Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    sharing printer kat bilik guru

    Share

    pemburuRusa
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 19
    Age : 35
    Location : tempat banyak rusa yang celik it
    Job/hobbies : menyelesaikan masalah rusa rusa yang tak paham pasal komputer
    Registration date : 03/09/2009

    sharing printer kat bilik guru

    Post by pemburuRusa on Thu Sep 03, 2009 11:26 am

    macam ni...aku dah pasang tenet seluruh sekolah.....
    dalam bilik guru, aku pakai wayeless je....sebelah bilik guru ada pejabat...kat pejabat aku pasang cable untuk tenet n kat situ ada printer aku.....(skolah pedalaman ni miskin skit..terpaksa sponsor), so dari meja aku aku pakai wireless, camana aku nak sharing printer...dari meja aku ke printer kat pejabat....tolong ye

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: sharing printer kat bilik guru

    Post by HelpDesK on Thu Sep 03, 2009 1:42 pm

    Kalau wireless ip network sama range dgn pc yang connect dgn pc sharing printer tu just share mcm biasa tapi kalau lain range, kena guna ip address.

    pemburuRusa
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 19
    Age : 35
    Location : tempat banyak rusa yang celik it
    Job/hobbies : menyelesaikan masalah rusa rusa yang tak paham pasal komputer
    Registration date : 03/09/2009

    Re: sharing printer kat bilik guru

    Post by pemburuRusa on Thu Sep 03, 2009 8:16 pm

    bleh tak kalu tunjuk kan langkah2 atau terang cam kita mengajar budak pra sekolah...'step by step'.....step 1, step2 step3.........
    kalu share kena bukak ape.....sebab wa ni buta bab2 it ni tapi kalu suruh wak cable tenet tu aku bleh la....

    pemburuRusa
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 19
    Age : 35
    Location : tempat banyak rusa yang celik it
    Job/hobbies : menyelesaikan masalah rusa rusa yang tak paham pasal komputer
    Registration date : 03/09/2009

    Re: sharing printer kat bilik guru

    Post by pemburuRusa on Fri Sep 04, 2009 8:54 am

    salam.....bleh tak sapa sapa tolong ajar step by step......pagi ni juga aku nak guna.....

    F18 HORNET
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 28
    Age : 31
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : IT Tech
    Registration date : 17/02/2009

    Re: sharing printer kat bilik guru

    Post by F18 HORNET on Fri Sep 04, 2009 10:32 am

    1st pegi pc yang nak share printer tu.pastikan driver sume da install
    pastu
    klik start>printer and fax> cari printer mane yang nak share
    klik kanan kat ikon printer tu>pilih sharing
    pastu kuar popup>pilih share this printer > letak la share name tu nama pape
    siap sharing

    then nak cari dari pc lain plak.
    1st boleh guna IP pc tu(ip pc yang sharekan printer tu)
    2nd boleh gune name pc tu (name pc yang sharekan printer tu)

    aku biase gune IP
    dengan syarat ip pc yang share printer tu ko kene setup fix ip.
    1st g tengok ip pc tu brape.xkan xtau kot nak cek ip.

    lepas tu klik start>run >taip nombor ip pc yang share printer tu
    contoh > \\192.168.1.222 yang \\ mesti kene taip gak

    lepas da jumpe.ko akan nampak ikon printer yang ko share tadi
    double klik ikon printer tu.
    da siap,klik kanan kat ikon printer tu pilih set as default printer.

    pastu leh la terus test print..

    cara cek ip- start>run>taip cmd >kuar popup itam >taip ipconfig/all
    g tengok kat situ ip pc tu brape.

    Sponsored content

    Re: sharing printer kat bilik guru

    Post by Sponsored content Today at 2:01 pm


      Current date/time is Sun Dec 11, 2016 2:01 pm