Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Perbezaan Network printer & Sharing printer

    Share

    shyong_sam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 54
    Location : Sabah
    Job/hobbies : Bisnes, IT, play Music
    Registration date : 25/02/2009

    Perbezaan Network printer & Sharing printer

    Post by shyong_sam on Wed Aug 19, 2009 11:20 am

    Otai2 sume nak tanya sikit..... saya ada g interbiu dan c penemuduga tanya saya apa perbezaan Network printer dgn Sharing Printer ???? siapa2 yg tau boleh share erkk...

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: Perbezaan Network printer & Sharing printer

    Post by HelpDesK on Wed Aug 19, 2009 11:48 am

    Yang sebetulnya Network Printer ni adalah printer yang ada sokongan network secara trus pada printer. Mean printer tu ada Network Port atau Wireless interface. Device ni tak perlukan sokongan terminal dan OS utk berfungsi.

    Device yg dekat2 sama dgn Network Printer ni PrintServer , mean device tu ada network tetapi printernya connect guna Parralel atau USB.

    Printer Sharing tu dikira separuh fungsi network sbb Printer berfungsi dgn kaedah Terminal dan OS bersedia. Berbanding dgn Network Printer dan Network Printer Port yang mmg sentiasa bersedia.Network Printer dgn Network Port Printserver ni lebih efektif utk bilangan user network yg ramai.

    shyong_sam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 54
    Location : Sabah
    Job/hobbies : Bisnes, IT, play Music
    Registration date : 25/02/2009

    Re: Perbezaan Network printer & Sharing printer

    Post by shyong_sam on Wed Aug 19, 2009 11:52 am

    Thnx for the info, ianya banyak membantu saya.....

    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 202
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Perbezaan Network printer & Sharing printer

    Post by sawi on Wed Aug 19, 2009 12:36 pm

    Network Printer
    -ada network card buildin dalam printer
    -ada ip address perlu disetting pada printer
    -printer perlu disambung ke network hub/switch
    -client berhubung dgn printer melalui network protocol (tcp/ip)

    Sharing Printer
    -takde network card pun blh setting printer shared
    -perlu ip address, sama ada by dhcp/manual, TAPI ip address pada network card PC, bukan printer
    -printer bersambung terus pada PC, bukan pada hub/switch sbb printer takde network card
    -client lain bergantung pada host PC yg bersambung pada printer utk berhubung
    -PC host (yg bersambung dgn printer) kena sentiasa on, dan perlu bersambung dlm LAN utk menerima data/arahan dr pc lain utk print
    -kalau pc host off, client lain tak boleh print

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Perbezaan Network printer & Sharing printer

    Post by OngBok on Wed Aug 19, 2009 2:34 pm

    dengan kata lain shared printer, printer tu kena sambung ke PC.
    dan network printer tak perlu sambung ke PC tapi terus sambung ke switch.


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    eazt
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 15
    Age : 31
    Location : Dimana-mana sahaja
    Job/hobbies : termenung
    Registration date : 13/07/2009

    Re: Perbezaan Network printer & Sharing printer

    Post by eazt on Wed Aug 19, 2009 2:54 pm

    yup. begitu gak kalo kite gunakan print server device. x semestinye printer tu sendiri kene ade build-in print server sbagai alat utk sambungkan die ke switch.

    Sponsored content

    Re: Perbezaan Network printer & Sharing printer

    Post by Sponsored content Today at 7:38 pm


      Current date/time is Sat Dec 03, 2016 7:38 pm