Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Seni Mempertahankan Diri?

    Share

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 32
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by MalaYneuMaya on Fri Oct 23, 2009 12:23 pm

    assalamualaikum...

    bagus, akidah kena jaga..kita blaja sampai bab teknik dia je..ritual2 tinggalkan.. Smile


    --------------------------------------------

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by kindaichi_hajime on Fri Oct 23, 2009 12:31 pm

    ninjutsu tu bkn berkaitan sistem manusia je..
    tp berkenaan agama gak..
    perasan x kalo tgk citer naruto tu ader byk gerakan jari2...
    Yin dan Yang pn termsuk jugak..
    'kuji-kiri' (nine level power)..
    gerakan dragon claw dikatakan ader semangt 'black dragon ryu'..
    ader 'mata ketiga'..
    dlm ceremonial bow (alaa..cm tnduk hormat tu)..tgn kanan represent Yang..tgn kiri represent Yin..
    n ader byk lg laa..kekadang pn aku xphm..

    p/s: mmg x slh blaja,tp kalo kite x kaji dlu ape yg kite blaja tu,kn ke kalut nnti..

    SangWira
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 75
    Location : Depan Komputer
    Registration date : 11/10/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by SangWira on Fri Oct 23, 2009 1:29 pm

    kindaichi_hajime wrote:ninjutsu tu bkn berkaitan sistem manusia je..
    tp berkenaan agama gak..
    perasan x kalo tgk citer naruto tu ader byk gerakan jari2...
    Yin dan Yang pn termsuk jugak..
    'kuji-kiri' (nine level power)..
    gerakan dragon claw dikatakan ader semangt 'black dragon ryu'..
    ader 'mata ketiga'..
    dlm ceremonial bow (alaa..cm tnduk hormat tu)..tgn kanan represent Yang..tgn kiri represent Yin..
    n ader byk lg laa..kekadang pn aku xphm..

    p/s: mmg x slh blaja,tp kalo kite x kaji dlu ape yg kite blaja tu,kn ke kalut nnti..

    hwa...luas sungguh pengetahuan en. hajime kite ni psl seni beladiri

    Miss U.A
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 831
    Registration date : 21/07/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by Miss U.A on Fri Oct 23, 2009 9:09 pm

    SangWira wrote:
    Miss U.A wrote:seni ninja???? tetiba aku terasa cm jatuh ati gak!!
    ade ke tempat nk blajar nih...kt ne arrrr....

    nnt leh aku pakai topeng..tutup2 muka....im a misterious!!!

    satu lg... bg sesaper yg berhajat utk belaja seni beladiri made in non-malaysia, jurulatih aku penah pesan, besenye seni beladiri luar ni, bile kite nk tamat belajar nnt (betul2 tamat pnyer) kene jumpe dgn tok guru die yg plg atas (kalo tae kwon do org korea, kalo judo org jepun dan sbgnye), dan mgkn perlu lakukan ritual diorg yg besenye bercanggah dgn syariat ISLAM dan adat resam kite org melayu...akidah kene jage beb...

    tp kalo stakat nk belajar je xde mslh...jd ibadat plk bile kite niat riadah...betul x ustaz?(yg join putera)

    wahhh sampai cmtuh ke...gile gak arr...takot akidah lari secara tak sedar yg lg bahaya tuh....

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by kindaichi_hajime on Sat Oct 24, 2009 3:43 am

    sbb tu la aku brenti blaja taekwondo time skola dlu..
    pastu nk join ninjutsu kt universiti,tp batalkan niat bile da kaji menda2 cmni..
    so aku join silat je...
    xyah pkir pnjang2...
    budaya kita kn..hehe..

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by kindaichi_hajime on Sat Oct 24, 2009 3:44 am

    SangWira wrote:
    kindaichi_hajime wrote:ninjutsu tu bkn berkaitan sistem manusia je..
    tp berkenaan agama gak..
    perasan x kalo tgk citer naruto tu ader byk gerakan jari2...
    Yin dan Yang pn termsuk jugak..
    'kuji-kiri' (nine level power)..
    gerakan dragon claw dikatakan ader semangt 'black dragon ryu'..
    ader 'mata ketiga'..
    dlm ceremonial bow (alaa..cm tnduk hormat tu)..tgn kanan represent Yang..tgn kiri represent Yin..
    n ader byk lg laa..kekadang pn aku xphm..

    p/s: mmg x slh blaja,tp kalo kite x kaji dlu ape yg kite blaja tu,kn ke kalut nnti..

    hwa...luas sungguh pengetahuan en. hajime kite ni psl seni beladiri

    xder luas sgt...ader la skit2 pngetahuan..dlu mnt nk blaja ninjutsu..
    so wat kajian skit laa..hehe..

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by raidizh AR on Sat Oct 24, 2009 4:51 am

    ak ingt ak sorg je berangan nk jd ninja.. pengaruh media massa la ni.. Razz hohohhoho

    yang ak tau, ninja ni pemes tang kebolehan die menyamar ngn hilangkn diri tanpa tgglkn jejak..


    --------------------------------------------

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by kindaichi_hajime on Sat Oct 24, 2009 4:10 pm

    yg tu cme imaginasi org dlu2 rai..
    same la cm kt china..org ckp kungfu ley terbang2...
    kalo nk ilangkan diri tnpa tnggalkan jejak mudah je tu..
    pnjenayah la org pling mule2 praktikkan teknik tu..
    heheheh..

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 32
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by MalaYneuMaya on Sat Oct 24, 2009 11:12 pm

    assalamualaikum...

    raidizh AR wrote:ak ingt ak sorg je berangan nk jd ninja.. pengaruh media massa la ni.. Razz hohohhoho

    yang ak tau, ninja ni pemes tang kebolehan die menyamar ngn hilangkn diri tanpa tgglkn jejak..

    satu lagi yg famous tentang ninja dah tentu shuriken diorang..

    @kin,
    silat pon camtu jugak..filem2 lama indonesia selalu tunjuk terbang2 nih..mmg klaka kalu tgk sebab berbeza dgn apa yg kita paham tentang silat..pengaruh filem kungfu la tu..hehe

    tapi aku suka jugak jeet kune do bruce lee..tak silap aku dia modify seniri kan?asalnya dari teknik wushu je..


    --------------------------------------------

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by raidizh AR on Sat Oct 24, 2009 11:21 pm

    korang ingt x dlu kat tv3 ade citer 'orang terbang'.. pelakon die name razak pe ntah.. pemes la gak pelakon tuh.. salu blakon dalam cekikramarama..

    penerbit die rubiah suparman

    smpi skrg ak garu kepala lg kalo tgk.. adess..1 family ak tecengang kot scratch klaka


    --------------------------------------------

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 32
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by MalaYneuMaya on Sat Oct 24, 2009 11:49 pm

    assalamualaikum...

    haha cerita lama..siapa jadi orang terbang tu? rusdi ramli ke razak ahmad ke..lupa dah


    --------------------------------------------

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by kindaichi_hajime on Sun Oct 25, 2009 1:51 am

    haha..
    tp dlu cikgu sastera melayu aku ckp..mayb yg terbang2 tu btul..

    teori dier cmni la kononnye..
    diorg xnk anak murid mnentang guru satu ari nnti..
    sbb tu teknik pling power diorg simpan..

    guru ader 20 teknik..
    dier ajar anak murid dier 19 teknik je..

    pastu anak murid ader 19 teknik..
    dier ajar anak murid dier plak 18 teknik je..

    bgitula seterusnye..

    Intel2Core
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 75
    Age : 30
    Location : PJ
    Job/hobbies : Programmer (COBOL & UNIX)
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by Intel2Core on Sun Oct 25, 2009 2:20 am

    kindaichi_hajime wrote:haha..
    tp dlu cikgu sastera melayu aku ckp..mayb yg terbang2 tu btul..

    teori dier cmni la kononnye..
    diorg xnk anak murid mnentang guru satu ari nnti..
    sbb tu teknik pling power diorg simpan
    ..

    guru ader 20 teknik..
    dier ajar anak murid dier 19 teknik je..

    pastu anak murid ader 19 teknik..
    dier ajar anak murid dier plak 18 teknik je..

    bgitula seterusnye..

    tp klu ikutkan, buat ape nk disimpan.x gune simpan smpi bile2..
    klu bleh, biar la ajar smpi abes kat anak2 murid..
    x ke mana klu ilmu 2 dismpan..

    *dah lame x aktif gayong nie..keras dah sendi2 nie..

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by kindaichi_hajime on Sun Oct 25, 2009 2:26 am

    sebab tu la kmungkinan besar teknik terbang2 tu ilang ditelan zaman..
    hehehe..

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by raidizh AR on Sun Oct 25, 2009 3:00 am

    kalo ade sungguh teknik terbang tuh, kn senang kalo ak nak g memane.. xdela kne nek tren.. pasal tok guru tak ajar habis tuh, ak rase btol gak

    sbb ahritu ak tgk citer yang hua wu que ngn xiao yu er tuh.. tok guru hua qu que tu x ajar teknik terakhir istana yihua.. sbb tkut die lawan nnt...


    --------------------------------------------

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by kindaichi_hajime on Sun Oct 25, 2009 1:57 pm

    mungkin btul mungkin tdak..
    tp teori bleh dterima pkai..
    hehe..

    Intel2Core
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 75
    Age : 30
    Location : PJ
    Job/hobbies : Programmer (COBOL & UNIX)
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by Intel2Core on Sun Oct 25, 2009 6:17 pm

    x slap aku la yg bleh terbang2 tu org panggil ilmu papan sekeping..
    badan kite akn ringan mcm papan..
    klu ikutkan ayat2 utk ilmu tu ade cume x tau cara penggunaannye dan cara amalannye sahaja..
    lagipon ilmu terbang2 tu bukan utk ditunjuk2..

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by raidizh AR on Sun Oct 25, 2009 6:34 pm

    ooo..papan sekeping namenye.. org amalkan slat ni ngn cara yang betul.. contoh utk selamatkan diri dari bahaya.. membenteng diri dari mnde xelok.. utk agama..

    erm.. terbang tu xbule unjuk ye? cmne kalo tme tgh terbang tuh, ade org nmpk.. bule trus tebang je ke, atau kne trus turun, atau pastu ko da xley terbang da?

    erm.. tok ak dulu cikgu silat kat kmpung kalo xsilap.. imam + cikgu ngaji.. besenye dulu silat org guna utk selamatkan dri masa zaman perang

    ada 1 pesanan yang mak ak penah cakap.. surah yasin, ayat sembilan.. kalo lancar, bagus.. sgt membantu

    korg ingt die pnye terjemahan kn? kaburkan mata.. contoh kalo ko masuk utan, ko nmpk rimau.. nak lari xbule, kaki da ketar, nak nyorok xsempat

    maka bacalah ayat tuh ngn sebaik mngkin, tawakal, doa byk2 spy selamat, insyaALLAH dilindung dari pandangan musuh/bahaya

    jgn lak g gune nak merompak umah org.. niat kne betol.. kang ad lak guna utk lepas masuk kuliah time dtg lmbt

    kalo info ak ni salah, sila betulkan.. sbb ak menaip dari apa yang ak ingt.. tkut xreliable.. kalo krg rasa nfo ni xpatut ditulis, bitau, ak delete


    --------------------------------------------

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by teri-chan on Sun Oct 25, 2009 7:03 pm

    hem... aku br je abis bc dr page 1 smpai la page 3... mengingatkan aku kembali kepada cekak hanafi di uitm. kalu kat segamat cekak hanafi la paling femes.

    slalu budak br masuk ada je demo cekak hanafi, n terus terang aku ckp... sape yg demo tu trus nmpk ensem heheh sbb diorg nmpk rilek je bersilat atas papan sekeping. aku tak sempat nk blaja cekak sbb aktiviti dia petang... which where time aku concentrate utk brassband aku.

    tp takde pulak vids demo tu hehehe...

    so ni utk tatapan mata korg je la




    so kalu aku ada ank esok... mmg aku nk anta sume anak2 aku g blaja cekak hanafi... belajar pertahankan diri dlm ms yg sama belajar agama sekali.

    p/s: salah satu ciri lelaki idaman aku ialah lelaki yg pernah belajar silat. mujur cik abg aku dulu blaja silat hehehe...


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by raidizh AR on Sun Oct 25, 2009 8:09 pm

    huh! bergetar jantungku melhatnye teri.. dan ada beberapa soalan bermain di benakku..

    1. kalo dalam persembahan cmni, ak tgk byk yang die libas sekali je, pastu lawan tuh terus tumbang xbgn2.. sbb mmg persembahan tu kata syarat lawan skali je or mmg die kasik pukul sakit smpi lawan tuh xbule bgn? (atau kang kalo lawan byk kali, xsudah2 la plak persembahan?)

    2. aksi untuk step utk yang hero-sorg-villain-ramai tuh mmg da dirancang or die serang secara random dan tak djangka?

    3. pastu ak tetarik part die serang tang leher tuh.. yela, laki kn ad halkum, sakit sgt ke kalo kne kat situ?

    tu jela stakat nih, kalo ad lg, nnt ak tmbh.. kalo ak n sebok asik byk tnye, korg abaikn la..hohohoh


    --------------------------------------------

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by kindaichi_hajime on Sun Oct 25, 2009 9:17 pm

    raidizh AR wrote:huh! bergetar jantungku melhatnye teri.. dan ada beberapa soalan bermain di benakku..

    1. kalo dalam persembahan cmni, ak tgk byk yang die libas sekali je, pastu lawan tuh terus tumbang xbgn2.. sbb mmg persembahan tu kata syarat lawan skali je or mmg die kasik pukul sakit smpi lawan tuh xbule bgn? (atau kang kalo lawan byk kali, xsudah2 la plak persembahan?)

    2. aksi untuk step utk yang hero-sorg-villain-ramai tuh mmg da dirancang or die serang secara random dan tak djangka?

    3. pastu ak tetarik part die serang tang leher tuh.. yela, laki kn ad halkum, sakit sgt ke kalo kne kat situ?

    tu jela stakat nih, kalo ad lg, nnt ak tmbh.. kalo ak n sebok asik byk tnye, korg abaikn la..hohohoh


    1. silat cekak silat maut...kalo kne btul2 mmg tercabut nyawa..pling kurang pn patah2...sbb tu dlu silat cekak xleh diajar kpd manusia yg umurnyer 18 thn kebawah..atas sbb diorg xmatang lg...

    2. da drancang ler..mne ader demonstrasi x dirancang..contohnye kalo terkne satu buah tu,kalo tersilap kalih muka,kmungkinan besar ley pengsan..

    3. kalo kne halkum,walupn slow,bleh tak makan ntuk 2 mnggu..siyes sakit..



    asal usul nama cekak..

    Bercakak. Di dalam bahasa Minang, perkataan Cekak ada juga, tetapi tidak disebut sebagai 'Ce-kak' tetapi disebut dengan bunyi 'Cakak'. Bercakak dalam bahasa Minang membawa maksud bergaduh. Contohnya:

    "Si Ali dan si Ahmad sedang bercakak di simpang tiga".

    Ini membawa pengertian bahawa si Ali dan si Ahmad sedang bergaduh. Jadi kembali kita kepada makna Silat Cekak - ia membawa erti 'Silat Gaduh'. Ini bukan bermakna Silat Cekak ini suka bergaduh tetap ialah Silat yang boleh dibawa bergaduh untuk mempertahankan diri. Jelas sekali Silat Cekak sebenarnya Silat yang benar-benar untuk mempertahankan diri bukan untuk pertunjukkan di majlis-majlis kenduri ataupun di pesta-pesta. Sebab itulah Silat Cekak tidak ada tari menari, gong gendang dan langkah melangkah. Ia hanya mara kehadapan apabila bertempur dengan musuh.

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 32
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by MalaYneuMaya on Sun Oct 25, 2009 11:13 pm

    assalamualaikum...

    nice info kin..

    yg wakil dari malaysia selalu hantar pegi korea tu silat cekak hanafi ke? serius bab tu membanggakan..sebab org korea seniri yg mintak silat tu dipersembah kat sana..


    --------------------------------------------

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by teri-chan on Mon Oct 26, 2009 7:05 am

    betul tu....

    kenapa ada sorg hero byk villain? sbb bila gado mmg 1 lawan ramai kan?

    tp yg demo ni byk yg takde, salah 1 demo yg aku suka bergado atas jambatan/titi. dolu2 kan org kampung seberang titi... jd bila gado atas titi mcm mana nk buat.

    yg korea tu aku rasa Silat Lincah iaitu silat mengutamakan gerak langkah dan semangat tempur ‘Hang Jebat’.

    demo silat lincah



    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    naxe88
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 136
    Age : 28
    Location : sandakan
    Job/hobbies : student
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by naxe88 on Mon Oct 26, 2009 8:40 am

    wow....dah banyak post ni dihantar bagi pendapat...hahaha...

    kalau nak dikutkan semua aku nak komen post2 kamu ni...

    hahaha..
    tapi nanti ada pula yg penat membaca...hehehe...

    ya, memamng silat cekka ni antara seni silat kegemaranku juga ni sebb silat cekak ni lebih kepada pertahanan...kau pun pernha belajar juga ni tapi tak lama lah sbb kawan yg ajar jadi kawan tu pun dah pergi jauh menyambung pelajaran jadi tak berkesempatan nak belajar lebih2...hehehe...tapi yg sekarang ni pun aku belajar dari guru pun ada unsur2 silat cekak ni...jadi memang ada basic lah pasal silat cekak ni...tak taulah kalau di semennajung ni guru2 nya ajar hanya utk yg beragama islam tapi kalau kat sini ada juga diajar yg bukan islam...tapi memang kena tapis lah...termasik dari orang islam sendiri...mesti yg bukan suka minum arak,bukan perokok dan mesti berahklak mulia dengan ada kesabaran dan rendah diri...nasiblah aku pun masih setia dengan silat yg aku belajar ni...klau tak memang aku masuk jugalah...hehehe...lagipun dah 2 guru sekarang ni yg aku jadi penaungku...jadi, cukuplah nak tambah guru lagi...hahha

    kalau pasal demo2 ni memang aku suka sangat sebab aku boleh cipta gerakan baru hanya dari melihat sahaja...terima kasihlah siapa yg upload demo silat cekak tu sebab aku tengok dalam tu dah ada 30 gerakan silat cekak...kalau kaji lagi dan tmbh mana yg patut...dah jadi banyak..hehehe...

    tapi satu je aku tak suka pasal demo ni bila 1 hero lawan 1 kumpulan penjahat tu...aku heran kenapa kadang2 masih ada lagi unsur2 lawan berturutan tu...masuk satu lepas tu masuk lagi satu...sdangkan pada realitinya bila kita diserang berkumpulan, bukannya macam tu...semua serbu sekali...baru nak jatuhkan lawan dah kena seran kat belakang...aku memang tak suka sebab itu boleh bagi tanggapan pada sesiapa yg berminat nak belajar, bila belajar sialt yg dia lihat yg jadi demo tu..mseti ingat kalau jadi guru ni boleh dah lawan ramai2 orng..sdangkan hakikatnya bkan macam tu...sbb aku dah ada pengalaman...kalau ada guru2 yg pernha kena serang berkumpulan...meamang tau tu...satu caranya untuk elak...jangan jadi statik...janag nak memandai nak dikeliling oleh ramai org....jangan ada lawan yg ada kat belakang...kalau boleh lari dari kepungan orang tersebut...sentiasa pastikan musuh hanya ada di depan dan tiada yg dibelakng atau yg tersembunyi...

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by raidizh AR on Mon Oct 26, 2009 8:54 am

    Spoiler:
    tapi satu je aku tak suka pasal demo ni bila 1 hero lawan 1 kumpulan penjahat tu...aku heran kenapa kadang2 masih ada lagi unsur2 lawan berturutan tu...masuk satu lepas tu masuk lagi satu...sdangkan pada realitinya bila kita diserang berkumpulan, bukannya macam tu...semua serbu sekali...baru nak jatuhkan lawan dah kena seran kat belakang...aku memang tak suka sebab itu boleh bagi tanggapan pada sesiapa yg berminat nak belajar, bila belajar sialt yg dia lihat yg jadi demo tu..mseti ingat kalau jadi guru ni boleh dah lawan ramai2 orng..sdangkan hakikatnya bkan macam tu...sbb aku dah ada pengalaman...kalau ada guru2 yg pernha kena serang berkumpulan...meamang tau tu...satu caranya untuk elak...jangan jadi statik...janag nak memandai nak dikeliling oleh ramai org....jangan ada lawan yg ada kat belakang...kalau boleh lari dari kepungan orang tersebut...sentiasa pastikan musuh hanya ada di depan dan tiada yg dibelakng atau yg tersembunyi...

    ak tertarik ngn part nih.. mmg menjadi common sense kalo kita diserang, kita akn cari position yang semua plot ada dalam sudut pandangan..

    tapi maksud 'jangan statik' tuh cmne? jgn duk diam? kne lari2 ke?
    tapi kalo kita byk bergerak kn bule ggu fokus?
    lagi satu, silat cekak ni die ade ajar guna deria lain x? contoh macam kalo guna telinga je.. kata la mase serangan mata dia da buta/ sakit, xkn nk menyerah je kn? mesti ad alternatif lain utk selamatkn diri..
    bersilat tanpa melihat?


    --------------------------------------------

    Sponsored content

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by Sponsored content Today at 7:11 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 7:11 am