Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    minta idea untuk buat page attendance

    Share

    olive_sizuka
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 4
    Registration date : 11/09/2009

    minta idea untuk buat page attendance

    Post by olive_sizuka on Fri Sep 11, 2009 1:10 pm

    salam...

    sy baru belajar php dan mysql.sy nk mintk pendapat pasal projek yg tgah sy buat. saya tgah wat page attendance student.mean every time student dtg event ni akan click attendance.so at the end of month or semester admin akan finalize sape plg kerap dtg.so kat cni arap sgt2 dpat membantu beri idea cmne nk wat page tu. if ade source code yg boleh di rujuk ke??thanks.

    neology
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 372
    Age : 30
    Registration date : 25/04/2009

    Re: minta idea untuk buat page attendance

    Post by neology on Sat Sep 12, 2009 7:11 am

    ko nak buat student perlu login then baru klik ke..atau masuk student id then klik..or camne?tapi ko pnye attendance page tu xbrape praktikal la sbb student yg xdtg pun bleh sign attendance dari rumah..tapi kalo stakat nk blaja buat php dan mysql..bleh la..

    idea aku camni..better gune form yg perlu masukkan student id + no ic..utk security perpose, user kena masukkan code yg didedahkan dalam event tu..once dh submit form tu..lepas verify event code..student tu dh dikira sign the attendance..then, utk extra security..set limit masa n ip address..

    utk backend,admin kena create event..setkan event code(lebih kurang macam kupon) n time limit and ip pc yg dibenarkan saje(range ip)..

    ni cadangan aku la..kalo tersilap/tak menepati requirement ko..harap maaf la..

    olive_sizuka
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 4
    Registration date : 11/09/2009

    Re: minta idea untuk buat page attendance

    Post by olive_sizuka on Sat Sep 12, 2009 1:17 pm

    oo....thanks bg idea bernas..tp leh x tlg explain ckit pasal yg:


    then, utk extra security..set limit masa n ip address..

    utk backend,admin kena create event..setkan event code(lebih kurang macam kupon) n time limit and ip pc yg dibenarkan saje(range ip)..

    coz kurang fhm ni...thanks

    neology
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 372
    Age : 30
    Registration date : 25/04/2009

    Re: minta idea untuk buat page attendance

    Post by neology on Sat Sep 12, 2009 1:27 pm

    set limit masa tu maknanya..dalam period tertentu je user bleh sign attendance..

    katakan dari kol 10pagi hingga kol 12 tghari je..awal daripada tu or laterdari tu..user xbleh 'sign' attendance

    utk backend tu..kira admin panell la..bila ada event, admin akan create event la dlm sistem..setiap event, ada code dia. katakan kod dia "MURNI"..so, user yg datang event je akan dimaklumkan kod "MURNI" tersebut..so, bila diorang 'sign' attendance..diorang tau la ape code utk event tu..yang xdtg..diorang xtau la code tu..so, diorang xbleh 'sign' attendance..

    pasal ip tu..maybe optional la..kalo user bleh 'sign' dari satu computer je kat event hari tu..bleh set ip komputer tersebut..maknanya..kalo user lain yang xdatang..tp gune pc dia sendiri kat umah utk 'sign'..still xbleh..

    utk check ip bleh gune $_SERVER['REMOTE_ADDR'];

    olive_sizuka
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 4
    Registration date : 11/09/2009

    Re: minta idea untuk buat page attendance

    Post by olive_sizuka on Fri Sep 18, 2009 12:52 pm

    oo...faham dah..thanks sgt2..tgah cube wat ni..thanks..lg 1 ade x source mane2 yg bagus leh sy follow?baru dlm nk wat2 ni sume byk yg xtau nk wat lg... Smile

    Sponsored content

    Re: minta idea untuk buat page attendance

    Post by Sponsored content Today at 4:10 pm


      Current date/time is Tue Dec 06, 2016 4:10 pm