Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Problem Router D-Link DI-524

    Share

    yuzafi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 37
    Registration date : 15/03/2009

    Problem Router D-Link DI-524

    Post by yuzafi on Wed Aug 12, 2009 9:26 pm

    Salam semua,

    Saya ada sedikit masalah di sini dan nak minta pandangan kengkawan semua.

    Saya baru tukar dari modem billion ke Riger,sebab suddenly modem billion saya direct connection ke internet ada masalah.
    ADSL stabil tapi takder internet connection.Sebelum nie,pakai bilion dengan D-link DI-524 memang takder masalah.

    Ok,saya pun tukar modem Riger yang TM bagi tue,then saya cuba link dengan router D-link DI-524,Internet boleh pakai,cuma masalahnya ialah ada sesetengah website mcm Maybank2u tue,bila kita login boleh masuk tapi,bila nak proceed ke funds transfers jer dia jadi hang..pusing-pusing sampai "done" tapi,takder apa keluar.Bila saya cabut router D-link tue dan buat sambungan internet dari Riger terus ke PC(autodial)takder masalah,semua ok.

    Adakah saya telah salah settingkan router D-link Di524 saya?Pasal sebelum nie,kontraktor yang pasangkan pada billion modem dan D-link router tue..sebenarnya,saya register akaun streamxy baru pasal pindah rumah dan sayang pulak dengan modem billion tue.Suddenly,sekrang dah rosak (tapi ADSL dia hidup dan stabil)tue yang menggagau pasang Riger nie..lepas tue ada masalah pulak

    Saya minta tolong kepada sesiapa yang ada pengetahuan dalam bidang ini.Saya dah jenuh pikir dan tak dapat cari penyelesaian.

    Terima kasih;

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: Problem Router D-Link DI-524

    Post by HelpDesK on Thu Aug 13, 2009 9:23 am

    Cuba la bagi detail skit apa setting pada modem dan router tu..ip address/subnet dan lain2 info

    reborn
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 75
    Location : kajang
    Job/hobbies : student
    Registration date : 17/05/2009

    Re: Problem Router D-Link DI-524

    Post by reborn on Fri Aug 14, 2009 4:48 pm

    klau DSL lampu stabil, means internet connection ok la tu..cuba check kat setup modem tu, myb ada ape2 setting..
    tk pun, ko g kat mudah.my, beli modem-router aztech yg 2nd hand..model 605EW..yg baru area rm130-140 je skrg..

    slalu yg problm kat modem screamyx..

    yuzafi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 37
    Registration date : 15/03/2009

    Re: Problem Router D-Link DI-524

    Post by yuzafi on Fri Aug 14, 2009 11:20 pm

    Salam,

    Rasanya saya dah re-check setting kat modem Riger..semuanya betul.Saya jugak dah call TM 100 dan operator kata setting WAN ialah menurut PPPoe dan bukan IP static atau dynamic.Tapi,still tak menjadi juga.Modem billion tue pulak tak tau apa rosaknya.Tapi,bila connect dengan line telepon,ADSL stabil..tapi takder connection.

    Kalau kita daftar streamyx dan dapat modem percuma Riger,adakah kita tak boleh tukar kepada modem lain? dan kalau tukar pulak internet takder connection.Nie yang pening sikit nie..kalau call TM100 tue macam cakap dengan orang yang tak tahu pulak..lebih baik tanya kat putera nie.

    Tq

    P/S:bercadang nak dapatkan modem router yang ada wireless dan 4 port,ada apa model sebagai cadangan?

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: Problem Router D-Link DI-524

    Post by HelpDesK on Sat Aug 15, 2009 2:47 am

    Yg simple dan kira mudah aztech la...

    yuzafi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 37
    Registration date : 15/03/2009

    Re: Problem Router D-Link DI-524

    Post by yuzafi on Sat Aug 15, 2009 10:56 am

    Salam,

    Ok,saya akan cari jenama Aztech..ada juga saya dengar orang kata blue thunder bagus.

    Tq

    Sponsored content

    Re: Problem Router D-Link DI-524

    Post by Sponsored content Today at 6:04 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 6:04 am