Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Access Security Website Walaupun Selepas Dijangkiti Conficker/Downadup

    Share

    matthew
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 41
    Registration date : 22/04/2009

    Access Security Website Walaupun Selepas Dijangkiti Conficker/Downadup

    Post by matthew on Fri Oct 09, 2009 1:37 pm

    Malware Conficker/Downadup ni bukan lagi virus yg baru tapi masih banyak computer lagi yg dijangkitinya terutama yg dalam LAN. Salah satu simtom ketaranya adalah masalah nak update security software(antivirus, antispyware, etc) dan tidak dapat melayari laman web software2 ini. Kalau anda nak bersihkan computer anda menggunakan antivirus tapi tak dpt update/download apa2 berkaitan software tersebut, gunakan cara ini:

    1. Click Start > Run.
    2. In the Run box, type the following: cmd
    3. Click OK.
    4. Type the following and then press Enter. cd..
    5. Repeat the previous step until you get to the root level, or C:\>. Note that if your root drive is not C, the letter will be different.
    6. At C:\> type the following: net stop dnscache
    7. Press Enter. This disables the domain blocking feature of Conficker and you should now be able to reach security Web sites.

    Sumber: http://www.symantec.com/norton/theme.jsp?themeid=conficker_worm

    Anda kini patut dpt update antivirus dan layari laman web sekuriti utk membersihkan masalah virus ini. Smile

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: Access Security Website Walaupun Selepas Dijangkiti Conficker/Downadup

    Post by johnburn on Fri Oct 09, 2009 1:52 pm

    aku rase xyah pegi ke root pn bleh net stop tu
    melainkn kl environment pc tu dh brubah


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

      Current date/time is Sat Dec 03, 2016 7:38 pm