Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    2 talian internet dalam 1 network

    Share

    mcafee
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 6
    Registration date : 25/04/2009

    2 talian internet dalam 1 network

    Post by mcafee on Sat Aug 29, 2009 12:29 pm

    salam semua....

    aku nk tanya ... macam mane nk buat sekiranya aku ade 2 talian internet. kemudian aku nk joinkn dalam satu network.selain menggunakan load balancer...ade x cara lain??

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: 2 talian internet dalam 1 network

    Post by HelpDesK on Sat Aug 29, 2009 7:26 pm

    Tu kira cara yg paling mudah...kalo nak setup pc yg ada os spt free bsd akan merumitkan pulak.... load balancer ni istilah global sgt..pada aku baik guna istilah multi wan router kalo setakat kita normal user yg hanya keluarkan LAN ke internet...

    Load balancer yg disebut2 tu ada byk fungsi lain... so..dgn ada multi wan router sudah memadai..

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: 2 talian internet dalam 1 network

    Post by ayoi on Sat Aug 29, 2009 10:29 pm

    tengok sini http://balancedemo.peplink.com


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    mcafee
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 6
    Registration date : 25/04/2009

    Re: 2 talian internet dalam 1 network

    Post by mcafee on Sun Aug 30, 2009 10:19 am

    HelpDesK wrote:Tu kira cara yg paling mudah...kalo nak setup pc yg ada os spt free bsd akan merumitkan pulak.... load balancer ni istilah global sgt..pada aku baik guna istilah multi wan router kalo setakat kita normal user yg hanya keluarkan LAN ke internet...

    Load balancer yg disebut2 tu ada byk fungsi lain... so..dgn ada multi wan router sudah memadai..

    ooo....mcm tue kerr....
    ade x jual multi wan router nie?
    Brand ape?
    Brape yer harganye?

    mcafee
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 6
    Registration date : 25/04/2009

    Re: 2 talian internet dalam 1 network

    Post by mcafee on Sun Aug 30, 2009 10:20 am

    ayoi wrote:tengok sini http://balancedemo.peplink.com

    tq...nnt aku explore

    mcafee
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 6
    Registration date : 25/04/2009

    Re: 2 talian internet dalam 1 network

    Post by mcafee on Mon Aug 31, 2009 1:29 pm

    klu pkai iptable xboleh ker?

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: 2 talian internet dalam 1 network

    Post by ayoi on Mon Aug 31, 2009 1:43 pm

    boleh tapi macam loadbalancer gak 2 nic (isp) 1 nic ( internal )

    cuba tengok monowall mod sini lak

    http://code.google.com/p/m0n0wall-mod/


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    Sponsored content

    Re: 2 talian internet dalam 1 network

    Post by Sponsored content Today at 4:49 pm


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 4:49 pm