Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    2 komputer tak dapat online jika...

    Share

    advan03
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 24
    Location : aku kat dalam almari..
    Job/hobbies : garu2 kepala..
    Registration date : 29/04/2009

    2 komputer tak dapat online jika...

    Post by advan03 on Sun Sep 27, 2009 3:37 pm

    kalau topic nie dah ade, sound aku k.. masalahnya begini.. 2 komputer d sambungkan ke modem+router (4 Lan port).. bila komputer A on je, komputer B tak dapat online.. tapi bila komputer A off, komputer B bole online pulak.. komputer B on, komputer A tak dapat online.. pusing2 je nie.. siapa2 yg pernah mengalami msalah begini, sila post cari2 nak solve problem nie.. thanks..

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 29
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: 2 komputer tak dapat online jika...

    Post by TOYSЯUS on Sun Sep 27, 2009 4:32 pm

    1. Cuba check di Connection Properties >> IP Properties. Pastikan kedua-dua komputer set kepada "Obtain IP address automatically".
    Di dalam konfigurasi router pula, pastikan DHCP berada dalam mode On / Enable.
    2. Jika langkah 1 dah buat tapi problem still persists, reboot router.

    Kalau nak set IP secara manual, pastikan hujung IP tersebut berlainan. Jika IP modem ialah 192.168.1.0 dan IP router ialah 192.168.1.1, setkan IP komputer A dan B masing-masing 192.168.1.2 dan 192.168.1.3.

    Suggestions:
    http://putera.forumotion.com/windows-f22/thare-is-an-ip-address-conflict-with-another-system-on-network-t3795.htm


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    advan03
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 24
    Location : aku kat dalam almari..
    Job/hobbies : garu2 kepala..
    Registration date : 29/04/2009

    Re: 2 komputer tak dapat online jika...

    Post by advan03 on Fri Oct 02, 2009 12:49 am

    ip semua aku set obtain automaticly.. aku dah test ubah DCHP ke On/Enable mode.. tapi perkara yg sama jugak berlaku.. ade cadangan lain tak..

    Jika IP modem ialah 192.168.1.0 dan IP router ialah 192.168.1.1, setkan IP komputer A dan B masing-masing 192.168.1.2 dan 192.168.1.3.--> ini aku tak try sebab dulu dua2 pc bole online tanpa set ip address.. (obtain automaticly)

    redzone2005
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 61
    Age : 34
    Location : kuala terengganu
    Job/hobbies : Pencari Duit
    Registration date : 13/03/2009

    Re: 2 komputer tak dapat online jika...

    Post by redzone2005 on Fri Oct 02, 2009 1:49 am

    salam, mcm naga kate tu, betul jugak. ku ada beberapa cadangan.. trylah. mane kot menjadi

    1)remove network card driver untuk 2pc tu, lepas reinstall blk driver,
    2)reset dulu modem router tu, lepas tu, set blk login id internet@streamyx + password dlm router tu
    3)try pusing2 port tu, pc a pegi port 4, pc b pegi port 2. tgk macam mane, ada respon tak untuk gune 2pc sekali gus..
    *kalu diikutkan yg standard router, router akan create sendiri nombor ip untuk pc A dan pc B.

    Sponsored content

    Re: 2 komputer tak dapat online jika...

    Post by Sponsored content Today at 6:10 pm


      Current date/time is Tue Dec 06, 2016 6:10 pm