Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Masalah dengan modem Baru

    Share

    ehsanism
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 13
    Registration date : 15/03/2009

    Masalah dengan modem Baru

    Post by ehsanism on Wed Sep 09, 2009 11:20 pm

    salam..
    aku baru angkat D-link dsl 520b. apa yang aku buat rasa nye semua dah ikut step by step. tp internet tetap tak mau lepas. auto dah try manual pun dah try tp masih masalah yg sama berlaku. WAN takmau lepas. Status masih Authentic Failure mcm tu la bunyinya. atau pun PPP Down.. bila check kat ipconfig hanya ada ip dari modem punya gateway pun dari ip adress tak de yg dari isp. yang muncul semuanya ip 192.168.1.1 .

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Masalah dengan modem Baru

    Post by PELUKIS on Wed Sep 09, 2009 11:27 pm

    aku beru selesai masalah cam kau hadapi tu..
    cuba kau rujuk kat topik aku nie..
    kot kot dapat membantu..


    http://putera.forumotion.com/sistem-rangkaian-f28/ape-yang-harus-saya-sediakan-untuk-ade-2-internet-dalam-1-rumah-t3780.htm

    ehsanism
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 13
    Registration date : 15/03/2009

    Re: Masalah dengan modem Baru

    Post by ehsanism on Thu Sep 10, 2009 2:14 pm

    memang lepas kalau sy menggunakan bridging / dialer.
    harap ada pakar2 yang kat sini dpt solve kan problem ak ni..
    kat sini aku sediakan sekali printscreen. click link dbwh file .doc

    http://rapidshare.com/files/277967109/routersetting.doc.html

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Masalah dengan modem Baru

    Post by ayoi on Thu Sep 10, 2009 2:50 pm

    guna QUICK SETUP je.. pollow step by step
    guna ppoe LLC jika.... enable nat .. yourid@streamyx yourpassword.

    save n reboot.

    done.

    BOOST
    Setting up Modems for Streamyx Tips:

    1 DSL Technologies

    1.1 ADSL
    Asymmetric Digital Subscriber Line

    ITU G.992.1 - G.DMT - 8.0Mbit/s, 1.0Mbit/s
    ITU G.992.2 - G.Lite - 1.5Mbit/s, 0.5Mbit/s
    ITU G.992.3/4 - ADSL2 - 12Mbit/s, 1.0Mbit/s
    ITU G.992.5 - ADSL2+ - 24Mbit/s, 1.0Mbit/s

    1.2 SDSL
    Symmetric Digital Subscriber Line

    1.3 SHDSL
    Symmetric high-speed digital subscriber line

    ITU G.991

    1.4 VDSL
    Very high bit-rate Digital Subscriber Line

    ITU G.993.1 - VDSL
    ITU-T G.993.2 - VDSL2

    2 Signal Level Guide

    2.1 ADSL

    Downstream SNR = 15 dB.

    Higher is better, minimum = 6 dB.

    Downstream Power = < 15 dBm.

    Lower is better.

    Upstream SNR = 10 dB.

    Higher is better.

    Upstream Power = < 15 dBm.

    Lower is better.

    Downstream Attenuation = < 30 dB

    Lower is better, maximum = 60 dB.

    Upstream Attenuation = < 30 dB

    Lower is better, maximum = 60 dB.


    2.2 ADSL2+

    Downstream SNR = 06 dB.

    Higher is not better, within range is better = 05 - 07 dB.

    Downstream Power = < xx dBm.

    Lower is better.

    Upstream SNR = 06 dB.

    Higher is not better, within range is better = 05 - 07 dB.

    Upstream Power = < xx dBm.

    Lower is better.

    Downstream Attenuation = < 22 dB

    Lower is better, maximum = 22 dB (for 10mbps), 12 dB (for ~25mbps).

    Upstream Attenuation = < 22 dB

    Lower is better, maximum = 22 dB (for 10mbps), 12 dB (for ~25mbps).

    3 VPI/VCI ( IMPORTANT ) - Failing to adhere modem won't dial

    For Streamyx, VPI = 0 , VCI = 35

    Belkin Modems = VPI = 0 , VCI = 35 ( defaults at VPI = 0 , VCI = 38 )

    Thomson Modems VPI/VCI = 0.35 ( default at 8.35 )

    Username : abc@streamyx ( replace abc with your username )

    Password : xxxx ( replace xxx with your password )

    CASE STUDIES :

    DSL Status: UP
    DSL Modulation Mode: GDMT
    DSL Path Mode: FAST
    Downstream Rate: 1024 Kbps
    Upstream Rate: 512 Kbps
    Downstream Margin: 22 db <-- berusia 10 tahun keatas line phone ni
    Upstream Margin: 8 db
    Downstream Line Attenuation: 54
    Upstream Line Attenuation: 31
    Downstream Transmit Power: 0
    Upstream Transmit Power: 0

    PVC Connection
    Connection: 1
    Encapsulation: RFC 2516 PPPoE
    Multiplexing: llc
    Qos: UBR
    Pcr Rate: 0
    Scr Rate: 0
    Autodetect: Disable
    VPI: 0
    VCI: 35
    Enable: Yes
    PVC Status: Applied -- OK

    *tukar cable phone anda di dalam rumah start dari punca socket box line phone ( biasa kat belakang umah atau dalam bumbung huh bahaya dalam bumbung leh terbakar ghumah jika ada berlaku panahan kilat. )

    jika punca socket dah ada penebat kilat .. kira ok
    jika tiada pergi la beli atau call telekom tanya nape umah saya takde penebat kilat phone ?.
    tapi elok beli ..power sket


    Last edited by ayoi on Thu Sep 10, 2009 3:12 pm; edited 1 time in total


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    ehsanism
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 13
    Registration date : 15/03/2009

    Re: Masalah dengan modem Baru

    Post by ehsanism on Thu Sep 10, 2009 3:06 pm

    cuba tgk kat link yg sy bagi tu..

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Masalah dengan modem Baru

    Post by ayoi on Thu Sep 10, 2009 3:29 pm

    dah tengok...

    cuba reset button modem tersebut
    pastu login ke dlink tu dan guna quick setup

    dan jgn lupa taruk ip streamyx
    dns1 202.188.0.133
    dns2 202.188.1.5


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    ehsanism
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 13
    Registration date : 15/03/2009

    Re: Masalah dengan modem Baru

    Post by ehsanism on Thu Sep 10, 2009 3:53 pm

    ip streamyx tu yg mana?

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Masalah dengan modem Baru

    Post by ayoi on Fri Sep 11, 2009 3:12 am

    ip streamyx leh letak lam router jika router tu ada masalah nak detect ip ISP streamyx
    by default auto detect by router dlink tu.
    jika tak detect pergi kat dynamic ip dalam router tu
    taruk primary dns dan secondary dns.. apply
    then choose ppoe semula ...dns dah ada taruk id streamyx dan password macam biasa
    apply.


    atau cara lain masuk ip dns tu kat pc anda di network properties


    jgn follow ip contoh ni





    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    ehsanism
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 13
    Registration date : 15/03/2009

    Re: Masalah dengan modem Baru

    Post by ehsanism on Fri Sep 11, 2009 8:06 pm

    finally.. terjawap sudah..
    telah berjaya access ke internet

    solutionnya: modem ni tak boleh guna passwd yg ada symbol. seperti abcd1@3$. dlu aztec aku ok je rasa nye
    tnx to ayoi n PELUKIS. selamat berbuka puasa & raya...

    Miss U.A
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 831
    Registration date : 21/07/2009

    Re: Masalah dengan modem Baru

    Post by Miss U.A on Fri Sep 11, 2009 11:32 pm

    masalah aku ngn modem aku adalah kelembapan yg maha dahsyat...rase mcm nk gigit2 je modem nih...
    dr awal beli smpi skang ttp sama... Crying or Very sad

    ehsanism
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 13
    Registration date : 15/03/2009

    Re: Masalah dengan modem Baru

    Post by ehsanism on Sat Sep 12, 2009 5:19 am

    mungkin bukan sebab modem.. kekadang pada line telekom tu sendiri.. apa kata cuba bwk modem tu kat uma member2 ke.. pastu try sama ke maha lembab nye.. kalau sama memang sah la

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Masalah dengan modem Baru

    Post by PELUKIS on Sat Sep 12, 2009 9:52 pm

    korang tau ke cam mane kita nak tau sape yang kongsi wifi ngan rumah kita punya modem..

    Sponsored content

    Re: Masalah dengan modem Baru

    Post by Sponsored content Today at 12:02 pm


      Current date/time is Thu Dec 08, 2016 12:02 pm