Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Seni Mempertahankan Diri?

    Share

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Seni Mempertahankan Diri?

    Post by kindaichi_hajime on Tue Oct 20, 2009 11:49 pm

    aku sje je bukak topik bru...
    bknnye ape..mcm da bosan je tgk topik yg da ader..huhu..
    haa..meh la smbang2 pasal ni bg sesiapa yg mampu..
    korang join martial art ape eh??
    cm tringin je nk taw..
    best ke x..
    cite la byk2..

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by raidizh AR on Wed Oct 21, 2009 9:22 am

    hohohooh... ak xde join secara betol2... cuma ak kn dlu PLKN, so, ad blaja TTS(tempur tanpa senjata)

    die cm gabungan silat + seni mempertahankan diri org india (xingt namenye, silambam kah? tp xgune kayu die la) + judo + taekwando..apsal la die xajar teknik ninja..

    mase skolah dlu, ak aktif kelab pencegahan jenayah, kalo bernasib baik, ad mggu yang pegawai polis dari jabatan jenayah/narkotik (dari balai polis jalan travers/brickfields)akan dtg n ajar cara2 simple kalo kne ggu

    besenye berguna utk perempuan la.. bule praktikkn kalo ad sexsual heresmen/kne ragut..

    TAPI.. kne ingt, yang die ajar ni, bule guna kalo kita yakin bule lepas + utk sementara waktu sblm dapat bantuan + nyawa kita xterancam

    die ajar mcm mane nk guna mnde sekeliling sebagai senjata, ajar cmne nk analisis situasi (dlm keadaan sesak la), ajar mane spot2 kelemahan manusia etc...

    mase kat uitm ak join jabatan pertahanan awam, ade sikit die ajar cmne nk ikat mnde kasik xbule bukak langsung.. hohoh nnt bule ikat penjenayah.. ceh, berangan la rai

    ak lom ad kesempatan nk gunakan.. hohoho.. ingt2 lupe pn... kalo berusaha keras, bule ingt blek la


    --------------------------------------------

    Miss U.A
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 831
    Registration date : 21/07/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by Miss U.A on Wed Oct 21, 2009 10:35 am

    aku takde join ape2 martial art lagi wat mase nih.....
    tp aku teringin nk join taekwando la....

    tp da besar2 nih rase cm segan lak nk gi belajar... yelah biase kan budak2 takpun paling up pun ms zaman2 studi dulu je...

    silat cm tak bape minat la sbb aku rase cm byk mengarut je...
    ntahla mase form 3 aku ade join silat kt kg. sorg pakcik nih ajarkan...tp die suke ngarut...suh berteleku lm2 tunggu semangat tun teja meresap dlm bdn la ape bende sume...start dr tuh aku dah bosan dgr silat2 nih....

    taktaula maybe sbb aku silap dapat tok guru ke kan....

    naxe88
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 136
    Age : 28
    Location : sandakan
    Job/hobbies : student
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by naxe88 on Wed Oct 21, 2009 10:38 am

    Kalau bab ni memang aku suka sangat...aku pun nk tau juga kalau di cni ada user yg ada belajar seni bela diri ni...boleh juga kongsi2 pendapat...kalau aku dah pernah belajar karatedo, taekwondo, aikido, kungfu ,silat kalimah dan silat sepring. Memang ksemua yg aku belajar tu ada klebihan dan kkurangan dan kdng2 trmasuk kmampuan individu yg mgamalkn nya...ok..prtama skali, byk yg kata taekwondo ni hebat...sbb mampu buat double triple spin kick atau 540 kick, 700 kick dgn 900 kick. Tapi ada juga klemahannya. Sperti juga karate dgn ktahanan diri mereka tapi masih ada klemahan...aikido, kungfu dan juga silat...tapi yg sedihnya silat pula dianggp seni bela diri paling lemah malah dipandang rendah oleh sesetengah org melayu...yg dipandang taekwondo jak...

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by raidizh AR on Wed Oct 21, 2009 10:40 am

    huuyoo... semangat tun teja tuh... apsal xmntk smangat hang jebat trus, lg power.. abg ak yg sorg bdk taekwando, sorg lagi bdk silat gayung patani..

    yang jadi mangsa, aku..

    asal dorg nak test power je, ak la kne jadi villain-nye.. stakat kne pgg kaki kat atas, kepala kat bawah, mnde bese dah

    besenye dorg test power tym mak ayah ak kuar bekerja.. tau dorg tkutt..


    --------------------------------------------

    naxe88
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 136
    Age : 28
    Location : sandakan
    Job/hobbies : student
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by naxe88 on Wed Oct 21, 2009 12:19 pm

    Miss U.A wrote:aku takde join ape2 martial art lagi wat mase nih.....
    tp aku teringin nk join taekwando la....

    tp da besar2 nih rase cm segan lak nk gi belajar... yelah biase kan budak2 takpun paling up pun ms zaman2 studi dulu je...

    silat cm tak bape minat la sbb aku rase cm byk mengarut je...
    ntahla mase form 3 aku ade join silat kt kg. sorg pakcik nih ajarkan...tp die suke ngarut...suh berteleku lm2 tunggu semangat tun teja meresap dlm bdn la ape bende sume...start dr tuh aku dah bosan dgr silat2 nih....

    taktaula maybe sbb aku silap dapat tok guru ke kan....

    memang salah dapat tok guru ko ni....hahahah...memang ada sesetengah seni silat buat macam tu...utk menenangkan fikiran dan memusatkan tenaga kita..macam kungfu juga tapi kalau lama2 sangat tu...kali tidur dah tok guru kamu tu...hahaha...apa pun memang cabaran untuk mau belajar seni silat ni...memupuk kesabaran utk belajar...tulah jarang orng nak masuk silat sebab baru masuk dah nak belajar itu ni...tiada kesabaran...kalau masa belajar pun tiada kesabaran..apa lagi nanti jika ada org buat hal sikit dgn kita...terus main hentam jak...tiada kesabaran...masa aku mula2 belajar silat pun, mcm tu juga...terpaksa ikut budak2 yg baru belajar belajar bunga dengan buah pukulan...dalam hati memang macam malas jugalah tapi aku ikut jelah...org kata mula dari bawah...berkat kesabaran ku tu akhirnya dlm masa 2 tahun, aku dah jadi pembantu jurulatih silat nak nak dijadikan jurulatih AKA guru tapi aku tak mau sebab aku rasa masih banyak lagi aku nak belajar ni sebelum aku nak mengajar org lain...hehehe...kamu masa belajar silat tu bayar kah???

    naxe88
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 136
    Age : 28
    Location : sandakan
    Job/hobbies : student
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by naxe88 on Wed Oct 21, 2009 12:37 pm

    kadang2 aku rasa kasihan juga dengan seni silat ni sebab banyak yg kata lemah, mengarut lah..macam2lah..aku dulu pun yg belum mengenal silat ni pun memang dalam fikiran silat ni mengarut jak, banyak je bunga...macam tiada apa2..kan bgs terus belajar pukulan ke...ni nak macam menarilah...berbunga-bunga...masa tu aku berani lagi nak cabar guru silat bberadu tenanga...guru tu pakai ilmu silat...aku pula pakai ilmu karatedo,taewkondo,aikido,kungfu. walaupun seri tapi aku tau guru tu mampu bunuh aku awal2 lagi...cuma dia saja buat begitu untuk tinjukan apa itu silat...masa tu lah baru aku sedar masih ada lagi pukulan dan gerakan yg belum pernah aku nampak...akhirnya aku berguru dengan dia...kalau beradu kali kedua dengan guru tu...berfikir dua kali juga aku...padahal kau yg pernah berlawan dengan budak taewkondo black belt tu aku dapat jtewaskan...ingatkan terlalu pakar dah...rupanya budak tu main jalan shorcut nak dapat black belt...hahaha...tulah kelemahan taewkondo di mlysia ni...banyak sangat main shortcut semata2 kerana nak garduan utk sampai black belt...tulah akibatnya latihan bila ada latihan saja tapi di rumah tak buat...lainlah di korea...mereka hari2 latihan taewkondo...sebab tu aku pun maam mereka juga...hari2 latihan kalau ada kesempatan sebab tiada jalan shortcut jika nak menjadi pejuang yg sejati...

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by kindaichi_hajime on Thu Oct 22, 2009 2:20 am

    mayb kbykn silat ni mngarut n dianggp lemah..
    tp ble dipikir blk jurus2 dlm silat ni,semuanye mmg kate "tak bg can ntuk hidup"..
    aku dlu penah blaja silat gayong..
    aku akui byk gak cm mngarut...

    silat ni dianggp lemah sbb ader byk bunga2... (bese la style silat)..kalo kite gadoh btul2,ader mse ke nk buat bunge2??hehehe...

    pas join gayong aku join silat cekak..rmai kate cekak ni boringggg sgt2 n tak berbaloi..
    tp aku ske silat cekak sbb unik berbnding silat laen..

    xder pasang kuda2...
    xder bca mentera..
    xder mandi bunga...
    xder lompat2..
    xder guling2..
    xder tari menari..
    99% pertahann..hnye 1% serangn..
    ble musuh serang,pasti kne balik..

    gerakan silat cekak pn ikut kaedah dlm solat..jd mmg sngg sgt2 nk blaja..
    ble da blajar dkt 3 bulan,bru aku yakin silat cekak ni mmg mmbantu aku..
    tnaga pn xyah gne byk..
    lg satu aku ske...guru2 silat cekak ni tak poyo..kalo ader kelemahan buah silat,ley tnjuk kt dier..n dier akan ajarkn cmne atasinye..
    pling best mse 'amik buah'..ader gak la mmber2 aku dlu smpai terkoyak sluar sbb jurulatih bersilat btul2..haha..

    bleh bergraduasi dlm mse 6 bulan shja..singkat kan?hehe..

    last skali jurulatih akan ajar kite cara atasi taekwondo,karate,silat2 lain, judo dan sbgainye..siap ader kaedah preventation lg..hehe..

    p/s: adoi..mcm promo la plak..haha..sje citer pngalaman..

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by raidizh AR on Thu Oct 22, 2009 2:49 am

    ak teringin nk blaja jadi ninja...


    --------------------------------------------

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by kindaichi_hajime on Thu Oct 22, 2009 3:13 am

    aku ader buku ninja..
    dier ajar dri sgi falsafh smpai la kpd teknik2 ninja..
    hehe..

    SangWira
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 75
    Location : Depan Komputer
    Registration date : 11/10/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by SangWira on Thu Oct 22, 2009 4:26 am

    Miss U.A wrote:aku takde join ape2 martial art lagi wat mase nih.....
    tp aku teringin nk join taekwando la....

    tp da besar2 nih rase cm segan lak nk gi belajar... yelah biase kan budak2 takpun paling up pun ms zaman2 studi dulu je...

    silat cm tak bape minat la sbb aku rase cm byk mengarut je...
    ntahla mase form 3 aku ade join silat kt kg. sorg pakcik nih ajarkan...tp die suke ngarut...suh berteleku lm2 tunggu semangat tun teja meresap dlm bdn la ape bende sume...start dr tuh aku dah bosan dgr silat2 nih....

    taktaula maybe sbb aku silap dapat tok guru ke kan....

    aku stuju dgn hajime psl silat cekak & aku sdgkan kt miss u.a blaja silat cekak sbb sbb silat cekak ni gerakan die lebih sopan...

    x perlu melompat @ angkat kaki tggi2 smpai koyak sluar...(cthnye la)

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by kindaichi_hajime on Thu Oct 22, 2009 10:39 am

    bkn sje sopan..tp mudah blaja n cepat nk tamat blaja..
    hehehehe...

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 31
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by MalaYneuMaya on Thu Oct 22, 2009 11:01 am

    assalamualaikum...

    abg aku dulu penah blaja cekak..cekak hanafi kot..takde kuda2..aku tgk dia berdiri je..padahal dah stenbai tu..hehe

    betul..kalu jenis byk bunga/gerakan ni lagi cepat ilang stamina..so pada pendapat aku style silat cekak tu menggunakan tenaga dgn lebih ekonomi dan efisyen..

    @rai,
    ninja? seni ninjutsu..silent but deadly..mementingkan ketepatan dan senyap..byk main patah2kan tulang, jahanamkan saraf je..sila la tgk fight science kat natgeo tu..

    yg ni part ninjutsu:



    silat pon ada jugak history channel review aritu..


    --------------------------------------------

    Miss U.A
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 831
    Registration date : 21/07/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by Miss U.A on Thu Oct 22, 2009 11:36 am

    @naxe88, chup! posting ko tuh mcm takde fullstop...cuba la enter2 kan sket...penat aku bc ni....

    aku join silat mengarut tuh dulu takde kene bayar pown...sbb membe ayah aku kan...so tak berkira sgtla...

    hurmmm ape beza silat gayung ngn silat cekak...lg satu dua2 silat tuh mesti mandi bunga ke....hurmmm ni pun aku rase cm mengarut2 jugak....

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by kindaichi_hajime on Thu Oct 22, 2009 11:52 am

    gayung ngan cekak sgt berbeza...

    gayung ni dier mcm silat yg laen..
    ader bunga2...ader mandi2...ader tari menari...
    ader mandi bunge..
    n pergerakan gak diambil drpd pergerakan harimau..
    gne byk tenaga...kne lompat2..guling2..
    ader sistem tali pinggng (cm taekwondo)..
    jd nk blaja pn amik mse lame..
    byk kaedah menyerang.. (sesuai ntuk org yg nk pergi berperang)..
    agak susah ntuk dipelajari sbb byk lompat2..
    ader pasang kuda2...
    tp pergerakan mmg menarik..n sronok ble blaja..

    cekak plak laen dari yg laen..
    dikatakan silat cekak ni silat yg asli tnpa percmpuran dri silat2 lain (kungfu or laen)..
    silat cekak xder mandi bunge..
    gerakan mcm kaedah dalam solat...mcm mne kite solat,mcm tu la kaedah silat ini..
    xgne byk tenaga..seriously..pergerakan ringkas tp sgt merbahaya.. sesuai ntuk pompuan..ader kes mmber aku penah tewaskan mamat negro kt amerika sne dlm 1 saat..nsib bek xkne rogol...
    xder sistm tali pnggg...yg ader cme bengkung putih ngan merah.. (putih ntuk yg tamat blaja,merah ntuk jurulatih,yg sedang blaja cme pkai t-shirt ntuk keselamatn)..
    byk kaedah menahan.. (sesuai ntuk org yg rse diri dier sering terancam)...
    mudah ntuk blaja cme gunakan tgn shaja...(gne kaki pn hnye 1%)..
    xder pasang kuda2...sbb cekak ni perlukn ketangkasan..
    time aku blaja dlu,byk jurulatih aku drpd silat gayong yg bertukar kpd cekak..
    pelajaran sistematik..siap ader ujian bertulis lg..haha

    p/s: ingt lg cmne jurulatih aku jatuhkan aku dlm x smpai 1 saat...aku yg menyerang dier,sedar2 aku da berada bwh dier..siap kaki aku dikunci n tengkuk aku hampir ditetak..semuanye dlm kurang dri 1 saat..

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by kindaichi_hajime on Thu Oct 22, 2009 12:16 pm

    nak tmbah skit lg..

    silat gayong ni famous smpai ke amerika...sape2 pn bleh blaja..
    silat cekak plak hnya diajar kepada org islam..warisan mutlak..

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by raidizh AR on Thu Oct 22, 2009 5:29 pm

    kindaichi_hajime wrote:p/s: ingt lg cmne jurulatih aku jatuhkan aku dlm x smpai 1 saat...aku yg menyerang dier,sedar2 aku da berada bwh dier..siap kaki aku dikunci n tengkuk aku hampir ditetak..semuanye dlm kurang dri 1 saat..

    xselamat la adila deting ngn ko.. cmne nk defend die, 1 saat da tumbang..

    maya.. ninjutsu tu adik badik ninja gak ke? ak suke ninja sbb die misteri je... ece..ewah.. bak ahh pnjm buku ninja.. kongsi ilmu meh.. pahala.. ak da tgk video tuh.. tengkiu maya.. 1st skali die attack ketiak.. kalo ak yg kene, mesti ak gelak xsudah.. geli la

    sape nak kuruskn badan atau kempiskan perut bole la join silat gayung.. byk lompat, gune energy.. bktinye, tgk perut haji cindai.. sape malas mandi pn bule join silat gayung.. mujarab

    apo ak merepek nih? scratch


    --------------------------------------------

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by kindaichi_hajime on Thu Oct 22, 2009 6:01 pm

    ceit..adila plak..ko jeles ke?hahahahaha...
    alaa...cekak kn 99% defend...so mmg kekuatan dier tang tu laa..

    ninjutsu nma bg seni ninja tu..aku ader buku dier..pnh download kt internet satu mse dlu..
    msti ko tension nk exam...sbb tu ko byk merepek..
    cian rai..haha..

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 31
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by MalaYneuMaya on Thu Oct 22, 2009 10:33 pm

    assalamualaikum...

    @rai,
    bukan adik beradik la..mmg seni tu namanya ninjutsu..digunakan oleh ninja..dia tumbuk ketiak ko tu kena saraf ler..terus jem tau..tak sempat ko nak gelak..dia gelak ko dulu

    ntahla kin..mmg jadi arkitek susah la..tu yg rai jadi camtu..kesian adik angkat aku..


    --------------------------------------------

    Miss U.A
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 831
    Registration date : 21/07/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by Miss U.A on Thu Oct 22, 2009 10:40 pm

    seni ninja???? tetiba aku terasa cm jatuh ati gak!!
    ade ke tempat nk blajar nih...kt ne arrrr....

    nnt leh aku pakai topeng..tutup2 muka....im a misterious!!!

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by kindaichi_hajime on Thu Oct 22, 2009 11:54 pm

    ninjutsu..aku penah nk blaja mnda ni..
    yg ninjutsu skang ni ninjutsu moden..da xmcm ninja dlu dah..
    ninjutsu ni diasaskan oleh skumpulan doktor2 ntuk mnentang pihak atasan diorg yg zalim..
    sbb tu la byk gerakan dier attack nerve..tulang belulang n laen2...deadly..
    jd x hairan la cmne diorg leh arif tntang semua anggota bdn mnusia..
    sme je cm silat cekak sbnrnye..
    silat cekak byk attack halkum,rusuk muda,bhgian sulit,tengkuk,tulang siku dan juge kpla lutut..

    SangWira
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 75
    Location : Depan Komputer
    Registration date : 11/10/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by SangWira on Fri Oct 23, 2009 5:45 am

    tp kene igt jgk hajime...guru utama dgn jurulatih slalu pesan jgn rendahkan seni silat@beladiri laen...setiap seni beladiri ade kelebihan & kekurangan msg2...yg tu kite kene pndi2 cari & pilih la...

    SangWira
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 75
    Location : Depan Komputer
    Registration date : 11/10/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by SangWira on Fri Oct 23, 2009 5:46 am

    Miss U.A wrote:seni ninja???? tetiba aku terasa cm jatuh ati gak!!
    ade ke tempat nk blajar nih...kt ne arrrr....

    nnt leh aku pakai topeng..tutup2 muka....im a misterious!!!

    satu lg... bg sesaper yg berhajat utk belaja seni beladiri made in non-malaysia, jurulatih aku penah pesan, besenye seni beladiri luar ni, bile kite nk tamat belajar nnt (betul2 tamat pnyer) kene jumpe dgn tok guru die yg plg atas (kalo tae kwon do org korea, kalo judo org jepun dan sbgnye), dan mgkn perlu lakukan ritual diorg yg besenye bercanggah dgn syariat ISLAM dan adat resam kite org melayu...akidah kene jage beb...

    tp kalo stakat nk belajar je xde mslh...jd ibadat plk bile kite niat riadah...betul x ustaz?(yg join putera)

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by kindaichi_hajime on Fri Oct 23, 2009 9:58 am

    SangWira wrote:tp kene igt jgk hajime...guru utama dgn jurulatih slalu pesan jgn rendahkan seni silat@beladiri laen...setiap seni beladiri ade kelebihan & kekurangan msg2...yg tu kite kene pndi2 cari & pilih la...

    btul tu..
    tu kn termsuk dlm pntang larang...aku always ingt tu..hehe
    sbb tu aku hnye wat perbezaan antara martial arts laen..
    xckp pn mne lebeh hebat...hehehe..



    mngenai non malaysia pnyer martial arts tu btul..
    bkn sje kalo nk tmt smpai tahap tertnggi..
    even time mule blaja kn kite kne tunduk hormat kn?karata,taewondo ect..
    rmai yg xtaw tu sbnrnyer ritual ntuk menghormati tuhan matahari bg agama Tao (agama asli di jpn)...
    jd kalo ley xyah la nk poyo2 tunduk hormat...
    hati2 gak ngan sume jurus non malaysia pnyer martial arts..
    sbb kdang2 gerakan dier berkenaan dgn agama..
    cntohnyer ninjutsu byk gnekn pergerakan jari jemari...itu jugak berkaitan dgn agama Tao

    p/s: sbb tu aku elakkan blaja seni2 dri luar ni..

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by raidizh AR on Fri Oct 23, 2009 10:04 am

    sebab tuh ak pilih senibina... lagi afdhal kalo amik senibina islam... tmbh2 lg zaman kegemilangan empayar ottoman... xpayah la nak gothic2 ke, decon ke..

    eh, terspam lak

    kalo ninja tuh cuma berkaitan sistem manusia je kn? ke ada agama gak? xsalah kalo nk belajar pada ak, cuma tapis2 la.. bukan belajar bodo2 je.. faham skali la konsep die cemane..


    --------------------------------------------

    Sponsored content

    Re: Seni Mempertahankan Diri?

    Post by Sponsored content Today at 4:14 pm


      Current date/time is Tue Dec 06, 2016 4:14 pm