Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    laptop trjatuh...aduhh

    Share

    upin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 40
    Registration date : 14/03/2009

    laptop trjatuh...aduhh

    Post by upin on Wed Oct 14, 2009 1:03 pm

    salam...aduhh..seaduh aduhnya..aku dah laa first time beli laptop ni, tup2 trjatuh laa plk...aghhh...tension2..tp nsib baik jatuh

    lptop dlm beg..tp da laa jgk kesan serpih body lptop yg trkluar...aduhh...nsib baik bl aku on kn lptop suma elok..tp sakit jgk laa

    pala aku sbb tkut2 da kesan2 sampingn utk masa depan...pda pndagn korg da x kesan2 sampingan yg bahaya klu trjadi tragedi tragis

    mcm aku tu?..untk sbulan, 2 bulan @ stahun yg kdepan??....

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: laptop trjatuh...aduhh

    Post by ayoi on Wed Oct 14, 2009 2:37 pm

    benda kalau dah jatuh akan terus effect.. kalau tak side effect ok la tu.. kira bernasib baik. seeloknya beg tu ada foam yang tebal sket khas utk notebook.

    kalau notebook tu baru lagi ada warranty apa kata subcribe tambahan warranty utk jadi 3 tahun... so 3 thn tu lega lah sket....


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    ultimate
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 104
    Location : Damansara
    Registration date : 14/02/2009

    Re: laptop trjatuh...aduhh

    Post by ultimate on Thu Oct 15, 2009 3:18 pm

    rasanye xde effect kot,klu time jth tu kita on n tgk xde ape2 mmg xde ape2 la tu coz sy pn pnh kna gak mcm tu..tp yg tu sy pki beg tebal le..hehehehe..

    http://jiwangpc.blogspot.com

    sharina
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 151
    Age : 37
    Location : Seri Kembangan
    Job/hobbies : makan & tidow **tu pown klu rajin..
    Registration date : 06/08/2009

    Re: laptop trjatuh...aduhh

    Post by sharina on Thu Oct 15, 2009 4:15 pm

    ak nyew pown penah je jatoh taun lepas...
    so far x dew papew.. ak letak dalam beg skola je..
    jatoh dr atas katil je pown...hahhaha,..

    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 202
    Registration date : 16/02/2009

    Re: laptop trjatuh...aduhh

    Post by sawi on Thu Oct 15, 2009 4:33 pm

    ada sebut pasal "serpihan"
    apa yg serpih? body laptop? kat bahagian mana?

    ultimate
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 104
    Location : Damansara
    Registration date : 14/02/2009

    Re: laptop trjatuh...aduhh

    Post by ultimate on Thu Oct 15, 2009 11:24 pm

    jatuh dr tempat tgi sgt la tu pai ade 'serpihan'...huhuhu tp dia ckp xde ape2,tkut effect je nnt kemudia ari.

    http://jiwangpc.blogspot.com/

    fesal
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Age : 41
    Location : Johor Bahru
    Job/hobbies : tido
    Registration date : 17/05/2009

    Re: laptop trjatuh...aduhh

    Post by fesal on Fri Oct 16, 2009 3:05 am

    menurut pengalaman haku la pasal claim claim lappy nie...warranty 3 tawon pun tak guna gak kalau human error.mcm jatuh ke..simbah air ke..kena lightning ke..semua tu xkira aci la...kalau aci kena cari kat india...huhuhu
    yang disebut warranty ialah against manufacturing defect.lain la kalau lu org amik warranty yang cover all.kalau kat tpt aku dipanggil insurance cover.tu pun kalau ada sesetengah kes tak cover liabiliti.jatuh maksud kecuaian.kecuaian ialah silap sendiri.so kalau sampih bertaburan serpihan2 tu agak2 aku la mcm harapan utk claim tipis.esok2 kalau lcd flickering ke...blingking ke...supplier akan nampak kesan jatuh tu akan void kan warranty engkau tu.biasalah diorang tu...kalau leh xnak tanggung jawab.

    tentang kesan sampingan tu.. its depend la..nasib baik bleh pakai 2 tawon...kalau tak 2 hari atau 2 jam je pun dah "kiok"...

    tapi look at the bright side..apa yang terjadi moga2 akan mendapat perhatian yang lebih dpd engkau.jaga lappy bebaik bro...mahal tu...

    upin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 40
    Registration date : 14/03/2009

    Re: laptop trjatuh...aduhh

    Post by upin on Fri Oct 16, 2009 11:37 pm

    sharina wrote:ak nyew pown penah je jatoh taun lepas...
    so far x dew papew.. ak letak dalam beg skola je..
    jatoh dr atas katil je pown...hahhaha,..
    sori2 aku lma x on9..sbb da masalh trtntu..akunya jatuh dari bahu trus ke atas tar..tu yg penin trus kepala aku..lepas korg bg pndapt ni kurang laa ckit penin aku memikirknnya..T.Q

    upin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 40
    Registration date : 14/03/2009

    Re: laptop trjatuh...aduhh

    Post by upin on Fri Oct 16, 2009 11:41 pm

    sawi wrote:ada sebut pasal "serpihan"
    apa yg serpih? body laptop? kat bahagian mana?
    serpih tu trjadi kt body laptop bahagian keybod di pnjuru depan belah kann...kt skitar tu da x komponen2 lappy yg agak sensetif mcm proc atau hdd?

    upin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 40
    Registration date : 14/03/2009

    Re: laptop trjatuh...aduhh

    Post by upin on Fri Oct 16, 2009 11:45 pm

    ultimate wrote:jatuh dr tempat tgi sgt la tu pai ade 'serpihan'...huhuhu tp dia ckp xde ape2,tkut effect je nnt kemudia ari.

    http://jiwangpc.blogspot.com/
    nk kata tingi tu tingi jgk la..tp yg lebey merisaukan aku ni sbbnya dia trjatuh atas TARR..aghhh..tidakkkk..x mgkin prkara ni trjadi pda diri ku..body lappy ku dah rosak..hu3

    upin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 40
    Registration date : 14/03/2009

    Re: laptop trjatuh...aduhh

    Post by upin on Fri Oct 16, 2009 11:51 pm

    ayoi wrote:benda kalau dah jatuh akan terus effect.. kalau tak side effect ok la tu.. kira bernasib baik. seeloknya beg tu ada foam yang tebal sket khas utk notebook.

    kalau notebook tu baru lagi ada warranty apa kata subcribe tambahan warranty utk jadi 3 tahun... so 3 thn tu lega lah sket....
    klu nk tmbh wrnty aku ni bli lppy asus..asus ni prkhidmatannya da mcm dell x??ataupn brmasalh jgk?

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: laptop trjatuh...aduhh

    Post by TOYSЯUS on Sat Oct 17, 2009 12:08 am

    Kalau serpihan tu berasal dari body je yang pecah sikit rasanya tak ada masalah besar lah.
    But kalau rasa lain macam je masa on (eg: panas melampau / berbunyi krek krek / hang, etc) tu kena jaga-jaga lah.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    angsana007
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 36
    Age : 35
    Location : pandan/ampang/kl
    Registration date : 19/02/2009

    Re: laptop trjatuh...aduhh

    Post by angsana007 on Sat Oct 31, 2009 6:01 pm

    aku baru jer repair 1 kes laptop off sendiri dlm beberapa saat.. dari pengalaman yg aku ada aku suspect processor over heat.. lepas aku barai aku dapati.. 3 dari 4 skru heatsink tapaknya dh lekang dari mobo.. aku pun bg tau owner laptop 2.. sbbkan budjet dia ciput, aku guna super glue jer, aku caj dia rm30 jer.. lepas owner dah angkat balik laptop dia 2 baru la dia cerita dgn aku yg laptop dia jatuh..
    so berhati-hati klu laptop jatuh, sbb heatsink yg melekat kat processor 2 mcm spring, klu kena hentakan yg kuat dia bleh tendang skru sampai tapak skru terangkat beb..

    php
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 12
    Registration date : 10/11/2009

    Re: laptop trjatuh...aduhh

    Post by php on Tue Nov 10, 2009 8:50 am

    RM30 kira murah sgt2 laa..

    sharina
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 151
    Age : 37
    Location : Seri Kembangan
    Job/hobbies : makan & tidow **tu pown klu rajin..
    Registration date : 06/08/2009

    Re: laptop trjatuh...aduhh

    Post by sharina on Thu Nov 12, 2009 12:41 pm

    klu tercampak lappy kat atas katil ad effect ape2 x rase2nye??
    cuz ak slalu jer wat cam tu.. bukan ape... da terbiasa... bukan takat lappy je..
    phone ak pown ak wat cam tu gak.. men campak jer atas katil..
    ganaz kan??
    kehkeh...

    afizsxp
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 104
    Age : 33
    Location : Bukit Tinggi,Klang
    Job/hobbies : Stc
    Registration date : 14/02/2009

    Re: laptop trjatuh...aduhh

    Post by afizsxp on Thu Nov 12, 2009 1:00 pm

    Bagi aku kalo stakat campak
    atas katil tu xde ape sangat pon
    tp kalau boleh jangan amalkan
    sebab setiap barang ade sensitiviti die sendiri
    klau ko nak rase effect campak barang atas katil tu camne
    cube ko hempaskan diri ko atas katil tu
    ape rase... lol! lol!

    Hiruka
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 887
    Age : 31
    Location : X: 9956 Y: 6544
    Job/hobbies : PC Maniac
    Registration date : 02/03/2009

    Re: laptop trjatuh...aduhh

    Post by Hiruka on Thu Nov 12, 2009 1:05 pm

    Assalamualaikum,

    Brg elektronik klu jatuh mmg penyakit yg trauma gakla..haha
    Cuma risau HDD dan screen jela slalunya..

    @sharina: Klu katil ko pkai tilam mcm dreamland tu ok la kot..klu katil kayu cam jopon tu mmg bgus sgt ar wat cmtu haha Razz
    Elektronik device ni fragile rina. Tak semua device ade shock resistance..Sbb tu self awareness kena ade..jgn amalkan selalu jela. Tilam pon bukannye lmbut mane untuk berat mcm notebook tu..hentakan dan gegaran msih wujud..gud luck Laughing

    sharina
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 151
    Age : 37
    Location : Seri Kembangan
    Job/hobbies : makan & tidow **tu pown klu rajin..
    Registration date : 06/08/2009

    Re: laptop trjatuh...aduhh

    Post by sharina on Thu Nov 12, 2009 2:02 pm

    hehhe.. thanks for ur advise dude...
    bukan ape,, ari tu laptop ak ni penah xleh nak format n rase ni mesti sebab ak slalu campak laptop,, abg kedai tu ckp mayb sebab hdd rosak or RAM prob,,,n xleh pakai lagi.. kecewa gilew,, klu mak ak tau mati ak,, nk bli hdd bru paling koman 2 rat an..mane den nak cekau,, at last ak anta p kedai komputer kat mines,, dew ckp hdd ak ok jer,, RAM ak pown xdew masalh.. apew masalh nye ntah!! orng tu senang2 je 4mat tok ak,,,kakakkaka

    p/s : sorry la klu da terSPAM,,hehhe ak da tau maksud SPAM...lalalallal

    Sponsored content

    Re: laptop trjatuh...aduhh

    Post by Sponsored content Today at 6:44 pm


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 6:44 pm