Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Maksud Singkatan atau Maksud Sesuatu Perkataan

    Share

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: Maksud Singkatan atau Maksud Sesuatu Perkataan

    Post by TOYSЯUS on Mon Dec 21, 2009 11:52 am

    ^ Yup betul. Actually aku pun baru tau Kastam tu adalah Customs.
    Wiki mendefinisikan Customs: Customs is an authority or agency in a country responsible for collecting and safeguarding customs duties and for controlling the flow of goods including animals, personal effects and hazardous items in and out of a country.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    AhmadSyazwan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 414
    Age : 28
    Location : PERLIS
    Job/hobbies : Main Tuju Kasut
    Registration date : 26/02/2009

    Re: Maksud Singkatan atau Maksud Sesuatu Perkataan

    Post by AhmadSyazwan on Thu Jan 07, 2010 6:01 pm

    ingatkan kastam ringkasan drpd sesuatu perkataan.

    dapat sms dr kawan yg belakang ada
    daa...
    pa maksudnya?

    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 31
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: Maksud Singkatan atau Maksud Sesuatu Perkataan

    Post by khairul anwar on Thu Jan 07, 2010 6:20 pm

    myee wrote:sometime mase aku bace forum kat LY selalu type ayat nih

    /k/

    bijan

    johnkor

    tu sume tuh ape maksud die?

    /k/ kopitiam kan??

    johnkor tue salah seorang sejibik macam loy.. suke spam, pastu semua pulau dia, skrg nie senyap jer dia

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: Maksud Singkatan atau Maksud Sesuatu Perkataan

    Post by TOYSЯUS on Thu Jan 07, 2010 6:40 pm

    @AhmadSyazwan
    Daa..

    Dalam BI ejaan dia "Duh.."

    1. Biasanya digunakan sebagai respon kepada seseorang yang cuba bagitau kita sesuatu yang umumnya semua orang pun tau.
    Contohnya, "Waahh wanginya perfume Boss ni, cuba kau bau! cuba kau bau!". Kawan pun jawab "Daa..!".
    "Daa" = "memang la, semua orang tau kot?"

    2. Kekadang bermaksud "Dah tu?" or "Abis tu?".
    Contohnya, "Eeyy bukan camtu laa nak iron baju". Kawan pun jawab "Daa..!".
    "Daa" = "Dah tu?" or "Abis tu?"

    3. Kekadang jugak sebagai signal yang kawan tu taknak apa2 respon dari kita, atau nak menamatkan sesuatu perbualan. Atau bye secara tak formal. Biasanya dlm SMS.
    "Ok la esok jumpa.. Daa..", so sebagai tanda sms dari kawan tu tak perlu direply / tak reply pun takpe.

    Haa.. Boleh jadi dictionary gak aku ni.. Daa.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Maksud Singkatan atau Maksud Sesuatu Perkataan

    Post by teri-chan on Thu Jan 07, 2010 9:09 pm

    daaa -> bukan cara org indo say bye bye ke?


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    Miss U.A
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 831
    Registration date : 21/07/2009

    Re: Maksud Singkatan atau Maksud Sesuatu Perkataan

    Post by Miss U.A on Thu Jan 07, 2010 9:24 pm

    teri-chan wrote:hahaha.. boleh jd juge...

    leh tak aku tanya mksud gmbr skali? kalu slh later aku delete la...

    aku nk tanya.. slalu kat kete ada benda ni... benda mcm arrow ijau kuning tu. apakah maksudnya?



    aku ingt kn semua peminat tamana nitohei. tp lama2 aku rasa ada maksud lain kot.


    setahu aku mmg tuh logo kedah la...

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 32
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Maksud Singkatan atau Maksud Sesuatu Perkataan

    Post by MalaYneuMaya on Thu Jan 07, 2010 9:31 pm

    assalamualaikum...

    dash yonkuro:

    yon = 4
    ku = 9
    roku = 6

    496 adalah nombor kereta dash-01 emperor


    --------------------------------------------

    AhmadSyazwan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 414
    Age : 28
    Location : PERLIS
    Job/hobbies : Main Tuju Kasut
    Registration date : 26/02/2009

    Re: Maksud Singkatan atau Maksud Sesuatu Perkataan

    Post by AhmadSyazwan on Fri Jan 08, 2010 9:11 am

    tu bahasa jepun ka malayneumaya?
    dulu aku ada super emporer..xda emporer.hehe

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: Maksud Singkatan atau Maksud Sesuatu Perkataan

    Post by TOYSЯUS on Fri Jan 08, 2010 10:35 am

    Miss U.A wrote:setahu aku mmg tuh logo kedah la...
    Dok aih. Tu logo "Japanese New Driver" kat Jepun. Leh google images "Japanese New Driver", nanti kluar logo tu byk2. Huhu. Sape pakai logo tu maknanya Pemandu Noob la konon. Haha.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    zirbad
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 124
    Location : Shah Alam
    Registration date : 26/02/2009

    Re: Maksud Singkatan atau Maksud Sesuatu Perkataan

    Post by zirbad on Fri Jan 08, 2010 10:37 am

    TOYSЯUS wrote:Dok aih. Tu logo "Japanese New Driver" kat Jepun. Leh google images "Japanese New Driver", nanti kluar logo tu byk2. Huhu. Sape pakai logo tu maknanya Pemandu Noob la konon. Haha.

    Kirenya sama la cam lesen P kat malaysia la ni?

    Oh ye..

    Lesen L maksud dia Latihan(Learning)
    Lesen P maksud dia Percubaan(Probation)(atau Profesional untuk mereka yang rasa rendah diri What a Face )

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: Maksud Singkatan atau Maksud Sesuatu Perkataan

    Post by TOYSЯUS on Fri Jan 08, 2010 11:04 am

    ^ Rasanya macam tu la tu.. Kita tunggu kindaimichi_hajime atau razi_ibm komen. Haha.

    p/s: terindu plak kat kin, mana la dia pegi..


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 32
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Maksud Singkatan atau Maksud Sesuatu Perkataan

    Post by MalaYneuMaya on Fri Jan 08, 2010 9:47 pm

    assalamualaikum...

    AhmadSyazwan wrote:tu bahasa jepun ka malayneumaya?

    Hait!

    TOYSЯUS wrote:Dok aih. Tu logo "Japanese New Driver" kat Jepun. Leh google images "Japanese New Driver", nanti kluar logo tu byk2. Huhu. Sape pakai logo tu maknanya Pemandu Noob la konon. Haha.

    tamama:

    jap. new driver logo:


    tak sama pon..at least warna dia terbalik..so logo antara kedua2 tu mmg takde kena mengena la..aku tak fikir tamama nitohei reti bawak kereta langsung Razz dan yg paling penting dia bukan orang kedah..


    --------------------------------------------

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: Maksud Singkatan atau Maksud Sesuatu Perkataan

    Post by TOYSЯUS on Sat Jan 09, 2010 12:53 am

    Amma! Sori sori tak perasan plak kaler dia terbalik adeh.
    So bukan logo japanese new driver seperti yg i cakap smalam. Adeh2.
    Jadik, yang biasa orang Malaysia letak kat kereta tu logo tamama ke logo P Jepun?
    I rasa logo P Jepun.. Tapi kalau Miss U.A nampak logo tamama, logo tamama la jadinya hahah.
    Kereta Malaysia yg ada logo Pemandu Jepun:
    credit to: cari.com.my

    ps: Harap2 tu bukan kereta encik TJ-Arif, haha.
    pss: alamak da jadi lain lak topik ni.
    silent


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Maksud Singkatan atau Maksud Sesuatu Perkataan

    Post by teri-chan on Sat Jan 09, 2010 9:01 am

    kohkohkoh....

    aku tak tau mcm mana nk cite.. yg aku ingt logo new driver tu sama ngn logo tamama.. tu yg aku letak gmbr tamama tu hehehe....

    org mesia letak logo new driver tu la... mungkin malu nk letak logo P hehehe


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 32
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Maksud Singkatan atau Maksud Sesuatu Perkataan

    Post by MalaYneuMaya on Sat Jan 09, 2010 9:45 am

    assalamualaikum...

    TOYSЯUS wrote:Amma! Sori sori tak perasan plak kaler dia terbalik adeh.
    So bukan logo japanese new driver seperti yg i cakap smalam. Adeh2.
    Jadik, yang biasa orang Malaysia letak kat kereta tu logo tamama ke logo P Jepun?
    I rasa logo P Jepun.. Tapi kalau Miss U.A nampak logo tamama, logo tamama la jadinya hahah.

    laaa apa pulak bukan..betul la tu logo jap new driver mcm ko ckp tu..aku cuma bandingkan dgn logo tamama je..kaler dia terbalik..

    tapi biasa jugak trend menjapankan kereta2 di malaysia..keta drift biasa aku tgk pakai plet ala jepun..cool jugak tapi aku rasa mmg tak lepas jpj punya..eheh

    sapa2 yg pakai batch/sticker pelik2 tu kalu paham maksud dia tak apa la..kalu sekadar ikut member je apa barang..heheh Razz


    --------------------------------------------

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: Maksud Singkatan atau Maksud Sesuatu Perkataan

    Post by TOYSЯUS on Sat Jan 09, 2010 11:17 am

    Haha tak, memang bukan, sebab pada masa aku tulis tu aku merujuk kepada logo tamama..
    Yg baru tu baru betul. Haha. Settle. Hahaa.

    p/s: apa daa ada yg malu nak letak P. Malaysian tu buat la cara Malaysian. Haha.

    Soalan cepumas:
    Sejak kebelakangan ni Aman_Beto (bukan nama sebenar) dah meningkat dewasa.
    Beliau mula berforum dengan memasukkan /k/ dan /b/ ke dalam ayat. Hahaha.
    Kelihatan di LYN juga banyak orang menggunakan dua akronim tersebut.

    /k/ tu stands for what?
    /b/ tu stands for what?


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: Maksud Singkatan atau Maksud Sesuatu Perkataan

    Post by kindaichi_hajime on Sun Jan 10, 2010 1:20 am

    TOYSЯUS wrote:^ Rasanya macam tu la tu.. Kita tunggu kindaimichi_hajime atau razi_ibm komen. Haha.

    p/s: terindu plak kat kin, mana la dia pegi..

    ader gak org rndu ak..haha..
    ak bz skit akhir2 ni..



    btw, ak wlaupn da bertahun2 jd kompeten pn still pkai P lg..haha..
    sbb bleh redakan kmarahan org len.. (pkir sndri mksd ak)
    hahaha..

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: Maksud Singkatan atau Maksud Sesuatu Perkataan

    Post by TOYSЯUS on Sun Jan 10, 2010 10:08 am

    /OT/
    Halllamak. Baru je seru sekali ko dah muncul. Haha. Sori2 tsalah eja nama, maklum la dah lama sgt tak nampak, haha.
    'bleh redakan kmarahan org len' erk, aku masih x dpt tangkap maksudmu itu.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Maksud Singkatan atau Maksud Sesuatu Perkataan

    Post by teri-chan on Sun Jan 10, 2010 10:36 am

    hahahha aku phm....

    adakah teknik pemanduan ko tidak meningkat? hehehe let say if kin buat minor2 mistakes kat jln raya... org akan ampunkan dia sbb ada "p" kat kete heheheh


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    Miss U.A
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 831
    Registration date : 21/07/2009

    Re: Maksud Singkatan atau Maksud Sesuatu Perkataan

    Post by Miss U.A on Fri Jan 15, 2010 10:24 am

    ppv ~ pay per view....

    sayw
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 107
    Registration date : 07/03/2009

    Re: Maksud Singkatan atau Maksud Sesuatu Perkataan

    Post by sayw on Sun Jan 24, 2010 9:25 pm

    tl dr?

    Lambo
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 23
    Location : Republic Cinta
    Job/hobbies : Posted Own Affiliation
    Registration date : 26/11/2009

    Re: Maksud Singkatan atau Maksud Sesuatu Perkataan

    Post by Lambo on Thu Feb 04, 2010 1:36 pm

    AhmadSyazwan wrote:tambah lagi pm = perdana menteri, prime minister

    x tahu pula ak pawagam adalah singkatan.
    thanks2..


    p.ramlee yg cipta/pegasas perkatan ni selain dari KUGIRAN.....

    Lambo
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 23
    Location : Republic Cinta
    Job/hobbies : Posted Own Affiliation
    Registration date : 26/11/2009

    Re: Maksud Singkatan atau Maksud Sesuatu Perkataan

    Post by Lambo on Thu Feb 04, 2010 1:38 pm

    MalaYneuMaya wrote:assalamualaikum...

    berdikari = berdiri di kaki sendiri

    betul ke?


    emmm....1st time tau ni....

    Lambo
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 23
    Location : Republic Cinta
    Job/hobbies : Posted Own Affiliation
    Registration date : 26/11/2009

    Re: Maksud Singkatan atau Maksud Sesuatu Perkataan

    Post by Lambo on Thu Feb 04, 2010 1:40 pm

    raidizh AR wrote:Ar. = arkitek
    Ir. = engineer

    kot... xtau la ak... hahahaha


    ooo jadi rupanya AR BADUL tu bekas arkitek lah ekk??? Very Happy

    Lambo
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 23
    Location : Republic Cinta
    Job/hobbies : Posted Own Affiliation
    Registration date : 26/11/2009

    Re: Maksud Singkatan atau Maksud Sesuatu Perkataan

    Post by Lambo on Thu Feb 04, 2010 1:46 pm

    dulu masa kecik2 tgk cita pelakon hamid gurkha...ingatkan gurkha tu nama dia rupanya pangkat dlm askar...pak hamid ni dulu org nepal ke??? hehhe

    Sponsored content

    Re: Maksud Singkatan atau Maksud Sesuatu Perkataan

    Post by Sponsored content Today at 9:03 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 9:03 am