Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Share

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by sheikomatic on Sun Nov 01, 2009 5:35 pm

    Sampai sekarang masih belum ada notebook yang boleh lawan Asus K40/50AB..
    G110M tak boleh lawan 4570.. graphic card G120M ke atas je mungkin boleh..

    There's no point using DDR3 if the proc FSB is still 800MHz, and the proc base clock still 200MHz
    The thing that will improve is only UNNOTICEABLE saving in power consumption compared to DDR2
    Using DDR3 in notebook is completely just marketing gimmick..

    rusydi_10
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Age : 26
    Location : pj,selangor
    Job/hobbies : student
    Registration date : 06/08/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by rusydi_10 on Sun Nov 01, 2009 11:28 pm

    oic,.

    maknenye, if gune ram ddr3 with the proc FSB is still 800MHz
    and the proc base clock still 200MHz, performance die same ke ngan
    ram ddr2 yg k40ab gune?

    sory still xphm

    bali
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 1
    Registration date : 02/11/2009

    wei

    Post by bali on Mon Nov 02, 2009 10:06 am

    lenovo y450 kan dah smart...wt pe cri lain lg?

    maelcen
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Age : 31
    Location : sentul
    Job/hobbies : marketing
    Registration date : 24/03/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by maelcen on Mon Nov 02, 2009 11:55 am

    aku rasa asus lbh better then acer sbb warannty asus 2 years...

    rusydi_10
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Age : 26
    Location : pj,selangor
    Job/hobbies : student
    Registration date : 06/08/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by rusydi_10 on Mon Nov 02, 2009 4:11 pm

    bali wrote:lenovo y450 kan dah smart...wt pe cri lain lg?

    mmg la smart bali,.
    tp kalo spec die same je ngn laptop murah sket cam asus k40ab,
    bek amek asus je. lgpun, ramai kot da gune n rekomen yg asus lebih better.
    hmm papepun, ni 1 pelaburan, silap tgk, mnyesal tah sudah.

    bg aku, ok gak lenovo y450. aku pun tertarik,.
    aku dgr, die ade problem wireless.

    sape da gune lenovo y450 yg ade nvidia??
    bleh komen sket x??


    Last edited by rusydi_10 on Mon Nov 02, 2009 7:05 pm; edited 1 time in total

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by sheikomatic on Mon Nov 02, 2009 5:03 pm

    Ape spec Lenovo Y450 tu?

    Pakai GMA X4500, or G110M, or G130M??
    Free DOS, or inclusive Windows??

    Y450 je dah ada 3 jenis..
    RM2500(C2D T6600, GMA X4500) windows ori tambah dalam RM250~RM300
    RM 2700(C2D T6600, Nvidia G110M) sama jugak
    dan RM3700(C2D P8700, Nvidia G130M)

    semua lain2..

    rusydi_10
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Age : 26
    Location : pj,selangor
    Job/hobbies : student
    Registration date : 06/08/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by rusydi_10 on Mon Nov 02, 2009 7:03 pm

    sheikomatic wrote:Ape spec Lenovo Y450 tu?

    Pakai GMA X4500, or G110M, or G130M??
    Free DOS, or inclusive Windows??

    Y450 je dah ada 3 jenis..
    RM2500(C2D T6600, GMA X4500) windows ori tambah dalam RM250~RM300
    RM 2700(C2D T6600, Nvidia G110M) sama jugak
    dan RM3700(C2D P8700, Nvidia G130M)

    semua lain2..


    yg aku tgk 2 g model yg pkai C2D T6600, Nvidia G110M
    + free dos.
    ok x yg ni compare to asus k40ab?

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by sheikomatic on Mon Nov 02, 2009 8:31 pm

    tak boleh compare dah tu, harga dah lain..
    Asus K40AB baru RM2k, Lenovo Y450 dah RM2.7k..
    Even murah dari Y450, K40AB tetap lagi laju dari Y450..

    Kalau bajet dalam RM2.7k, ambik je Dell Studio 15..

    47th
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 194
    Age : 96
    Location : Petaling Jaya
    Job/hobbies : Pachik Cleaner
    Registration date : 09/06/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by 47th on Mon Nov 02, 2009 10:51 pm

    Untuk makluman semua, sekadar berkongsi ye, salah satu major distributor untuk Asus claimed diorg xbawak masuk k40ab da. Sebaliknya model ni digantikan dgn K50AB yg lcdnya lebih besar, tapi pada harga yg xjauh beza (xlebih rm2000) Smile

    Mengenai value utk pelaburan anda,untuk performance graphic pada laptop, boleh rujuk di sini.Kat situ siap ada benchmarking untuk certain game yg memerlukan kemampuan 'rendering' yg tinggi.

    Sekadar untuk berkongsi juga, laptop model k40ab dan k50ab ni dikatakan bateri dia cepat sgt abis. Tapi kalau bg saya, waktu main game, cabut bateri, cucuk adapter...layaannnn :p

    din_125
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 412
    Registration date : 24/06/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by din_125 on Tue Nov 03, 2009 7:13 am

    47th wrote:Untuk makluman semua, sekadar berkongsi ye, salah satu major distributor untuk Asus claimed diorg xbawak masuk k40ab da. Sebaliknya model ni digantikan dgn K50AB yg lcdnya lebih besar, tapi pada harga yg xjauh beza (xlebih rm2000) Smile

    Mengenai value utk pelaburan anda,untuk performance graphic pada laptop, boleh rujuk di sini.Kat situ siap ada benchmarking untuk certain game yg memerlukan kemampuan 'rendering' yg tinggi.

    Sekadar untuk berkongsi juga, laptop model k40ab dan k50ab ni dikatakan bateri dia cepat sgt abis. Tapi kalau bg saya, waktu main game, cabut bateri, cucuk adapter...layaannnn :p
    stuju2..
    lagipun kalau mcm k40ab tu ad 2 GC..
    1 4570
    n 1 lagi 3200
    jadi kalau nak buat kerja, nak save batery korang pakai la yg 3200 tu..
    pas tu klu nak hi pfomance tok main game pkai yg 4570..
    gerenti puas hati..

    rusydi_10
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Age : 26
    Location : pj,selangor
    Job/hobbies : student
    Registration date : 06/08/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by rusydi_10 on Tue Nov 03, 2009 10:57 am

    din_125 wrote:
    47th wrote:Untuk makluman semua, sekadar berkongsi ye, salah satu major distributor untuk Asus claimed diorg xbawak masuk k40ab da. Sebaliknya model ni digantikan dgn K50AB yg lcdnya lebih besar, tapi pada harga yg xjauh beza (xlebih rm2000) Smile

    Mengenai value utk pelaburan anda,untuk performance graphic pada laptop, boleh rujuk di sini.Kat situ siap ada benchmarking untuk certain game yg memerlukan kemampuan 'rendering' yg tinggi.

    Sekadar untuk berkongsi juga, laptop model k40ab dan k50ab ni dikatakan bateri dia cepat sgt abis. Tapi kalau bg saya, waktu main game, cabut bateri, cucuk adapter...layaannnn :p
    stuju2..
    lagipun kalau mcm k40ab tu ad 2 GC..
    1 4570
    n 1 lagi 3200
    jadi kalau nak buat kerja, nak save batery korang pakai la yg 3200 tu..
    pas tu klu nak hi pfomance tok main game pkai yg 4570..
    gerenti puas hati..

    bleh tukar2 ke??
    cane nk wat??

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by sheikomatic on Tue Nov 03, 2009 1:01 pm

    rusydi_10 wrote:

    bleh tukar2 ke??
    cane nk wat??

    PowerXpress.. boleh pilih nak guna GC apa, antara 3200 atau 4570
    3200 tu dah siap sedia dalam chipset 780G tu
    4570 pulak kad grafik tambahan..

    47th
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 194
    Age : 96
    Location : Petaling Jaya
    Job/hobbies : Pachik Cleaner
    Registration date : 09/06/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by 47th on Tue Nov 03, 2009 1:06 pm

    rusydi_10 wrote:

    bleh tukar2 ke??
    cane nk wat??

    Bro, klik sini untuk lebih info mengenai laptop ni Smile

    rusydi_10
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Age : 26
    Location : pj,selangor
    Job/hobbies : student
    Registration date : 06/08/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by rusydi_10 on Tue Nov 03, 2009 4:25 pm

    sheikomatic wrote:
    rusydi_10 wrote:

    bleh tukar2 ke??
    cane nk wat??

    PowerXpress.. boleh pilih nak guna GC apa, antara 3200 atau 4570
    3200 tu dah siap sedia dalam chipset 780G tu
    4570 pulak kad grafik tambahan..

    powerxpress??
    ni software kna cari n install sendri or mmg da ade dlm laptop 2??

    rusydi_10
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Age : 26
    Location : pj,selangor
    Job/hobbies : student
    Registration date : 06/08/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by rusydi_10 on Tue Nov 03, 2009 4:26 pm

    47th wrote:
    rusydi_10 wrote:

    bleh tukar2 ke??
    cane nk wat??

    Bro, klik sini untuk lebih info mengenai laptop ni Smile

    bro, xleh nk view la link 2,.
    just user yg berdaftar je,..

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by sheikomatic on Tue Nov 03, 2009 4:38 pm

    yup..notebook discussion memang hanya untuk user berdaftar..
    so daftar je la..

    aku pun guna Asus K50AB, setakat ni puas hati..
    Kalau tak silap aku, K40AB/K50AB dah guna processor QL-65, compared to QL-64 in old batch
    Speed sama, processing power sama.. yang beza mungkin hanya responsiveness

    47th
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 194
    Age : 96
    Location : Petaling Jaya
    Job/hobbies : Pachik Cleaner
    Registration date : 09/06/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by 47th on Tue Nov 03, 2009 6:34 pm

    Huhu ye ke.Saya mmg berdaftar. Yup,daftar je. Free. Kat situ banyak diorg discuss detail ttg laptop tu. Dari tips penggunaan biasa hingga ke overclock Smile

    upin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 40
    Registration date : 14/03/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by upin on Thu Nov 05, 2009 10:00 am

    salam...klu k40IN da 2 GC jgk ke?...sbb sya men game gna lptop ni kurg memuaskn ati laa..knp erk??...

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by sheikomatic on Thu Nov 05, 2009 3:42 pm

    K40IN guna Nvidia Geforce G102M.. G102M ialah onboard graphic

    Tidak semua motherboard/notebook yang tulis pakai GC Nvidia/Ati ialah dedicated card
    Contohnya Ati 3200/3300 dan Nvidia 9100M G/G102M..

    Sebelum beli pastikan jenis konfigurasi yang betul

    47th
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 194
    Age : 96
    Location : Petaling Jaya
    Job/hobbies : Pachik Cleaner
    Registration date : 09/06/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by 47th on Thu Nov 05, 2009 4:03 pm

    Yup. Sheikomatic bg satu note yg memang smer bakal pembeli notebook kena take note. Xsemestinya graphic dari ati atau nvidia menggunakan dedicated memory.

    Thats why nVidia GeForce G102M dilabel dlm 3rd class gpu compare dgn hd4570 (k40ab) yg berada dalam 2nd class category. Smile

    Upin, previously saya ada post mengenai bencmarking utk setiap mobile gpu. Check kat situ utk tahu/memahami lebih lanjut mengenai gpu laptop bro Smile

    kae
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1436
    Location : Puchong
    Registration date : 16/02/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by kae on Tue Dec 01, 2009 6:59 pm



    --------------------------------------------

    http://reviewstechnology.blogspot.com/
    http://percuma-mp3-download.blogspot.com/
    http://itwarez.via.my
    http://tinyurl.com/keretapercuma

    Sponsored content

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by Sponsored content Today at 6:01 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 6:01 am