Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    pc aku restart kjap jer pstu matii..

    Share

    rossi8270
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 172
    Location : kL,Sepang,
    Registration date : 02/06/2009

    pc aku restart kjap jer pstu matii..

    Post by rossi8270 on Sun Oct 04, 2009 12:17 pm

    aper mslah ngn pc aku ?bile on jer idup tu idup,tp kipas smpat pusing 1 round jer pstu snyap trus..mati trus..
    plik aku..pstu klau nk start blk dah xleh...nk kene off kan plug br belh start blk..tu pun smer jd cmtu..erm..ape mslahnyer?adakah mobo yg rosak?ker bnder lain?
    sbb2 jd cmni dlu sbb aku on pc slame 2 ari sbb nk donlod..
    br pkai rapidshare la katekan..donlod smapi pc mampos...
    avatar
    kezamx
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 141
    Registration date : 24/07/2009

    Re: pc aku restart kjap jer pstu matii..

    Post by kezamx on Sun Oct 04, 2009 8:02 pm

    sebenarnya pc aku dlu pn kne masalah cm ko,prob die tang butang nk on pc gan reset tu,aku hantar kedai die ubah yg buton on pc tu ke resit yg resit tu die buang.cube cari,lagi satu kekadang ade software yg terdownload die tweak window punye systeme boleh jadi restart sendri 5 minit die off.
    avatar
    Prince09
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 27
    Age : 42
    Location : Sabah
    Job/hobbies : Berkenalan
    Registration date : 21/09/2009

    Re: pc aku restart kjap jer pstu matii..

    Post by Prince09 on Sun Oct 04, 2009 8:07 pm

    cuba tukar pwr suply baru . klu bleh dptkan yg true power.

    rossi8270
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 172
    Location : kL,Sepang,
    Registration date : 02/06/2009

    Re: pc aku restart kjap jer pstu matii..

    Post by rossi8270 on Sun Oct 04, 2009 8:24 pm

    tp butang off/on n buatng reset tu aku x usik paper pun...n power supply aku pun br tuka..tp cikai npnyer la..heheh..klau comform power spply ok la..bleh bli..
    tp tkut bnde lain jer..

    rossi8270
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 172
    Location : kL,Sepang,
    Registration date : 02/06/2009

    Re: pc aku restart kjap jer pstu matii..

    Post by rossi8270 on Sun Oct 04, 2009 8:26 pm

    cooler mster punyer power supplr ok ker?
    avatar
    kezamx
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 141
    Registration date : 24/07/2009

    Re: pc aku restart kjap jer pstu matii..

    Post by kezamx on Sun Oct 04, 2009 9:00 pm

    aku cmtu la dlu pc aku,slack die kt button tu psu kalo tukar ok gak mesti bnde tu caya la cakap aku.dah 3 pc aku kne.

    rossi8270
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 172
    Location : kL,Sepang,
    Registration date : 02/06/2009

    Re: pc aku restart kjap jer pstu matii..

    Post by rossi8270 on Sun Oct 04, 2009 9:07 pm

    yker?erm...nnt aku nk try bukak butang tu..thanx 4 your info
    avatar
    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 87
    Registration date : 04/03/2009

    Re: pc aku restart kjap jer pstu matii..

    Post by ayoi on Sun Oct 04, 2009 11:22 pm

    pin button reset tukat ke power on .. button power takyah sambung apa-apa.. test dulu.

    maka nak on pc guna button reset. macam pc aku sekarang.. sampai aku sendiri confius tiap kali nak on.. hehehe....

    tapi biasa kalau off sendiri tengok heatsink ...dan update lah bios..
    tengok bios terbaru utk model mobo tersebut...
    make sure model ngan version... baru update.


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    rossi8270
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 172
    Location : kL,Sepang,
    Registration date : 02/06/2009

    Re: pc aku restart kjap jer pstu matii..

    Post by rossi8270 on Mon Oct 05, 2009 9:38 pm

    xleh r bro..aku dh tuka wyar reset g cucuk kat btg power tu...tp nothing....aku rse pwer spply yg rosak..sbb member aku pnh jd cmtu gak dlu..xtau btul ker x..korang rse cmner?
    avatar
    kezamx
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 141
    Registration date : 24/07/2009

    Re: pc aku restart kjap jer pstu matii..

    Post by kezamx on Tue Oct 06, 2009 11:21 am

    cube try gune psu lain tengok camner ok x?

    asdasd
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 71
    Registration date : 26/04/2009

    Re: pc aku restart kjap jer pstu matii..

    Post by asdasd on Tue Oct 06, 2009 3:38 pm

    salam,

    cuba laa ko bau kat psu tu..klu ada bau hangit atau getah terbakar mmg betul laa PSU tu dh kong. problem PSU antara yg paling susah nak identify...
    avatar
    mjmax15
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 522
    Location : Heritage Waterfront City
    Job/hobbies : D-Sign-Ner / PC Gaming
    Registration date : 14/02/2009

    Re: pc aku restart kjap jer pstu matii..

    Post by mjmax15 on Tue Oct 06, 2009 4:49 pm

    pernah kena camnih.
    kes power supply dah defect..
    tapi masa tu aku dah pakai lama dah.

    rossi8270
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 172
    Location : kL,Sepang,
    Registration date : 02/06/2009

    Re: pc aku restart kjap jer pstu matii..

    Post by rossi8270 on Tue Oct 06, 2009 7:14 pm

    kezamx wrote:cube try gune psu lain tengok camner ok x?


    tu la..nnt aku nk try psu member aku..thanx

    rossi8270
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 172
    Location : kL,Sepang,
    Registration date : 02/06/2009

    Re: pc aku restart kjap jer pstu matii..

    Post by rossi8270 on Tue Oct 06, 2009 7:15 pm

    asdasd wrote:salam,

    cuba laa ko bau kat psu tu..klu ada bau hangit atau getah terbakar mmg betul laa PSU tu dh kong. problem PSU antara yg paling susah nak identify...

    cmner nk bau bro...bende ni dh lmer xleh pkai....skang jer aku rjin nk post2 soalan kat putera nih...sblm ni mls..eeehheh...xpun nnt aku sruh kcing aku bau tgk cmner.... affraid
    avatar
    Prince09
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 27
    Age : 42
    Location : Sabah
    Job/hobbies : Berkenalan
    Registration date : 21/09/2009

    Re: pc aku restart kjap jer pstu matii..

    Post by Prince09 on Tue Oct 06, 2009 7:26 pm

    cuba tukar psu. cooler master dah ok tu.jgn beli yg cikai, mudah rosak.klu msh x ok jg,biasanya kita buka dan psg smula kad grafik dan procr.
    avatar
    olee
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 191
    Location : Lahad Datu, SABAH
    Job/hobbies : Pejabat Kesihatan/PC Installations
    Registration date : 18/07/2009

    Re: pc aku restart kjap jer pstu matii..

    Post by olee on Wed Oct 07, 2009 8:58 am

    errr.. cuba clear cmos d mobo, default to factory, hehe... harap membantu

    ashton
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 16
    Registration date : 17/02/2009

    Re: pc aku restart kjap jer pstu matii..

    Post by ashton on Thu Oct 08, 2009 2:40 pm

    sblm beli psu baru wlpn ko pki cap ayam skang nih..hihihih..ko try cabut power yg sambung kat board n battery cmos biar dalam 5 minit pastu pasang balik....klu still same gak tukar ar psu baru.....
    avatar
    olee
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 191
    Location : Lahad Datu, SABAH
    Job/hobbies : Pejabat Kesihatan/PC Installations
    Registration date : 18/07/2009

    Re: pc aku restart kjap jer pstu matii..

    Post by olee on Fri Oct 09, 2009 9:43 am

    iya.. tul tue, satu lagi, cuba RAM tengok samada ia DUAL channel atau Single Channel, kalau DUAL Channel ikut warna kalau kuning satu lagi letak kuning, mode single channel letak RAM berbanding mcm berpasangan gitu.. harap membantu

    rossi8270
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 172
    Location : kL,Sepang,
    Registration date : 02/06/2009

    Re: pc aku restart kjap jer pstu matii..

    Post by rossi8270 on Fri Oct 09, 2009 6:37 pm

    x phm sgt la psal nk ltak2 ram nih..
    avatar
    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 87
    Registration date : 04/03/2009

    Re: pc aku restart kjap jer pstu matii..

    Post by ayoi on Fri Oct 09, 2009 7:36 pm

    bukan dual chanel...




    dual channel ( ram sama size sama kelajuan sama mas dan kalau boleh sama brand sama volt )



    dual channel boleh gak di guna utk 3 dim or 4 dim..





    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart
    avatar
    olee
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 191
    Location : Lahad Datu, SABAH
    Job/hobbies : Pejabat Kesihatan/PC Installations
    Registration date : 18/07/2009

    Re: pc aku restart kjap jer pstu matii..

    Post by olee on Sat Oct 10, 2009 8:29 pm

    hehe bro ayoi good picture and clear, kalau mo dapat dual channel, beli dua keping RAM samada 2 gb ( 1gb + 1gb), 4 gb ( 2 gb + 2 gb ), mhz yg saman seperti 800mhz, 1066mhz.... nie adalah setting DDR2, kalau TripleChannel lagi hebat, tapi guna mobo chipset X58 intel.... harap membantu

    Sponsored content

    Re: pc aku restart kjap jer pstu matii..

    Post by Sponsored content


      Current date/time is Wed Oct 18, 2017 8:59 pm