Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    cara2 penjagaan laptop..

    Share

    kimyroll
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 21
    Age : 29
    Location : pocong
    Job/hobbies : sambung ekor beruang
    Registration date : 21/05/2009

    cara2 penjagaan laptop..

    Post by kimyroll on Wed Aug 12, 2009 7:49 pm

    kwn2 ad x cara2 penjagaan laptop supaya tahan lama..
    boleh jadi panduan utk kita semua..

    matagas
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 31
    Registration date : 26/04/2009

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by matagas on Wed Aug 12, 2009 8:36 pm

    Rujuk Sini

    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 96
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by TJ-Ariff on Thu Aug 13, 2009 9:49 am

    kimyroll wrote:kwn2 ad x cara2 penjagaan laptop supaya tahan lama..
    boleh jadi panduan utk kita semua..
    Salam.
    Dibawah adalah beberapa tip yang boleh diamalkan,

    1) Jangan guna laptop anda berlapik kan bantal atau tilam.
    2) Jauhkan dari sinaran matahari secara terus.
    3) Elakkan mengguna laptop ditempat yang berhabuk.
    4) Jangan tinggalkan sebarang cd didalam cdrom.
    5) Jauhkan dari external speaker
    6) Buka bateri bila anda menggunakan tenaga elektrik


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 29
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by TOYSЯUS on Thu Aug 13, 2009 10:02 am

    7) Jangan sentuh skrin.
    8) Guna screen protector.
    10) Guna keyboard protector.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    fiza_cute
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 664
    Age : 31
    Location : Pagoh
    Job/hobbies : jobless
    Registration date : 21/03/2009

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by fiza_cute on Thu Aug 13, 2009 10:21 pm

    jgn letak di laluan org..
    kang kene pijak org..
    hehe..cm aku..

    malaynux
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 138
    Age : 35
    Location : Negeri Cik Siti Wan Kembang
    Job/hobbies : Nyayi lagu - Tom tombak mak yong dedek
    Registration date : 25/03/2009

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by malaynux on Sat Aug 15, 2009 5:42 pm

    Bila guna adapter (Charger) tu jangan melintang (wayarnya) dilaluan orang (orang lalu lalang). Eg; bilik guru ke, pejabat ke.

    Kalau orang tersepak wayar tu, tertarik dan laptop blh jatuh ke simen.

    Rosak...

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 29
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by TOYSЯUS on Sat Aug 15, 2009 6:22 pm

    Ha'a.. Rosak simen tu..

    -
    Hmm, kalau rasa2 laptop tu panas lain macam je, cepat2 la bersihkan fan dalam laptop tu. Mungkin dah berhabuk.
    Kalau lambat bersihkan, mungkin lifetime akan jadi kurang. Dan laptop selalu hang.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by PELUKIS on Sat Aug 15, 2009 7:43 pm

    cam mane nak bersihkan kipas tu...
    kena buka bawah dia ke...
    sebab laptop aku bawah dia cepat panas...

    yang keyboard protector tu yang macam mane pulak..

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 29
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by TOYSЯUS on Sat Aug 15, 2009 8:55 pm

    Ha'a nak bersihkan kipas tu kena buka bawah dia.
    Sebelum buka tu PASTIKAN bateri dan cable dah dicabut, iaitu laptop dalam keadaan off.
    Tapi kalau laptop tu masih baru, tak perlu la bersihkan kipas tu.

    Oh ye, digalakkan guna cooler fan / pad untuk memberi pengudaraan yang sihat kepada laptop. :-)

    Keyboard protector tu dia macam plastik lutcahaya, made from rubber kot.
    Ni rupa dia:
    Spoiler:


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by PELUKIS on Sun Aug 16, 2009 2:05 am

    Oh ye, digalakkan guna cooler fan / pad untuk memberi pengudaraan yang sihat kepada laptop. :-)

    benda yang macam kasi kan laptop tinggi sikit kan.. pastu ade kipas ye...
    eagak berapa harga dia..

    myee
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 926
    Registration date : 18/04/2009

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by myee on Sun Aug 16, 2009 2:08 am

    mase mobo aku tengah RMA..tepakse pakai laptop tuh torrenting progress...luckily aku pakai zalman nc1000 cooler...pakai seminggu without off...maintain beb...berbaloi pakai nb cooler nih...

    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 202
    Registration date : 16/02/2009

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by sawi on Sun Aug 16, 2009 11:42 am

    PELUKIS wrote:benda yang macam kasi kan laptop tinggi sikit kan.. pastu ade kipas ye...
    eagak berapa harga dia..

    harga dari rm10 sampai la rm ratus2
    kalau ada bajet lebih, blh cari yang aluminium, lbh sejuk secara keseluruhan

    kalau bajet kurang, cari la yg fan besar, yg harga dlm rm20 ke atas
    kalau bajet takde, sama ada simpan dulu beli yg berbaloi terus, atau beli yg rm10~15, tp tahap efisyen kurang la.

    sollehudin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 190
    Age : 26
    Location : kl
    Job/hobbies : student/gaming
    Registration date : 22/02/2009

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by sollehudin on Mon Aug 17, 2009 5:35 am

    bungkus elok2 guna plastik itam..
    then simpan dalam kotak..selotape kemas2 kotak tu..
    komfom tahan lama..
    cewahh..ak gurau je..TS, jgan maree ek..

    1 gi yg org slalu tlpas pandang..
    x ttup suiz charger bile laptop dah dimatikan..
    kalau ad btey x pe la..ni untuk kes yg tanggal btri tdi tu..
    jangan la on laptop tu lama sangat..desktop x pe la..24 jam o x kesah..

    kimyroll
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 21
    Age : 29
    Location : pocong
    Job/hobbies : sambung ekor beruang
    Registration date : 21/05/2009

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by kimyroll on Wed Aug 19, 2009 7:40 pm

    sama2 kite menjaga laptop kite untuk kebaikan anak cucu bersama..hehe..

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by PELUKIS on Sat Aug 22, 2009 12:11 am

    contoh kalau kita cas bateri sampai 1 malam ade kesan sampingan tak..
    maksud aku bateri tu dah full, tapi dibiarkan..

    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 96
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by TJ-Ariff on Sat Aug 22, 2009 2:17 pm

    tidak menjadi masalah.

    Ini ada satu persoalan yang ditanya oleh anak aku,
    "Abah, kalau kita guna laptop direct ke punca elektrik, dan banyak orang kata kita kena buka beteri laptop tu, tetapi kalau tetiba elektrik tak ada, tak ker rosak HDD laptop tu, padam secara tetiba..?, boleh guna ker tip tu..?" scratch

    Haa.. korang jawab la... aku dah jawab dah, aku nak tengok jawapan korang..
    Sila sila la..
    cheers


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by PELUKIS on Sat Aug 22, 2009 4:33 pm

    kalu gitu aku cuba amik teori desktop yang mengguna kan back-up bateri...
    back-up bateri on 24jam..

    jadi kalau gitu takde masalah kot bateri letak kat laptop time guna letrik...

    kalau ade risk rosak, mane satu nak pilih, rosak bateri ke rosak hdd..

    P/S; LAPAR....... AIR SIRAP......

    melati
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 1
    Registration date : 21/08/2009

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by melati on Tue Aug 25, 2009 10:23 am

    toi2...hd rosak lg parah..alar dah tau batery dah full tutup ler power..dah low on blk..hehehe..

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by PELUKIS on Thu Aug 27, 2009 6:59 am

    en tj...
    ape jawapannya...

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by sheikomatic on Thu Aug 27, 2009 10:56 am

    aku try jawab..

    musuh utama bateri lithium ion ialah haba.. sebenarnya sebab disyorkan cabut bateri tu adalah untuk
    1. mengelakkan haba dari laptop tu sendiri
    2. mengelakkan repeated charging(kurang effect dier)

    yang penting sebenarnya sebab haba tu.. in fact tempat terbaik untuk simpanan bateri lithium ion
    adalah dalam peti ais/suhu 4C.. kalau simpan dalam suhu bilik/25C, bateri akan degrade
    lebih kurang 20% setahun.. kalau 40C(suhu normal dalam laptop), bateri akan degrade 35% setahun

    sebab tu la disyorkan cabut bateri, untuk elakkan haba..

    so jawapannye same jugak.. dari rosak hdd baik pasang bateri tu
    panas pun bateri tu biar la je la..nak buat macam mane..
    baik jaga hdd tu, lagi berharga tu

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by PELUKIS on Fri Aug 28, 2009 5:47 am

    000oooo...
    aku dah paham....

    aku nak selit sikit pertanyaan kat sini lah...
    boleh ke kita tukar mouse build in laptop...
    maksud aku dia punya left click... cam dah rosak je..

    Afrond
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 21
    Age : 25
    Location : Jap..Tgk IC dlu
    Job/hobbies : Student
    Registration date : 30/08/2009

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by Afrond on Mon Aug 31, 2009 4:58 am

    yeke...tp kan, xkan r dlm smggu smpi 5-6 kali blackout....

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 29
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by TOYSЯUS on Mon Aug 31, 2009 5:19 am

    Cop, hdd boleh rosak ke kalau off secara tiba-tiba? (cth tekan power button 5 saat, atau tutup suis terus..etc tanpa gunakan Shut Down.)??
    Huhu, sebab aku kadang2 kalau nak cepat aku malas nak Shut Down. Aku tekan power button 5 saat. Tak pun aku tutup suis terus.
    Dah lama aku nye pe'el tu. Tapi tak rosak2 plak hdd. Emm cuma data je la tak save..
    Tolong betulkan aku sebelum ketagih. Huhu.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    rupii
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 164
    Location : kawe anok qlate, REPEK city,
    Job/hobbies : tengok langit, bulan,bintang,n awan
    Registration date : 04/03/2009

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by rupii on Mon Aug 31, 2009 7:40 am

    sheikomatic wrote:aku try jawab..

    musuh utama bateri lithium ion ialah haba.. sebenarnya sebab disyorkan cabut bateri tu adalah untuk
    1. mengelakkan haba dari laptop tu sendiri
    2. mengelakkan repeated charging(kurang effect dier)

    yang penting sebenarnya sebab haba tu.. in fact tempat terbaik untuk simpanan bateri lithium ion
    adalah dalam peti ais/suhu 4C.. kalau simpan dalam suhu bilik/25C, bateri akan degrade
    lebih kurang 20% setahun.. kalau 40C(suhu normal dalam laptop), bateri akan degrade 35% setahun

    sebab tu la disyorkan cabut bateri, untuk elakkan haba..

    so jawapannye same jugak.. dari rosak hdd baik pasang bateri tu
    panas pun bateri tu biar la je la..nak buat macam mane..
    baik jaga hdd tu, lagi berharga tu

    tau laaaa lithium atom dlm group 1 nie mudah terbakar bila terdedah kpd pesekitaran..
    tapi bila jd bateri die dah jadi molecule yg stabil...
    n sifat diepun dah bru bah.....
    pada pendapat ambo(sy) haba bukan penyebab bateri labtop rosak...

    rupii
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 164
    Location : kawe anok qlate, REPEK city,
    Job/hobbies : tengok langit, bulan,bintang,n awan
    Registration date : 04/03/2009

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by rupii on Mon Aug 31, 2009 7:46 am

    ??????????? wrote:Cop, hdd boleh rosak ke kalau off secara tiba-tiba? (cth tekan power button 5 saat, atau tutup suis terus..etc tanpa gunakan Shut Down.)??
    Huhu, sebab aku kadang2 kalau nak cepat aku malas nak Shut Down. Aku tekan power button 5 saat. Tak pun aku tutup suis terus.
    Dah lama aku nye pe'el tu. Tapi tak rosak2 plak hdd. Emm cuma data je la tak save..
    Tolong betulkan aku sebelum ketagih. Huhu.

    pe'el ko nie xbaek untk kesihatan para labtop....
    sooo... kpd semua jng tiru pe'el 11? nie...hahahaha

    sila betulkan skiranya silap..

    Sponsored content

    Re: cara2 penjagaan laptop..

    Post by Sponsored content Today at 5:40 pm


      Current date/time is Sat Dec 03, 2016 5:40 pm