Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya

    Sambung belajar..

    Share

    need
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 258
    Age: 26
    Location: Sarawak
    Job/hobbies: Computer
    Registration date: 13/02/2009

    Sambung belajar..

    Post by need on Sat Oct 10, 2009 11:50 pm

    Salam.. & Selamat Sejahtera..

    Nak tanya sikit ni dan minta pandangan pada semua.. sapa2 yang ada pengalaman...
    sya telah mmbt pinjmana PTPTN untuk satu semester tp lepas tu stop..
    sekarang sya ingin melanjutkan pelajaran.. Jika saya mmbt smula pinjaman adakah sya akn menerima pinjaman penuh untuk pengajian itu? bt masa skrg pjman PTPTN sblm nie masih blm dilangsaikan...

    nurady
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Female Number of posts: 140
    Age: 31
    Location: Putrajaya
    Job/hobbies: motivator dan TGV
    Registration date: 09/10/2009

    Re: Sambung belajar..

    Post by nurady on Wed Oct 14, 2009 3:15 pm

    bro,kalau awak sambung belajar dan apply ptptn awak boleh sambung truz dan xperlu bayar..melainkan awak apply untuk tajaan lain mcm MARA..aku dulu pun masa diploma guna ptptn pastu degree aku amik MARA..mmg kena bayar balik tapi aku wat deq jer..mana keje lagi bro mcmn nak bayar..

    boleh wat surat minta tangguh bayar..tapi nasihat aku kalau dapat mintak MARA lagi bagus sebab ptptn kalau blajar kat private paling kurang 50k-150k just bayangkan campur interest lagi 3-4% dah berapa....tu yang banyak dapat surat mahkamah..

    kalau dapat first class pun tak dapat pemotongan kalau MARA awak pass jer dapat pengurangan...mcm aku dapat kurang 40k jadi kenalah bayar sikit jer...

    p/s: fikir btl2 dalam menbuat keputusan. takut menjerat diri di masa hadapan gud luck k

    need
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 258
    Age: 26
    Location: Sarawak
    Job/hobbies: Computer
    Registration date: 13/02/2009

    Re: Sambung belajar..

    Post by need on Sun Oct 18, 2009 8:54 pm

    sekarang terfikir nak sambung diploma...
    IKBN ada menawarkan kursus untuk diploma.. soklannya.. diploma dari IKBN nie boleh sambung pegi degree tak?

    muahaha
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 166
    Location: Petaling Jaya
    Job/hobbies: Tido dan merosakkan pc aku sendiri..muahaha...
    Registration date: 19/02/2009

    Re: Sambung belajar..

    Post by muahaha on Sun Oct 18, 2009 9:09 pm

    kalau x salah aku la,sekali ko pinjam ptptn n then ko berhenti belajar bkn ko kena byr balik ke sblm ko buar pinjaman ptptn yg baru?? kalau salah tolong betulkan. melainkan kalau ko dpt biasiswa lain seperti bro nurady bg tahu.ko boleh buat surat..

    need
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 258
    Age: 26
    Location: Sarawak
    Job/hobbies: Computer
    Registration date: 13/02/2009

    Re: Sambung belajar..

    Post by need on Sun Oct 18, 2009 11:44 pm

    rasa nak tangguhkan pjaman tu boleh..pernah wat dulu.. tp skrg nak sbung blajo tp nak guna ptptn tu tp skrg dlm hutang...? boleh apply lagi tak tuk sambung pinjaman...?

    lagi satu soklan pasal diploma (Institusi Kemahiran Belia Negara) IKBN tu, adakah boleh dilanjutkan ke degree selepas tmat diploma ikbn tu ke Universit2 tdkat esp IPTA? cdg nak amik diploma teknologi mekanikal...

    muahaha
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 166
    Location: Petaling Jaya
    Job/hobbies: Tido dan merosakkan pc aku sendiri..muahaha...
    Registration date: 19/02/2009

    Re: Sambung belajar..

    Post by muahaha on Mon Oct 19, 2009 1:20 am

    [quote]rasa nak tangguhkan pjaman tu boleh..pernah wat dulu.. tp skrg nak sbung blajo tp nak guna ptptn tu tp skrg dlm hutang...? boleh apply lagi tak tuk sambung pinjaman...?


    aku ada sorang member.dia dari IPTA dan pinjam ptptn.dia belajar smapai sem 3 aje.then dia kuar dia msk IPTS.dia terpaksa membayar hutang dia dahulu sblm membuat pinjaman yg baru.. aku rasa dari IKBN then ko nk sambung degree kat mana2 IPTA x ada masalah kot.cuba ko fikir,knp budak2 IPTS dia boleh smbg degree kat IPTA tanpa sebarang masalah.tp CGPA ko kena tinggi bro. sekurang2 ye mst 3.00. Very Happy Very Happy

    need
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 258
    Age: 26
    Location: Sarawak
    Job/hobbies: Computer
    Registration date: 13/02/2009

    Re: Sambung belajar..

    Post by need on Mon Oct 19, 2009 10:10 am

    thankx sbb replay. adui terpakse lah byar dulu ye tak boleh nak smbung lagi ke...
    mana nak cari duit nak blajo, pinjam pun tak kasi kalau sambung kat tempat lain. sekarang baru je register IKBN insya-allah dpt smbung blajar diploma awal tahun depan. dah setahun buang masa nie(keja tak dpt ape tak dpt) haritu tak tau ada pengambilan bulan 6. terasa rugi tak ambil intake awal. rakan2 doa2 kan perjuangan ku..lepas abis diploma terus nak angkat degree...

    muahaha
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 166
    Location: Petaling Jaya
    Job/hobbies: Tido dan merosakkan pc aku sendiri..muahaha...
    Registration date: 19/02/2009

    Re: Sambung belajar..

    Post by muahaha on Mon Oct 19, 2009 3:27 pm

    better ko tanya dulu..kot2 boleh wat pinjaman baru..ptptn kan murah hati.. survey2 dari member2 ko yg lain..gudluck lol! lol!

    need
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 258
    Age: 26
    Location: Sarawak
    Job/hobbies: Computer
    Registration date: 13/02/2009

    Re: Sambung belajar..

    Post by need on Mon Oct 19, 2009 3:56 pm

    lagi satu...aku baru dinformkan yg sijil dr politeknik boleh pergi terus ke degree kan?..
    aku nak ambik terus degree.. tp sekarang nie nak masuk IPTA kena guna UPU kan..
    skrg dah online...masalah sekarang dah tarikh tutup dia online jan feb 2009??..cadang nak masuk UTM...
    macamana nie.. nie je peluang tebus masa silam...?

    muahaha
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 166
    Location: Petaling Jaya
    Job/hobbies: Tido dan merosakkan pc aku sendiri..muahaha...
    Registration date: 19/02/2009

    Re: Sambung belajar..

    Post by muahaha on Mon Oct 19, 2009 10:28 pm

    [quote]aku baru dinformkan yg sijil dr politeknik boleh pergi terus ke degree kan?..

    seperti aku ckp,CGPA kena ok la..setakat nyawa2 ikan x boleh r boleh..masalah sekarang dah tarikh tutup dia online jan feb 2009??..ape masalah ye??aku kurang faham bro..

    need
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 258
    Age: 26
    Location: Sarawak
    Job/hobbies: Computer
    Registration date: 13/02/2009

    Re: Sambung belajar..

    Post by need on Tue Oct 20, 2009 9:13 am

    borang UPU untuk kemasukan IPTA dah tutup.. dia bukak jan & feb 2009 lepas...
    tp smlm aku ada kol pihak UPU tu. dorang kate ambilan baru dalam bulan 11 nie.
    tp bro CPGA sijil aku 3.05 camni je...tp x supervisor aku nak rekomenkan masuk sana..sbb dia kata rugi kalau ambil diploma pastu degree makan masa bagus terus ambil degree..pastu dia kata sijil aku setaraf dengan STPM n Matrik.

    tp sekarang aku musykil gak, tengok kat laman web U tu, requirement dia tuk Degree tu STPM, Matrik, Diploma dan seangkatan dengannya...?

    impossible or not?
    berharap sgt dpt terus degree...parents dah clear tinggal jawapan nie ngn pinjaman je lagi..

    muahaha
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 166
    Location: Petaling Jaya
    Job/hobbies: Tido dan merosakkan pc aku sendiri..muahaha...
    Registration date: 19/02/2009

    Re: Sambung belajar..

    Post by muahaha on Tue Oct 20, 2009 1:19 pm

    skrg ni ko apply aje la..atas 3.00 kire ok dah tu..dia tgk U gak. ko jgn takut2..apply aje sume..kalau ko nk lebih kepastian,ko call aje U tu.. InsyaAllah boleh ye..yakin bro.yakin.. Very Happy

    muahaha
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 166
    Location: Petaling Jaya
    Job/hobbies: Tido dan merosakkan pc aku sendiri..muahaha...
    Registration date: 19/02/2009

    Re: Sambung belajar..

    Post by muahaha on Tue Oct 20, 2009 1:26 pm

    oh ye..lupe plak..ada sorang member aku ni,dia ambl sijil r kat politeknik. skrg ni dia tgh wat degree.dia x smbg diploma pun.terus smbg degree.so,insyaAllah x masalah ye bg ko..

    need
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 258
    Age: 26
    Location: Sarawak
    Job/hobbies: Computer
    Registration date: 13/02/2009

    Re: Sambung belajar..

    Post by need on Tue Oct 20, 2009 2:38 pm

    alhamdulilah...terima kasih bro sbb bagi advice... aku akan isi borang tu nanti nak ambik degree terus...

    td aku lawat2 laman web PTPTN. Kat situ dia ada bagitau kalau buat pinjaman baru kena langsaikan hutang2 yang lama...
    aku dah email kat PTPTN untuk mintak pendapat dan cara-cara rayuan untuk memohon baru tanpa membayar balik dulu lepas sambung dapat keja baru bayar.. tp jwpan sampai sekrang tak dapat2...

    semalam dengan hari ni ada gak kol Hotline PTPTN tapi selalu bz je. sampai abis kredit cakap nye takda...risau gak kalau dapat masuk u tapi loan takda sapa nak tanggung... ada advice bernas lagi tak bro.. help tulung...

    macam bro tu kata wat pinjaman MARA... macam mana nak apply yg tu pulak...?
    sama tak prosedur cam PTPTN nie...?

    muahaha
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 166
    Location: Petaling Jaya
    Job/hobbies: Tido dan merosakkan pc aku sendiri..muahaha...
    Registration date: 19/02/2009

    Re: Sambung belajar..

    Post by muahaha on Tue Oct 20, 2009 3:14 pm

    bro..ku lupe ye..skrg kan byk bank boleh buat study loan.. kalau MARA..hmm.. x salah aku,bkn sume U boleh wat MARA tu..sesetengah U sahaja.. advice? satu aje aku nk pesan..yakin dgn pointer ko tu..jgn ragu2.. pirat

      Current date/time is Sat Nov 22, 2014 7:54 am