Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    CAT-5 Vs CAT-6

    Share

    shyong_sam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 54
    Location : Sabah
    Job/hobbies : Bisnes, IT, play Music
    Registration date : 25/02/2009

    CAT-5 Vs CAT-6

    Post by shyong_sam on Tue Aug 18, 2009 1:28 pm

    Hi kekawan sume mari kita kongsi tentang topik ni....

    Apa perbezaan CAT-5 and CAT-6 ?

    conz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 73
    Location : seremban
    Registration date : 11/03/2009

    Re: CAT-5 Vs CAT-6

    Post by conz on Tue Aug 18, 2009 5:57 pm

    CAT -5 ni cable die lembut..cable warna dalam die lembut berbenang untuk 100MB

    CAT -6
    commonly referred to as Cat-6, is a cable standard for Gigabit Ethernet and other network protocols that is backward compatible with the Category 5/5e and Category 3 cable standards. Cat-6 features more stringent specifications for crosstalk and system noise.[clarification needed] The cable standard provides performance of up to 250 MHz and is suitable for 10BASE-T / 100BASE-TX and 1000BASE-T / 1000BASE-TX (Gigabit Ethernet). It is expected to suit the 10GBASE-T (10Gigabit Ethernet) standard, although with limitations on length if unshielded Cat 6 cable is used. Category 6 cable can be identified by the printing on the side of the cable sheath.[1]

    shyong_sam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 54
    Location : Sabah
    Job/hobbies : Bisnes, IT, play Music
    Registration date : 25/02/2009

    Re: CAT-5 Vs CAT-6

    Post by shyong_sam on Wed Aug 19, 2009 11:16 am

    Thnx 4 the info ...... blh juga saya tambah ilmu networking

    eazt
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 15
    Age : 31
    Location : Dimana-mana sahaja
    Job/hobbies : termenung
    Registration date : 13/07/2009

    Re: CAT-5 Vs CAT-6

    Post by eazt on Wed Aug 19, 2009 3:09 pm

    Yg paling membezakan CAT5 ngn CAT6 ni sbenarnye dlm recognition penggunaan die je. kira cam cop sirim la kat cable ni.

    CAT5 - ni bley melangkau sejumlah hingga gigabit gak. cume die tidak dicop sbagai gigabit cable.

    CAT6 - ni dibangunkan, diuji dan digunakan btol2 untuk kegunaan gigabit data rate. so, die mmg da gerenti.

    cume implementation ke atas sumer device yg digunakan dlm sesuatu network tu akan meletakkan die sbagai gigabit data rate. kira camni la. kalo guna CAT6 skalipon, tapi kalo guna switch yg maksimum 100Base pn, kite tak dpt penggunaan CAT6 sepenuhnye.

    so diagram die camni la utk CAT6 kalo nak implement.

    (NIC 10/100/1000Mbps) ---- (CAT 6 cable) ---- (switch/hub 10/100/1000Mbase)


    (NIC 10/100/1000Mbps) ---- (CAT5e cable) ---- (switch/hub 10/100Mbase)

    kenapa aku letak NIC die smpai 1000Mbps? sebab sumer pc yg dijual skrang ni, da diletakkan NIC btol2 utk gigabit. Smile

    cuma switch tu... kalo nak 1000Mbase harga die jauh lebih mahal dari 100Mbase... dlm lingkungan RM1+++ utk 24port.

    arulsr
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 139
    Location : KL - N9 - MLK
    Job/hobbies : IT Specialist
    Registration date : 16/02/2009

    Re: CAT-5 Vs CAT-6

    Post by arulsr on Mon Aug 24, 2009 10:56 am

    cat5 <100meter je leh pegi..lebih pada tu data dah loss banyak

    cat6 > 100 meter dan lebih..sesuai utk jarak building jauh2 dan combine ngan gigabit switch dan lan GB..
    e
    nak bezakan kabel mahal ke kabel murah..tgk pada pintalan sesuatu kabel..ade kiraannya berapa pintal setiap meter..
    kalo pintalan yg jauh2 tu...murah le tu kabel nye..kalo rapat2 dan keras kabel nye..insyaallah berkualiti..

    advan03
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 24
    Location : aku kat dalam almari..
    Job/hobbies : garu2 kepala..
    Registration date : 29/04/2009

    Re: CAT-5 Vs CAT-6

    Post by advan03 on Sun Sep 20, 2009 7:24 pm

    cat 6 kebalnya keras sikit.. sakit tangan nak pasang kat rj45... cat 5 lembut sikit.. senang nak pasang.. hehe!

    Intel2Core
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 75
    Age : 30
    Location : PJ
    Job/hobbies : Programmer (COBOL & UNIX)
    Registration date : 18/02/2009

    Re: CAT-5 Vs CAT-6

    Post by Intel2Core on Sat Sep 26, 2009 1:18 pm

    advan03 wrote:cat 6 kebalnya keras sikit.. sakit tangan nak pasang kat rj45... cat 5 lembut sikit.. senang nak pasang.. hehe!

    btol2..
    aku sokong..
    aku kena wat 100 keping cat 6..bengkak tangan..

    **sori TS, out topic sikit.

    Sponsored content

    Re: CAT-5 Vs CAT-6

    Post by Sponsored content Today at 5:50 am


      Current date/time is Wed Dec 07, 2016 5:50 am