Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Problem PC

    Share

    pekwan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 46
    Age : 28
    Location : Parit Buntar - Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Guru/Membaca, berdiskusi ilmu
    Registration date : 28/02/2009

    Problem PC

    Post by pekwan on Sat Feb 28, 2009 5:16 pm

    Aku tak tau virus apa yang menyerang pc aku ni....
    walaupun dah format berkali2, tetap keluar jugak error...


    Ada sesetengah perisian yang tak boleh masuk...jadi macam ni...>>>


    Harap ada yang sudi membantu di kala aku tengah terdesak menyiapkan tugasan ni.... Crying or Very sad

    mikicun
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 199
    Location : somewhere i belongs...
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Problem PC

    Post by mikicun on Sat Feb 28, 2009 11:30 pm

    untuk pic 1, refer sini..
    Code:
    http://www.consumingexperience.com/2007/11/windows-no-disk-exception-processing.html
    untuk pic 2... tengok la kat sini... (aku dah malas...)
    Code:
    http://www.google.com.my/search?num=50&hl=ms&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Aen-US%3Aofficial&hs=TJR&q=floating+point+support+not+loaded&btnG=Cari&meta=

    pekwan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 46
    Age : 28
    Location : Parit Buntar - Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Guru/Membaca, berdiskusi ilmu
    Registration date : 28/02/2009

    Re: Problem PC

    Post by pekwan on Mon Mar 02, 2009 1:43 am

    Tetap tak boleh juga la.... Crying or Very sad
    Kaspersky aku sistemnya dimatikan....

    aku format c je....

    ekin_mache
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 46
    Age : 31
    Location : MaChe,Q_Late
    Job/hobbies : karaoke
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Problem PC

    Post by ekin_mache on Mon Mar 02, 2009 3:18 pm

    saya pon kna cani jugak..caner yek agaknyer..irc x leh install.ym pon x leh..sedihnya

    ice
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 5
    Age : 26
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Problem PC

    Post by ice on Wed Mar 04, 2009 6:00 am

    korang format dua-dua partion ke satu je..

    aku ade gak kene prob ni dulu.. aku format "c" je..

    still ade virus, pastu aku format "c" ngan "d"

    tros elok...

    yurckk
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 227
    Age : 32
    Location : Middle Earth
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Problem PC

    Post by yurckk on Wed Mar 04, 2009 9:34 am

    b4 format lg skali ke format sume drives, cuba show all hidden files and folders...termasuk system files.
    then look up for files2 yang kabur (files and folders yang hidden akan kabur)
    cara nak show all hidden files+system files:

    - Organize (Dkt top of window My computer)
    - Folder and Search Options
    - Select tab "view"
    - Select:

    *Show hidden files and folders

    - Untick:

    *Hide protected operating system files

    Then apply ok, check all drives C: D: bla bla bla
    If hidden files and folders(yang kabur2) xbanyak, list out kt sini.
    If banyak plak, bgtau gak yang file tu banyak.
    Btw boleh gak try pakai HijackThis and paste scanned Log files kt sini.

    P/s: Contoh hidden folders mcm kt http://img229.imageshack.us/img229/4209/recycledandsystemvolumewx0.jpg

    ekin_mache
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 46
    Age : 31
    Location : MaChe,Q_Late
    Job/hobbies : karaoke
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Problem PC

    Post by ekin_mache on Wed Mar 04, 2009 9:37 am

    haah..ekin format ..buat satu patition je semalam..sume virus yg degil 2 trus ilang..cuba la..ekin format tanpa backup sebbarang file..takut jangkit ag..skang da clean

    mitutoyo
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 430
    Location : Bandaraya Anggerik
    Job/hobbies : MemBZ kn diri
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Problem PC

    Post by mitutoyo on Wed Mar 04, 2009 12:16 pm

    dh claen kn semua ,mmg,tp letih jg,nk reinstall balik yg letih,.huhu

    pekwan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 46
    Age : 28
    Location : Parit Buntar - Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Guru/Membaca, berdiskusi ilmu
    Registration date : 28/02/2009

    Re: Problem PC

    Post by pekwan on Fri Mar 06, 2009 12:59 pm

    simptom-simptom yang berlaku kat pc aku:

    1. anti virus tak boleh install
    2. file .exe jd corrupt...abis semua software jadi bengong (termasuk uninstall tak boleh juga berfungsi)
    3. restart masa nak masuk safe mode/install anti virus
    4. mana-mana fail kat system 32 yang berfungsi automatik akan terkena virus...

    Setelah dikenal pasti virus yang menyerang pc aku dengan pelbagai cara:

    1. Backdoor.SD Bot
    2. VirusWin32.Sality.ah(v)

    Ada sesiapa yang dapat membantu?

    baok
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 169
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Problem PC

    Post by baok on Fri Mar 06, 2009 2:29 pm

    2. VirusWin32.Sality.ah(v)


    Sality variant baru hampir sama dengan Virut.. Infect SEMUA .exe dan .scr files..


    Rujuk post di bawah pasal Virut..

    http://putera.forumotion.com/utiliti-dan-sekuriti-f55/virus-spyware-cina-cn-t402.htm


    Cara terbaik adalah backup semua data/gambar/documents/movie/lagu ke dalam CD/DVD.. then buat full reformat pada semua partition.. Kalau perlu backup dalam thumbdrive/external hard disk, pastikan external drives tersebut KOSONG sebelum cucuk pada komputer yang kena Sality tadi... format dulu external drives sebelum buat backup...


    Kalau nak clean Sality sangat-sangat leceh dan lambat, series, jalan terbaik ialah backup dan format semua partition...

    Sponsored content

    Re: Problem PC

    Post by Sponsored content Today at 5:51 am


      Current date/time is Wed Dec 07, 2016 5:51 am