Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya

    AMD or intel??

    Share

    yieever
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 48
    Age: 29
    Location: misr
    Job/hobbies: student..main game
    Registration date: 02/09/2009

    AMD or intel??

    Post by yieever on Tue Sep 08, 2009 2:24 pm

    salam..
    pertamanya nak ucap selamat berpuasa..

    aku nak tanya pendapat korang..aku sbuah komputer..aku igt nak upgrade PC aku..aku guna graphic card ati radeon 4850..so yg aku nak tnya..mobo mana lebih sesuai..AMD atau intel utk gaming..

    so harap2 ade yg sudi bantu..

    thx

    Hiruka
    Ahli
    Ahli

    Gender: Male Number of posts: 887
    Age: 28
    Location: X: 9956 Y: 6544
    Job/hobbies: PC Maniac
    Registration date: 02/03/2009

    Re: AMD or intel??

    Post by Hiruka on Tue Sep 08, 2009 2:54 pm

    Wassalam,

    Selamat berpuasa jugak Very Happy
    Klu sedara rajin browsing topik² sblum ni mmg dh buleh dpt jawapan tu sendiri..hehe Razz
    Cuma ape yg sy leh advise, AMD / Intel ni mengikut penggunaan vs budget. Normally ppl hunt for good affordability & value PC mmg pergi ke AMD. Intel org cari sbb stability dlm tweaking and custom setting..Dedua pon best for gaming as long as peranan hardware dlm system match-up antara satu sama lain. Bukan kerana ianya intel / AMD Laughing

    Salam..

    syukurz
    Ahli
    Ahli

    Gender: Male Number of posts: 577
    Age: 23
    Location: Kuala Pilah
    Job/hobbies: Students IT
    Registration date: 14/03/2009

    Re: AMD or intel??

    Post by syukurz on Tue Sep 08, 2009 9:02 pm

    ha ha intel stabil for oc dan GC Nvidia x prlu update mcm ati.. tp nk murah buat la pc AMD.. best jg untk gaming

    syukurz
    Ahli
    Ahli

    Gender: Male Number of posts: 577
    Age: 23
    Location: Kuala Pilah
    Job/hobbies: Students IT
    Registration date: 14/03/2009

    Re: AMD or intel??

    Post by syukurz on Tue Sep 08, 2009 9:14 pm

    ha ha intel stabil for oc dan GC Nvidia x prlu update driver mcm ati.. tp nk murah buat la pc AMD.. best jg untk gaming

    yieever
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 48
    Age: 29
    Location: misr
    Job/hobbies: student..main game
    Registration date: 02/09/2009

    Re: AMD or intel??

    Post by yieever on Tue Sep 08, 2009 10:13 pm

    ooo...
    thx sbb reply..sbb org ckp ati lebit fit dgn amd..aku pun xtahu camne nak wat keputusan..kena pikir elok2..mahal cikit xkisah sgt..asalkan puas hati..tapi kalu mahal sgt xnak jugak..hihi..lagipun duit stahun skali je dapat upgrade...

    emm..kalu nak upgrade PC aku ke quad core..boleh sape2 bagi cadangan..dua2 jenis skali..satu utk intel satu utk amd..

    ape2 pun thx..
    aku nak g buka poso dulu..

    dan_te
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 86
    Age: 23
    Location: seremban
    Registration date: 31/08/2009

    Re: AMD or intel??

    Post by dan_te on Wed Sep 09, 2009 11:54 am

    hmmmm..
    amd best untk main game
    ak x tau knape
    mmg ak gne amd ngn gc nvidia
    ak pnah berborak ngn it engineer syarikat ap ntah
    plik skit nme syarikat die..
    die kata kebanyakan game developer gne nvidia
    n kebanyakan yg wat 3d animation gne intel ngn ati
    hmmm..
    cmtu la
    klu salah tlg tnjukkan ye
    salam

    memito
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 231
    Registration date: 16/02/2009

    Re: AMD or intel??

    Post by memito on Thu Sep 10, 2009 11:18 am

    bro yieever dah ada HD4850 kan...bajet rendah dan nak yg power angkat je AMD..murah2 je..AMD pun ok apa aku rasa...tak akan menyesal klu ko amik yg RM300 keatas..laju je main game...tmbh pulak gc ko yg power tu

    kezamx
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 141
    Registration date: 23/07/2009

    Re: AMD or intel??

    Post by kezamx on Thu Sep 10, 2009 11:21 am

    apa susah,pc ni semua sama je,ko pilih la yang murah2 ikut bajet kan senang,walla dah siap jawapan ngeh2

    47th
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 194
    Age: 93
    Location: Petaling Jaya
    Job/hobbies: Pachik Cleaner
    Registration date: 09/06/2009

    Re: AMD or intel??

    Post by 47th on Fri Sep 11, 2009 3:19 pm

    Huhu soklan yg plg famous. Dan jadi topic hangat dlm sesetgh forum. Siap bergaduh lagi..hehe.

    Untuk menjawab soalan TS,actually bergantung pada budget. Sbb kalau user biasa mcm saya, (buka mata.on pc,main game, then tutup pc,makan then tido),so mana2 processor pun xkisah samada intel atau amd. yg penting bilangan core vs budget. Itu je. Amd ada solution untuk masalah core vs cost,so diorg ada TriCore version (phenom x3) dan dikategorikan dalam entertainment/gaming cpu, dan juga dikategorikan sekelas dgn version quad core (phenom x4)

    Harap membantu. Salam Ramadhan Smile

    huhu3x
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 150
    Registration date: 26/06/2009

    Re: AMD or intel??

    Post by huhu3x on Fri Sep 11, 2009 4:26 pm

    processor ni ada gak fanatik & puak dia Razz
    jadi ko nak pakai sistem jenis apa, tanya diri sendiri, wat research, baca review. tapi review yang bias pun bley terjadi kalau tukang review tuh bias, pasal dia fanatik sgt terhadap sesuatu os.

    bley korek review di tomshardware.com utk buat perbandingan.
    1 lagi, ikut le bajet ko, ikut le kegunaan ko. samada jenis on kejap2, on 24jam, hardcore gamer, atau setakat main solitaire je, kena le carik hardware specs yg sesuai.

    kalau ko tanya aku, aku skang nih guna i7 dgn p6t deluxe dgn 6gb triple channel.
    gc aku biasa jer, pasal aku bukan buat main game pun dgn pc nih, tapi lebih kepada software development, compile itu ini. wat virtual os cam virtual pc tuh. jadik aku tak heran dgn gc (pakai hd 4650 murah rm190 tuh jer). pasal aku lebeh tumpukan pada processing power & memory power. kat sini aku tak sarankan ko amek intel, aku cuma citer current hardware aku jer.

    oleh itu tanya le diri sendiri, apa nko nak.

    neutron
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 461
    Registration date: 08/03/2009

    Re: AMD or intel??

    Post by neutron on Fri Sep 11, 2009 5:43 pm

    btl kata huhu3x.. bergantung pada diri n kegunaan ko sendiri.. mcm aku hari tu nak pasang pc aku dah set nak guna intel .. yg lain mintak pendapat warga putera.. aku pakai intel sb sblm ni aku penah guna amd, bg aku laa, aku x puas hati.. skrg ni aku dah berpuas hati dgn PC aku..bukan nak mempengaruhi ts tuk ambik intel.. sekadar pandangan aku je..

    Setsuna F. Seiei
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Female Number of posts: 210
    Age: 57
    Registration date: 27/02/2009

    Re: AMD or intel??

    Post by Setsuna F. Seiei on Fri Sep 11, 2009 8:14 pm

    well apa yang aku tau kalau ko nak gaming .. takdak perbezaan yang ketara sangat antara i7 atau phenom 2 tapi yang tu disebabkan bottleneck gc yang limitkan i7 . Kalau nak encoding , graphic processing intel punya perfomance lagi baik . But price vs perfomance amd la winner .Overall macam bro lain cakap depends kat orang tu sendiri intel ker amd

    memito
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 231
    Registration date: 16/02/2009

    Re: AMD or intel??

    Post by memito on Fri Sep 11, 2009 10:16 pm

    klu glongan student ni aku sarankan dptkan AMD la..jimat duit byk klu banding beli intel nak dpt yg power2 cpu..duit tu leh jugak korg buat belanja selama anda sdg study tu..leh makan sedap2 ke, Very Happy

    zul_3231
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 8
    Registration date: 12/06/2009

    Re: AMD or intel??

    Post by zul_3231 on Fri Sep 11, 2009 11:10 pm

    Apa2 pun semua bergantung pada BAJET...x guna pikir mana cpu power amd atau intel kalau bajetnya ciput..plg mudah cth proc harga 600++..cuba tgk AMD dan INTEL dlm range tu..check dia nyer benchmark..baru leh buat keputusan..

    yieever
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 48
    Age: 29
    Location: misr
    Job/hobbies: student..main game
    Registration date: 02/09/2009

    Re: AMD or intel??

    Post by yieever on Sun Sep 13, 2009 3:28 pm

    hehe..maaf lama xreply..dah xbuka sbb aritu mcm xlaku je tread aku..haha

    em..pasal bajet tu..aku letak dlm rm1200-rm1500.
    kegunaan..em..mmg aku wat main game pon..kkdg xtutup..kijo main game je..time2 nak pekse aku slow sikit..time cuti skolah mcm skrg ni..asyik ngadap main game..aku suka main game yg graphic tiggi..dgn PC yg aku ada skrg ni..ada sutir dua game yg aku minat xleh main..sbb tu tnya..

    tapi aku lebih suka intel dari amd..ntah nape..dulu penah guna amd..tapi ada xbrapa puas hati..

    ape2 pn thx for reply

      Current date/time is Sun Oct 26, 2014 12:41 am