Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    cara2 penjagaan laptop..

    Share

    upin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 40
    Registration date : 14/03/2009

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by upin on Mon Aug 31, 2009 10:44 am

    ermm..tp klu kita cas bateri dgn cra on kn laptop untuk kgunaan len, bley ka gn cra ni??..ataupn ada kesan smpingn jgk kt bteri??..

    fotosintesis
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 5
    Registration date : 26/06/2009

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by fotosintesis on Mon Aug 31, 2009 1:07 pm

    gelombang elektrik slalu xstabil. so baik guna skali ngan bateri. pada rosak laptop aku rela rosak bateri lagi Laughing

    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 96
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by TJ-Ariff on Wed Sep 02, 2009 10:31 am

    haha... kan dah confuse.. macam2 jawapan dan pendapat diber, dan semua pendapat itu BETUL semua... he he Very Happy

    Apa yang dapat aku simpulkan disini, (tapi tak semestinya betul) ialah:-

    Tujuan buka beteri apabila menggunakan tenaga elektrik ialah untuk mengelakkan beteri "over charge" walaupun ia dilengkapi dengan litar kawalan tetapi tidak elok dalam jangka masa yang panjang.
    1) Jadi kita boleh menggunakan laptop tanpa membuka beteri dengan syarat, beteri tersebut tidak "full charge"
    2) Gunakan beteri apabila beteri telah "full charge" tanpa membuka plug kuasa pada socket tetapi power adaptor plug pada belakang laptop mesti dicabut.

    banyak kesilapan yang saya perhatikan ialah, pengguna tidak mencabut plug tersebut apabila selesai mengecas, ini akan menyebabkan kuasa dari beteri akan mengalir keluar ke power adaptor, jika ini berlaku, beteri anda tidak akan tahan lama.
    (dari pengalaman dulu)

    Ya, panas adalah satu faktor yang akan menyebabkan beteri dan HDD kita "out" jadi elakkan laptop dari kepanasan.

    Amalan menutup terus bekalan kuasa adalah AMALAN MAKRUH ! ..Razz
    Diboleh kan dengan bersyarat !.. apa syarat nye?
    syaratnya ialah sewaktu kita menutup bekalan kuasa tersebut, HDD kita TIDAK AKTIF.
    maksud tidak aktif ialah kita biarkan HDD tersebut didalam tidak buat apa apa, seperti menyalin dokumen, melayari internet atau apa2 la.

    Sebabnya korang carilah sendiri... Wink
    So itulah kesimpulan aku..

    Wassalam..


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by PELUKIS on Thu Sep 03, 2009 11:36 pm

    oo begitu...
    cerewet juga ye penjagaan dia...

    parangjiwa
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 34
    Registration date : 10/07/2009

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by parangjiwa on Thu Sep 10, 2009 5:17 am

    sebab itulah smpai skunk aku tak beli2 laptop lagi...dulu penah guner lama pun masa keja under company lama...selagi laptop ni tak gagah perkasa...aku cam susah sket nak beli..

    tp kalo nak tunggu di agagh perkasa..hmm..ntah biler...biler aku dh kena present2 on the move dan nak kena tunjuk demo onda move...ishk2..laptop member2 la jadik habuan...sian diorang....maybe nak kena beli jugak kot...tp nnt la...aku cari yg agak2 tahan sket..pasal aku ni kasar...Muahahaha....eh, iyer ker?.Muahahah...

    Gruntz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 44
    Registration date : 15/02/2009

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by Gruntz on Sat Sep 12, 2009 3:37 am

    kalau ada member engko nak pinjam, jangan kasik!

    semiey
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 3
    Age : 32
    Registration date : 12/09/2009

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by semiey on Sat Sep 12, 2009 10:40 pm

    Cool off je laptop tu pastu simpan dlm loker..komfim xrosak

    upin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 40
    Registration date : 14/03/2009

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by upin on Sat Oct 03, 2009 12:23 pm

    mengenai coolerfan...aku da bli coolerMaster NotePal B2, arganya dlm 120 hinggit bg aku mahal dh la tu..tp aku tgk cooler ni besa ja..fan cuma ada 2 ja...kcik2 plk tu..soklan aku..knp arganya agk mahal??..mgkin disebbkn kualitinya ka ataupn hanya mahal kt jenama ja??..tolg2..sbb trasa rugi laa plk aku beli..hehe

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 29
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by TOYSЯUS on Sat Oct 03, 2009 4:28 pm

    Mungkin specs dia bagus kot.
    Contohnya maybe fan speed dia laju.. airflow dia bagus.. noise tiada..

    Cuba bandingkan dengan specs coolerfan RM10.
    Kalau specs dia sama, maknanya brand dia lah yang dia jual. Hehe.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    upin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 40
    Registration date : 14/03/2009

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by upin on Sun Oct 04, 2009 2:40 pm

    ooo...spec dia aku tgk bgus jgk laa..mgkin fan dia x noise kut...bg korg brand apa yg korg rsa bgus utk coolerfan laptop ni??

    rossi8270
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 172
    Location : kL,Sepang,
    Registration date : 02/06/2009

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by rossi8270 on Sun Oct 04, 2009 8:40 pm

    aku nk tnyer..cmner care nk bukak laptop aku nih n brsihkan fan dier?
    model lptop aku pkai..dell inspiron 6400

    klau bleh bg la detail ckit n pntang larang smase bukak nih..rsau bro ...x pnh bukak lptop..stkt bikak tuka hdd n ram tu no prob..

    iznie
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 243
    Age : 31
    Location : BUMI ALLAH
    Job/hobbies : GIGIT KUKU
    Registration date : 07/10/2009

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by iznie on Thu Oct 08, 2009 11:16 am

    kan ader screw penutup kat kipas tu, bukak screw tu, pastu bersihkan la kipas dia...

    dah bersih, tutup balik...

    iznie
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 243
    Age : 31
    Location : BUMI ALLAH
    Job/hobbies : GIGIT KUKU
    Registration date : 07/10/2009

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by iznie on Thu Oct 08, 2009 11:24 am

    PELUKIS wrote:kalu gitu aku cuba amik teori desktop yang mengguna kan back-up bateri...
    back-up bateri on 24jam..

    jadi kalau gitu takde masalah kot bateri letak kat laptop time guna letrik...

    kalau ade risk rosak, mane satu nak pilih, rosak bateri ke rosak hdd..

    P/S; LAPAR....... AIR SIRAP......

    saya punya vostro, baru beli awal tahun 2009

    masa memula beli, bateri leh tahan 2 jam...

    sekarang, cuma boleh tahan satu setengah jam jerk...

    nape yerk??

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by PELUKIS on Fri Oct 09, 2009 9:34 pm

    tue kira ok la....
    bateri aku cas 24 jam...
    tapi leh tahan lima minit je....
    lagi sakit hati.....

    kae
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1436
    Location : Puchong
    Registration date : 16/02/2009

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by kae on Fri Oct 09, 2009 9:43 pm

    beli lah bateri baru..


    --------------------------------------------

    http://reviewstechnology.blogspot.com/
    http://percuma-mp3-download.blogspot.com/
    http://itwarez.via.my
    http://tinyurl.com/keretapercuma

    kubung
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 44
    Location : Hulu Kelang
    Job/hobbies : Ngadap depan PC
    Registration date : 18/03/2009

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by kubung on Sat Oct 10, 2009 2:50 pm

    beli le bateri 6 sell tahan lama Very Happy heheheh aku pakai netbook je bateri memang jimat giler sampai 8 jam leh tahan kadang2 aku dah pakai 2-3 hari pastu baru cas balik heheheheh Very Happy ...seeloknya jangan guna laptop time bateri tgh cas tu cepat kong hehehe Very Happy

    keroncong
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 17
    Registration date : 15/02/2009

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by keroncong on Sat Oct 10, 2009 9:51 pm

    PELUKIS wrote:tue kira ok la....
    bateri aku cas 24 jam...
    tapi leh tahan lima minit je....
    lagi sakit hati.....

    laptop lama aku langsung takleh detect bateri.... rabbit

    Sponsored content

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by Sponsored content Today at 6:10 pm


      Current date/time is Tue Dec 06, 2016 6:10 pm