Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    kurang puas hati dgn perkauman ...

    Share

    kmicaz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 197
    Age : 27
    Location : street of puchonk
    Job/hobbies : e'nic , pc and somethink abot it
    Registration date : 08/03/2009

    kurang puas hati dgn perkauman ...

    Post by kmicaz on Fri Sep 11, 2009 5:39 pm

    salam semua ..korg sokong ke 1 malaysia 2 ?
    aq ni mmg nk sokong ..tp bile bnyk kali kne kt batang idong sndri mmg susah nk pecaye ..
    begini citernyer ..
    aq bukan la mat rempit yg expert pasal motor ..
    sblom aq pkai motor yamaha ss2 , mtor 2 bnyk rosak tp bler aq g bengkel mtor !#$#%$ ni , kne ketok smpai 500++ ...dan lebih kurang 3 bulan pkai mtor 2 aq dh repair hampir 1000++ ..last skali aq tolak ..
    aq de tnye mat2 rempit ni ..diorg kate aq dh kne tipu ..sptutnyer dpt kurang 200 lebih je ..
    nk sroh mat rempit wtkan diorg offer brg panas ...asal g kedai $%#&^#^ je kne ketok ...

    then skg ni aq gne 125z ..same gak ..aritu ade prob pd enjin dlm 2 aq 2kar piston,rod , bearing ,ring pe tah ...sume 500++ (refer pade mat rempit , sptutnyer dpt 200++ gak ) ..
    so cmne r aq nk sokong 1 malaysia ...ayik nk kne tipu je ......ade x forum psl motor ..

    aq ingat nk cadang tabligh2 wt bengkel motor r ...
    jgn bg org cm aq kne tipu lg ...
    sian r kt aq ....

    Hiruka
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 887
    Age : 31
    Location : X: 9956 Y: 6544
    Job/hobbies : PC Maniac
    Registration date : 02/03/2009

    Re: kurang puas hati dgn perkauman ...

    Post by Hiruka on Fri Sep 11, 2009 5:54 pm

    Assalamualaikum,

    1 Malaysia tu mcm propaganda perpaduan antara rakyat Malaysia je..msuk tang Business, tu dh lain beb. Sedangkan bapak leh jual anak untuk duit pe tah lagi business dlm khidmat / services ni..Mmg klu takde sedikit knowledge senang² je kena klentong. Barang keta ke, Motor ke same je klu xde guide. Tapi ko xlehla percaya pada mat rempit tu gak. Ntah² dorang pon beli sparepart brg curi, mmgla murah. Tanyela kedai lain untuk servis itu ini dgn harga sekian² klu jauh harga lari brula btul ko tertipu. Biasenye harga lari x banyak, melainkan kedai motor tu mmg ade 1 je kat kawasan tu. Yg tu harga mmg x mustahil kebabom..hoho Laughing

    Ko servis enjin tu Overhaul ke? Klu ye mmg ar mahal. Sdgkan C70 member aku pon kena RM300+ ni kan plak 125z. Motor aku lgla, mau dekat 1k klu overhaul aku dgr.. Shocked Sian ko servis je dh mcm duit muka motor bru je..hoho. Sabo jela bulan pose Razz

    Jedi
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 925
    Registration date : 13/02/2009

    Re: kurang puas hati dgn perkauman ...

    Post by Jedi on Fri Sep 11, 2009 8:38 pm

    1Malaysia?

    Melayu sendiri tibai Melayu.
    Dari zaman Kesultanan Melayu Melaka, zaman Za'ba, zaman P.Ramlee...sampai hari ni.

    am_eniey
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 169
    Age : 34
    Location : Gombak
    Registration date : 22/04/2009

    Re: kurang puas hati dgn perkauman ...

    Post by am_eniey on Fri Sep 11, 2009 9:34 pm

    Melayu suka dengki kat melayu lain....kalau aku kaya, melayu lain akan dengki, kalau cina kaya, tak apa ! bodo punya melayu !

    Miss U.A
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 831
    Registration date : 21/07/2009

    Re: kurang puas hati dgn perkauman ...

    Post by Miss U.A on Sat Sep 12, 2009 12:08 am

    tuhla nmnya tak reti nk support bangsa sendiri!!
    kalo bangsa lain...bukan main melambung pujian die bg...

    konsep 1 Malaysia??? ekceli aku sendiri pun tak phm konsep nih sbnrnye....nak kata sume bersatu..tak jugak..sama gak cm zaman sebelum 1 Malaysia nih....takde beza pape pown!

    funkwasabi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 156
    Age : 23
    Location : Dibumi dalam malaysia dalam selangor carik sendiri..
    Job/hobbies : music instrument, pc sikit, tdo!!!
    Registration date : 06/08/2009

    Re: kurang puas hati dgn perkauman ...

    Post by funkwasabi on Sat Sep 12, 2009 12:50 am

    bukan nk ckp melayu nie apa larh... even aku sndiri pun melayu.. bapak aku slalu nasihat kat aku.. klau cina berniaga, smpai ank pinak cucu cicit dier yg gntikn business dier.. tp klau melayu, takde nk ikut tradisi bapak... and even india larh, walaupun kaki gaduh, tp bler kaum dier kena tibai, dier tolong.. ta mcm melayu, melayu sndiri pun nk bergaduh.. klau gaduh cara baik senang larh selesai.. nie smpai nk bawak satu kg. bantai orng... sentuh sikit lah pasal kerosakn melayu nie.. walaupun dah off topic.. tp aku sedar sumthing.. klau vid lcah mmg ramai yg melayu.. klau tekan 3gp kat google.. mesti melayu keluar, cina sikit2, and india pun kadang2 ada kadang2 takde..

    1 malaysia nie klau dikuatkuasakn pun tak akan jadi... semua ikut kaum masing2... and yg pasal motor tu plak... member aku ckp, mat remp nie mmg ske amik barang panas(ta semua larh), ada yg baik sgt bagi free...tp percayalarh, hntar kedai pun berbaloi, tp pandai2 larh carik kedai yg mmg terer... baik dgn orng tu biar dier percaya ko, ko percaya dier.. pastu jadi jelarh pelanggan setia, klau cina mmg jgn risau larh.. klau ko respect dierorng, dah tntu dierorng balas balik respect tu...


    p/s=ini pendapat aku, klau salah jgn segan nk marah ye..

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: kurang puas hati dgn perkauman ...

    Post by TOYSЯUS on Sat Sep 12, 2009 2:19 am

    Tak baik cakap Melayu tu bodoh, penipu, pembongak.
    Mak bapak kita Melayu jugak, kalau diorang baca mesti diorang kecik hati.
    Diorang mana tahu sape yang tulis, rupanya anak dia sendiri.

    Lain kali cakap begini, "Pomen kedai tu bodoh", "Si Ali mekanik kedai A tu bodoh". Jangan tujukan pada BANGSAnya, tapi tujukan kepada INDIVIDU yang bodoh tu.
    Jangan sebab nila setitik rosak susu sebelanga.

    Korang sendiri pun berniaga, dan gelaran untuk korang adalah Peniaga, jadi suka tak kalau aku cakap peniaga Melayu bodoh2 belaka dan penipu bagai lahanat. Mesti korang terasa kan?
    Padahal aku tak cakap pun aku tuju kat sapa. Disebabkan aku tak tuju kat sesiapa maka korang assume aku tuju kat korang. Begitu juga dengan peniaga2 Melayu yang lain, bila korang cakap peniaga Melayu bangang, diorang pun terasa sedangkan korang marah kat orang lain. Jadi, kesimpulannya, instead of korang maki BANGSAnya, korang makilah ORANGnya. Otherwise, jangan maki-maki dan doakan supaya diorang berubah..

    Aku tahu korang akan kata "well I mean sebilangan Melayu itu penipu". Tapi dari apa yang aku baca korang tak sebut pun "sebilangan", korang sebut "Melayu" je terus. That means semua.

    Still don't get what I mean, here's the example.

    Peniaga Melayu bodoh.
    Peniaga Melayu penipu.
    Peniaga Melayu suka minum arak.

    VERSUS

    Sebilangan peniaga Melayu bodoh.
    Sebilangan peniaga Melayu penipu.
    Sebilangan peniaga Melayu suka minum arak.


    Korang cakap yang mana tadi?



    Sekian.
    -Anak orang Melayu-


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    lorfaz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 240
    Age : 30
    Location : 1Malaysia
    Job/hobbies : Futsal
    Registration date : 14/02/2009

    Re: kurang puas hati dgn perkauman ...

    Post by lorfaz on Sat Sep 12, 2009 6:42 am

    tu la sebab najib cube nk amlkan konsep 1Malaysia.. pe yg aku baca post kat ats ni mcm menunjukkan 1Malaysia da lama diamlkan di Malaysia...padahal baru jer g... kene amek ms lm ckit nk wat transformasi tu...
    Well as we know najib baru bbrpp bulan jd PM.. give him time beb....

    Pasal melayu vs melayu tu... tu penyakit org melayu yg sukar utk dihapuskan..
    diharap konsep 1Malaysia ini dpat merawat penyakit turun temurun ni..sekian.

    Jedi
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 925
    Registration date : 13/02/2009

    Re: kurang puas hati dgn perkauman ...

    Post by Jedi on Sat Sep 12, 2009 7:12 am

    Dulu orang ada kata cina ni bersatu.
    Bila tengok MCA...gaduh gak Wink

    taytrading
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 47
    Registration date : 11/03/2009

    Re: kurang puas hati dgn perkauman ...

    Post by taytrading on Sat Sep 12, 2009 8:08 am

    ??????????? wrote:
    Jangan sebab nila setitik rosak susu sebelanga.

    -Anak orang Melayu-

    adeh.. statement lain saya sokong.. yang ni lak tak sangat... kalo peniaga melayu tu sebelanga.. nilanya bukan setitik bang...
    .. dekat 3-4 gayung gak nila.. kalo lak sebelanga tu peniaga melayu yang pernah saya jumpa... nilanya lebih separuh belanga tuuuu...

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: kurang puas hati dgn perkauman ...

    Post by TOYSЯUS on Sat Sep 12, 2009 12:39 pm

    Jika ade tiga juta peniaga Melayu, sejuta peniaga Melayu yang penipu, dan ada dua juta lagi peniaga Melayu yang jujur, harus ke dua juta peniaga Melayu yang jujur tu turut dikatakan sebagai penipu disebabkan sejuta peniaga Melayu yang penipu tu?
    Itu la yang dimaksudkan jangan disebab nila setitik rosak susu sebelanga.
    Jangan la directly banding nila setitik tu = seorang peniaga, nila 3-4 gayung tu = 5-6 peniaga..
    Gigit awang ko kang.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    funkwasabi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 156
    Age : 23
    Location : Dibumi dalam malaysia dalam selangor carik sendiri..
    Job/hobbies : music instrument, pc sikit, tdo!!!
    Registration date : 06/08/2009

    Re: kurang puas hati dgn perkauman ...

    Post by funkwasabi on Sat Sep 12, 2009 7:04 pm

    aduih aduih... terasa lak den... maksud aku tak semua melayu larh.. lagipun, ayah aku pun melayu.. tp dier nasihat larh ttg perangai melayu nie...

    Jedi
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 925
    Registration date : 13/02/2009

    Re: kurang puas hati dgn perkauman ...

    Post by Jedi on Sat Sep 12, 2009 8:12 pm

    Tak salah kita sebut perkara yang benar.
    Melayu ni elok perangai kalau Islam dia junjung.
    Kalau tak...tu yang jadi perkara Melayu hina Islam, Melayu jadi penjenayah etc.

    Melayu tanpa Islam = 0

    Tak kira apa bangsa pun, kalau Islam takde dalam hati...hancusss.

    mitutoyo
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 430
    Location : Bandaraya Anggerik
    Job/hobbies : MemBZ kn diri
    Registration date : 01/03/2009

    Re: kurang puas hati dgn perkauman ...

    Post by mitutoyo on Sun Sep 13, 2009 4:14 am

    hehehe.,.,aku nk menyampuk,nabi snediri pun xbela kaum arab!dia lebih mengutamakan ISLAM dari bangsa,suku,kabilah nya sendiri!.

    Aku biasa dgn orang jipung!,dia gelak sj prinsip 1 Malaysia nh.Dia cerita pd aku bagaimana Jepun lumpuh and terus miskin time world war 1 n Hiroshima.Miskin dan melarat dan dgn pantas Jipung nh boleh bangun dan jadi kuasa besar dlm teknologi dan ekonomi.Rahsianya mereka bersatu pada,walau lain2 syarikat,mereka keep touch each other.Sama2 bersatu dan membangun demi negara ( faham kn konsep Jipung cmnakan).
    Dan skrg dia byk mengajar aku tentang kerja dan kehidupan,byk aku belajar dr Jipung sorg nh.Apa yg dia selalu pesan pd aku kan,dia dtg Malaysia ( kat company aku )nak bg nasihat dan tak nak kesilapan Jipung skrg nh terjadi pd my company dan malaysia sendiri.Skrg mereka ada masalah dengan generasi muda,utk sektor teknologi dan kurang skills,kelahiran terbantut dan juga suami isteri kurang fikirkan anak2 dan kehidupan,semua bz mengejar wang.

    Jedi
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 925
    Registration date : 13/02/2009

    Re: kurang puas hati dgn perkauman ...

    Post by Jedi on Sun Sep 13, 2009 8:27 am

    Sebut pasal Jepun, Prof Ungku Aziz ada sebut;
    Dulu Jepun ni pendek2 belaka.
    Diorang ubah...banyak makan daging.
    Tinggi2 dah.

    Aku tengok Korea lak naik skang.
    Enjoy tonton channel Korea (303 KBS World) kat ASTRO.
    Budaya diorang menarik.
    Promosi makanan, pelancongan etc.
    Bila artis menyanyi, tv dia siarkan lirik sekali.

    Nak maju kena berubah.
    Melayu kena utamakan Islam, barulah leh maju.

    Bangsa paling agung didunia ni bangsa YAHUDI jer.
    Tapi, kemuliaan mereka diTARIK oleh Allah SWT.
    Dihina sampai kiamat kaum YAHUDI nie.
    Sanggup ke nak jadi camtu? Wink

    Miss U.A
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 831
    Registration date : 21/07/2009

    Re: kurang puas hati dgn perkauman ...

    Post by Miss U.A on Sun Sep 13, 2009 1:44 pm

    iye...betulll...
    Islam come first!!
    nk bela sgt bangsa dapat hape??? bela agama dulu la...

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: kurang puas hati dgn perkauman ...

    Post by TOYSЯUS on Sun Sep 13, 2009 1:48 pm

    Bukan apa..
    Boleh tahu tak dalam bangsa Melayu ada penganut selain agama Islam?


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: kurang puas hati dgn perkauman ...

    Post by TOYSЯUS on Sun Sep 13, 2009 2:04 pm

    Ha tak terjawab..

    Penakrifan undang-undang
    Di negara Malaysia, orang Melayu didefinisikan menurut perlembagaan dalam pekara 160(2). Menurut perkara ini, orang Melayu ditakrifkan sebagai:

    1. Seorang yang beragama Islam
    2. Bertutur bahasa Melayu
    3. Mengamalkan adat istiadat Melayu
    4. Lahir sebelum hari merdeka sama ada di Persekutuan atau di Singapura atau pada hari merdeka, dia bermastautin di Persekutuan atau di Singapura.

    -Sumber: wikipedia
    Jadi, nombor 1 tu apa. Maka apabila kita memelihara bangsa MELAYU, bermakna secara tidak langsungnya kita juga memelihara Islam.
    Jangan ditanya kenapa, baca nombor 1 tu apa.

    Patut lah sekarang ni senang lenang jer bangsa lain nak menghancurkan bangsa Melayu. Tengok jer, nombor 2 tu memang zaman sekarang ni dah out lah.
    Nombor 3 apatah lagi.. Tak lama lagi nombor 1 tu out lah jugak tu.. Sebab tak ramai rupanya yang nak memeliharanya.....


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    huhu3x
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 150
    Registration date : 26/06/2009

    Re: kurang puas hati dgn perkauman ...

    Post by huhu3x on Sun Sep 13, 2009 2:48 pm

    dalam topic starter nak "bercerita" pasal perkauman, pelembagaan semua tu, dia sendiri tak mengamalkan no.2 dengan betul.

    tengok jela dia eja AQ tu. aku tak paham makin hari cara penggunaan bahasa kita makin TERUK. bermulanya dengan ejaan ala sms, sekarang ni yang pendek jadi panjang:

    contoh: sahaja = je, boleh la terima tapi, je = jerrr? apa cerita ni? tu ok lagi, ada pulak yang jewwwwwwwww. nak jadi jews dah ke???????????

    sekarang ni pulak dah popular aku = ak. pulak tu ada yang jadi aq. ni pun nak jadi apa?

    bahasa melayu akan pupus jua satu hari nanti, walaupun pernah dijadikan lingua franca satu masa dulu. seperti yang ?x11 kata tu, jangan salahkan orang melayu keseluruhan, dan memang aku tak buat camtu pun, sebab aku salahkan orang melayu yang suka pendekkan perkataan. dahla baju & seluar pun sekarang makin pendek, perkataan pun nak dipendekkan?

    kalau benda ni pun takleh nak diperbetulkan, tak usah berbicara soal yang lebih luas lagi seperti bab perkauman, bab negara dan sebagainya.

    OK?

    Jedi
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 925
    Registration date : 13/02/2009

    Re: kurang puas hati dgn perkauman ...

    Post by Jedi on Sun Sep 13, 2009 2:53 pm

    ??????????? wrote:Ha tak terjawab..

    Penakrifan undang-undang
    Di negara Malaysia, orang Melayu didefinisikan menurut perlembagaan dalam pekara 160(2). Menurut perkara ini, orang Melayu ditakrifkan sebagai:

    1. Seorang yang beragama Islam
    2. Bertutur bahasa Melayu
    3. Mengamalkan adat istiadat Melayu
    4. Lahir sebelum hari merdeka sama ada di Persekutuan atau di Singapura atau pada hari merdeka, dia bermastautin di Persekutuan atau di Singapura.

    -Sumber: wikipedia
    Jadi, nombor 1 tu apa. Maka apabila kita memelihara bangsa MELAYU, bermakna secara tidak langsungnya kita juga memelihara Islam.
    Jangan ditanya kenapa, baca nombor 1 tu apa.

    Patut lah sekarang ni senang lenang jer bangsa lain nak menghancurkan bangsa Melayu. Tengok jer, nombor 2 tu memang zaman sekarang ni dah out lah.
    Nombor 3 apatah lagi.. Tak lama lagi nombor 1 tu out lah jugak tu.. Sebab tak ramai rupanya yang nak memeliharanya.....

    Perlembagaan Malaysia mana boleh lawan Al-Quran dan Sunnah Rasulullah SAW.
    Undang2 BUATAN manusia.
    Banyak kepincangan.

    Nasionalis ni, dia je yang betul Wink

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: kurang puas hati dgn perkauman ...

    Post by TOYSЯUS on Sun Sep 13, 2009 4:07 pm

    Pun begitu pelihara lah bangsa.
    Ni bila sebut bangsa Cina, bangsa India, dalam kepala terus terbayang ahli-ahli korporat, orang-orang kaya, peniaga-peniaga maju.
    Bila sebut bangsa Melayu, dalam kepala terus terbayang 3gp, artis sosial, peragut, mat rempit, mat gian.
    Padahal bangsa lain ramai je jadi ahlong, gangster, GRO, tokey piracy.

    Hipokrit terhadap bangsa sendiri.
    Bukan ke banyak orang Melayu yang jadi ustaz, ustazah, pengurus syarikat, perdana menteri, ulamak.
    Tapi bila bercerita yang nampak semua yang buruk-buruk, yang baik-baik nampak kat bangsa lain je.
    Pastu jaja satu negara "orang Melayu tak boleh harap", bukannya "sesetengah orang Melayu tak boleh harap".
    Itulah yang dikatakan tidak memelihara bangsa sendiri, bangsa lain diagung-agungkan.

    Huh, kalau mekanik Melayu cakap "bang yang ni rosak ni bang kena tukar.. RM350" terus dikata mekanik tu penipu.
    Tapi bila mekanik bangsa lain "boss, ini barang sudah talak boleh guna la boss.. ini barang harga RM400 tapi lu wa bagi RM350 saja lahh..". Terus hulur duit.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    Miss U.A
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 831
    Registration date : 21/07/2009

    Re: kurang puas hati dgn perkauman ...

    Post by Miss U.A on Sun Sep 13, 2009 5:45 pm

    ??????????? wrote:Ha tak terjawab..

    Penakrifan undang-undang
    Di negara Malaysia, orang Melayu didefinisikan menurut perlembagaan dalam pekara 160(2). Menurut perkara ini, orang Melayu ditakrifkan sebagai:

    1. Seorang yang beragama Islam
    2. Bertutur bahasa Melayu
    3. Mengamalkan adat istiadat Melayu
    4. Lahir sebelum hari merdeka sama ada di Persekutuan atau di Singapura atau pada hari merdeka, dia bermastautin di Persekutuan atau di Singapura.

    -Sumber: wikipedia
    Jadi, nombor 1 tu apa. Maka apabila kita memelihara bangsa MELAYU, bermakna secara tidak langsungnya kita juga memelihara Islam.
    Jangan ditanya kenapa, baca nombor 1 tu apa.

    Patut lah sekarang ni senang lenang jer bangsa lain nak menghancurkan bangsa Melayu. Tengok jer, nombor 2 tu memang zaman sekarang ni dah out lah.
    Nombor 3 apatah lagi.. Tak lama lagi nombor 1 tu out lah jugak tu.. Sebab tak ramai rupanya yang nak memeliharanya.....

    Tak salah nk pelihara bangsa...tp apepun jaga la agama dulu..tu yang nk dijawab depan Tuhan esok...

    huhu3x wrote:dalam topic starter nak "bercerita" pasal perkauman, pelembagaan semua tu, dia sendiri tak mengamalkan no.2 dengan betul.

    tengok jela dia eja AQ tu. aku tak paham makin hari cara penggunaan bahasa kita makin TERUK. bermulanya dengan ejaan ala sms, sekarang ni yang pendek jadi panjang:

    contoh: sahaja = je, boleh la terima tapi, je = jerrr? apa cerita ni? tu ok lagi, ada pulak yang jewwwwwwwww. nak jadi jews dah ke???????????

    sekarang ni pulak dah popular aku = ak. pulak tu ada yang jadi aq. ni pun nak jadi apa?

    bahasa melayu akan pupus jua satu hari nanti, walaupun pernah dijadikan lingua franca satu masa dulu. seperti yang ?x11 kata tu, jangan salahkan orang melayu keseluruhan, dan memang aku tak buat camtu pun, sebab aku salahkan orang melayu yang suka pendekkan perkataan. dahla baju & seluar pun sekarang makin pendek, perkataan pun nak dipendekkan?

    kalau benda ni pun takleh nak diperbetulkan, tak usah berbicara soal yang lebih luas lagi seperti bab perkauman, bab negara dan sebagainya.

    OK?

    aku rase better ko betulkan dulu yg aku highlited tuh sebelum nk salahkan sape2...tuka la dlm sebutan yg betul...

    Jedi wrote:Perlembagaan Malaysia mana boleh lawan Al-Quran dan Sunnah Rasulullah SAW.
    Undang2 BUATAN manusia.
    Banyak kepincangan.

    Nasionalis ni, dia je yang betul

    Aku setuju ngn Jedi....arini sume sibuk nk jaga bangsa sgt...tp kalo bab agama..msg2 diam...ape cite plak???

    neology
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 372
    Age : 30
    Registration date : 25/04/2009

    Re: kurang puas hati dgn perkauman ...

    Post by neology on Sun Sep 13, 2009 7:10 pm

    Jedi wrote:Perlembagaan Malaysia mana boleh lawan Al-Quran dan Sunnah Rasulullah SAW.
    Undang2 BUATAN manusia.
    Banyak kepincangan.

    Nasionalis ni, dia je yang betul

    Aku setuju dgn Jedi gak..walaupun orang melayu itu beragama Islam..cume sebilangan je yang betul2 mengamalkan Islam..melayu adalah bangsa manakala Islam adalah agama..melayu tidak sama dengan islam dan sebaliknya..Islam xbleh ikut semua cara bangsa Melayu..tapi bangsa Melayu boleh ikut semua cara agama Islam.

    pendek kata..Islam boleh diterima oleh semua bangsa..tapi bangsa melayu belum tentu lagi boleh diterima oleh bangsa lain..Maka, boleh ke kita samakan taraf Agama Islam dan Bangsa Melayu?

    memito
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 231
    Registration date : 16/02/2009

    Re: kurang puas hati dgn perkauman ...

    Post by memito on Sun Sep 13, 2009 8:03 pm

    Islam utk semua...Melayu hanya utk Melayu...kalau nak keadilan bukan atas dsr perkauman tp atas dsr agama..kita kena beli yg seagama dgn kita ....

    Superior
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 376
    Age : 30
    Location : Johor Bahru
    Job/hobbies : Student/Surf Internet
    Registration date : 13/02/2009

    Re: kurang puas hati dgn perkauman ...

    Post by Superior on Sun Sep 13, 2009 9:02 pm

    kmicaz wrote:
    ....so cmne r aq nk sokong 1 malaysia ...ayik nk kne tipu je ......ade x forum psl motor ..

    aq ingat nk cadang tabligh2 wt bengkel motor r ...
    jgn bg org cm aq kne tipu lg ...
    sian r kt aq ....

    MBC (forum pasal moto)

    tak kan ko nak sembang pasal motor kat putera.com ni??? walaupun aku pakai moto, aku jarang lepak kat MBC tu. dulu2 ade la.. tgk2 user posting gambar moto kat situ..

    Sponsored content

    Re: kurang puas hati dgn perkauman ...

    Post by Sponsored content Today at 4:50 pm


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 4:50 pm