Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Mercun dan bunga api berdentum di sana-sini

    Share

    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 96
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Mercun dan bunga api berdentum di sana-sini

    Post by TJ-Ariff on Mon Sep 14, 2009 1:19 pm

    ada orang datang jumpa aku nak jual mercun dan bunga api, siap ada katalog lagi... aku tanya mana dapat mercun nie.. dia kata sekarang ni kat mana mana pun melambak...


    affraid


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.

    loy_azloy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1513
    Age : 35
    Location : Muo/Putrajaya
    Job/hobbies : DOF/bela kelisa
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Mercun dan bunga api berdentum di sana-sini

    Post by loy_azloy on Mon Sep 14, 2009 1:45 pm

    crazy_labelle wrote:
    apsal kat tmpat ak xde pon camni...
    makin berdentum2 ade la... belum tarian naga nye lagi...
    kalo cuti CNY tu mmg memanjang la bunyi mercun yg pnjg tu... ape lipan eyk...
    tp nak wat camne... 1 malaysia... respek2...
    jangan salahkan kerajaan,tapi salahkan anak2 melayu yang tak pernah nak guna akal,kenapa cina kalau main mercun tak kena tindakan?ini kerana mereka menggunakan mercun yang elok dan cara menggunakannya mengikut keselamatan,serta yang si pembakar mercun bukan budak2 dan paling penting tiada kes putus2 jari atau kudung tangan.
    tapi budak2 melayu ni terlalu kreatif bab2 menjahanamkan hidup,disebabkan kes2 putus jari dan mata buta dek mercun buatan sendiri la yang menyebabkan mercun ni nampak bahaya.(bukan nak tuduh2 la tp aku perasan sejak 3-4 tahun lepas kalau yang byk kes putus dgn kudung tu area utara dgn pantai timur) kenapa eh?

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Mercun dan bunga api berdentum di sana-sini

    Post by Razi_IBM on Mon Sep 14, 2009 7:04 pm

    diorang takde bakat bermain mercun.

    *loy, lame tak nampak? mana menghilang?

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 29
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Mercun dan bunga api berdentum di sana-sini

    Post by ogGy on Mon Sep 14, 2009 7:54 pm

    Jangan kata bagi catalog,tadi aku g giant..selamber mamat jual kueh raya open table jual mercun dengan bunga api.Macam2 ada...dri mercun padi sampai ke bunga api 32 das pun ada.rege jangan cakap la...sikit je nak cecah 1k.


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    koboi_tua
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 146
    Age : 55
    Location : Seremban
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Mercun dan bunga api berdentum di sana-sini

    Post by koboi_tua on Tue Sep 15, 2009 7:21 am

    ogGy wrote:Jangan kata bagi catalog,tadi aku g giant..selamber mamat jual kueh raya open table jual mercun dengan bunga api.Macam2 ada...dri mercun padi sampai ke bunga api 32 das pun ada.rege jangan cakap la...sikit je nak cecah 1k.
    Mungkin agaknya larangan mercun dah ditarik balik, tapi secara senyap-senyap.
    Yang banyak kena rampas mercun dan bunga api tu mungkin tak bayar cukai sebab seludup.
    Aku mengagak saja.

    loy_azloy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1513
    Age : 35
    Location : Muo/Putrajaya
    Job/hobbies : DOF/bela kelisa
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Mercun dan bunga api berdentum di sana-sini

    Post by loy_azloy on Tue Sep 15, 2009 10:00 am

    Razi_IBM wrote:diorang takde bakat bermain mercun.

    *loy, lame tak nampak? mana menghilang?
    razi PM aku la nanti kang jadi spam pulak,takut ade orang sound...

    huhu3x
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 150
    Registration date : 26/06/2009

    Re: Mercun dan bunga api berdentum di sana-sini

    Post by huhu3x on Mon Sep 21, 2009 9:22 pm

    orang cina tak penah didengar putus jari kerana mercun itu budaya mereka & yg lebih penting mereka ada disiplin main mercun. bakar mercun papan AS IS.

    orang melayu, macam aku kata hari tu, suka bebeno overclock mercun tu. huhuhuhu. mercun yang asal nya AS IS, dah dibalut dengan batang besi. jangankan mercun, orang jepun hantar honda ex5 ke sini, tengok la camana orang melayu buat? huhuhuhuhuhu.

    jadi untuk mengelakkan orang melayu melenting & bertambah tambah hebat menentang kerajaan, jadi diharamkan terus mercun tu kepada semua. soal bagaimana mercun masih lagi terlepas dan terbeli dek orang ramai, itu pasal penguatkuasaan lemah & bocor.

    bagi aku tak jadi masalah orang main mercun berdentum dentum tu, asalkan thunderclap tu tak terbang masuk laman rumah aku & meletup kat situ, sudah!

    funkwasabi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 156
    Age : 23
    Location : Dibumi dalam malaysia dalam selangor carik sendiri..
    Job/hobbies : music instrument, pc sikit, tdo!!!
    Registration date : 06/08/2009

    Re: Mercun dan bunga api berdentum di sana-sini

    Post by funkwasabi on Tue Sep 22, 2009 2:44 am

    ahaha... btul2.. orng melayu suke modify mercun.. katanye, ta thrill larh.. and ada yg kata nk jadi noordin.. smpai ada mercun pun namanye mercun noordin mat top.. uhuhu..

    ScareCreW
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 357
    Registration date : 17/03/2009

    Re: Mercun dan bunga api berdentum di sana-sini

    Post by ScareCreW on Tue Sep 22, 2009 11:32 am

    orang melayu tak tau nak menguruskan kewangan yg berlebihan jadi dibakar duit tersebut. lagi banyak duit dibakar, lagi kuat bunyinya.

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: Mercun dan bunga api berdentum di sana-sini

    Post by TOYSЯUS on Wed Sep 23, 2009 4:43 pm

    Lol.
    Aku pun main mercun, tapi tak overclock apa-apa pun. Aku main as is, dan ikut peraturan bermain.
    Aku Melayu tau! Hahaha. Mungkin aku lah lelaki Melayu terakhir sebab diorang semua Melayu yang suka overclock main mercun.

    Nak kata orang Melayu tak tau nak uruskan kewangan sebab bakar duit, take back your words buddy, ramai lagi yang suka bakar duit tak kira bangsa apa, tak kira bulan apa, rokok tu macamlah tak bakar duit, colo* tu macam lah tak bakar duit.

    Tak kisah la itu upacara keagamaan atau adat, bakar duit tetap bakar duit. Kalau agama diorang dah ajar diorang bakar duit, tetap Melayu jugak yang kena.
    Jadi aku kisah ape, main je lah mercun dari dok merempit, dari dok merokok.

    Rokok: membahayakan kesihatan dan membakar duit dan membahayakan orang sekitar.
    Mercun: membahayakan kesihatan dan membakar duit dan membahayakan orang sekitar.

    Kalau nak haramkan mercun, haramkan rokok.

    Selagi ada orang merokok kat Malaysia ni, selagi tu aku akan main mercun.
    Cuma orang Melayu macam aku ni lebih baik dari perokok sebab bakar duit setahun semusim je.
    Perokok tu HARI-HARI bakar duit.
    (kalau diri tu merokok jangan nak mengomel kalau orang main mercun, tahu pun bising bunyik mercun. Bau asap rokok tu tak reti nak ingat pulak?)


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    crazy_labelle
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 370
    Age : 87
    Location : on da way to umah cullen...
    Job/hobbies : baca n tgk cite twillight...
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Mercun dan bunga api berdentum di sana-sini

    Post by crazy_labelle on Wed Sep 23, 2009 5:25 pm

    raya setahun sekali... bkan nak membazir tp nak memeriahkan malam hari sesama saudara...
    xkan ko nak tgk muke ak... ak tgk muke ko...
    kire mcm aktiviti main bunga api + mercun ni kire mcm break the ice la...
    Very Happy ye la... jumpa setahun sekali je... ak dgn sesetengah sedara ak xbeberapa kacip sgt...

    bg ak la... as long as parent/ org dewasa yg tgk kan bdak2 ni main mercun...
    xde la bahaya sgt mercun ni... die yg jd camni sbb xde sape nk control kan...

    funkwasabi wrote:ahaha... btul2.. orng melayu suke modify mercun.. katanye, ta thrill larh.. and ada yg kata nk jadi noordin.. smpai ada mercun pun namanye mercun noordin mat top.. uhuhu..
    anak buah ak kate cita2 die nak jd nordin mat top T_T

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 32
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Mercun dan bunga api berdentum di sana-sini

    Post by MalaYneuMaya on Wed Oct 07, 2009 1:12 pm

    assalamualaikum...

    Spoiler:
    crazy_labelle wrote:raya setahun sekali... bkan nak membazir tp nak memeriahkan malam hari sesama saudara...
    xkan ko nak tgk muke ak... ak tgk muke ko...
    kire mcm aktiviti main bunga api + mercun ni kire mcm break the ice la...
    Very Happy ye la... jumpa setahun sekali je... ak dgn sesetengah sedara ak xbeberapa kacip sgt...

    haha tapi aku ada dgr crita anak sedara main mercun sampai pecahkan cermin keta pakcik dia..tak pasal2 terus jadi bergaduh dah..salahkan anak sedara masing2..time raya pulak tu...bukan mengeratkan lagi silaturrahim.. Laughing

    bg ak la... as long as parent/ org dewasa yg tgk kan bdak2 ni main mercun...
    xde la bahaya sgt mercun ni... die yg jd camni sbb xde sape nk control kan...

    kalu sorang dua buleh la dikontrol..ni anak seniri, anak sedara, anak jiran pon sama main..kengkadang bukan semua ada depan mata

    aku ada soalan, pop pop tergolong dlm spisis apa? adakah ia mercun atau bunga api? hahahahaahah


    --------------------------------------------

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: Mercun dan bunga api berdentum di sana-sini

    Post by raidizh AR on Wed Oct 07, 2009 1:21 pm

    pop pop? adeke mnde alah tu? yg baling pastu meletop tuh ke? err... tu tergolong dalam bahan letupan kot... stended pra-c4... ahahhahahahah

    kalo raye salu makcik2 ak bising, xkasik main mnde2 nih... tp salunye yg supply, pakcik2.. isteri kne patuh kata suami, jadi, makcik ak hanye mmpu geleng kepala je..

    tp skrg da kurg... tp br je td, siang2 ni ak dgr bunyi mercun... nasib xpengsan ak terpanjat


    --------------------------------------------

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 32
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Mercun dan bunga api berdentum di sana-sini

    Post by MalaYneuMaya on Wed Oct 07, 2009 1:33 pm

    assalamualaikum...

    ye la tu la pop pop..mcm berudu katak kaler putih tu..

    tempat aku pon sama..ada je bunyi mercun tapi tak selalu mcm raya aritu la..itu pon di kejauhan sana..


    --------------------------------------------

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: Mercun dan bunga api berdentum di sana-sini

    Post by TOYSЯUS on Wed Oct 07, 2009 5:45 pm

    Meh la datang ke UNiSEL, ada budak-budak hostel kat sini macam ^$#@% bakar mercun bola pukul 2-3 pagi. Walaupun raya dah hampir nak habis, diorang main mercun macam baru je nak beraya esok.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    koboi_tua
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 146
    Age : 55
    Location : Seremban
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Mercun dan bunga api berdentum di sana-sini

    Post by koboi_tua on Wed Oct 07, 2009 10:07 pm

    ??????????? wrote:Meh la datang ke UNiSEL, ada budak-budak hostel kat sini macam ^$#@% bakar mercun bola pukul 2-3 pagi. Walaupun raya dah hampir nak habis, diorang main mercun macam baru je nak beraya esok.
    Dia orang nak sambut Depavali 17.10.2009 ni pulak.

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: Mercun dan bunga api berdentum di sana-sini

    Post by TOYSЯUS on Thu Oct 08, 2009 12:41 am

    Huhu mungkin juga la. 1Malaysia la katakan.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    ammartok
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 302
    Age : 22
    Location : Jenderam,Sepang
    Job/hobbies : Godek PC
    Registration date : 06/03/2009

    Re: Mercun dan bunga api berdentum di sana-sini

    Post by ammartok on Sat Oct 24, 2009 10:01 pm

    kat kapung ak byk men mrcun...mrcun yg natang beso tu apo nmenye tah...haha...
    berdentam-dntum sane sini smpai tgh mlm...huhu...

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 32
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Mercun dan bunga api berdentum di sana-sini

    Post by MalaYneuMaya on Sat Oct 24, 2009 11:26 pm

    assalamualaikum...

    ammartok wrote:kat kapung ak byk men mrcun...mrcun yg natang beso tu apo nmenye tah...haha...
    berdentam-dntum sane sini smpai tgh mlm...huhu...

    byk je mercun jenis besar..tapi yg mcm mercun papan kaler merah jenis besar tu namanya dinamit..jarang budak2 kampung main..


    --------------------------------------------

    Sponsored content

    Re: Mercun dan bunga api berdentum di sana-sini

    Post by Sponsored content Today at 10:58 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 10:58 am