --------------------------------------------

    zuris71
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 21
    Age : 106
    Location : negeri dibawah bayu
    Job/hobbies : tengok internet
    Registration date : 09/10/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by zuris71 on Tue Nov 03, 2009 10:57 pm

    Embarassed eh;topic dah of ke..

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by raidizh AR on Tue Nov 03, 2009 11:01 pm

    belom2... sila2 teruskan berkongsi... ak sorg je off.. sbb segan asik byk tnye.. Razz

    ko join silat gak ye zuris? cerita la pengalaman ko..


    --------------------------------------------

    luqolas
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 101
    Age : 31
    Location : Seremban
    Job/hobbies : PC Gaming
    Registration date : 17/05/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by luqolas on Fri Nov 06, 2009 6:48 pm

    err... macam baca topic perang jepun pun ada. huhu.

    er.. xde sesape ke yang bleh bagi info pasal seni beladiri yang lain mcm silambam ke, kung fu ke, capoera ke... memacam lagi lah.

    faizalazri
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 2
    Registration date : 19/05/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by faizalazri on Mon Nov 09, 2009 10:35 am

    Aku nk join boleh ker? Very Happy

    Aku xla arif dlm semua martial art, tp tau la sikit asas ttg martial art di nusantara. InsyaAllah boleh sikit2 kongsi.Mngkn byk sgt aliran silat smpi kita pn xtau mane betul atau terpesong. Asas silat adalah kat nama tu.. "seni". jadi bila sebut "seni" je mesti kita ssh nk takfir org tuh mcm mane. cam seniman la... kita kdg2 pn x phm hati dorang nih sbb terlampau seni sgt , lagi2 dlm sajak,puisi,syair mereka.. jadi kita nk ukur tahap seni mereka pn ssh.. sbb seni sgt. >_< hehe (hanya pendapat dlm dlm gurauan je la. Very Happy )

    jadi kita teruskan lagi.. (ini adalah asas dlm kebykkan silat)

    1. "bunga"
    ..atau boleh dipanggil "tari" gak , mcm menari.. ini adalah salah satu seni yg menutup kehebatan silat ini kerana kita mngkn akan keluar pemikiran "apa la yg dorang dok buat nih.." , ini adalah antara yg tersirat.. + sbb tuh bila time majlis je ade guna bunga2 nh tp time lawan cara lain skit(masih dlm seni, tp seni dlm pertempuran pulak) . Dengan kata mudah bungan/tari ini adalah trademark untuk seni yg kita pkai.

    2. "pelebat"
    . ini adalah step/langkah bergerak dlm silat (maksudnya mcm mane cara berdiri n serang seseorang pesilat itu.?) biasanya sini la byk yg org suka dok beza2kn.. tp sbr dulu nnt sy kongsi sesuatu n insyaAllah kita phm n xperkecilkan yg lain.Biasanya silat bergerak kedepan (walaupun nmpk cekak cam berdiri je sbnyr cekak pn kategori kedepan juga), dan ade juga yg bergerak keliling musuh tp masih kedepan juga n jrg yg berundur. ade beberapa martial art lain yg gerak ke tepi dan kebelakang juga , dan biasanya ia bukan dari nusantara.

    3. Tubi
    .. ini pulak sama maksud dengan penumbuk/punch je. jadi caranya amik buku lima pastu tujukan kepada benda yg nk ditumbuk jadi la "tubi" . :p cume ade la style2 tertentu yg nmpk tubi ini padu dan kemas.

    4. Taji
    .. ini pun sama maksud dengan tedangan/kick . mcm mane cara?? angkat tapak kaki pastu tapakkan ke tempat yg best.. Very Happy sng kn.. hehe "Tubi n Taji" ini boleh kate hmpir x byk beza antara martial art lain.

    5.Buah kunci
    ..sbnyr bg pandangan sy ini la yg membezakan antara martial art. bukan semua martial art ade buah kunci . jarang sekali martial art yg ade gabungan serangan dan kunci, atau serang dan bertahan dlm waktu yg sama. di sini la antara "seni" yg ade dlm silat yg kita x perasan.

    maka kita dpt simpulkan dlm martial art nih ade..
    1. Identiti (bunga)
    2. Langkah bergerak/Bertahan
    3. Cara Tumbuk
    4. Cara Tendang
    5. Cara kunci/grappling (jika ada)

    -------------------------------------------------

    ade sikit tambangan tetang pelebat dlm silat. dlm pelebat biasanya yg disusuri dengan bunga/tari maka kita nmpk style apa yg dia hendak keluarkan/lawan. Biasanya bila dlm perang jrg skali ade bunga2.. mereka main jarang jauh n kalu ade peluang terus pancung.. ini sy sngkn org dengan style pendekar. bila lawan 1 by 1 dan dua2 sama2 berilmu mereka akan lawan berhati-hati tang ini akan keluar sikit bunga2 cinta Very Happy supaya org tuh cair dengan gerakan tuh.. ini sy katergorikan sbagai style hulubalang.. n biasanya tahab tertinggi adalah mampu berlawan dlm jarak dekat sejauh sepenumbuk.. ini adalah style laksamana. sbb laksamana ini biasanya dorangnih yg jaga atas kapal2 jadi bila nk lawan mestila pergerakan terhad n xleh nk terbang2 / lompat.. kang masuk lak dlm laut.. :p , Laksamana juga adalah bodyguard yg dekat dengan sultan jadi dorang leh g jauh2 sbb kne protect sultan.

    Jadi ade sesetengan silat ajar semua style ini maka cara pembelajran dia mmg lama n bosan kalu xmampu sbr dlm menuntut, n ade yg terus ajar tahap tertinggi mungkn ini menarik sikit sbb kita nmpk ini rupenyer silat. Jadi kita phm kn.. yg silat ini hmpir semua sama. sbb tu byk guru utama silat selalu pesan jgn bezakan ilmu. sbb tahap teringgi setiap silat akan menuju jalan yg sama.sehingga mampu lawan sejauh sepenumbuk. ;-)

    Satu lagi.. err.. sikit lagi... n abis dah.. bila kita mula berlajar ilmu pukul org ini mestila kita nk test kn.. kalu x test rugi la tul x? :p ini lah yg bahaya jadi sbb kita mngkn akan jadi blagak kunun kuat/hebat/riak/dan mcm2 lagi.. maka bagaimana nk jaga masalah hati tuh... kerna itu la kebiasaan Guru akan ajarkan ilmu agama supaya kita menjadi rendah diri walaupun ilmu itu tinggi.Bila dah smpi pelajaran Ilmu agama nh la yg org slalu dok sebut batin2 . >_< disini perlu diingatkan byk peyimpangan yg telah berlaku pd guru2 yg x patut tp percayalah masih ade yg ikhlas dan benar. InsyaAllah

    Waallahualam..

    fuh.. akhir... Very Happy

    Saksikanlah... 1 silat.. ^_^



    semoga dapat memberi ispirasi kepada yg masih berminat yg berlajar dan meneruskan seni silat ini. InsyaAllah

    iznie
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 243
    Age : 31
    Location : BUMI ALLAH
    Job/hobbies : GIGIT KUKU
    Registration date : 07/10/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by iznie on Tue Nov 10, 2009 9:43 am

    dulu mase seklah rendah belajar silat gayung... sekarang blur sudah....

    Sponsored content

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by Sponsored content Today at 7:10 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 7:10 am