Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    mcm mana nk kunci partition...

    Share

    muahaha
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 166
    Location : Petaling Jaya
    Job/hobbies : Tido dan merosakkan pc aku sendiri..muahaha...
    Registration date : 19/02/2009

    mcm mana nk kunci partition...

    Post by muahaha on Tue Oct 13, 2009 7:53 pm

    otai2 sekalian,minta tolong...
    mcm mana nk kunci satu partition?? kire,bile nk buka partition tu,dia mst minta password... mcm mana nk buat? adakah,ia perlukan software?

    test0123
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1002
    Age : 33
    Location : Bandar Tasek Mutiara, Penang
    Job/hobbies : Executive/ Cari Gondang
    Registration date : 20/02/2009

    Re: mcm mana nk kunci partition...

    Post by test0123 on Thu Oct 15, 2009 3:58 am

    yup..try guna ni Drive Locker XP 2.0.1

    muahaha
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 166
    Location : Petaling Jaya
    Job/hobbies : Tido dan merosakkan pc aku sendiri..muahaha...
    Registration date : 19/02/2009

    Re: mcm mana nk kunci partition...

    Post by muahaha on Thu Oct 15, 2009 7:16 am

    tq bro..aku ada 2 soalan lagi. yg pertama,aku kunci partition E,then restart baru dia effect kan. Buka2 my computer partition E tu tak ada. mcm mana nk buat? xkan kena unlock balik then restart balik?
    yg kedua,kalau lupa password mcm mana? kena unistall ke?

    test0123
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1002
    Age : 33
    Location : Bandar Tasek Mutiara, Penang
    Job/hobbies : Executive/ Cari Gondang
    Registration date : 20/02/2009

    Re: mcm mana nk kunci partition...

    Post by test0123 on Thu Oct 15, 2009 9:39 am

    dah ko lock, dia akam visible la..ko kena unlock balik pasti akan ada drive tu..password kena ingt la..kalo lupa try unistall, jika tak bleh kena format laa

    muahaha
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 166
    Location : Petaling Jaya
    Job/hobbies : Tido dan merosakkan pc aku sendiri..muahaha...
    Registration date : 19/02/2009

    Re: mcm mana nk kunci partition...

    Post by muahaha on Thu Oct 15, 2009 11:08 am

    owh patut la visible...tp ada x software yg dia lock,tp x visible?? kalau nk buka partion tu dia just minta password.ada x software mcm tu?

    test0123
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1002
    Age : 33
    Location : Bandar Tasek Mutiara, Penang
    Job/hobbies : Executive/ Cari Gondang
    Registration date : 20/02/2009

    Re: mcm mana nk kunci partition...

    Post by test0123 on Thu Oct 15, 2009 12:39 pm

    ada..tgk sini PC Security™

    try guna dlu..jika rasa serasi pm aku jika nak fullversion

    muahaha
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 166
    Location : Petaling Jaya
    Job/hobbies : Tido dan merosakkan pc aku sendiri..muahaha...
    Registration date : 19/02/2009

    Re: mcm mana nk kunci partition...

    Post by muahaha on Thu Oct 15, 2009 2:36 pm

    tq bro..ni ok sikit drpd yg first tu..yg first tu hidden terus,yg ni cuma keluar acess is denied.. tp x minta password gak masa nk buka partion tu..

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: mcm mana nk kunci partition...

    Post by johnburn on Thu Oct 15, 2009 3:39 pm

    http://www.truecrypt.org/


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    test0123
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1002
    Age : 33
    Location : Bandar Tasek Mutiara, Penang
    Job/hobbies : Executive/ Cari Gondang
    Registration date : 20/02/2009

    Re: mcm mana nk kunci partition...

    Post by test0123 on Thu Oct 15, 2009 5:00 pm

    ko nak popup password semasa klik kat drive tu...rasanya takde kot..buat password kat folder boleh la

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: mcm mana nk kunci partition...

    Post by ayoi on Thu Oct 15, 2009 5:16 pm

    lock partition tak di galakkan sebab... senang citer leh slowkan hardisk dan cepatkan merosakkan hdd...

    sebab tu dia org wat lock folder....

    aku kalau lock folder guna cara simple je... guna rar je set password... menjimatkan space sebab dah compress .. nak bukak open file raw tu ...jgn exract just klik file apa nak di buka....

    contoh kat youtube

    http://www.youtube.com/watch?v=agRVXrmRKnY


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    muahaha
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 166
    Location : Petaling Jaya
    Job/hobbies : Tido dan merosakkan pc aku sendiri..muahaha...
    Registration date : 19/02/2009

    Re: mcm mana nk kunci partition...

    Post by muahaha on Thu Oct 15, 2009 5:24 pm

    [quote]ko nak popup password semasa klik kat drive tu...rasanya takde kot..buat password kat folder boleh la..

    ada sorang member aku,dia ada wat mcm tu..tp x sempat aku nk tanya,dia dah blah.huhu..

    muahaha
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 166
    Location : Petaling Jaya
    Job/hobbies : Tido dan merosakkan pc aku sendiri..muahaha...
    Registration date : 19/02/2009

    Re: mcm mana nk kunci partition...

    Post by muahaha on Thu Oct 15, 2009 5:25 pm

    ayoi,tq for the information..aku x tahu pun kalau lock partion boleh menyebabkan mcm tu..tq so much 4 the information...

    ultimate
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 104
    Location : Damansara
    Registration date : 14/02/2009

    Re: mcm mana nk kunci partition...

    Post by ultimate on Fri Oct 16, 2009 11:34 am

    nak hide partition tanpa guna sebarang software? tengok kat sini http://jiwangpc.blogspot.com/ mungkin boleh membantu.

    muahaha
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 166
    Location : Petaling Jaya
    Job/hobbies : Tido dan merosakkan pc aku sendiri..muahaha...
    Registration date : 19/02/2009

    Re: mcm mana nk kunci partition...

    Post by muahaha on Fri Oct 16, 2009 12:01 pm

    ok..tq
    pas exam nanti aku tgk...tq so much..

    muahaha
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 166
    Location : Petaling Jaya
    Job/hobbies : Tido dan merosakkan pc aku sendiri..muahaha...
    Registration date : 19/02/2009

    Re: mcm mana nk kunci partition...

    Post by muahaha on Sun Oct 18, 2009 12:08 am

    jap2.aku ada satu soklan lagi.andaikan kata kunci folder dlm partion E. lepas tu aku format pc,mst software tu dah x ada kan.adakah boleh buka terus folder yg telah aku kunci tu selepas memformat pc aku?? confused

    test0123
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1002
    Age : 33
    Location : Bandar Tasek Mutiara, Penang
    Job/hobbies : Executive/ Cari Gondang
    Registration date : 20/02/2009

    Re: mcm mana nk kunci partition...

    Post by test0123 on Sun Oct 18, 2009 7:37 am

    jika awk install kat drive E..folder yg kunci td masih ada..bila buka dia akan mintak user buat password baru..tapi data akn hilang sb registry dah takde..dia akn buka folder baru..baik buat backup sebelom format..

    muahaha
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 166
    Location : Petaling Jaya
    Job/hobbies : Tido dan merosakkan pc aku sendiri..muahaha...
    Registration date : 19/02/2009

    Re: mcm mana nk kunci partition...

    Post by muahaha on Sun Oct 18, 2009 11:01 am

    wah..susah juga ye..huhu..tq

    awi216
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 174
    Registration date : 02/03/2009

    Re: mcm mana nk kunci partition...

    Post by awi216 on Sun Oct 18, 2009 3:09 pm

    aku cadangkan guna UNIVERSAL shield latest (4.3). Sangat flexible sebab ada option read, write, access, delete, visibility. Untuk tau lebih lanjut, google sendiri.

    Sesetengah locker software, bleh masuk melalui safe mode, atau guna liveCD je, tanpa perlu password.

    muahaha
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 166
    Location : Petaling Jaya
    Job/hobbies : Tido dan merosakkan pc aku sendiri..muahaha...
    Registration date : 19/02/2009

    Re: mcm mana nk kunci partition...

    Post by muahaha on Sun Oct 18, 2009 4:04 pm

    ilmu baru lagi..tq2..sgt berguna utk aku tu. Very Happy

    Sponsored content

    Re: mcm mana nk kunci partition...

    Post by Sponsored content Today at 10:59 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 10:59 am