Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    slm semua..ethernet issue

    Share

    jsodpuppet
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 8
    Registration date : 04/09/2009

    slm semua..ethernet issue

    Post by jsodpuppet on Fri Sep 04, 2009 1:51 pm

    camna nak setting ethernet gunakan internet..kira nya sblm nie kan pakai cabling ke ataupun etc...
    contoh nya
    kita ada 4 branch johor>kedah>melaka>ns
    lepas tu nk link kan 4 branch nie
    tanpa cabling..
    kira macam on-air Ethernet..
    any idea..

    sbb ada syarikat kt KL pakai bnda nie
    cuma xingat nama dia

    thx Very Happy

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: slm semua..ethernet issue

    Post by ayoi on Fri Sep 04, 2009 2:06 pm

    di panggil VPN.

    kena subcribe dari jaring or tmnet.

    atau boleh juga menguna streamyx ip statik. janji ada router vpn
    boleh di link ke 4 branch tersebut menjadi 1.

    kelajuan bergantung pada pakej internet tersebut.


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    jsodpuppet
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 8
    Registration date : 04/09/2009

    Re: slm semua..ethernet issue

    Post by jsodpuppet on Fri Sep 04, 2009 4:31 pm

    oh..saya faham tu
    yg subscribe di tmnet tu mmg ada
    saya cuba cari altenatif lain
    sbb saya pernah meeting di sebuah syrikt kat KL..
    dia xguna yang subscribe tu..tp ada satu lg cara...

    maybe kita kena setting manual...mcm yang kamu ckp td

    boleh detailkan x pasal setting vpn router tu?

    thx for reply xD

    kueng
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 4
    Registration date : 04/09/2009

    Re: slm semua..ethernet issue

    Post by kueng on Fri Sep 04, 2009 4:34 pm

    hi.. selain vpn ada cara lain lagi x? thnx..

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: slm semua..ethernet issue

    Post by ayoi on Fri Sep 04, 2009 6:04 pm

    itu mungkin pakej tm biz utk office.... ada di sedia tawaran bagi meeting secara online dan pakej network antara branch.. tapi semua berkait ngan voice dan video sahaja..


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: slm semua..ethernet issue

    Post by wanjihan on Fri Sep 04, 2009 8:09 pm

    VPN lebih stabil. mcm gov pakai, bank2 pakai. contoh bank, dia link kesemua cawangan di seluruh malaysia. VPN pakai 2-3 backup line, bkn 1 jer... streamyx dan isdn semestinya.

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: slm semua..ethernet issue

    Post by HelpDesK on Fri Sep 04, 2009 11:37 pm

    VPN org guna utk link IP LAN sesuatu tpt dgn IP Lan tpt yg lain. Dlm vpn biasa ada 3 jenis mode vpn. 1= Ipsec , 2= L2TP dan 3= PPTP .

    Sponsored content

    Re: slm semua..ethernet issue

    Post by Sponsored content Today at 2:13 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 2:13 am