Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    streamyx + broadband

    Share

    GenR
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 51
    Location : (¯`·._.• M-o-o-N
    Registration date : 14/09/2009

    streamyx + broadband

    Post by GenR on Wed Sep 16, 2009 5:20 pm

    sy menggunakan streamyx 1mbps dan dlm masa yg sama sy jg menggunakan digi broadband 2mbps.soalan sy d sini.. adakah dgn menggunakan 2 talian internet ini memberi effect terhadap kelajuan internet sy.sbb semasa d rumah sy menggunakan streamyx..dlm masa yg sama jg sy sambungkan broadband Very Happy

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: streamyx + broadband

    Post by ayoi on Wed Sep 16, 2009 6:04 pm

    takde effect kecuali 2 line internet tu di campur menjadi 1.. baru ada effect


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    GenR
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 51
    Location : (¯`·._.• M-o-o-N
    Registration date : 14/09/2009

    Re: streamyx + broadband

    Post by GenR on Wed Sep 16, 2009 7:00 pm

    oo Smile ok... hmmm Question boleh x dua line internet tu d gambungkan sekali.. Very Happy maksud sy..speed internet tu jadi 3mbps..heee

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: streamyx + broadband

    Post by wanjihan on Wed Sep 16, 2009 8:00 pm

    takkan jd 3mb mcm tu... kecuali ko setting routine table @ pakai load balancer.

    GenR
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 51
    Location : (¯`·._.• M-o-o-N
    Registration date : 14/09/2009

    Re: streamyx + broadband

    Post by GenR on Wed Sep 16, 2009 8:22 pm

    oo Sad x pa la..2mbps ni pun suda cukup Very Happy

    budak baik
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 398
    Age : 31
    Location : kuantan
    Registration date : 21/06/2009

    Re: streamyx + broadband

    Post by budak baik on Thu Sep 17, 2009 10:48 pm

    mcm mne lak klu nk gabungkan kedua2 antara stramyx dan broadband tu?
    ajar r kt sini.. huhu

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: streamyx + broadband

    Post by Razi_IBM on Thu Sep 17, 2009 11:56 pm

    memang tak kan boleh gabungkan speed.kenapa? sebab camtu la tcp/ip berfungsi.kalau 2 wan ip digabungkan, macam mana tu?aku takleh nak bayang.

    kalau orang cakap gabung connection pakai loadbalancer tak bermaksud bandwith tu digabung,
    tapi ianya guna konsep failsafe@redudancy, cam winjihan cakap, pakai routing table.

    atau dalam bahasa mudah, komputer akan guna salah satu connection je.kalau dalam lan yang ada beberapa pengguna, connection tu di bahagikan mengikut permintaan bandwith,

    contohnya kalau dalam network ada 10 komputer, komputer a hingga j.load balancer akan ratakan penggunaan dimana komputer a-f akan guna strimik dan komputer g-j akan guna digi.
    tapi stimik ngan digi tu tak akan digabungkan, cuma switch je komputer mana akan guna connection mana.

    GenR
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 51
    Location : (¯`·._.• M-o-o-N
    Registration date : 14/09/2009

    Re: streamyx + broadband

    Post by GenR on Wed Sep 23, 2009 1:25 am

    Razi_IBM wrote:memang tak kan boleh gabungkan speed.kenapa? sebab camtu la tcp/ip berfungsi.kalau 2 wan ip digabungkan, macam mana tu?aku takleh nak bayang.

    kalau orang cakap gabung connection pakai loadbalancer tak bermaksud bandwith tu digabung,
    tapi ianya guna konsep failsafe@redudancy, cam winjihan cakap, pakai routing table.

    atau dalam bahasa mudah, komputer akan guna salah satu connection je.kalau dalam lan yang ada beberapa pengguna, connection tu di bahagikan mengikut permintaan bandwith,

    contohnya kalau dalam network ada 10 komputer, komputer a hingga j.load balancer akan ratakan penggunaan dimana komputer a-f akan guna strimik dan komputer g-j akan guna digi.
    tapi stimik ngan digi tu tak akan digabungkan, cuma switch je komputer mana akan guna connection mana.

    oo ok Cool sy da fhm..thks dgn info tu

    arulsr
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 139
    Location : KL - N9 - MLK
    Job/hobbies : IT Specialist
    Registration date : 16/02/2009

    Re: streamyx + broadband

    Post by arulsr on Wed Sep 23, 2009 3:37 am

    leh jgk nk gabungkan line tuh..
    tp carik device yg sapot "agregation" la.. ade jgk load balance yg sapot round robin utk agregate line tu..

    GenR
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 51
    Location : (¯`·._.• M-o-o-N
    Registration date : 14/09/2009

    Re: streamyx + broadband

    Post by GenR on Thu Sep 24, 2009 2:10 am

    arulsr wrote:leh jgk nk gabungkan line tuh..
    tp carik device yg sapot "agregation" la.. ade jgk load balance yg sapot round robin utk agregate line tu..

    hmm... scratch round robin tu apa benda ?

    aryakuza
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 1
    Registration date : 19/07/2009

    Re: streamyx + broadband

    Post by aryakuza on Fri Oct 30, 2009 3:25 pm

    kalau broadband dgn broadband mcm ne plak...

    arulsr
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 139
    Location : KL - N9 - MLK
    Job/hobbies : IT Specialist
    Registration date : 16/02/2009

    Re: streamyx + broadband

    Post by arulsr on Thu Nov 05, 2009 9:19 am

    GenR wrote:
    arulsr wrote:leh jgk nk gabungkan line tuh..
    tp carik device yg sapot "agregation" la.. ade jgk load balance yg sapot round robin utk agregate line tu..

    hmm... scratch round robin tu apa benda ?

    ada function gabungkan line..tak semestinya wat routing table je leh run sume tuh..
    mcm kat miros, aku wat menggunakan 3COM multiple wan yang sapot semua funtion gabungan line..round robin la, LB la,agregate la..suma ada..
    ada device yg leh baca line tu serentak, wlpun secara fizikal nya kita nmpak kalo satu2 user tu connect ke satu line je..
    mcm aku direct download kat IDM, kat tmpt tuh ade 4WAN 4MBPS = ms aku direct download dgn 1-2host je dah cecah 1200kbps(1.2mbps)-1500(1.5mbps)

    kalo nk cakp..device mmg bapak mahal.. cheers

    Sponsored content

    Re: streamyx + broadband

    Post by Sponsored content Today at 4:23 am


      Current date/time is Sun Dec 11, 2016 4:23 am