Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Acer Aspire 4732z

    Share

    adinor
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 20
    Location : Pekan Salak, Salak Tinggi, Kuarters KLIA
    Job/hobbies : IT Tech
    Registration date : 31/08/2009

    Acer Aspire 4732z

    Post by adinor on Thu Sep 24, 2009 8:11 pm

    i baru beli laptop aspire 4732z tanpa OS. Bawak balik umah, nak install win xp tapi tak boleh....keluar blue screen. Apa masalahnya? katanya error hard disk...

    xenomorf
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 239
    Location : BehinD ThE WaLL
    Registration date : 26/03/2009

    Re: Acer Aspire 4732z

    Post by xenomorf on Thu Sep 24, 2009 8:21 pm

    gn kn Win XP yg da integrated dgn SATA driver utk chipset laptop ko tu.

    x pun, tukar setting kat BIOS tu.

    tukar something dari AHCI pg IDE.

    klu bkan AHCI tu, mgkin SATA/AHCI. something like that.

    the error kuar because your laptop can't locate the SATA driver from the cd windows XP ko.

    test0123
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1002
    Age : 33
    Location : Bandar Tasek Mutiara, Penang
    Job/hobbies : Executive/ Cari Gondang
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Acer Aspire 4732z

    Post by test0123 on Thu Sep 24, 2009 10:16 pm

    btul cara bro tu..sbb Mode SATA AHCI digunakan untuk Windows VISTA sedang IDE khusus untuk Windows XP.
    cuma masuk bios tukar kat situ jer Basketball

    advan03
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 24
    Location : aku kat dalam almari..
    Job/hobbies : garu2 kepala..
    Registration date : 29/04/2009

    Re: Acer Aspire 4732z

    Post by advan03 on Fri Sep 25, 2009 1:21 am

    kalau nak masuk windows xp, ko kene tukar ahci mode ke ide mode kat bios tu mcm xenomorf ckp.. kalau nak senang, sumbat je windows vista kat dalam.. tak yah tukar2 setting kat bios tu.. haha!!

    Intel2Core
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 75
    Age : 30
    Location : PJ
    Job/hobbies : Programmer (COBOL & UNIX)
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Acer Aspire 4732z

    Post by Intel2Core on Fri Sep 25, 2009 1:30 pm

    xenomorf wrote:gn kn Win XP yg da integrated dgn SATA driver utk chipset laptop ko tu.

    x pun, tukar setting kat BIOS tu.

    tukar something dari AHCI pg IDE.

    klu bkan AHCI tu, mgkin SATA/AHCI. something like that.

    the error kuar because your laptop can't locate the SATA driver from the cd windows XP ko.

    ya btol 2 bro..
    aku dah wat kat laptop mmbr aku..
    success!!

    balingi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 29
    Age : 44
    Location : puchong
    Job/hobbies : teacher/repair computer
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Acer Aspire 4732z

    Post by balingi on Sat Sep 26, 2009 11:39 pm

    Salam..
    satu lagi masalah ialah driver win xp... kalau ada baru boleh guna seperti sound card dan lain2 driver xp. kalau nak pm me.
    p.s ... nak install win xp seperti sahabat di atas terangkan..

    adinor
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 20
    Location : Pekan Salak, Salak Tinggi, Kuarters KLIA
    Job/hobbies : IT Tech
    Registration date : 31/08/2009

    Re: Acer Aspire 4732z

    Post by adinor on Sun Sep 27, 2009 5:18 am

    masalah selesai. Thanks

    budaksetan2
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 55
    Registration date : 14/03/2009

    Re: Acer Aspire 4732z

    Post by budaksetan2 on Mon Oct 19, 2009 3:59 pm

    xenomorf wrote:gn kn Win XP yg da integrated dgn SATA driver utk chipset laptop ko tu.

    x pun, tukar setting kat BIOS tu.

    tukar something dari AHCI pg IDE.

    klu bkan AHCI tu, mgkin SATA/AHCI. something like that.

    the error kuar because your laptop can't locate the SATA driver from the cd windows XP ko.

    gunakan cara yang camnie bg aku tak betul dan lebih tepat lagi tidak digalakkan.....cara yang betul adalah menggunakan floppy disk (f6) atau pun menggunakan slipstream......aku dah format 3 bijik laptop baru utk customer aku model yang camnie.....salah ajaran korang nie

    budaksetan2
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 55
    Registration date : 14/03/2009

    Re: Acer Aspire 4732z

    Post by budaksetan2 on Mon Oct 19, 2009 4:01 pm

    adinor wrote:masalah selesai. Thanks

    masalah selesai nie gunakan cara yang camne.....dlm BIOS JANGAN TUKAR SATA ke IDE....

    budaksetan2
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 55
    Registration date : 14/03/2009

    Re: Acer Aspire 4732z

    Post by budaksetan2 on Mon Oct 19, 2009 4:06 pm

    advan03 wrote:kalau nak masuk windows xp, ko kene tukar ahci mode ke ide mode kat bios tu mcm xenomorf ckp.. kalau nak senang, sumbat je windows vista kat dalam.. tak yah tukar2 setting kat bios tu.. haha!!

    SALAH PENGETAHUAN NIE.....

    Sponsored content

    Re: Acer Aspire 4732z

    Post by Sponsored content Today at 2:14 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 2:14 am