Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    susahnya memilih laptop best..perlukan bantuan..

    Share

    lan_86
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 10
    Registration date : 13/09/2009

    susahnya memilih laptop best..perlukan bantuan..

    Post by lan_86 on Sun Sep 13, 2009 5:51 pm

    hi..aku bercadang nak ganti laptop acer aku ni,da ade yang berkenan.ni die

    Compaq Presario CQ40-505AU(rm 2099)

    AMD Turion X2 Dual-Core Mobile Technology RM-75 (2.2 Ghz, 1MB L2 Cache)
    • 2048 MB 800 MHz / max to 4GB DDR2 Memory (2048 X 1ps)
    • 250 GB Hard Disk Drive
    • 14.1 " TFF WXGA High Defination Widerscreen LCD Panel with BrightView Technology
    • DVD +/- RW Double Layer Drive with Lightscribe
    • AMD RS780MN
    • ATI Radeon HD 3200 Graphics
    • Altec lansing Speakers
    • Genuine Windows Vista Home Premium (Free Upgrade to Win7)*

    COMPAQ CQ40-402AX(RM 2299)

    # AMD Turion X2 Dual-Core Mobile Processor RM-74 (2.2 GHz, 1MB L2 Cache)
    # 1GB DDR2 667MHz (Max 4GB)
    # 320GB Hard Disk
    # DVD+/-RW dual layer drive with Lightscribe
    # ATI Radeon HD 3450 Graphics with 256MB dedicated memory
    # 14.1" TFT WXGA high definition widescreen LCD
    # Integrated Compaq WebCam
    # 6 Cells Battery
    # Integrated Wireless 802.11b/g
    # Integrated 56k Modem & 10/100Mbps LAN
    # Windows Vista Home Premium

    Acer aspire 4736G(RM2299)

    Core 2 Duo 2.1Ghz T6500
    * 4GB DDR2 Ram
    * 320GB Harddisk
    * DVD Burner
    * 14" Wide Screen Crystal Bright
    * 3 x USB 2.0 & HDMI
    * WIFI B/G/N
    * Webcam
    * 6 in 1 Card Reader
    * Nvidia GF105 (512MB RAM)
    * 56k Modem & NIC
    * Microsoft Vista Premium SP1
    * Weight 2.4KG
    * Acer Carry Case
    * 3 Year International Warranty


    Acer Aspire 4535(RM 2099)

    AMD Turion™ X2 dual-core mobile technology RM-77 (1 MB L2 cache, 2.2GHz, DDR2 800 MHz), supporting AMD HyperTransport™ 3.0 technology

    NVIDIA® nForce® MCP77MH media and communications processor (MCP)

    14.1" WXGA Acer CrystalBrite high brightness (200-nit) colour LCD, supporting 1280 x 800 pixel resolution

    250GB SATA HDD

    2GB DDR2 Memory (upgradeable to 4GB)

    Two built-in Acer 3DSonic stereo speakers

    kalau ikut hati nak angkat compaq dgn proc amd sbb boring ngan acer+intel,da 5 tahun pakai..

    tapi ada yang ckp compaq ni cpt panas,

    klu acer lak cepat rosak tapi harga murah dgn spec yang kejam..pening aku nak pilih..

    aku guna untuk surfing je,main game yg casual2 je..ala2 tetris..hahaha Laughing

    pastu ram tu aku nak tambah lagi 2gb,

    agak2 mane yang paling best dari segi "spec+kualiti"

    dan_te
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 86
    Age : 25
    Location : seremban
    Registration date : 31/08/2009

    Re: susahnya memilih laptop best..perlukan bantuan..

    Post by dan_te on Mon Sep 14, 2009 1:27 am

    salam...
    sbnrnye ko nak ambik compaq ngn acer ni
    ak bknnye ap
    tp member ak dh dkt sepuluh org
    gne compaq
    x smpai sebulan
    mcm2 problem la
    acer jgn cakap la
    masalahnye byk la
    ak suggest ko asus ke
    dell ke
    hp ke
    trusted brand
    lenovo lg cntek
    ak kesian tgk mmber2 ak baru je bli
    dvd writer x leh read
    sakit hati la
    ak just cdgkan je
    bgtau dr experience ak
    wokeh..
    pikir elok2
    ko try tgk asus k40ab
    or dell studio 14 or 15

    neutron
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 461
    Registration date : 08/03/2009

    Re: susahnya memilih laptop best..perlukan bantuan..

    Post by neutron on Mon Sep 14, 2009 2:21 am

    btl compaq dgn acer mmg ramai yg ckp model ni bnyk masalah.. bg aku baik ko tmbh skt bajek ambik dell atau toshiba..

    otai_g
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 7
    Registration date : 30/08/2009

    Re: susahnya memilih laptop best..perlukan bantuan..

    Post by otai_g on Mon Sep 14, 2009 5:11 am

    btl kata dan_te dgn neutron tu bro.
    2-2 brand tu mmg kualiti sampah giler.
    budget brp sbnrnya?

    akunya leptop toshiba br RM 2199 jerk.
    spec :
    proc dual core 1.7 ghz
    ram 512 gig + free 1 gig
    14.1 inch display
    hdd 160 Gb
    windows vista home basic original.

    dah setahun pki.
    performance best lg mcm br beli.
    langsung x penah buat hal.
    aku dr dulu mmg nak angkat toshiba sbb aku tau toshiba punya quality mmg superb.

    rm4.30
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 117
    Location : tepi jalan besar
    Job/hobbies : software
    Registration date : 13/02/2009

    Re: susahnya memilih laptop best..perlukan bantuan..

    Post by rm4.30 on Mon Sep 14, 2009 6:31 am

    ko baca thread ni...


    diorang ada cadangkan asus k40ab/asus k50ab...
    aku pon tergugat iman nak beli gak ni....
    nasib budget tak brapa baik lagi ni...
    siap boleh main CRYSIS lagi tu....


    http://putera.forumotion.com/komputer-mudah-alih-f36/antara-dellhp-and-asus-t4258.htm

    SoNic_ATi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 320
    Location : AkU AnK PaHaNg
    Job/hobbies : ^GaMe,InTeRnEt^
    Registration date : 11/05/2009

    Re: susahnya memilih laptop best..perlukan bantuan..

    Post by SoNic_ATi on Mon Sep 14, 2009 7:51 pm

    bagi aku acer lagi bagus dari compaq sekarang ni...coz dia ada waranty 3tahun...so kalau nak ambil acer,ambil dgn waranty 3 tahun tu sekali k...coz kalau apa2 rosak senang xbnyk duit dr poket kau melayang.......apa pun dua2 jenis ni memang aku xcadangkan utk sesiapa pun ambil.....coz korang akan merana nnti...n aku salah satu mangsa compaq V3616au....mobo aku dah mula kondem...coz xdetect dvd rom....wlaupun dah try isi dvd yg baru......pk2 kan lah..... lol!

    lan_86
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 10
    Registration date : 13/09/2009

    Re: susahnya memilih laptop best..perlukan bantuan..

    Post by lan_86 on Mon Sep 14, 2009 10:46 pm

    bajet aku dalam RM2300 klu da tambah ram skali.

    sampai mcm tu sekali teruknya pilihan aku? Rolling Eyes

    asus k series tu mmg 1st time aku tgk,jatuh hati..tu yg menyebabkan aku nak angkat pc baru. Surprised,tapi aku xpasti versi amd ada tak yang dtg sekali datang ngn win Vista Home premium,yang aku tau versi intel je,harga 2599..over bajet tu! No

    paling penting bagi aku ram mesti 4gb,sbb klu xjadi upgrade ke win 7,nk terus guna vista(mesti home premium) je(tau la vista kan berat!)

    hdd min 250,klu 320 lagi best,proc nak try amd,gpu branded(ati @ nvidia),x nak intel..ramai kata xbest.

    klu aku ade 1 juta xyah fikir,tunjuk je mane yg bekenan! tongue

    mattjack
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 44
    Registration date : 25/02/2009

    Re: susahnya memilih laptop best..perlukan bantuan..

    Post by mattjack on Mon Sep 14, 2009 11:34 pm

    tapi kalau ikut bajet kau, aku rase baik ko angkat compaq drpd acer
    pengalaman aku , pakai compaq dh dekat 3 tahun v3614au,
    sekarang baru buat problem.....die xdetect dvdrom
    mula2 marah gak la....tp memandangkan usia dah 3 tahun....
    padan la....performance ok je tapi yg bab panas tu memang betul laa....

    lan_86
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 10
    Registration date : 13/09/2009

    Re: susahnya memilih laptop best..perlukan bantuan..

    Post by lan_86 on Mon Sep 14, 2009 11:52 pm

    klu da 3 tahun tu kira ok lg,aku xnk la baru guna setahun da buat hal..

    soal panas tu kene ambil kira gak,klu panas area2 speaker ok lagi,ni area palmrest,mcmn nak taip lama2?

    cadangan lain??

    lg 1 cq40 skrg ni guna casing v3000 gak ke?xkn xde pembaharuan dari segi air ventilation?

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: susahnya memilih laptop best..perlukan bantuan..

    Post by sheikomatic on Tue Sep 15, 2009 12:26 am

    Palmrest CQ40 memang panas sikit.. Asus K series palmrest sejuk je
    yang panas dekat bahagian kanan atas, tempat cucuk ac tu..
    Pendapat aku asus K series proc amd paling berbaloi untuk bajet rm2k

    dan_te
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 86
    Age : 25
    Location : seremban
    Registration date : 31/08/2009

    Re: susahnya memilih laptop best..perlukan bantuan..

    Post by dan_te on Tue Sep 15, 2009 1:56 am

    hah...
    elok ambik lain selain dr acer ngn compaq
    try tgk asus k40ab
    peh..
    smart seh..
    dell pun lawa gak
    hehe
    ak pun nak agkat laptop
    bro sheikomatic ad suggest ak ambik asus k40ab ngn dell studio 15
    so ak choose dell studio 15

    lan_86
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 10
    Registration date : 13/09/2009

    Re: susahnya memilih laptop best..perlukan bantuan..

    Post by lan_86 on Tue Sep 15, 2009 10:21 pm

    klu ada org nak sponsor aku bli laptop baru,konfirm angkat asus k40ab..

    tapi aku rasa asus tu sesuai utk heavy gamers je,aku main game kasual je..baca 1 post aku..

    cq40 vs acer.. Suspect

    idea lain...

    asus k40ab<--stop!bebulu mata aku tgk model ni dorg bincang kat lowyat.
    Laughing

    mcm xde model lain.

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: susahnya memilih laptop best..perlukan bantuan..

    Post by sheikomatic on Tue Sep 15, 2009 11:12 pm

    haha.. kalau macam tu, acer 4736G pun dah cantik..
    GC ok, warranty pun 3 tahun..

    K40/50AB bluetooth takde, HDMI pun takde, untuk gamer sesuai la..

    lan_86
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 10
    Registration date : 13/09/2009

    Re: susahnya memilih laptop best..perlukan bantuan..

    Post by lan_86 on Wed Sep 16, 2009 2:09 am

    bercerita pasal kepanasan palmrest compaq ni,panas sgt ke?ke suam2 manja Laughing

    klu laptop acer aku ni,panas kat bahagian speaker(antara keybod ngn skrin),mmg x selesa klu letak jari lebih dari sepuluh saat.

    palmrest kiri sejuk,keybod n palmrest kanan rasa suam2(suam manja)..manja lagi..hahaha tapi xde sampai kurang menyelesakan.

    siapa bleh komen?

    otai_g
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 7
    Registration date : 30/08/2009

    Re: susahnya memilih laptop best..perlukan bantuan..

    Post by otai_g on Wed Sep 16, 2009 5:32 am

    acer x pyh la bro walaupun warranty 3 tahun pun.
    member aku beli acer x smpi 3 bulan ada problem.
    pastu hantar servis centre.
    SC kata ram problem.
    so tukar ram baru.
    masalahnya member aku kena bayar RM 60 servis caj.
    apa jadahnya plk acer ni kenakan caj sbb leptop tu still dlm warranty lg?

    awi216
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 174
    Registration date : 02/03/2009

    Re: susahnya memilih laptop best..perlukan bantuan..

    Post by awi216 on Wed Sep 16, 2009 5:21 pm

    OK je aku guna compaq smpai skrang,, Masalahnya cuma panas sikit la. Yg lain ok je. Kalu nak recommend, amik je brand HP, dell, IBM

    lan_86
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 10
    Registration date : 13/09/2009

    Re: susahnya memilih laptop best..perlukan bantuan..

    Post by lan_86 on Wed Sep 16, 2009 8:10 pm

    dell inspiron 14

    klu ikut spec aku,harga dalam 2150(harga online)

    cpu:pentium <--- Crying or Very sad
    gpu:intel x4500 <--- Rolling Eyes
    os:win vista hp <--- Very Happy
    ram:2gb
    hdd:320gb

    yg xbest,kene bli carrying case sendiri,port rj11 xde..tapi design mmg lawa..

    kire ok ke spec ni?

    kae
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1436
    Location : Puchong
    Registration date : 16/02/2009

    Re: susahnya memilih laptop best..perlukan bantuan..

    Post by kae on Sun Oct 04, 2009 12:20 pm

    lan_86 wrote:dell inspiron 14

    klu ikut spec aku,harga dalam 2150(harga online)

    cpu:pentium <--- Crying or Very sad
    gpu:intel x4500 <--- Rolling Eyes
    os:win vista hp <--- Very Happy
    ram:2gb
    hdd:320gb

    yg xbest,kene bli carrying case sendiri,port rj11 xde..tapi design mmg lawa..

    kire ok ke spec ni?

    baik beli Dell Studio 15 ..
    ambil ATI HD 4570

    ko customise sket utk beli beg tuh..


    --------------------------------------------

    http://reviewstechnology.blogspot.com/
    http://percuma-mp3-download.blogspot.com/
    http://itwarez.via.my
    http://tinyurl.com/keretapercuma

    Sponsored content

    Re: susahnya memilih laptop best..perlukan bantuan..

    Post by Sponsored content Today at 8:29 pm


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 8:29 pm