Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    AMD or intel??

    Share

    yieever
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 48
    Age : 31
    Location : misr
    Job/hobbies : student..main game
    Registration date : 02/09/2009

    AMD or intel??

    Post by yieever on Tue Sep 08, 2009 3:24 pm

    salam..
    pertamanya nak ucap selamat berpuasa..

    aku nak tanya pendapat korang..aku sbuah komputer..aku igt nak upgrade PC aku..aku guna graphic card ati radeon 4850..so yg aku nak tnya..mobo mana lebih sesuai..AMD atau intel utk gaming..

    so harap2 ade yg sudi bantu..

    thx

    Hiruka
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 887
    Age : 30
    Location : X: 9956 Y: 6544
    Job/hobbies : PC Maniac
    Registration date : 02/03/2009

    Re: AMD or intel??

    Post by Hiruka on Tue Sep 08, 2009 3:54 pm

    Wassalam,

    Selamat berpuasa jugak Very Happy
    Klu sedara rajin browsing topik² sblum ni mmg dh buleh dpt jawapan tu sendiri..hehe Razz
    Cuma ape yg sy leh advise, AMD / Intel ni mengikut penggunaan vs budget. Normally ppl hunt for good affordability & value PC mmg pergi ke AMD. Intel org cari sbb stability dlm tweaking and custom setting..Dedua pon best for gaming as long as peranan hardware dlm system match-up antara satu sama lain. Bukan kerana ianya intel / AMD Laughing

    Salam..

    syukurz
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 577
    Age : 25
    Location : Kuala Pilah
    Job/hobbies : Students IT
    Registration date : 14/03/2009

    Re: AMD or intel??

    Post by syukurz on Tue Sep 08, 2009 10:02 pm

    ha ha intel stabil for oc dan GC Nvidia x prlu update mcm ati.. tp nk murah buat la pc AMD.. best jg untk gaming

    syukurz
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 577
    Age : 25
    Location : Kuala Pilah
    Job/hobbies : Students IT
    Registration date : 14/03/2009

    Re: AMD or intel??

    Post by syukurz on Tue Sep 08, 2009 10:14 pm

    ha ha intel stabil for oc dan GC Nvidia x prlu update driver mcm ati.. tp nk murah buat la pc AMD.. best jg untk gaming

    yieever
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 48
    Age : 31
    Location : misr
    Job/hobbies : student..main game
    Registration date : 02/09/2009

    Re: AMD or intel??

    Post by yieever on Tue Sep 08, 2009 11:13 pm

    ooo...
    thx sbb reply..sbb org ckp ati lebit fit dgn amd..aku pun xtahu camne nak wat keputusan..kena pikir elok2..mahal cikit xkisah sgt..asalkan puas hati..tapi kalu mahal sgt xnak jugak..hihi..lagipun duit stahun skali je dapat upgrade...

    emm..kalu nak upgrade PC aku ke quad core..boleh sape2 bagi cadangan..dua2 jenis skali..satu utk intel satu utk amd..

    ape2 pun thx..
    aku nak g buka poso dulu..

    dan_te
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 86
    Age : 25
    Location : seremban
    Registration date : 31/08/2009

    Re: AMD or intel??

    Post by dan_te on Wed Sep 09, 2009 12:54 pm

    hmmmm..
    amd best untk main game
    ak x tau knape
    mmg ak gne amd ngn gc nvidia
    ak pnah berborak ngn it engineer syarikat ap ntah
    plik skit nme syarikat die..
    die kata kebanyakan game developer gne nvidia
    n kebanyakan yg wat 3d animation gne intel ngn ati
    hmmm..
    cmtu la
    klu salah tlg tnjukkan ye
    salam

    memito
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 231
    Registration date : 16/02/2009

    Re: AMD or intel??

    Post by memito on Thu Sep 10, 2009 12:18 pm

    bro yieever dah ada HD4850 kan...bajet rendah dan nak yg power angkat je AMD..murah2 je..AMD pun ok apa aku rasa...tak akan menyesal klu ko amik yg RM300 keatas..laju je main game...tmbh pulak gc ko yg power tu

    kezamx
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 141
    Registration date : 24/07/2009

    Re: AMD or intel??

    Post by kezamx on Thu Sep 10, 2009 12:21 pm

    apa susah,pc ni semua sama je,ko pilih la yang murah2 ikut bajet kan senang,walla dah siap jawapan ngeh2

    47th
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 194
    Age : 95
    Location : Petaling Jaya
    Job/hobbies : Pachik Cleaner
    Registration date : 09/06/2009

    Re: AMD or intel??

    Post by 47th on Fri Sep 11, 2009 4:19 pm

    Huhu soklan yg plg famous. Dan jadi topic hangat dlm sesetgh forum. Siap bergaduh lagi..hehe.

    Untuk menjawab soalan TS,actually bergantung pada budget. Sbb kalau user biasa mcm saya, (buka mata.on pc,main game, then tutup pc,makan then tido),so mana2 processor pun xkisah samada intel atau amd. yg penting bilangan core vs budget. Itu je. Amd ada solution untuk masalah core vs cost,so diorg ada TriCore version (phenom x3) dan dikategorikan dalam entertainment/gaming cpu, dan juga dikategorikan sekelas dgn version quad core (phenom x4)

    Harap membantu. Salam Ramadhan Smile

    huhu3x
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 150
    Registration date : 26/06/2009

    Re: AMD or intel??

    Post by huhu3x on Fri Sep 11, 2009 5:26 pm

    processor ni ada gak fanatik & puak dia Razz
    jadi ko nak pakai sistem jenis apa, tanya diri sendiri, wat research, baca review. tapi review yang bias pun bley terjadi kalau tukang review tuh bias, pasal dia fanatik sgt terhadap sesuatu os.

    bley korek review di tomshardware.com utk buat perbandingan.
    1 lagi, ikut le bajet ko, ikut le kegunaan ko. samada jenis on kejap2, on 24jam, hardcore gamer, atau setakat main solitaire je, kena le carik hardware specs yg sesuai.

    kalau ko tanya aku, aku skang nih guna i7 dgn p6t deluxe dgn 6gb triple channel.
    gc aku biasa jer, pasal aku bukan buat main game pun dgn pc nih, tapi lebih kepada software development, compile itu ini. wat virtual os cam virtual pc tuh. jadik aku tak heran dgn gc (pakai hd 4650 murah rm190 tuh jer). pasal aku lebeh tumpukan pada processing power & memory power. kat sini aku tak sarankan ko amek intel, aku cuma citer current hardware aku jer.

    oleh itu tanya le diri sendiri, apa nko nak.

    neutron
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 461
    Registration date : 08/03/2009

    Re: AMD or intel??

    Post by neutron on Fri Sep 11, 2009 6:43 pm

    btl kata huhu3x.. bergantung pada diri n kegunaan ko sendiri.. mcm aku hari tu nak pasang pc aku dah set nak guna intel .. yg lain mintak pendapat warga putera.. aku pakai intel sb sblm ni aku penah guna amd, bg aku laa, aku x puas hati.. skrg ni aku dah berpuas hati dgn PC aku..bukan nak mempengaruhi ts tuk ambik intel.. sekadar pandangan aku je..

    Setsuna F. Seiei
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 210
    Age : 59
    Registration date : 27/02/2009

    Re: AMD or intel??

    Post by Setsuna F. Seiei on Fri Sep 11, 2009 9:14 pm

    well apa yang aku tau kalau ko nak gaming .. takdak perbezaan yang ketara sangat antara i7 atau phenom 2 tapi yang tu disebabkan bottleneck gc yang limitkan i7 . Kalau nak encoding , graphic processing intel punya perfomance lagi baik . But price vs perfomance amd la winner .Overall macam bro lain cakap depends kat orang tu sendiri intel ker amd

    memito
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 231
    Registration date : 16/02/2009

    Re: AMD or intel??

    Post by memito on Fri Sep 11, 2009 11:16 pm

    klu glongan student ni aku sarankan dptkan AMD la..jimat duit byk klu banding beli intel nak dpt yg power2 cpu..duit tu leh jugak korg buat belanja selama anda sdg study tu..leh makan sedap2 ke, Very Happy

    zul_3231
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 8
    Registration date : 12/06/2009

    Re: AMD or intel??

    Post by zul_3231 on Sat Sep 12, 2009 12:10 am

    Apa2 pun semua bergantung pada BAJET...x guna pikir mana cpu power amd atau intel kalau bajetnya ciput..plg mudah cth proc harga 600++..cuba tgk AMD dan INTEL dlm range tu..check dia nyer benchmark..baru leh buat keputusan..

    yieever
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 48
    Age : 31
    Location : misr
    Job/hobbies : student..main game
    Registration date : 02/09/2009

    Re: AMD or intel??

    Post by yieever on Sun Sep 13, 2009 4:28 pm

    hehe..maaf lama xreply..dah xbuka sbb aritu mcm xlaku je tread aku..haha

    em..pasal bajet tu..aku letak dlm rm1200-rm1500.
    kegunaan..em..mmg aku wat main game pon..kkdg xtutup..kijo main game je..time2 nak pekse aku slow sikit..time cuti skolah mcm skrg ni..asyik ngadap main game..aku suka main game yg graphic tiggi..dgn PC yg aku ada skrg ni..ada sutir dua game yg aku minat xleh main..sbb tu tnya..

    tapi aku lebih suka intel dari amd..ntah nape..dulu penah guna amd..tapi ada xbrapa puas hati..

    ape2 pn thx for reply

    SoNic_ATi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 320
    Location : AkU AnK PaHaNg
    Job/hobbies : ^GaMe,InTeRnEt^
    Registration date : 11/05/2009

    Re: AMD or intel??

    Post by SoNic_ATi on Sun Sep 13, 2009 5:25 pm

    bajet kau tu aku rasa lebih elok pada amd..........bagi aku lah.........kalau kau nak wat ring intel....aku rasa baik kau tambah sikit lg bajet utk kepuasan hati kau juga nnti.......

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: AMD or intel??

    Post by Razi_IBM on Sun Sep 13, 2009 5:29 pm

    hai, aku fanboy AMD, so aku pun rekemen pakai AMD.haha..

    memito
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 231
    Registration date : 16/02/2009

    Re: AMD or intel??

    Post by memito on Sun Sep 13, 2009 6:43 pm

    AMD adalah jimat duit dan performance mantap

    capoi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 128
    Registration date : 09/03/2009

    Re: AMD or intel??

    Post by capoi on Sun Sep 13, 2009 7:21 pm

    Kalau berduit..go for Intel. tapi saya pakai AMD. Pc 1st jer pakai Intel. 2nd and 3rd AMD. Mmg Amd mampu save bajet bagi user yg hanya guna pc untuk hiburan cthnya game la. Ada duit lebih laburkan pada GC. Lagipun saya ni jenis yg tak sanggup berhabis-habisan belanja untuk pc maklumla teknologi pc ni terlalu laju. Kadang2 beli yg mahal n power nanti kluar lagi power.

    memito
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 231
    Registration date : 16/02/2009

    Re: AMD or intel??

    Post by memito on Sun Sep 13, 2009 7:53 pm

    betul...dulu aku belui GC RM800..skrg dah x de harga...klu tolak pun dlm RM200 je...mmg laju tahap gaban teknologi komp ni...

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: AMD or intel??

    Post by Razi_IBM on Sun Sep 13, 2009 7:56 pm

    asal ada duit beli je..
    kalau nak tunggu paling murang paling untung memang sampai kiamat tak habis.

    kezamx
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 141
    Registration date : 24/07/2009

    Re: AMD or intel??

    Post by kezamx on Mon Sep 14, 2009 1:21 am

    senang cmni la,kalo nk pc nk buat hurm pc download semua best terpulang pada ts la nk pakai pentium 3 ke,kalo game aku saran kn ko beli je ps3,sbb game bnyak,pc sama je semua.cume proc tu semua lain2 brand,tapi hakikat die pc adalah buat bnde yg sama waloupn proc tu brand lelain,ngeh2

    yieever
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 48
    Age : 31
    Location : misr
    Job/hobbies : student..main game
    Registration date : 02/09/2009

    Re: AMD or intel??

    Post by yieever on Mon Sep 14, 2009 3:29 am

    em..

    saya cuma nak cari mana lebih baik..masing2 ada kelebihan n kekurangan..cuma mana lebih berbaloi..tahan lasak..maklumlah..main game..4/5 jam pun blum tentu abis..

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: AMD or intel??

    Post by sheikomatic on Mon Sep 14, 2009 3:40 am

    kalau ikut bajet, amd lagi berbaloi..

    dua2 tahan lasak, pc problem jarang2 berpunca dari proc..
    nak lagi tahan, pakai branded cooler

    yieever
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 48
    Age : 31
    Location : misr
    Job/hobbies : student..main game
    Registration date : 02/09/2009

    Re: AMD or intel??

    Post by yieever on Tue Sep 15, 2009 8:35 am

    lau AMD..bagi specific skit barang yg patut aku upgarde..mudah sikit aku nak cari..buat pengetahuan korang aku skrg duk mesir..kkdg tu xbyk pilihan sgt..xsama mcm duk mesia..

    ni spec PC aku yg lama :
    mobo - GA ep31 ds3L
    pro - e8400 core 2 duo
    ram - kingstom 800 2 gig x 2 =4gig
    GC - radeon 4850 - model name GV-R4850C-1GH
    PSU - cap ayam..lepas raya nak upgrade yg brand sikit..

    camner ek..ari tu aku cuba main splinter cell pandora tomorow..tapi tersangkut2..huhuk..
    skrg ni aku nak try tom clancy HAWK pulak..tom clancy punya game mmg best aa bro..huhu..salah bincang la pulak..

    ok..thx guyz

    Sponsored content

    Re: AMD or intel??

    Post by Sponsored content Today at 11:28 pm


      Current date/time is Tue Sep 27, 2016 11:28 pm