Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Adakah ini Google Chrome OS?

    Share
    avatar
    E_peace6679
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 19
    Registration date : 14/02/2009

    Adakah ini Google Chrome OS?

    Post by E_peace6679 on Sat Oct 17, 2009 10:25 pm

    baru-baru ini hangat diperkatakan google akan mengeluarkan sistem operasinya untuk bersaing dengan microsoft yang merupakan gergasi yang sudah lama bertapak selama ini.Disini saya ada screenshot yang menyatakan merupakan sistem operasi google chrome yang sedang dalam pembinaan buat masa ini,



    mengenai sistem operasi google chrome ini ada saya tulis di dalam blog cekap komputer saya,
    http://blog.cekapkomputer.com/2009/10/16/adakah-ini-google-chrome-os/

    jadi apa pendapat korang mengenai Sistem Operasi Google Chrome ini?
    avatar
    matnur_83
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 96
    Registration date : 14/03/2009

    Re: Adakah ini Google Chrome OS?

    Post by matnur_83 on Sat Oct 17, 2009 11:33 pm

    ni nak download kat mana?
    avatar
    test0123
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1002
    Age : 33
    Location : Bandar Tasek Mutiara, Penang
    Job/hobbies : Executive/ Cari Gondang
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Adakah ini Google Chrome OS?

    Post by test0123 on Sun Oct 18, 2009 12:02 am

    btul..ni memang os google..aku dah try,,tapi semasa boot tak bleh masuk windows dia.hang jer .entah silap tang mana aku sendiri masih dok mencari lg bounce
    avatar
    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 32
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Adakah ini Google Chrome OS?

    Post by MalaYneuMaya on Sun Oct 18, 2009 12:24 am

    assalamualaikum...

    aik..so ni kira yg betul punya la..bukan fake dah..


    --------------------------------------------
    avatar
    LuZ
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 108
    Registration date : 25/08/2009

    Re: Adakah ini Google Chrome OS?

    Post by LuZ on Sun Oct 18, 2009 1:37 am

    Chrome os based on suse linux. So, saye x rase ia akan bersaing dgn windows...
    avatar
    neutron
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 461
    Registration date : 08/03/2009

    Re: Adakah ini Google Chrome OS?

    Post by neutron on Sun Oct 18, 2009 2:37 am

    driver plak mcm mn?
    avatar
    Kecik-88
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 121
    Age : 28
    Location : Wangsa Maju, Kuala Lumpur
    Job/hobbies : mencari sesuatu yang baru dan unik
    Registration date : 28/03/2009

    Re: Adakah ini Google Chrome OS?

    Post by Kecik-88 on Sun Oct 18, 2009 4:24 pm

    nie tempat nak download nye....
    aku belum download lagi
    http://sites.google.com/site/chromeoslinux/download
    avatar
    Han_Hin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 338
    Location : Sarawak
    Job/hobbies : Main Golf,Bola Tanpa Bola,Main Mata.
    Registration date : 26/02/2009

    Re: Adakah ini Google Chrome OS?

    Post by Han_Hin on Sun Oct 18, 2009 8:22 pm

    camne nak bersaing ngan windows sebab aku dengar pon dier buat os ni base linux.
    avatar
    Noning
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 109
    Age : 36
    Location : Land Below The Wind
    Job/hobbies : Eat...Eat...Eat...Sleep zzzzzzzz
    Registration date : 12/05/2009

    Re: Adakah ini Google Chrome OS?

    Post by Noning on Mon Oct 19, 2009 3:45 am

    OS nie bole download secara percuma. Tapi kalo byk org guna, belum tentu OS ni akan kekal percuma lagi kot Razz pale
    avatar
    mistique_mastermind
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 11
    Location : ipoh,taiping,perak
    Job/hobbies : tido
    Registration date : 21/07/2009

    Re: Adakah ini Google Chrome OS?

    Post by mistique_mastermind on Wed Oct 28, 2009 10:11 pm

    google ni kre dah stabil ke atau tgh develop ag?? sje nk tau komen yg da test sblm gne..
    avatar
    betik
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 204
    Registration date : 15/03/2009

    Re: Adakah ini Google Chrome OS?

    Post by betik on Wed Nov 04, 2009 12:53 am

    yang tu yang tipu punya...terang2 dah ada situ tulis "built with suse studio"...cuba cek apa itu suse studio kalau tak percaya Very Happy...
    dulu dah pernah keluar satu video preview yang kononnya chrome os...tapi yang tu pun tipu jugak..haha...haii, macam2 Very Happy

    google dah terangkan, yang dia punya os akan nampak macam browser...dan dia guna cloud computing(application host kat remote server)...takde internet, agak sodeh la jadinya..haha...jadi walaupun os family dia unix(macam linux), dia compete tang tu la...
    avatar
    bot_kill
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 42
    Age : 96
    Location : ★ ★Bintang★ ★
    Job/hobbies : ┌П┐(◣_◢)┌П┐
    Registration date : 27/04/2009

    Re: Adakah ini Google Chrome OS?

    Post by bot_kill on Thu Nov 05, 2009 7:24 pm

    benda ni open source la yek...?

    mana leh challenge windows..

    ron
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 45
    Registration date : 05/03/2009

    Re: Adakah ini Google Chrome OS?

    Post by ron on Thu Nov 05, 2009 11:07 pm

    Chrome OS ni bukan OS desktop macam Windows 2K, XP, Vista, 7 semua tu, dia untuk Cloud Computing. Nak tau apa itu Cloud COmputing gi buat research sendiri.

    Microsoft pon ada own OS untuk Cloud Computing iaitu Windows Azure. Chrome OS VS Windows Azure, baru betul.
    avatar
    bazsh
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 401
    Age : 35
    Location : New Castle
    Job/hobbies : Surfing/Games
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Adakah ini Google Chrome OS?

    Post by bazsh on Tue Dec 08, 2009 1:33 am

    Ic..so bermakna OS ni hanya berfungsi sekiranya ada line internet
    Mcm Panda Cloud Antivirus la jugak yer
    Signature sume online

    Sponsored content

    Re: Adakah ini Google Chrome OS?

    Post by Sponsored content


      Current date/time is Fri Mar 24, 2017 12:12 pm