Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Safari 4 (public beta) - ape pendapat korang pasal borwser baru dari apple nih?

    Share

    Poll

    pendapat korang..

    [ 0 ]
    0% [0%] 
    [ 2 ]
    17% [17%] 
    [ 9 ]
    75% [75%] 
    [ 1 ]
    8% [8%] 

    Total Votes: 12
    avatar
    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 27
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Safari 4 (public beta) - ape pendapat korang pasal borwser baru dari apple nih?

    Post by Razi_IBM on Sat Feb 28, 2009 9:19 am

    aku pakai sekarang ni,dan komen aku..

    -terlalu besar untuk sekadar sebuah browser.(25.4 mb windows .exe installer).lunascape browser yang ada 3 engine pun tak sampai 10 mb..
    -user interface - tip top,user friendly(tak macam chrome tuh..);cuma untuk vista ada flaw sikit,tak sesuai digunakan dengan desktop background
    gelap,sebab tab yang transparent tu akan jadi seolah2 tak wujud.(sebab dah terbiasa dengan warna title bar vista yang hampir sama dengan kesan
    tersebut),kalau buat full screen lagi la ketara problem nih.
    -aku suka cara browser highlight ngan gelapkan sesuatu page.
    -apple claim safari ni load html 3x lagi laju dari ie dan ff,js 30x lagi laju dari ie,3x dari ff sebab pakai engine ape tah..yang ni aku belum dapat saksikan lagi
    sebab kelajuan tenet aku harini menjadikan ianya kurang sesuai untuk judge benda nih.
    -aku perasan gif animation kat safari ni macam slow-motion sikit(gambar avatar aku jadik macam dalam filem matrix lak)


    dan dari segi system perfomance dan eficiency pulak..safari ni agak menyedihkan la..gile banyak makan memori...kebulur ke ape nih?
    firefox ngan 2 tab opened(youtube&putera.forumotion.com) - 36.2 mb;
    safari ngan 1 tab opened(apple.com) - 150 mb!!!
    tak senonoh betul~!scratch

    so kesimpulannya,dari segi estetika memang tiptop la,dan kelajuan pun..err...rasanya diorang tak tipu;
    memory pulak mungkin tak jadi masalah pada sesiapa yang pakai ram lebih 2 gb..
    tapi aku pelik,kenapa diorang sebut 'fastest browser' je Suspect ,tak 'fastest and safest' cam mozilla claim(dan terbukti benar).

    untuk native ff user cam aku nih,safari mungkin takleh ganti ff la.takat jajan2 kat windows ni boleh la...
    sebab kat address bar safari tak implemen function google 'im feeling lucky'.kalau kat firefox bila taip 'apple safari' akan terus redirect ke download page safari 4;tapi kalau safari akan kuar error cannot find server.(apa yang aku taip tu dia interpret sebagai 'http://apple%20safari/')
    safari juga takde addon cam firefox,siksawoo kalau takde addon nih.
    avatar
    ahaksz28
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 507
    Location : Rumah Parent
    Job/hobbies : Gaming
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Safari 4 (public beta) - ape pendapat korang pasal borwser baru dari apple nih?

    Post by ahaksz28 on Sun Mar 01, 2009 6:16 am

    salam..

    aku pun sudah cuba browser baru Safari 4 ni..beta lagi kan..

    kalau nak compare dengan Safari version sebelum ni interface memang dah lain..
    memang transparent macam Vista..so identiti yang macam Apple tu dah tiada dalam yang baru ni..tak sure kalau ada option untuk tukar..

    mengenai memori tu memang betul..dari Safari 3 lagi memang banyak pakai memori..
    gambar GIF memang slow animation dia..sama juga dengan Safari 3..

    feature private browsing still ada macam yang lama..
    aku paling bekenan dengan Font Smoothing dalam Safari ni..senang nak baca kalo text yang banyak..


    --------------------------------------------

    avatar
    mhfxtreme
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 46
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Safari 4 (public beta) - ape pendapat korang pasal borwser baru dari apple nih?

    Post by mhfxtreme on Thu Mar 05, 2009 2:56 am

    aku dh try pas 2 buang balik... lahap memory. hehehe
    avatar
    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 87
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Safari 4 (public beta) - ape pendapat korang pasal borwser baru dari apple nih?

    Post by ayoi on Thu Mar 05, 2009 2:00 pm

    safari atas windows biasa la tu.. aku pakai atas mac ok je smooth and laju sket dari ff..
    avatar
    chank
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 91
    Age : 29
    Job/hobbies : MIS OFFICER
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Safari 4 (public beta) - ape pendapat korang pasal borwser baru dari apple nih?

    Post by chank on Sat Mar 07, 2009 11:57 am

    ia mesti akan stuck pasal aku dak try atau eror dan lambat

    Sponsored content

    Re: Safari 4 (public beta) - ape pendapat korang pasal borwser baru dari apple nih?

    Post by Sponsored content


      Current date/time is Wed Dec 13, 2017 1:13 pm