Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    anti virus mne paling powe dan efektif???

    Share

    big mama
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 40
    Registration date : 13/10/2009

    Re: anti virus mne paling powe dan efektif???

    Post by big mama on Mon Nov 02, 2009 3:09 am

    aku guna pc-cillin jer ok tak

    Hiruka
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 887
    Age : 31
    Location : X: 9956 Y: 6544
    Job/hobbies : PC Maniac
    Registration date : 02/03/2009

    Re: anti virus mne paling powe dan efektif???

    Post by Hiruka on Mon Nov 02, 2009 11:33 am

    Assalamualaikum,

    Sbnrnye menda ni subjektif. Once 1 update done, sometime AV tu sendiri jd pndai / bertambah bengap..haha bergantung pada legal / tak version AV tersebut..Sometime AV dh ok cuma peret membuatkan die bengap skit..

    So, its unfair to condemn 1 side klu msih xtau capability / function AV tersebut.. Laughing

    neology
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 372
    Age : 30
    Registration date : 25/04/2009

    Re: anti virus mne paling powe dan efektif???

    Post by neology on Mon Nov 02, 2009 11:45 am

    aku sarankan korang baca artikel ini..

    http://blog.avast.com/2009/10/31/what-do-av-products-do-and-how-are-they-tested

    Jangan 100% percaya dan yakin dengan perbandingan kecekapan Antivirus di pasaran yang dilakukan oleh sesetengah pihak. Kadang-kadang teknik ujian yang digunakan tidak adil untuk sesetengah Antivirus.

    Selain itu, kepekaan dan attitude user itu sendiri menjadi faktor..user yg berhati2 dan tau bagaimana malware bertindak tidak mempunyai byk masalah dgn pencerobohan(intrusion) oleh malware..so, mana2 antivirus pun adalah sesuai dgn pc nya...

    Berbanding user yg mengharapkan 100% kepada antivirus untuk 'menjaga' pc nya..mana2 antivirus pun akan menjadi 'bengap','bodoh','tak cekap','penipu' dll padanya..sbb pada hakikatnya, tiada satu antivirus pun didunia ini yg mampu menghalang 100% intrusion dari malware..

    Sbnrnya bilangan signature yg ada pada AV bukanlah faktor utama yg menyebabkannya menjadi hebat, tetapi byk mana 'sensor' yg dapat mengesan malware dan kepantasannya bertindak menjadi faktor utama.

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: anti virus mne paling powe dan efektif???

    Post by TOYSЯUS on Mon Nov 02, 2009 4:28 pm

    Avira Antivir Free Edition = The Bengapest

    Kat Lab uni aku pakai ni, walaupon updated tapi pc masih ade worm, depan mata aku sendiri.
    Sengalest, detect pun tidak. Delete2 manually, pastu ada balik.
    Dengan perasaan bongkak aku pun balik hostel untuk uji pulak Kaspersky kesayanganku.
    Aku cucuk je pendrive kat my lappy, Kaspersky terus detect dan delete worm yang berjangkit tu walaupun database dah obsolete.

    Benci payung merah!

    p/s: Lihat http://putera.forumotion.com/windows-f22/semua-folder-detect-by-exe-t5333.htm#81878, sebiji apa yang aku jumpa di lab uni aku yang pakai Avira Free Edition yang aku cakapkan di atas. Huhu.


    Last edited by ??????????? on Tue Nov 03, 2009 1:02 am; edited 1 time in total


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    NazCYPHER32
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 373
    Age : 26
    Location : Seremban
    Job/hobbies : FSsimming,racing sim,3dmodelling
    Registration date : 04/03/2009

    Re: anti virus mne paling powe dan efektif???

    Post by NazCYPHER32 on Mon Nov 02, 2009 4:50 pm

    aku pakai pakai avira premium...aku xharap sgt avira nih,sume virus aku buang sendiri jer..removal tools die pn aku xpenah pakai...sume bende yg blaku dlm pc aku ni,sumenye dlm pngetahuan aku..nothing can hide from me..da masak sgt dah,bole kate dah tau dah mane virus nk pegi..balik2 temp,local setting,autorun,regedit,activex,folder windows,system32..kdg2 mnyorok dibalik policy wfp(windows file protection),konon system file la tuh,sorry la..tmbh2 plak,aku ni mmg bencikan perkataan FORMAT PC..skali format,registry setting da hilang,apps xjalan,nk install apps ber gigs2 balik,mmg keje gila,mlainkn kne worm polymorphic..betol kate neology tuh,user tuh mesti aware,kalo da pc rasa lain smacam dari semalam,cpt2 cek any system changes made on every shutdown or boot up...

    !!!NazCYPHER32,tak beri peluang virus beranak-ranak dalam komputer peribadinya!!!


    Last edited by NazCYPHER32 on Mon Nov 02, 2009 4:52 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : lol)

    eriokagurlz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 19
    Location : terengganu
    Registration date : 02/11/2009

    Re: anti virus mne paling powe dan efektif???

    Post by eriokagurlz on Wed Nov 04, 2009 12:01 pm

    LOL GUNA OS UNBUNTU JER XPAYAH RISAU PASAL VIRUS HEHEHE....

    NazCYPHER32
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 373
    Age : 26
    Location : Seremban
    Job/hobbies : FSsimming,racing sim,3dmodelling
    Registration date : 04/03/2009

    Re: anti virus mne paling powe dan efektif???

    Post by NazCYPHER32 on Wed Nov 04, 2009 7:00 pm

    eriokagurlz wrote:LOL GUNA OS UNBUNTU JER XPAYAH RISAU PASAL VIRUS HEHEHE....

    kalo flight simulator aku bole msuk linux/ubuntu,da lame aku pakai,nk pakai parallel mnyusakn jer

    rm4.30
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 117
    Location : tepi jalan besar
    Job/hobbies : software
    Registration date : 13/02/2009

    Re: anti virus mne paling powe dan efektif???

    Post by rm4.30 on Sat Nov 07, 2009 6:03 pm

    Dulu ESETNOD32

    ringan dengan scan tak laju sangat...

    sekarang VIPRE

    ringan dengan scan laju...

    big mama
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 40
    Registration date : 13/10/2009

    Re: anti virus mne paling powe dan efektif???

    Post by big mama on Sat Nov 07, 2009 6:14 pm

    eriokagurlz wrote:LOL GUNA OS UNBUNTU JER XPAYAH RISAU PASAL VIRUS HEHEHE....


    os buntu tu ape, cam microsof ker?

    ayul
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 25
    Age : 25
    Location : Selangor
    Registration date : 31/08/2009

    Re: anti virus mne paling powe dan efektif???

    Post by ayul on Mon Nov 09, 2009 9:06 pm

    huhu gaduh la lagi korang....ak pon tengah pening dgn macam2 antivirus kat pasarn srkng nie...lg stu lappy ak da kne pe bnde ntah...klu gne 'run' regedit pastu kuar notepad...zzzz...task manager disable pulak tu....format stay cmtu...bengap btol antivirus free edition nie!!!!

    c[r]ack
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 2
    Location : Labuan
    Registration date : 13/11/2009

    Re: anti virus mne paling powe dan efektif???

    Post by c[r]ack on Sat Nov 14, 2009 12:22 am

    hahaha... nie la topic yg paling hangat sejak 5 thn lepas....
    apa dah jadi dgn avg?
    dulu ramai org guna av nie.... lol!

    kae
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1436
    Location : Puchong
    Registration date : 16/02/2009

    Re: anti virus mne paling powe dan efektif???

    Post by kae on Sat Nov 14, 2009 8:24 am

    big mama wrote:
    eriokagurlz wrote:LOL GUNA OS UNBUNTU JER XPAYAH RISAU PASAL VIRUS HEHEHE....


    os buntu tu ape, cam microsof ker?

    lol.. ubuntu tu ialah operating system la..
    ubuntu tuh free je berbanding windows


    anyway.. bagi aku .. klo compare Bitdefender Total Security 2010 ngan Kaspersky intenet security 2010
    Bitdefender menang la..
    aku dah guna kedua-dua..dan bitdefender mmg tak penah mengecewakan...

    dulu.. aku ada virus/malware di mana.. masa dah boot up.. akan kluar application form..-nama : form 1.. mmg tak boleh close.. kecuali dgn end task kat task manager..
    KIS 2010 tak dapat detect virus itu kat komputer aku[yang nih takde la teruk sgt,KIS setakat mengawal je..]
    tapi Bitdefender TS 2010 nih buakan setakat mengawal.. tapi buang terus...itu yang best tuh

    skarang nih.. KIS 2010 .. aku letak kat komputer lama ku..


    --------------------------------------------

    http://reviewstechnology.blogspot.com/
    http://percuma-mp3-download.blogspot.com/
    http://itwarez.via.my
    http://tinyurl.com/keretapercuma

    budak baik
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 398
    Age : 31
    Location : kuantan
    Registration date : 21/06/2009

    Re: anti virus mne paling powe dan efektif???

    Post by budak baik on Sat Nov 14, 2009 10:58 am

    av microsft security essential korang pernah dengar x? bagus x av ni?

    Han_Hin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 338
    Location : Sarawak
    Job/hobbies : Main Golf,Bola Tanpa Bola,Main Mata.
    Registration date : 26/02/2009

    Re: anti virus mne paling powe dan efektif???

    Post by Han_Hin on Sat Nov 14, 2009 12:10 pm

    ??????????? wrote:Avira Antivir Free Edition = The Bengapest

    Kat Lab uni aku pakai ni, walaupon updated tapi pc masih ade worm, depan mata aku sendiri.
    Sengalest, detect pun tidak. Delete2 manually, pastu ada balik.
    Dengan perasaan bongkak aku pun balik hostel untuk uji pulak Kaspersky kesayanganku.
    Aku cucuk je pendrive kat my lappy, Kaspersky terus detect dan delete worm yang berjangkit tu walaupun database dah obsolete.

    Benci payung merah!

    p/s: Lihat http://putera.forumotion.com/windows-f22/semua-folder-detect-by-exe-t5333.htm#81878, sebiji apa yang aku jumpa di lab uni aku yang pakai Avira Free Edition yang aku cakapkan di atas. Huhu.
    sebab tu le dier free edition klo premium ok lg,semua av yg free edition tu kurang power dr yg berbayar nyer.buat mase ni av pling boleh harap penah ku guna avast build september 2009 ngan kis 2010 kod-kod jahat tu laju je detect dan definition ade update setiap hari.slalu nya virus msuk dri pendrive jd guna la usb disk security aku gune nih je takde virus msk tuk thn nih. cheers

    Han_Hin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 338
    Location : Sarawak
    Job/hobbies : Main Golf,Bola Tanpa Bola,Main Mata.
    Registration date : 26/02/2009

    Re: anti virus mne paling powe dan efektif???

    Post by Han_Hin on Sat Nov 14, 2009 12:11 pm

    budak baik wrote:av microsft security essential korang pernah dengar x? bagus x av ni?
    biasa je cam virus free edition lain,win ori je leh pkai nih,tp klo dah biskut tawar pnye win tu leh gune le.

    AhmadSyazwan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 414
    Age : 28
    Location : PERLIS
    Job/hobbies : Main Tuju Kasut
    Registration date : 26/02/2009

    Re: anti virus mne paling powe dan efektif???

    Post by AhmadSyazwan on Tue Nov 17, 2009 1:31 pm

    bg aku kav7 terbaik...sebab low use memory

    big mama
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 40
    Registration date : 13/10/2009

    Re: anti virus mne paling powe dan efektif???

    Post by big mama on Thu Nov 19, 2009 9:32 pm

    Han_Hin wrote:
    budak baik wrote:av microsft security essential korang pernah dengar x? bagus x av ni?
    biasa je cam virus free edition lain,win ori je leh pkai nih,tp klo dah biskut tawar pnye win tu leh gune le.
    Ko ni biar ler betul skit.. pe kaitan biskut tawar ngan anti virus.. tak paham aku..

    Han_Hin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 338
    Location : Sarawak
    Job/hobbies : Main Golf,Bola Tanpa Bola,Main Mata.
    Registration date : 26/02/2009

    Re: anti virus mne paling powe dan efektif???

    Post by Han_Hin on Thu Nov 19, 2009 10:00 pm

    big mama wrote:
    Han_Hin wrote:
    budak baik wrote:av microsft security essential korang pernah dengar x? bagus x av ni?
    biasa je cam virus free edition lain,win ori je leh pkai nih,tp klo dah biskut tawar pnye win tu leh gune le.
    Ko ni biar ler betul skit.. pe kaitan biskut tawar ngan anti virus.. tak paham aku..
    ye la sebab win ori je leh pkai av microsft security essential sebab ade wga.tak ori takle pkai la.ni tuk av microsoft tu je.av lain os tak ori tak hal blh pkai.

    Sponsored content

    Re: anti virus mne paling powe dan efektif???

    Post by Sponsored content Today at 9:50 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 9:50 am