Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    pendrive bermasalah

    Share

    fatinman
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 34
    Registration date : 07/07/2009

    pendrive bermasalah

    Post by fatinman on Tue Sep 15, 2009 11:19 am

    salam kat otai yg ade di luar sane,saya nak mintak tlg skit pasal pendrive yg bru beli x smp seminggu pakai tetiba dia ckp xleh read atau x kenal dlm erti kata lain (one of the usb devices attached to this computer has malfunctioned,and window does not recognize it)itulah kata2 sedih yg dpt di gambarkan bila pendrive x berfungsi so tlg lah otai kat luar sane selesaikan masalah sy ni

    BuMiPuTeRa
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 22
    Location : Mon't Kiara
    Job/hobbies : Mencari sesuatu yang baik...
    Registration date : 19/03/2009

    Re: pendrive bermasalah

    Post by BuMiPuTeRa on Tue Sep 15, 2009 11:24 am

    1. cuba test pada slot usb yang lain; kalo xleh gak
    2. cuba test pada pc/laptop yg lain; kalo xleh gak
    3. cuba ketuk-ketuk skit t/drive tu, tapi jgn kuat sgt, pecah plak nanti; kalo xleh gak
    5. hantar balik kt kedai yg dibeli, claim warranty atau mintak tukar baru one-to-one... Smile

    fatinman
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 34
    Registration date : 07/07/2009

    Re: pendrive bermasalah

    Post by fatinman on Tue Sep 15, 2009 11:40 am

    ade cara lain x mcm instal balik drive dia ke?atau scan ke,pasal kalu g kedai sah2 kene tukar bru je tapi kalu bleh nak nak ambik balik file penting dlm tu

    test0123
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1002
    Age : 33
    Location : Bandar Tasek Mutiara, Penang
    Job/hobbies : Executive/ Cari Gondang
    Registration date : 20/02/2009

    Re: pendrive bermasalah

    Post by test0123 on Tue Sep 15, 2009 1:20 pm

    usb tu problem dik...pegi kedai claim warranty..nak recover pun usb tu kena detect dlu..baru leh buat..takpe jgn nangis dik...sabo..bln pose ni.. Very Happy

    lizone76
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 45
    Registration date : 30/06/2009

    Re: pendrive bermasalah

    Post by lizone76 on Tue Sep 15, 2009 1:49 pm

    cuba ko tukar drive dia,,, pergi ke my computer
    >>right click
    >manage
    >>ambik disk management
    >tengok dia ada detect tak,,

    kalau detect,,
    ko click right kat kor punya usb punya drive>>ko select change drive and letter patch
    >change>
    kor bubuh la apa apa abjad yg ko mau,,,
    lepas tu clik ok,,,
    nganga apa lagi,,,
    check lain kat my computer,,,
    detect ka tak,, kalau tak deteck gak,,
    jalan terakhir,,
    ko cari bill masa ko beli,,,
    pegi tukar kat kedai dia balik,,,

    semoga berjaya,, kalau berjaya ,, belanja aku makan nasi ayam,,,

    kah kah kah,,,

    BuMiPuTeRa
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 22
    Location : Mon't Kiara
    Job/hobbies : Mencari sesuatu yang baik...
    Registration date : 19/03/2009

    Re: pendrive bermasalah

    Post by BuMiPuTeRa on Wed Sep 16, 2009 3:37 am

    fatinman wrote:ade cara lain x mcm instal balik drive dia ke?atau scan ke,pasal kalu g kedai sah2 kene tukar bru je tapi kalu bleh nak nak ambik balik file penting dlm tu

    Amacam, ada apa-apa perubahan?
    ke dh tukar kt kedai? atau mintak tolong teknician kt kedai tu buatkan... diorang besanya ada solution... cuba la dulu

    fatinman
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 34
    Registration date : 07/07/2009

    Re: pendrive bermasalah

    Post by fatinman on Thu Sep 17, 2009 10:05 am

    sory laa abg otai sy dah buat jalan yg terakhir tukar je yg bru sbb nak pakai sangat benda tu so xpe lain kali kalu jadi agi mcm tu sy buat yg ape otai ckp k wasaalam,

    Sponsored content

    Re: pendrive bermasalah

    Post by Sponsored content Today at 4:24 am


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 4:24 am