Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    web download MP3 salah x?

    Share

    zarul
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 20
    Registration date : 04/05/2009

    web download MP3 salah x?

    Post by zarul on Tue Sep 15, 2009 7:25 pm

    salam semua warga putera forum

    nk tnyer nie..

    klu buat laman web utk download mp3 percuma salah x?
    dgr kata laman web cm nie x dibenarkan di malaysia.. betul ker?
    klu buat jgk tindakan akan di ambil...

    sesapa yg tau blh kongsi dgn sy dan semua warga yg blm tau lg...

    wassalam

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: web download MP3 salah x?

    Post by ayoi on Tue Sep 15, 2009 8:10 pm

    lagu hak cipta terpelihara sahaja tak boleh di letak dalam web
    tapi jika ada kebenaran baru leh letak....mungkin promosi atau kebenaran menjual lagu utk pihak mereka.

    bukan takat lagu.. video yang mana terpelihara/paten pun takleh.

    yang bolehnya lagu sendiri.. muzik sendiri... nyanyian solo... jika lagu org yang kita nyanyi semula jika ada bayaran tu pun kena bagi royalti kat pencipta asal or syarikat berkenaan.

    tapi... hehe ramai main letak je.. lom kena


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    am_eniey
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 169
    Age : 34
    Location : Gombak
    Registration date : 22/04/2009

    Re: web download MP3 salah x?

    Post by am_eniey on Tue Sep 15, 2009 9:34 pm

    mp3 nyanyian sendiri baru boleh letak ! Smile

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 29
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: web download MP3 salah x?

    Post by ogGy on Wed Sep 16, 2009 12:26 am

    Kalau laman web guna host berbayar..tak de masalah kalau ko nak buat.Jangan jadi macam aku dlu,letak lagu dan movie segala adam la dalam wordpress,skali kene warning dan gantung acc 2x beb ! . So fikir2kanlah sebelum nak buat.

    SKang aku dah taubat xbuat lagi,aku masukkan bisnes farmasi plak jual ubat.lagi untung haha...ko jual hak cipta orang apa ko dapat,dosa dapatlahkan ? renung2kan bersama Smile


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    zarul
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 20
    Registration date : 04/05/2009

    Re: web download MP3 salah x?

    Post by zarul on Wed Sep 16, 2009 4:14 pm

    ogGy wrote:Kalau laman web guna host berbayar..tak de masalah kalau ko nak buat.Jangan jadi macam aku dlu,letak lagu dan movie segala adam la dalam wordpress,skali kene warning dan gantung acc 2x beb ! . So fikir2kanlah sebelum nak buat.

    SKang aku dah taubat xbuat lagi,aku masukkan bisnes farmasi plak jual ubat.lagi untung haha...ko jual hak cipta orang apa ko dapat,dosa dapatlahkan ? renung2kan bersama Smile

    thanks info tuh
    tp web nie servis percuma
    sesape nk download pun bleh


    ni cth web mp3 yg sy nk buat
    http://www.x10media.com/mp3/

    tp yer la kn hak cipta org mn bleh suka2 ati jer
    lau cm tu x jd la projek pertama sy nie...
    Sad

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 31
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: web download MP3 salah x?

    Post by MalaYneuMaya on Wed Sep 16, 2009 7:15 pm

    assalamualaikum...

    file mp3 tu mmg ko hosting atau ko guna service search engine tu je? kalu file tu ko upload tak brapa patut la sebab hakcipta..bukan masalah hosting tu berbayar ke free..

    ni bab 'kesedaran' je la..hehe


    --------------------------------------------

    piziey
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 14
    Registration date : 11/09/2009

    Re: web download MP3 salah x?

    Post by piziey on Wed Sep 16, 2009 10:20 pm

    sharing is caring.ko bkn jual pon.die org nak sue pon xleh sebb ko bg free bkan jual atau amik keuntung.janji pree lee.jgn la nak amik keuntungan pada web tu.this is just my opnion.

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 29
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: web download MP3 salah x?

    Post by ogGy on Wed Sep 16, 2009 10:30 pm

    Tp ko sedang memasarkan barangan orang tanpa kebenaran pencipta dia,sama jugak aku publis movie kat blog aku dlu,dan kene gantung 1 minggu.Kenapa ? sebab aku sebarkan salinan mp3 yang berkualiti cd.Kali kedua aku kene disebabkan movie...walaupun aku tak amik untung tp kita menggalakkan penyebaran hak cipta dengan cara salah.

    Kalau betul2 ko nak buat,ko beli 1 hosting yang boleh tampung jumlah lagu yang ko nak sumbat.Anda berani ? anda cuba... Besarrrrr.. punyaa !!! Hehe.... Very Happy


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    zarul
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 20
    Registration date : 04/05/2009

    Re: web download MP3 salah x?

    Post by zarul on Thu Sep 17, 2009 7:55 am

    MalaYneuMaya wrote:assalamualaikum...

    file mp3 tu mmg ko hosting atau ko guna service search engine tu je? kalu file tu ko upload tak brapa patut la sebab hakcipta..bukan masalah hosting tu berbayar ke free..

    ni bab 'kesedaran' je la..hehe

    waalaikumsalam

    file mp3 tu x upload dlm hosting, just guna service search engine jer...

    kira salah jgk ker klu guna servis serach engine nie?


    Last edited by zarul on Thu Sep 17, 2009 7:58 am; edited 1 time in total

    zarul
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 20
    Registration date : 04/05/2009

    Re: web download MP3 salah x?

    Post by zarul on Thu Sep 17, 2009 7:57 am

    ogGy wrote:Tp ko sedang memasarkan barangan orang tanpa kebenaran pencipta dia,sama jugak aku publis movie kat blog aku dlu,dan kene gantung 1 minggu.Kenapa ? sebab aku sebarkan salinan mp3 yang berkualiti cd.Kali kedua aku kene disebabkan movie...walaupun aku tak amik untung tp kita menggalakkan penyebaran hak cipta dengan cara salah.

    Kalau betul2 ko nak buat,ko beli 1 hosting yang boleh tampung jumlah lagu yang ko nak sumbat.Anda berani ? anda cuba... Besarrrrr.. punyaa !!! Hehe.... Very Happy

    sy guna service search engine x upload dlm hosting...
    cara tu kira salah jgk ker?

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 31
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: web download MP3 salah x?

    Post by MalaYneuMaya on Thu Sep 17, 2009 12:38 pm

    assalamualaikum...

    ntahla aku tak buleh nak ckp..tapi aku rasa mcm seolah2 ko bersubahat pulak sebarkan file tu guna search engine walaupon ko tak hosting..

    tunggu la pendapat org lain..tapi kalu aku, mmg aku taknak buat la even amik service tu..sebabnya mcm aku kata tu la..hehe


    --------------------------------------------

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: web download MP3 salah x?

    Post by ayoi on Thu Sep 17, 2009 1:22 pm

    search engine tak salah di CC undang2. sebab mungkin dia search lagu or movie dari site yang SAH. kalau jumpa yang tak sah free terpulang pada user tu sendiri.


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    zarul
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 20
    Registration date : 04/05/2009

    Re: web download MP3 salah x?

    Post by zarul on Sat Sep 19, 2009 4:47 am

    ayoi wrote:search engine tak salah di CC undang2. sebab mungkin dia search lagu or movie dari site yang SAH. kalau jumpa yang tak sah free terpulang pada user tu sendiri.

    search engine tak salah di CC undang2????

    ada sesapa yg tau ttg nie lg
    harap komen dari anda

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: web download MP3 salah x?

    Post by kindaichi_hajime on Fri Sep 25, 2009 1:21 pm

    letak download mp3 mmg slh...
    semua berkaitan dgn penyiaran mempunyai hak cipta slama 50 tahun..

    search engine mmg tak salah disisi undang2..
    tp ia akan salah andai menda yg di search tu terdapat dlm website yg sme yg terkandung sgala hak cipta..

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: web download MP3 salah x?

    Post by ayoi on Fri Sep 25, 2009 5:36 pm

    huhu betul ke 50 thn?kalau cam tu lagu awal 50 leh kita publish la sebab takde hakcipta ..
    termasuk movie ke hakcipta selama 50 thn


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    Sponsored content

    Re: web download MP3 salah x?

    Post by Sponsored content Today at 4:24 am


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 4:24 am