Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    share printer

    Share

    pemburuRusa
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 19
    Age : 36
    Location : tempat banyak rusa yang celik it
    Job/hobbies : menyelesaikan masalah rusa rusa yang tak paham pasal komputer
    Registration date : 03/09/2009

    share printer

    Post by pemburuRusa on Fri Sep 04, 2009 10:18 am

    boleh tak pakar pakar it menerangkan cara untuk share printer.
    printer canon mp140. port usb.
    situasi:
    a) bilik guru pakai wayeless(semua guru pakai laptop)
    b) printer berada dalam pejabat di sebelah bilik guru.
    c) komputer pejabat jenis destop, guna tenet pakai cable.

    aku try buat tapi tak jadi.
    1) aku bukak laptop aku, pastu aku tekan PRINTERS AND FAXES. dalam tu ada canon mp140 berstatus ready.
    2) kat canon mp140 aku tekan right click.
    3)aku tekan sharing.....begitu la seterusnya next...next....
    bro yang pakar bleh trang cam bentuk diatas tak.....tak semua orang yang bermasalah pandai komputer......angguk2..pahtu tak tau ape ape....

    dan nak tanye komputer dalam pejabat kena seting juga ko...kalu kena seting apa saya harus lakukan......

    web site tanya@putera harus beri penerangan detail.....kalu tak mau bagi detail tak yah wujudlah website ni.....aku ni dah separuh sakit ati...bila orang bagi penerangan ntah ape2...bye
    avatar
    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 87
    Registration date : 04/03/2009

    Re: share printer

    Post by ayoi on Fri Sep 04, 2009 1:44 pm

    boleh nak bagi tau.. tapi kena bagi tau detail dulu..


    printer nak share tu secara print server or network.

    kalau network pc nak jadi host tu os apa. xp vista or me or 98 or linux.

    kalau print server kena beli printserver yang ada support usb ( harga rm200 kebawah )

    ni utk xp sahaja.

    host pc printer enable ni sahaja




    client pc/laptop ( range subnet kena sama cth 255.255.255.0 )
    atau senang kata leh ping ip pc host printer usb tu.

    clik start > run ...taip \\ippchostprinter ...enter

    kuar lah printername dari pc tersebut.. doubleclik kat printer tu.... install dan siap.
    ** kalau driver takde kat pc client
    make sure cd or installer driver tu ada dahulu.


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    pemburuRusa
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 19
    Age : 36
    Location : tempat banyak rusa yang celik it
    Job/hobbies : menyelesaikan masalah rusa rusa yang tak paham pasal komputer
    Registration date : 03/09/2009

    Re: share printer

    Post by pemburuRusa on Sat Sep 05, 2009 6:11 am

    kat sini tak ada server.....yang ada piring satelit besar(sekolah pedalaman) di sambung pada box....dari box disambung pada wireless(kat pejabat) dari situ la kami dapat iternet tanpa wayar.....kalu tenet tak ada kami off suis kat box utama on balik baru dapat tenet.

    kalu share ni kena ada server ke?

    pendek kata tempat kami kosong n mengharap itenet macam kat umah....derect dari modem.........

    pc client tu apa benda plak.....
    penin weh....gini lah.....kalu bleh hanya laptop saya je yang bleh sharing ngan komputer pjabat melalui wayeless.......tujuan untuk memudah kan saya print kertas.....letih nak ulang g ulang bawa pendrive semata mata nak print...

    tapi saya ada check, dalam komputer pjabat iaitu bahagian prinnter n fax ada nama komputer saya...bila saya defaut yang ada nama komputer saya, saya pun try la print dari laptop saya, tapi printer kuar error.....
    mungkin saya silap seting masa sharing....masa saya nak setup dah tak ada dah tempat nak seting....hanya yang kuar adalah seperti gambar yang saudara tunjukkan........penin333
    avatar
    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 87
    Registration date : 04/03/2009

    Re: share printer

    Post by ayoi on Mon Sep 07, 2009 1:09 pm

    printer yang di sambung ngan computer tu (computer tu la hostnyer )

    gi pc host tu sharing printer seperti gambarajah di atas. bukan di laptop anda.

    dah share. setting seterusnya di laptop anda.

    cari ip pc host printer tersebut. contoh : clik start > run taip \\192.168.1.20 enter

    maka keluar la printer dari pc yang disambung printer usb tu.

    double clik printer berkenaan.

    akan di minta driver printer tersebut jika laptop anda tidak pernah ada driver printer tersebut.

    siap install .. anda boleh print dari laptop anda dgn syarat pc yang disambung ke printer tu ON.


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart
    avatar
    test0123
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1002
    Age : 34
    Location : Bandar Tasek Mutiara, Penang
    Job/hobbies : Executive/ Cari Gondang
    Registration date : 20/02/2009

    Re: share printer

    Post by test0123 on Mon Sep 07, 2009 2:12 pm

    betul ..awk juga boleh buat connect melalui pc name...(pastikn pc tu awk dah buat share printer) pegi run \\penwn.... dah jumpa awk boleh acces printer tu,double click dan set default. Basketball

    Sponsored content

    Re: share printer

    Post by Sponsored content


      Current date/time is Wed Nov 22, 2017 3:13 pm