Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    kemaskini laman web

    Share

    shah100
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 73
    Registration date : 12/05/2009

    kemaskini laman web

    Post by shah100 on Tue Aug 25, 2009 12:33 pm

    ade yg leh beri pendapat atau tolong tak...
    macam mana nak kemaskini frame yg sama..
    maksud saya dalam main frame...ade colum aktiviti..colum aktiviti ni ade pada setiap frame yg lain..
    nak kemaskini colum aktiviti kat main frame kena lak kemaskini kat frame lain plak..
    frame banyak lak tu...ade tak cara utk meyelsaikannye....maaf yee saya ni bengap sikit bab ni

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: kemaskini laman web

    Post by johnburn on Tue Aug 25, 2009 1:35 pm

    page ni static ke?
    mksd aku sumenye hardcoded dlm html ke?

    shah100
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 73
    Registration date : 12/05/2009

    Re: kemaskini laman web

    Post by shah100 on Tue Aug 25, 2009 1:41 pm

    yepp..semua dlm html..dan static,buat dlm frontpage..
    kalau 5..6 page,tak pe la...bila dah lama2..jadi byk lak..kena lak kemaskini setiap page tu..
    minta tolong selesaikan

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: kemaskini laman web

    Post by johnburn on Tue Aug 25, 2009 1:43 pm

    buat la data2 aktiviti tu dlm satu page cth: aktiviti.html
    then kat frame tu, just ltk source die ke file kt aktiviti.html
    <FRAME src="aktiviti.html">

    bkn gini ke ko bt frame?

    shah100
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 73
    Registration date : 12/05/2009

    Re: kemaskini laman web

    Post by shah100 on Tue Aug 25, 2009 1:51 pm

    jap aku cuba try test jap cara bro tu jap

    shah100
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 73
    Registration date : 12/05/2009

    Re: kemaskini laman web

    Post by shah100 on Tue Aug 25, 2009 2:03 pm

    fail aktiviti html nak di masukan dalam code ni,dalam layout table..kat mana nak masukan,maknanye kita hanya kemaskini fail aktiviti tu je la, utk update yg page lain

    <table cellpadding="0" cellspacing="0" width="137">
    <!-- MSTableType="layout" -->
    <tr>
    <td height="45">&nbsp;</td>
    </tr>
    </table>

    shah100
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 73
    Registration date : 12/05/2009

    Re: kemaskini laman web

    Post by shah100 on Tue Aug 25, 2009 2:24 pm

    aktiviti tu lam table...bro bagi tu tak leh jalan la..

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: kemaskini laman web

    Post by johnburn on Tue Aug 25, 2009 3:19 pm

    bleh tnjuk kod penuh x?
    aku ni ssh pham skit hehe
    kl nk bleh add ym aku burn861221

    akuccputsedut
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 1268
    Age : 32
    Location : Bayan Baru Penang
    Job/hobbies : Programmer Analyst (oracle form,report,database,,jsp)
    Registration date : 10/06/2009

    Re: kemaskini laman web

    Post by akuccputsedut on Tue Aug 25, 2009 4:43 pm

    errmm..sori yer nyampuk sikit...setahu aku kalau hang buat frame tukar satu jer semua tempat akan berubah sebab nama nyer frame...

    macam johnburn cakap tuh..buat satu fail html dan letak code kat sana...kalau nak tukar pape just tukar kat satu fail jer laa bukan camtu ker..??dan semua akan bertukar sebab hang pakai frame..

    melainkan hang letak code yang sama dalam setiap fail html yang ada...bukan 1 fail html 1 frame ke...

    bagi full code senang ok juge mungkin pemahaman aku salah dengan apa yang hang bagitau kata atas tuh...

    P/S: aku bosan tahap nak gila dah nih..so nak menyibuk di semua thread...


    --------------------------------------------
    blog aku : http://qhaseeh.blogspot.com
    Nak Beli Perfumes : http://myperfumes.via.my
    Nak senang topup : http://businesprepaid.via.my
    Nak makan sambil jana duit : http://islandredcafe.via.my

    Download E-Book Percuma : http://rajakamil.via.my

    Download 20 E-Book Percuma : http://20produkPercuma.via.my

    shah100
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 73
    Registration date : 12/05/2009

    Re: kemaskini laman web

    Post by shah100 on Tue Aug 25, 2009 5:09 pm

    pe yg di maksudkan ngan frame..dalam kod ade iframe

    akuccputsedut
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 1268
    Age : 32
    Location : Bayan Baru Penang
    Job/hobbies : Programmer Analyst (oracle form,report,database,,jsp)
    Registration date : 10/06/2009

    Re: kemaskini laman web

    Post by akuccputsedut on Tue Aug 25, 2009 6:20 pm

    dalam code hang ada iframe...?? sama jer penggunaan dia aku rasa..still ada banyak2 page pastu kita frame kan dia...kalau nak tukar pape bukan kat main page tapi kat page frame tuh sendiri..paham ke apa aku taip nih..???

    contoh laa hang ada mainpage, page1, page2

    kalau hang view mainpage nih automatik akan nampak page1 ngan page2 nih sebab dekat mainpage nih ada guna frame kalau nak tukar pape kena gi kat page1 atau page2 punya fail bukan kat mainpage...

    so masalah yang hang kata nak kena ubah kat 5-6 page tuh camne hang nak ubah ape sebenarnya??? takkan mainpage hang ada sampai 5-6 frame selalu orang buat ada 3frame jer camtu...banner kat atas 1frame button atau link2 kat tepi pastu 1frame kat tengah laa untuk show page2 yang ada dalam website hang...pastu nak letak iframe dalam frame banner tuh boleh laa letak...


    --------------------------------------------
    blog aku : http://qhaseeh.blogspot.com
    Nak Beli Perfumes : http://myperfumes.via.my
    Nak senang topup : http://businesprepaid.via.my
    Nak makan sambil jana duit : http://islandredcafe.via.my

    Download E-Book Percuma : http://rajakamil.via.my

    Download 20 E-Book Percuma : http://20produkPercuma.via.my

    akuccputsedut
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 1268
    Age : 32
    Location : Bayan Baru Penang
    Job/hobbies : Programmer Analyst (oracle form,report,database,,jsp)
    Registration date : 10/06/2009

    Re: kemaskini laman web

    Post by akuccputsedut on Tue Aug 25, 2009 6:30 pm

    Code:
    <body>
    <iframe src="page1.htm" width="400" height="100" align="center"
    frameborder="0" marginwidth="0" marginheight="0" scrolling="no">
    </iframe>
    <h1 align="center">Welcome to My Web Site!</h1>
    </body>


    --------------------------------------------
    blog aku : http://qhaseeh.blogspot.com
    Nak Beli Perfumes : http://myperfumes.via.my
    Nak senang topup : http://businesprepaid.via.my
    Nak makan sambil jana duit : http://islandredcafe.via.my

    Download E-Book Percuma : http://rajakamil.via.my

    Download 20 E-Book Percuma : http://20produkPercuma.via.my

    shah100
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 73
    Registration date : 12/05/2009

    Re: kemaskini laman web

    Post by shah100 on Wed Aug 26, 2009 9:30 am

    iframe ni kalau nak masukkan dalam table camne codenye supaya iframe tu tetap dalam tempatnye,
    iframe ngan frame mende yg berlainan..

    akuccputsedut
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 1268
    Age : 32
    Location : Bayan Baru Penang
    Job/hobbies : Programmer Analyst (oracle form,report,database,,jsp)
    Registration date : 10/06/2009

    Re: kemaskini laman web

    Post by akuccputsedut on Wed Aug 26, 2009 9:47 am

    oo yer ker iframe dengan frame benda yang berlainan

    nih code nyer..aku rasa camni ler..kalau nak bagi tempat dia sama kena adjust kedudukan table tuh...sebab sekarang iframe tuh ada dalam table so kena adjust table laa...

    Code:

    <body>
    <center>
    <TABLE HEIGHT=100 width=400 BORDER=1>
    <TR>
      <TD>
    <iframe src="page1.htm" width="400" height="100" align="center"
    frameborder="0" marginwidth="0" marginheight="0" scrolling="no">
    </iframe>
      </TD>
    </TR>
    </TABLE>
    </center>
    </body>

    hang buat camni jer laa...adjust kat table tuh height ngan width bagi sama ngan iframe pastu adjust table bukan adjust iframe k...try laa...


    --------------------------------------------
    blog aku : http://qhaseeh.blogspot.com
    Nak Beli Perfumes : http://myperfumes.via.my
    Nak senang topup : http://businesprepaid.via.my
    Nak makan sambil jana duit : http://islandredcafe.via.my

    Download E-Book Percuma : http://rajakamil.via.my

    Download 20 E-Book Percuma : http://20produkPercuma.via.my

    shah100
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 73
    Registration date : 12/05/2009

    Re: kemaskini laman web

    Post by shah100 on Wed Aug 26, 2009 12:24 pm

    aku test cuba uji try...

    shah100
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 73
    Registration date : 12/05/2009

    Re: kemaskini laman web

    Post by shah100 on Wed Aug 26, 2009 12:50 pm

    aku dah cuba...kalau ejas kat table height/width..tak bergerak langsung,kalau ejas kat iframe baru de pergerakan,lagi satu..height.width dlm iframe bukan gambaran sebenar dlm page yg nak dimasukan...apa2 pun mekasih kerna dapat jugak menyelesaikan masalah

    akuccputsedut
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 1268
    Age : 32
    Location : Bayan Baru Penang
    Job/hobbies : Programmer Analyst (oracle form,report,database,,jsp)
    Registration date : 10/06/2009

    Re: kemaskini laman web

    Post by akuccputsedut on Wed Aug 26, 2009 12:53 pm

    oo yer ker...saya buat kat pc saya nih ok jer...bergerak jer kalau adjust kat table...cuba adjust2 lagi k..hihihihihi.. saya pakai notepad jer...kalau pakai frontpage memang cam gelong2 skit..hihihih...try alter kat code dia...


    --------------------------------------------
    blog aku : http://qhaseeh.blogspot.com
    Nak Beli Perfumes : http://myperfumes.via.my
    Nak senang topup : http://businesprepaid.via.my
    Nak makan sambil jana duit : http://islandredcafe.via.my

    Download E-Book Percuma : http://rajakamil.via.my

    Download 20 E-Book Percuma : http://20produkPercuma.via.my

    Sponsored content

    Re: kemaskini laman web

    Post by Sponsored content Today at 7:34 pm


      Current date/time is Sat Dec 03, 2016 7:34 pm