Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Seni Mempertahankan Diri?

    Share

    naxe88
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 136
    Age : 28
    Location : sandakan
    Job/hobbies : student
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by naxe88 on Mon Oct 26, 2009 9:28 am

    raidizh AR wrote:
    Spoiler:
    tapi satu je aku tak suka pasal demo ni bila 1 hero lawan 1 kumpulan penjahat tu...aku heran kenapa kadang2 masih ada lagi unsur2 lawan berturutan tu...masuk satu lepas tu masuk lagi satu...sdangkan pada realitinya bila kita diserang berkumpulan, bukannya macam tu...semua serbu sekali...baru nak jatuhkan lawan dah kena seran kat belakang...aku memang tak suka sebab itu boleh bagi tanggapan pada sesiapa yg berminat nak belajar, bila belajar sialt yg dia lihat yg jadi demo tu..mseti ingat kalau jadi guru ni boleh dah lawan ramai2 orng..sdangkan hakikatnya bkan macam tu...sbb aku dah ada pengalaman...kalau ada guru2 yg pernha kena serang berkumpulan...meamang tau tu...satu caranya untuk elak...jangan jadi statik...janag nak memandai nak dikeliling oleh ramai org....jangan ada lawan yg ada kat belakang...kalau boleh lari dari kepungan orang tersebut...sentiasa pastikan musuh hanya ada di depan dan tiada yg dibelakng atau yg tersembunyi...

    ak tertarik ngn part nih.. mmg menjadi common sense kalo kita diserang, kita akn cari position yang semua plot ada dalam sudut pandangan..

    tapi maksud 'jangan statik' tuh cmne? jgn duk diam? kne lari2 ke?
    tapi kalo kita byk bergerak kn bule ggu fokus?
    lagi satu, silat cekak ni die ade ajar guna deria lain x? contoh macam kalo guna telinga je.. kata la mase serangan mata dia da buta/ sakit, xkn nk menyerah je kn? mesti ad alternatif lain utk selamatkn diri..
    bersilat tanpa melihat?

    bukannya byk bergerak tapi maskudnya jangan statik je macam demo tu...hanya pusing2 badan je...pastu masih dalam "bulatan" musuh...kalau boleh cuba keluar dari "bulatan" musuh tu...jadi kita boleh nmpk musuh

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by kindaichi_hajime on Mon Oct 26, 2009 11:48 am

    satu perkara tntang silat cekak adalah tiada gerak mengelak atau mengundur kebelakang..
    yg ada hanyalah mara kehadapan bila diserang...
    jd mmg xder la istilah 'keluar dri bulatan ke'...'lari meninggalkan musuh' ke..hehe..
    silat cekak ader stu gerakan dipnggil ape ntah..
    tp bleh tewaskan 10 org dlm satu saat shaja dlm gerak serentak...
    gne tenaga skit..pmpuan pn bleh wat..
    slalu dlm demo pn ader tnjuk menda ni...

    naxe88
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 136
    Age : 28
    Location : sandakan
    Job/hobbies : student
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by naxe88 on Mon Oct 26, 2009 1:00 pm

    kindaichi_hajime wrote:satu perkara tntang silat cekak adalah tiada gerak mengelak atau mengundur kebelakang..
    yg ada hanyalah mara kehadapan bila diserang...
    jd mmg xder la istilah 'keluar dri bulatan ke'...'lari meninggalkan musuh' ke..hehe..
    silat cekak ader stu gerakan dipnggil ape ntah..
    tp bleh tewaskan 10 org dlm satu saat shaja dlm gerak serentak...
    gne tenaga skit..pmpuan pn bleh wat..
    slalu dlm demo pn ader tnjuk menda ni...


    ya ke???ada ke video demo tu???sebab kebanyakan rakan2 guru ku pun yang hampir kebanyakan memang berlaianan aliran macam silat cekak hanafi, silat gerak kilat,silat kuntau, silat jurus harimau...hampir kebanyakannya bagi pendapat macam tu...

    bukannya lari dari "bulatan" tapi mksdnya janagan ada yg kita terlepas pandang macam kat belakang kita...kita serang di depan..orang kat belakang dah sedia bagi pukulan curi...lagipun kata guruku...walau manusia ni ada ilmu kebal sekalipun,mampu lawan samapi berpuluh-puluh org tapi dia tetap manusia...boleh mati juga...bukan hidup selama-lamnya..kerana pukulan curi tu lah penyebabnya...kita ada cuma 2 mata, 2 tangan, 2 kaki sahaja...tak lebih dari tu...takkan cukup kalau semua serang serentak...tak palah kalau dari depan semua serangan...kalau dari belakang???

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by kindaichi_hajime on Tue Oct 27, 2009 1:26 am

    kalo yg serang dari belakang tu gune parang alamatnye esok bg selamat dikebumikanlah..
    bg aku mmg pnting ntuk taw musuh brada dlm pndangn kite...
    tp kalo dier brani,npe perlu serang dri belakang?
    kbnykan seni mmpertahankn diri tmpatn mahupun dari luar xder preventation terhdp serangan dri belakang ni..
    sbb ikut sejrh dlu, martial arts hnye diamalkn oleh golongn macho+berani+gagah n yg pnting skali dia adalah lelaki..
    di jpun contohnye pengamal ninjutsu akan mlakukan hara-kiri (tikam diri sndri di dada,dan tarik tikaman tersebut smpai ke perut..ngeri tu) hanya kerana membunuh musuh dgn cara yg pngecut.. (serang dri belakang)
    jd pnyerang dri belakang tu dianggp loser pling xder maruah skali..

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by raidizh AR on Tue Oct 27, 2009 2:23 am

    tapi kalo org jahat tuh pikir nak menang je, bkn die kire.. ape die nk kesah.. hero, hero gak.. tp biar smart la.. name pn villain.. musti men tektik kotor pnye


    --------------------------------------------

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by kindaichi_hajime on Tue Oct 27, 2009 4:12 am

    sudah smstinye..haha..
    silat pn ader taktik kotor gak..
    hehehehe..

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by raidizh AR on Tue Oct 27, 2009 9:37 am

    kindaichi_hajime wrote:silat pn ader taktik kotor gak..

    sile xplain lebih lanjut.. kang ak pikir bkn2.. Laughing


    --------------------------------------------

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by kindaichi_hajime on Tue Oct 27, 2009 12:09 pm

    cm aku ckp sblm ni silat ni jenis seni yg xkasi can hidup pnyer...
    berbanding seni yg lain,sume gerakan silat adalah gerakan maut..
    kne skali mmg x bgn dah..
    mcm karate still ader gerakan yg xbawa maut..
    jd bhgian sulit mmg jd hotspot la mcm ayam kfc atau mcd...
    silat dcipta ntuk mmpertahankan diri diwaktu perang hngga dijadikan cm subjek SPM mse zaman melaka dlu..

    naxe88
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 136
    Age : 28
    Location : sandakan
    Job/hobbies : student
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by naxe88 on Tue Oct 27, 2009 5:13 pm

    tulah aku kata....kalau setakat org seni bela diri yg menyerang...memang tiada main belakang tapi kalau org tu samseng jalanan, yg memang takde belajar seni bela diri, apa lagi akhlak...tak kisah punya...dari belakang ke..tepi ke...penting dapat pukul...tulah hakikat sebenarnya...samseng2 jalanan ni berani kalau ramai saja...tapi klau cabar satu lawan satu...memang tak berani...sebab tu demo serang ramai2 tu ilusi je...realitinya bukan macam tu...cara samseng jalanan memang kasar...bukan setakat memukul...merodok macam ahli gusti goldberg pun ada...tulah aku kata tak boleh statik...silap2 bila kita tersandung, mereka yg kejakan kita cukup2..kalau nasib baik...cedera parah jak, kalau tak dah kat kuburan...hahaha...

    tapi aku masih ingat kata guruku, kalau terdesak macam diserang beramai-ramai, jangan bagi peluang...kalau boleh patah, patahakan..kalau boleh mati, matikan terus...sebabnya kalau nak kasihan2 kat mereka ni...kita yg kaan jadi kasihan sebab kita yg masuk kubur...jarang orng yg kena serang ramai2 ni ada yg hidup...yg bernasib baik pn cedera parah atau koma...tu je...tu pun bergantung dengan kumpulan penyerang tu...kalau sikit, boleh lagi bertahan...kalau ramai..sedia2 je terima panggilan maut...

    kalau aku pun...memang aku ikut macam kata2 guruku tu...tak kisahlah mereka ada keluarga kah atau tiada...sebab itu melibatkna nyama kita...lagipun bagus lagi mereka ni mati awal sebab buat menyemak je kalau hidup...sampah masyarakat...nasiblah masa pengalaman ku dulu diserang ramai2 aku masih hidup dan mampu berjalan lagi...cedera ringan je...masa tu pun memang ada yg lari lepas ada yg aku patahkan tangan beberapa sorg dari mereka sampai terjerit2...kalau aku setakat pukul2 je...mungkin aku dah tiada kat sini nak tulis post ni...hahaha...

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by raidizh AR on Tue Oct 27, 2009 5:18 pm

    ko kne serang ramai2? mase tuh ko sorg je ke? xde org nmpk? atau ade org nmpk tp tanak tlg? ko gne slat cekak tu la?

    kalo dlm situasi genting cmni, korg bule ingt ke step2 silat? ke pakai hentam je asal selamat?


    --------------------------------------------

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by kindaichi_hajime on Tue Oct 27, 2009 8:23 pm

    raidizh AR wrote:ko kne serang ramai2? mase tuh ko sorg je ke? xde org nmpk? atau ade org nmpk tp tanak tlg? ko gne slat cekak tu la?

    kalo dlm situasi genting cmni, korg bule ingt ke step2 silat? ke pakai hentam je asal selamat?

    npe plak xley ingt rai?
    buah slt cekak mmg simple n slalu wat..
    lme2 jd tindakan refleks da rai..
    jurulatih aku pnh ckp "gne je buah apa pun jnji kau slamat"

    Intel2Core
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 75
    Age : 30
    Location : PJ
    Job/hobbies : Programmer (COBOL & UNIX)
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by Intel2Core on Fri Oct 30, 2009 6:09 pm

    ramai jugak ye org silat cekak dlm forum nie..

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by kindaichi_hajime on Fri Oct 30, 2009 11:08 pm

    rmai gak kot..hehe..
    silat gayong pn msti rmai pnyer..

    zuris71
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 21
    Age : 106
    Location : negeri dibawah bayu
    Job/hobbies : tengok internet
    Registration date : 09/10/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by zuris71 on Sat Oct 31, 2009 9:15 pm

    Very Happy Aku rase nak belajar Kung Fu.Boleh terbang mcm Jet Li.

    sharina
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 151
    Age : 37
    Location : Seri Kembangan
    Job/hobbies : makan & tidow **tu pown klu rajin..
    Registration date : 06/08/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by sharina on Sat Oct 31, 2009 9:25 pm

    zuris71 wrote:Very Happy Aku rase nak belajar Kung Fu.Boleh terbang mcm Jet Li.

    hahhaha.. ak nk blaja gak !!!
    huhhuhu...leh terbng sekali!!
    ~ngee~toink

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by raidizh AR on Sat Oct 31, 2009 9:49 pm

    citer ninja ak plg suke citer shinobi tuh (heart under blade).. walopun die exaggerate melampau2, ak ttp suke.. syok tgk die lawan2

    kemusykilan ak : semua samurai adalah ninja, tapi xsemua ninja adalah samurai.. salah ea? ataupun ninja ni bekerja secara senyap2, samurai terang2?

    dlm byk2 weaponry ninja, ak plg suke star-shaped disc(shuriken) tuh.. tapi mcm tipu je bule tembus besi.. hehehe.. agak2 r

    tapi yg ak bace, xdelak kaitkan ninja ngn doktor.. die kate, mula2 guna ninja ni adalah spy ngn pembunuh upahan..atau doktor tuh merge kn die pnye kepakaran sambil cedok teknik ninja.. scratch eh, xpeke ak tnye pasal ninja nih?


    --------------------------------------------

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 32
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by MalaYneuMaya on Sun Nov 01, 2009 12:49 pm

    assalamualaikum...

    aku pulak suka tgk ninja boy.. Laughing

    samurai ni lebih kurang mcm penjaga kampung / polis kot..ninja tu pulak mcm pembunuh upahan..betul ke?


    --------------------------------------------

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by raidizh AR on Sun Nov 01, 2009 1:03 pm

    oo... citer tu... ko paling ske watak shinbei tu ea?

    dlm citer tu la ak tgk ninja kuat nyamar..


    --------------------------------------------

    luqolas
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 101
    Age : 31
    Location : Seremban
    Job/hobbies : PC Gaming
    Registration date : 17/05/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by luqolas on Sun Nov 01, 2009 1:11 pm

    Aku da la gak pengalaman dalam silat gayung ni. tapi sayang keluarga aku banyak pindah-randah, so aku tak sempat nak tamat sesuatu silat tu. tapi dari pengamatan aku berkenaan dgn gerakan tari ni, adalah utk mengelirukan musuh. tapi kalo 1 jurus shaja dah tamatkan musuh, takyah lah dok silang2 tangan men tari lg. pendapat aku kalo diserang sekumpulan musuh pula, mula2 skali ko serang mangsa yang paling kecil(jangan tggu diserang), bagi pukulan maut terus, hidup mati tu terpulang pada ajal dia, yang penting kita selamat. lepas tu ikut turutan mana yg ko rasa patut didahulukan supaya cepat utk mengecilkan jumlah musuh, dan aku sokong pendapat "keluar dari bulatan musuh", sebab melihat keseluruhan kumpulan musuh tulah yang paling penting dalam mempertahankan diri, hati orang kiter xleh nak jangka. last aku belaja gayung, guru aku taknak ajar zahir, ada btol gak katanye coz kalo orang dah guna pistol ko ting..tang..ting..tang bersilat, musuh peng skali jek ilang la silat ko. so, guru aku ajar jurus terus. lagipun aku dah ada experience dalam persilatan nih.

    ahaksz28
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 507
    Location : Rumah Parent
    Job/hobbies : Gaming
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by ahaksz28 on Sun Nov 01, 2009 1:46 pm

    aku bersilat juga..silat gayong..dari form 1 lagi sampai sekarang..cuma sekarang ni slow sikit..bukan sikit..banyak dah.. Razz

    last tourney aku join dekat UM..tahun 2006 kalau tak silap..
    aku kurang minat dengan silat olahraga..aku more to silat seni..memang seronok bagi aku belajar seni ni..
    lembut tapi keras seni dia..dan aku memang terhibur main seni nie.. Smile


    --------------------------------------------


    naxe88
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 136
    Age : 28
    Location : sandakan
    Job/hobbies : student
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by naxe88 on Mon Nov 02, 2009 12:39 am

    raidizh AR wrote:ko kne serang ramai2? mase tuh ko sorg je ke? xde org nmpk? atau ade org nmpk tp tanak tlg? ko gne slat cekak tu la?

    kalo dlm situasi genting cmni, korg bule ingt ke step2 silat? ke pakai hentam je asal selamat?

    ya...seorng je...kalau ada orng nmpk pun buknanya dorang bantu pn...setakat tengok je tu...aku takde belajar silat cekak tapi seni silat tu adalah...memang soalan mu ni memang aku nanti-nantikan...

    banyak yg kata kalau kena serang ni sebenarnya takde pakai apa yg kita belajar ni...sebenarnya ada...itulah tujuannya latihan yg kita selalu buat masa belajar silat tu ataupun seni bela diri yg lain....latihan berulang2 sebab bilakita sudah biasa...ia akan jadi satu tindakan refleks...tak perlu lagi kita nak ingat nak pakai pukulan apa sebab kita dah tau apa yg otak kita akan respon bila ada satu tindakan tu...terus terang aku katakn, masa latihan sparring dgn kawan...kadang2 aku kena kawal pukulan apa kita nak buat sebab kalau ikut refleks diri kita...mesti kwn kita tu dah lama mati atau parah...

    masa tu memang aku tak ingat pukulan apa yg aku pakai tapi aku tau apa yg aku buat...kalau aku nak patah, secara automatik aku akan buat teknik patah...tak kiranyalah dari arah mana..kecuali belakanglah...macam kita pandu kereta...bila kita nak nak laju...secara automatik kita akan tukar gear sendiri...kalau tiba2 kita trnampak lampu merah...secara automatik kita akan tekan brek...itulah seni bela diri ni kita kena terus buat latihan...jangan bila dah graduat...dah tak buat latihan...pastu nak tunjuk lagak dengan tali yg menunjukan dia tu high level pula sedangkan belum tentu lagi dia tu betul2 mahir...

    naxe88
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 136
    Age : 28
    Location : sandakan
    Job/hobbies : student
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by naxe88 on Mon Nov 02, 2009 12:44 am

    luqolas wrote:Aku da la gak pengalaman dalam silat gayung ni. tapi sayang keluarga aku banyak pindah-randah, so aku tak sempat nak tamat sesuatu silat tu. tapi dari pengamatan aku berkenaan dgn gerakan tari ni, adalah utk mengelirukan musuh. tapi kalo 1 jurus shaja dah tamatkan musuh, takyah lah dok silang2 tangan men tari lg. pendapat aku kalo diserang sekumpulan musuh pula, mula2 skali ko serang mangsa yang paling kecil(jangan tggu diserang), bagi pukulan maut terus, hidup mati tu terpulang pada ajal dia, yang penting kita selamat. lepas tu ikut turutan mana yg ko rasa patut didahulukan supaya cepat utk mengecilkan jumlah musuh, dan aku sokong pendapat "keluar dari bulatan musuh", sebab melihat keseluruhan kumpulan musuh tulah yang paling penting dalam mempertahankan diri, hati orang kiter xleh nak jangka. last aku belaja gayung, guru aku taknak ajar zahir, ada btol gak katanye coz kalo orang dah guna pistol ko ting..tang..ting..tang bersilat, musuh peng skali jek ilang la silat ko. so, guru aku ajar jurus terus. lagipun aku dah ada experience dalam persilatan nih.

    ya, betul tu...memang aku setuju sangat....aku tak takut kalu lah kalau setakat parang ke...samurai ke...tapi aku give up kalau pistol...hahaha...tapi kalau bersenjata tu lebih dari 3 org...baik cabut lari kalau sayang nyama...kalau tak sayang nyama...bolehlah dipersilakan bertarung...hahaha...

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by kindaichi_hajime on Tue Nov 03, 2009 2:18 am

    kah3...
    btul tu...
    silat mne pn ttp kalah dgn pistol...
    tu gak pnyebab melaka jatuh ketangan portugis dlu...
    yg tindakan refleks tu mmg stuju sgt laa..
    aritu ader kes pmandu teksi dilanggr dri belakang...
    pastu ttba org yg langgar dier tu meluru ke arah pmandu teksi tu n trus cuba menikam dgn pisau..
    pmandu teksi tu tnpa ada perasaan trus wat buah silat..
    sedar2 pmandu kurang ajar td ttba jatuh n patah tgn...ciannyerr...
    moralnyer d sini jgn la ttba usik bdk silat dari belakang..bhayaaa...


    raiziah...
    samurai ngan ninja tu laen rai..

    samurai
    samurai tu adalah skumpulan org yg turun tmurun mmg kturunan samurai..
    zaman sblm WW2 dlu, 7%-10% drpd tntera jepun adalah golongn samurai..
    samurai gak pnh bantu sukarela jpun time lawan ngan korea,china and sepanyol..
    diorg lebeh pntingkan code of honor..
    cntohnye kalo diorg lari dri medan perang..
    slalunye diorg akan wat HARA_KIRI (tikam perut pastu tarik ke jantung)..
    sbb tu diorg lbeh pntingkan maruah dri sgala2nye..
    n samurai beragama shinto dan confucious...
    SAMURAI gak merupakan satu pangkat dlm society kt jepun..
    snjata utama = pedang,panah
    n samurai adalah well educated.. (leh baca,mnulis,mengira)
    diorg xpkai seni mmpertahankan diri pape...sbb motif idup diorg ntuk berperang..

    NINJA
    ninja ni bkn berasaskan keturunan..sape2 pn leh jd ninja..
    ninja ni adalah satu istilah kekejaman..
    snjata diorg pelbagai..seni mmpertahankn diri diorg dnamakan ninjutsu..
    cerita pasal ninja terbang and invicible tu cme bohong smata2 ntuk bersihkan nama diorg..
    sdangkan diorg ni lbeh kpd pmbunuh upahan dan perisik..
    ninja beragama buddha..
    berkenaan status,diorg dianggp sbgai citizen buangan..
    n ninja ni bekerja bwh sesebuah organisasi..
    dlu ader ketika DAIMYO (pmbesar jpn) ni ske amik ninja bekerja..
    ninja ni adalah seorng yg pntingkan kesetiaan ntuk keep rhsia daimyo sume..
    sbb tu daimyo amik diorg bekerja senyap2..
    n ninja ader 3 pangkat..
    pangkat tinggi,sederhana dan rendah (cm ninja boy tu)..

    rai..nmpak tak bezenyer?diorg totally berbeza actually..

    p/s : samurai dah pupus...tp ninja masih wujud..

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by raidizh AR on Tue Nov 03, 2009 2:28 am

    part hara kiri tuh membuatkn air muka ak jadik huduh jap... kalo ak la kn, da tikam perut tu, insyaALLAH gol da la, xsempat nak tarik ke jantung

    mase kecik ak penah oliday kat medan, indo, ade 1 bukit tuh die namekan bukit hara kiri, sbb mase jepun kalah, dorg xsggp nak balik jepun, dorg bunuh diri ramai2 kat bukit tuh

    so, 'harakiri' tuh mmg ak xpenah lupe la...

    okei2... mekaceh... mula2 ak ingtkn ninja ni cm silat, samurai tuh cm panglima(pangkat)...

    wahh.. mcm2 ak blaja arini... kne defrag otak ak... kang jem

    ye ke samurai da pupus? ade lg la... tggl sorg lagi kalo xsilap...

    Spoiler:
    tom cruise idop lg... the last samurai tuhhhh


    --------------------------------------------

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by kindaichi_hajime on Tue Nov 03, 2009 2:39 am

    owh yeke..hahaha..
    xpnh plak aku dgr bkt harakiri...
    tp hara kiri tu mmg salah satu cara bnuh diri yg femes laa..
    lg satu cara bnuh diri dgn suruh org laen pancung kepala dier.. (baeknyer la suh org pncung)
    n family sndri tgk kjadian tersebut..

    tom krus?haha..xpnh wjud pn omputih dlm samurai..
    propaganda smata2...haha

    Sponsored content

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by Sponsored content Today at 9:53 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 9:53 am