Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    delete data dalam checkbox menggunakan href

    Share

    kasut jepun
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 20
    Registration date : 19/02/2009

    delete data dalam checkbox menggunakan href

    Post by kasut jepun on Tue Sep 15, 2009 3:33 pm

    salam..
    sy ada problem utk delete record menggunakan href
    setiap record, sy letakkan checkbox.
    ble user nk delete record dia akan check record yg nk di delete.
    then user akn clik href yg ada link utk ke delete.php page
    kat page tu ada code delete.
    tp sy nye code delete record yg last jer..
    xikut checkbox yg user clik..

    sy dapat delete bila menggunakan button,tp
    masalahnye bos sy nk gunakn href..
    harap dpt tolong..

    code checkbox
    <input name="checkbox" type="checkbox" id="checkbox[]" value=" <?php echo $checkbox_id;?> " />

    ini utk link ke delete.php
    <a href="delete.php?action=delete&prj=<?php echo $prj_id; ?>">Delete</a>

    ini utk php code delete mengikut value checkbox.

    <?php

    if($action=="delete"){

    $checkbox = $_GET['checkbox']; //from name="checkbox[]"
    $countCheck = count($_GET['checkbox']);

    for($i=0;$i<$countCheck;$i++){
    $del_id = $checkbox[$i];
    $sql = "delete from project_info where prj_id = $del_id";
    $r= $c->Execute($sql);
    }
    }

    ?>

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: delete data dalam checkbox menggunakan href

    Post by ayoi on Tue Sep 15, 2009 3:47 pm

    ko nak jenis macam nie ke




    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    kasut jepun
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 20
    Registration date : 19/02/2009

    Re: delete data dalam checkbox menggunakan href

    Post by kasut jepun on Tue Sep 15, 2009 4:53 pm

    aha yg macam tu..
    tp bukan button
    aku xnk button..
    aku nk href sbg button..

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: delete data dalam checkbox menggunakan href

    Post by johnburn on Tue Sep 15, 2009 6:36 pm

    ikut logiknye, ko kne generate pkai php link untuk href yg menggndungi get tu bergntung kpd checkbox yg ditanda.
    kl ikut cnth ko tu, aku assume $checkbox_id tu 1, 2, 3..10. pastu kl ko tndkn kotak yg id dia 1, 2, dan 5, link yg kne generate tu jd gni:
    Code:
    <a href="delete.php?action=delete&checkbox=1&checkbox=2&checkbox=5">Delete</a>

    kl iktkn mmg sgt la x elok bt gni. nt ko akn ssh gak nk process kot. nape kne pkai link gak xpkai button? sbb kl link mmg terpakse pkai get la. dgil tol bos ko haha


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: delete data dalam checkbox menggunakan href

    Post by ayoi on Tue Sep 15, 2009 6:47 pm

    tu laa kalau suruh wat by link delete by row tak pe gak
    cam ni




    ????dari takdi aku duk pk... apa kelebihan wat href tu.. sesilap org lain leh sql inject


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: delete data dalam checkbox menggunakan href

    Post by johnburn on Tue Sep 15, 2009 6:49 pm

    kl yg tu dh xdipnggl checkbox dh, tp bleh gak pkai gtu
    sql inject leh elak kl sanitize input Very Happy


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    kasut jepun
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 20
    Registration date : 19/02/2009

    Re: delete data dalam checkbox menggunakan href

    Post by kasut jepun on Wed Sep 16, 2009 9:50 am

    tu ar psal..mmg degil la bos aku ni..
    aku pun dh pening nk explain..
    dia ckp button xcantik..href lagi cantik sbb ble clik ada warna bertukr..ceh..
    aku mmg pkai get ble form tu pass parameter.. Mad

    solution yg ayoi bg tu plak mmg betul tp masalhnyer nk satu je delete,
    bkn setiap row ..
    ada solution tak?

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: delete data dalam checkbox menggunakan href

    Post by johnburn on Wed Sep 16, 2009 10:11 am

    ade lg aku rase
    tp kne pkai javascript dan mngkn ajax trus
    kl link tu ko ltak la event handler onclick pastu pnggl fungsi javascript yg dptkn mklmt dr checkbox tu
    tp leceh la n kl pkai button mmg xyah ssh la nk bt gtu


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    kasut jepun
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 20
    Registration date : 19/02/2009

    Re: delete data dalam checkbox menggunakan href

    Post by kasut jepun on Wed Sep 16, 2009 10:33 am

    aku dh try wat guna javascript..boleh..
    tp cmne nk change value dr js to php?

    contoh aku wat cmni utk link href..
    <a href="#" onclick="checkbox_test()">Delete</a>

    ni utk function js
    function checkbox_test(){
    var counter = 0; // counter for checked checkboxes
    var i = 0; // loop variable
    var url = ''; // final url string
    // get a collection of objects with the specified 'input' TAGNAME
    var input_obj = document.getElementsByTagName('input');
    // loop through all collected objects
    for (i=0; i < input_obj.length; i++){
    // if input object is checkbox and checkbox is checked then ...
    if (input_obj[i].type == 'checkbox' && input_obj[i].checked == true){
    // ... increase counter and concatenate checkbox value to the url string
    counter++;
    url = url + '&c=' + input_obj[i].value;

    }
    }
    // display url string or message if there is no checked checkboxes
    if (counter > 0){
    // remove first '&' from the generated url string
    url = url.substr(1);
    // display final url string
    alert(url);



    }
    else alert("There's no checked checkbox");
    }

    dia dpt baca nilai checkbox tu..tp dia still dlm js..
    cmne nk convert nilai checbox dr js tu ke php?

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: delete data dalam checkbox menggunakan href

    Post by johnburn on Wed Sep 16, 2009 11:05 am

    aah dh bleh pkai function js tu
    kl pkai yg javascript tu, bahagian yg alert(url);
    tu ko ubah la jd redirect ke page php untuk dlete tu
    tp make sure url die generate tu btol dlu la
    aku rase dh xde prob dh tu


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    kasut jepun
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 20
    Registration date : 19/02/2009

    Re: delete data dalam checkbox menggunakan href

    Post by kasut jepun on Wed Sep 16, 2009 2:25 pm

    xdapat wat la..
    aku dh pening dh..
    aku xpt pass value checkbox ke php..
    Embarassed

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: delete data dalam checkbox menggunakan href

    Post by johnburn on Wed Sep 16, 2009 3:08 pm

    part mne yg xjd?
    phamkn ape javascript tu bt?


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    kasut jepun
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 20
    Registration date : 19/02/2009

    Re: delete data dalam checkbox menggunakan href

    Post by kasut jepun on Wed Sep 16, 2009 4:05 pm

    kat js tu..
    aku nk pass nilai checkbox tu ke php
    input_obj[i].value

    code atas dh boleh bc nilai checkbox..
    katakn checkbox aku nilai 1,2,3..,10
    ble aku clik ckbox 3dan4 dia akan kuar mesejbox ckbox=3&chbox=4..
    skrg aku nk guna nilai tu dlm php..
    xjadi la..
    pham tak?

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: delete data dalam checkbox menggunakan href

    Post by johnburn on Wed Sep 16, 2009 4:17 pm

    ok, anggap code untuk delete tu name delete.php, ko bt gni, kt bhgian:
    Code:
    var url = ''; // final url string
    tukar jd
    Code:
    var url = 'delete.php?'; // final url string

    so nt url yg dia generate jd delete.php?ckbox=3&chbox=4
    pastu kt bhgian alert(url) tkar biar dia redirect ke url


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    kasut jepun
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 20
    Registration date : 19/02/2009

    Re: delete data dalam checkbox menggunakan href

    Post by kasut jepun on Wed Sep 16, 2009 4:35 pm

    sori aku bru 2 bln belajar php..
    aku xberape pndi sgt..
    cmner nk bc php sedangkan delete.php?checkbox=2&checkbox=4 still dlm js..
    aku keliru la..
    john burn tolong explain boleh..
    aku stil xnmpk lagi la..

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: delete data dalam checkbox menggunakan href

    Post by johnburn on Wed Sep 16, 2009 4:55 pm

    aku pn xpndai sgt gak, xpe same2 blaja
    ok gini, katelah delete.php ade code ko untk delete tu.
    so mst la script tu nk tau kte nk delete yg mna satu.
    kte bleh bagitau delete.php samada melalui post ataupn get
    untuk bgtau melalui get, kta buat la cnth cmni: delete.php?id=1
    so nt dlm code dlm delete.php bleh la dpt nilai 1 tu dari $_GET['id']

    dlm kes ni lak, aku ckp td soh bt die redirect pegi ke url yg digenarate tu, cnth, redirect ke:
    delete.php?chbox=3&chbox=4

    so secara xlngsung kte dh bwk value melalui get untuk delete.php proses.
    aku xpndai sgt nk terang, arap pham hehe


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    kasut jepun
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 20
    Registration date : 19/02/2009

    Re: delete data dalam checkbox menggunakan href

    Post by kasut jepun on Fri Sep 25, 2009 12:16 pm

    thankz john
    aku dh dpt..
    lmbt repl...coz balik raya..

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: delete data dalam checkbox menggunakan href

    Post by johnburn on Fri Sep 25, 2009 12:45 pm

    kasut jepun wrote:thankz john
    aku dh dpt..
    lmbt repl...coz balik raya..
    no hal
    tahniah dh setel permintaan pelik bos ko hahaha


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    Sponsored content

    Re: delete data dalam checkbox menggunakan href

    Post by Sponsored content Today at 9:57 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 9:57 am