Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    indo kata lagu-kebangsaan-malaysia-ciplak dari Lagu Terang Bulan....siap kata kita pencuri lagi

    Share

    shaiful
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 7
    Registration date : 03/03/2009

    indo kata lagu-kebangsaan-malaysia-ciplak dari Lagu Terang Bulan....siap kata kita pencuri lagi

    Post by shaiful on Mon Sep 07, 2009 3:59 pm

    artikel ini di tulis pada September 1st, 2009 oleh Widodo
    dan di masukkan di http://peringkatsatu.net/lagu-kebangsaan-malaysia-terang/

    mereka kat kita ciplak lirik lagu terang bulan...betui ke x ,saya x tahu cuma org yg cipta lirik lagu negaraku yg tahu

    photo >> http://www.flickr.com/photos/42257334@N04/

    Aku Tak Sengal
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 635
    Registration date : 13/02/2009

    Re: indo kata lagu-kebangsaan-malaysia-ciplak dari Lagu Terang Bulan....siap kata kita pencuri lagi

    Post by Aku Tak Sengal on Mon Sep 07, 2009 4:37 pm

    lagu negaraku mmg digubah dr lagu terang bulan.. tp lagu terang bulan tuh lagu kebangsaan negeri Perak..

    Lagu Terang Bulan (ejaan asal/lama Trang Bulan) merupakan lagu yang diambil dari lagu kebesaran negeri Perak dan dijadikan popular oleh Begawan Indonesia, yang dipentaskan di Singapura sekitar 1920-an dan 1930-an. Lagu ini merupakan lagu kegemaran ramai penduduk Perak ketika itu. Lagu ini pada asalnya merupakan rentak sebuah lagu yang telah dicipta oleh penggubah Perancis, Pierre Jean de Beranger (1780-1857). Lagu ini telah diperkenalkan oleh sebuah kumpulan pancaragam Perancis yang mengadakan persembahan di Pulau Mahé yang terletak dalam Kepulauan Seychelles. Ketika Sultan Idris dari Perak melawat England pada 1888, ia disedari bahawa Perak tidak mempunyai lagu kebangsaan. Pembantu peribadi sultan (Aide-de-camp), Raja Mansur ibni Sultan Abdullah, enggan mengaku bahawa Perak tidak mempunyai lagu kebangsaan dan dengan itu membunyikan lagu yang didengarinya dari Seychelles, melodi yang asalnya ditulis oleh Pierre Jean de Beranger. Selepas itu dia memberitahu Sultan mengenainya, dan Sultan memperkenankan lagu itu sebagai lagu kebangsaan Perak. Liriknya ditulis oleh Raja Ngah Manur bin Raja Abdullah.
    Raja Muda Raja Abdullah telah menulis seni kata lagu "Allah Lanjutkan Usia Sultan" yang disesuaikan dengan irama lagu Pierre Jean de Beranger dan kemudian menjadikannya sebagai lagu rasmi Negeri Perak Darul Ridzuan. Irama lagu ini kemudiannya telah dipilih sebagai irama lagu kebangsaan negara Malaysia, Lagu Negaraku.

    tuduhan tak berasas..


    Last edited by Aku Tak Sengal on Tue Sep 08, 2009 1:24 am; edited 1 time in total (Reason for editing : typo2)

    54m4d
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 154
    Location : Tanah Melayu
    Registration date : 14/02/2009

    Re: indo kata lagu-kebangsaan-malaysia-ciplak dari Lagu Terang Bulan....siap kata kita pencuri lagi

    Post by 54m4d on Mon Sep 07, 2009 4:49 pm

    The song was composed by Pierre-Jean de Béranger (1780-1857), a French lyricist.The song's popularity spread across the Indian Ocean and reached as far as the Malay Archipelago early in the 20th century.

    In 1901, it was presented as Perak State Anthem during installation ceremony of King Edward VII. In 1920s,

    Source

    Lagu Terang Bulan yang akhirnya diketahui diciptakan oleh Syaiful Bachri, pertama kali dinyanyikan secara kor di Radio Republik Indonesia Jakarta pada 1956.


    Aku pun tak tahu apa masalah org indo ni,sukahati je tuduh Malaysia ciplak konon..

    Sblm ni lagu Isabella (search),skrg Lagu ni Negaraku esok lusa taktahu apalagi..

    Cuba bandingkan perbezaan tahun di atas..

    Padahal dia pun ciplak jugak.. pirat


    Last edited by 54m4d on Mon Sep 07, 2009 5:02 pm; edited 1 time in total

    Aku Tak Sengal
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 635
    Registration date : 13/02/2009

    Re: indo kata lagu-kebangsaan-malaysia-ciplak dari Lagu Terang Bulan....siap kata kita pencuri lagi

    Post by Aku Tak Sengal on Mon Sep 07, 2009 4:50 pm

    takde modal dah nak kate "malingsia" lagi..
    Laughing

    Jedi
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 925
    Registration date : 13/02/2009

    Re: indo kata lagu-kebangsaan-malaysia-ciplak dari Lagu Terang Bulan....siap kata kita pencuri lagi

    Post by Jedi on Mon Sep 07, 2009 4:54 pm

    Moga2 Allah SWT tiupkan rasa gentar terhadap mereka2 yang memusuhi kita.

    crazy_labelle
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 370
    Age : 87
    Location : on da way to umah cullen...
    Job/hobbies : baca n tgk cite twillight...
    Registration date : 16/02/2009

    Re: indo kata lagu-kebangsaan-malaysia-ciplak dari Lagu Terang Bulan....siap kata kita pencuri lagi

    Post by crazy_labelle on Tue Sep 08, 2009 9:11 pm

    biasa la... org indo mmg dengki dgn kite...
    yg pling xtahan nak org gaji diberi gaji rm800...
    wat? org gaji tu pon kdang2 xreti wat keje rumah...

    darkpink
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 136
    Age : 89
    Location : Atas Tanah Bawah Langit
    Job/hobbies : Merapu
    Registration date : 14/03/2009

    Re: indo kata lagu-kebangsaan-malaysia-ciplak dari Lagu Terang Bulan....siap kata kita pencuri lagi

    Post by darkpink on Wed Sep 09, 2009 7:03 pm

    nak gaji rm800 mesti ada sijil setaraf spm
    kalu duduk dengan majikan rmm100-makan rm50-air&api rm150-sewa bilik

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: indo kata lagu-kebangsaan-malaysia-ciplak dari Lagu Terang Bulan....siap kata kita pencuri lagi

    Post by Razi_IBM on Wed Sep 09, 2009 7:50 pm

    lol..lepas kutuk2 lagu negara kita, bising mintak duit lebih macam pengemis lak..
    sebelum berani bukak mulut nak sakitkan hati orang, patutnya diorang kena pastikan yang diorang sendiri mampu bayar rm800 kat setiap rakyat diorang, dan yang setiap rakyat diorang datang ke Malaysia ni ada cert, paling lemau pun setaraf SPM. dah la datang sini banyak jenayah..

    hmph..lepas bagi duit untuk mulut diorang makan, mulut yang sama gak nak fire punca rezeki sendiri..klako lak..
    Aku(aku rakyat Malaysia beb) kerja lepas SPM pun dapat 800 je..
    ni lagikan yang tak dapat kerja kat negara sendiri..kira elok dapat duit...bersyukur la beb!!!

    yang aku pelik tu..diorang melalak sini sana buat tuduhan ntahape2...diorang tak malu ke ha?..
    bangsa lain apa kesah pun..aku rasa bangsa lain ketawa lak kat diorang ni pasal lagu pun cam..cam..ntahla.


    Last edited by Razi_IBM on Wed Sep 09, 2009 8:01 pm; edited 2 times in total

    hampeh
    Ahli
    Ahli

    Number of posts : 866
    Registration date : 28/02/2009

    Re: indo kata lagu-kebangsaan-malaysia-ciplak dari Lagu Terang Bulan....siap kata kita pencuri lagi

    Post by hampeh on Wed Sep 09, 2009 7:54 pm

    indo ,dah tak terkata dah perangai dorang ni macam mana Laughing . Duduk tepi tengok gelak je...apa yang patut kita lawan kita lawan secara berilmu

    Eman Leto
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 576
    Location : Katil ikea
    Job/hobbies : Stalker
    Registration date : 14/02/2009

    Re: indo kata lagu-kebangsaan-malaysia-ciplak dari Lagu Terang Bulan....siap kata kita pencuri lagi

    Post by Eman Leto on Wed Sep 09, 2009 8:57 pm

    dia datang sini wt jenayah,mencurik merompak samun sume ckp kite lak 'maling'..haha
    nk gaji rm800?? nk wtpe ntah duit tu.. setau aku org gaji ni mkn sume majikan tanggung..
    lantak diaorg la..haha aku hanya mampu gelak.. hahahhah dan hahahaha lagi.. Laughing Laughing

    ScareCreW
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 357
    Registration date : 17/03/2009

    Re: indo kata lagu-kebangsaan-malaysia-ciplak dari Lagu Terang Bulan....siap kata kita pencuri lagi

    Post by ScareCreW on Wed Sep 09, 2009 9:21 pm

    lepas ni obama pulak kata malaysia ciplak bendera usa.

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: indo kata lagu-kebangsaan-malaysia-ciplak dari Lagu Terang Bulan....siap kata kita pencuri lagi

    Post by PELUKIS on Wed Sep 09, 2009 11:15 pm

    aku rasa ada salah paham tentang orang indonesia disini.....

    bagi aku indonesia ada 2 katogori...
    1) yang kaya dan berpengetahuan..
    2) yang miskin tidak berpendidikan..

    yang selalu sibuk kutuk kutuk malaysia nie adalah golongan 1...
    tapi yang kita selalu menjawab dan kutuk orang indo adalah golongan no2...

    jadi tak adil kita hukum golongan no2 nie...
    kesian diorang... nak tulis blog pun tak reti rasanya...

    crazy_labelle
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 370
    Age : 87
    Location : on da way to umah cullen...
    Job/hobbies : baca n tgk cite twillight...
    Registration date : 16/02/2009

    Re: indo kata lagu-kebangsaan-malaysia-ciplak dari Lagu Terang Bulan....siap kata kita pencuri lagi

    Post by crazy_labelle on Wed Sep 09, 2009 11:32 pm

    gol 1 pencetus ideologi
    gol 2 penguat, pemaki hamun, tambah sumpah seranah...

    n mereke still indonesian jgak kan

    shambahar
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 140
    Age : 48
    Location : Seri Kembangan
    Job/hobbies : Peniaga
    Registration date : 08/03/2009

    Re: indo kata lagu-kebangsaan-malaysia-ciplak dari Lagu Terang Bulan....siap kata kita pencuri lagi

    Post by shambahar on Thu Sep 10, 2009 10:50 am

    Bukan semua rakyat Indonesia tu yang kutuk kita, ada juga yang buat tak reti..Tapi bila media indonesia melaporkan dan mensensasikan, benda ni nampak seolah-olah besar. Golongan ini kebanyakkannya dari golongan yang kurang berakal. Apa orang cakap dia buat. Lagi satu nak glamor tak bertempat. Ini akibat dari kebebasan bersuara. Bersuara tanpa memikirkan kesan. Bersuara tanpa memikirkan hati orang lain. Baginya, cuma dia aja makhluk yang ada hati.

    Inilah akibat kebebasan bersuara yang di tuntut dari zaman suharto dulu.Bebas bersuara walaupun ianya "sumbang"..

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 32
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: indo kata lagu-kebangsaan-malaysia-ciplak dari Lagu Terang Bulan....siap kata kita pencuri lagi

    Post by MalaYneuMaya on Thu Sep 10, 2009 7:47 pm

    assalamualaikum...

    http://www.expatkl.com/magazinearticles/may0504_3.pdf
    credit: expatkl.com

    langsung takde word indonesia dlm tu..hehe

    agaknya kisah asalnya bercabang dua:

    - by Pierre-Jean de Béranger, main kat Mahe island > perak anthem,
    - dlm masa yg sama indo amik juga lagu tu so jadi terang bulan dan sampai hawaii jadi mamula moon..

    cuma yg konfius, kaitan antara Pierre-Jean de Béranger <--> indonesia..

    agak aku aje..kalu salah sila betulkan..hehe


    --------------------------------------------

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: indo kata lagu-kebangsaan-malaysia-ciplak dari Lagu Terang Bulan....siap kata kita pencuri lagi

    Post by kindaichi_hajime on Fri Sep 25, 2009 1:25 pm

    biler korang dgr lgu MAMOOLA MOON,korang akan ubah corak pikiran korang..
    sbb lagu style hawaii tu mmg sbijik gilerr dgn lagu negaraku..

    tp lgu mamoola moon dibuat lps lagu terang bulan dicipta..

    Aku Tak Sengal
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 635
    Registration date : 13/02/2009

    Re: indo kata lagu-kebangsaan-malaysia-ciplak dari Lagu Terang Bulan....siap kata kita pencuri lagi

    Post by Aku Tak Sengal on Sat Sep 26, 2009 2:15 am

    kire kalo ikot tahun..

    lagu Pierre Jean de Beranger -> lagu Allah Lanjutkan Usia Sultan -> Terang Bulan -> Mamoola Moon

    soul333
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 70
    Location : UiTM Shah Alam Kampus Puncak Perdana
    Job/hobbies : tido~
    Registration date : 06/06/2009

    Re: indo kata lagu-kebangsaan-malaysia-ciplak dari Lagu Terang Bulan....siap kata kita pencuri lagi

    Post by soul333 on Sat Sep 26, 2009 3:06 am

    pelik ar bangse indo ni... dorang cume tau nak hentam malaysia jerk...dorang xsedar ke negara dorg tu perlukan kite...aku geram sgt2 bile dorg pertikaikan mcm2 psl negare kite....dorg ingat dorg bgs sgt...

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: indo kata lagu-kebangsaan-malaysia-ciplak dari Lagu Terang Bulan....siap kata kita pencuri lagi

    Post by kindaichi_hajime on Sat Sep 26, 2009 5:56 am

    kite xdpt nk slhkn diorg 100%...
    yg ptt diperslhkn adalah media mereka...
    media mereka putar pelit fakta..mengapi2kn...
    kdang2 perkara yg da lme setel pn diorg ungkit blk...

    ini yg keruhkn hbungan dua2 negara..

    ScareCreW
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 357
    Registration date : 17/03/2009

    Re: indo kata lagu-kebangsaan-malaysia-ciplak dari Lagu Terang Bulan....siap kata kita pencuri lagi

    Post by ScareCreW on Sat Sep 26, 2009 3:49 pm

    media prima kita pun sama juga kuat putar belit fakta. berita nasional bernama sendiri pun kaki putar alam. nik aziz kata islam plastik, media utama lapor islam palestin. putar sampai tak masuk akal.

    malaysia pun perlukan ramai pekerja indo juga. tukang potong sawit, pekerja binaan ramai dari indo. malah ramai rakyat indo yg sudah ada mykad pak. bekas menteri besar selangor tu indo juga.

    Sponsored content

    Re: indo kata lagu-kebangsaan-malaysia-ciplak dari Lagu Terang Bulan....siap kata kita pencuri lagi

    Post by Sponsored content Today at 5:51 am


      Current date/time is Wed Dec 07, 2016 5:51 am