Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Share

    rusydi_10
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Age : 26
    Location : pj,selangor
    Job/hobbies : student
    Registration date : 06/08/2009

    mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by rusydi_10 on Mon Aug 10, 2009 10:55 am

    halo,. aku nak mintk cdgan n pendapat pakar2 laptop kat cni. aku ade wat survey pasal 2 laptop ni. acer 4935g ngan asus k50in ni. dua2 memukau kot. hmm actually aku plan nak cari laptop yg bese2 je just utk wat assignment n kenkadang nak jugak bwk men game. so,spec due2 laptop ni hmpir same.
    cthnyer processor diorg Core 2 Duo T6500 2.1 GHz.
    ni sket perbezaan yg aku ingat.

    asus k50in; NVIDIA GeForce G102M - 512 MB
    500gb HD
    RM2799
    acer 4935g; NVidia GeForce G105 - 512 mb
    320 GB HD
    RM 2299

    n beberape persamaan n perbezaan lg la. xingat yg len.

    so, ape pendpt korg?? mane lg berbaloi n tahan lame?
    Very Happy

    chaer89
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 194
    Age : 27
    Registration date : 15/03/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by chaer89 on Mon Aug 10, 2009 11:52 am

    ikut ko la klo nk men game advadce amik asus la....sebab yang aku skang asus tgh top..hdd pon besar gak...ikut kemamapuan ko la..bjet ko bpe

    rusydi_10
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Age : 26
    Location : pj,selangor
    Job/hobbies : student
    Registration date : 06/08/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by rusydi_10 on Mon Aug 10, 2009 12:33 pm

    hmm sbnarnye bajet nak bawah rm3k. tp dapat lg murah pun lg baek.
    aku tgk due2 laptop ni spec cam same, wat pe amek mahal2 x.
    ke camne?? ape komen pasal graphic card diorg??

    Gateway
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 170
    Registration date : 04/03/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by Gateway on Mon Aug 10, 2009 12:49 pm

    amek je k40ab... berbaloi2 bawah 2k je... asus yang top tu bukan yang k40in, tapi k40ab

    rusydi_10
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Age : 26
    Location : pj,selangor
    Job/hobbies : student
    Registration date : 06/08/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by rusydi_10 on Mon Aug 10, 2009 1:11 pm

    ye ke asus k40ab lg top dr yg k40in??
    kalo tgk kat http://forum.lowyat.net/index.php?showtopic=931928&hl=hikari,
    k40ab gne processor AMD Athlon X2 QL64 2.1GHz.
    ok ke processor ni berbanding Intel 6500 2.1GHz??

    satu lg, k40ab gne gc ATI Mobility Radeon HD 4570 512MB VRAM.
    ok ke berbanding Nvidia Geforce G102M 512MB VRAM??
    komen sket.

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by sheikomatic on Mon Aug 10, 2009 2:09 pm

    AMD QL-64 lebih kurang je banding dengan T6500..
    4570 lagi bagus dari G102M dan G105M.. pasal jenis proc tu tak perlu la risau ..
    K50AB pun ada, screen besar sket, spec 100% sama K40AB

    din_125
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 412
    Registration date : 24/06/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by din_125 on Mon Aug 10, 2009 3:02 pm

    amik yg murah je..
    save bajet..
    klu amik yg amd tu ok je..
    cma cpt pnas skit..
    mmber ak ad 2 org yg pkai..
    so far ok je..
    ni ad sorang lagi nak beli mggu dpn K40AB tu..

    rusydi_10
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Age : 26
    Location : pj,selangor
    Job/hobbies : student
    Registration date : 06/08/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by rusydi_10 on Mon Aug 10, 2009 4:08 pm

    hmm maknenye k40ab pun da ok ek?? xnak ar amek yg k50ab
    sbb bsar sgt kot + berat lak 2,..
    ok,. still xyakin ngan amd la,..
    katenye amd cepat panas sket kan, so, laptop bleh jd xtahan lame la ek??
    x gitu?

    Gateway
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 170
    Registration date : 04/03/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by Gateway on Mon Aug 10, 2009 4:15 pm

    rusydi_10 wrote:hmm maknenye k40ab pun da ok ek?? xnak ar amek yg k50ab
    sbb bsar sgt kot + berat lak 2,..
    ok,. still xyakin ngan amd la,..
    katenye amd cepat panas sket kan, so, laptop bleh jd xtahan lame la ek??
    x gitu?

    memang la cepat panas, nama pun laptop, space dia kecik bang, isu overheat ni dah lama dah amd solvekan.. bukannya guna proc lama bang..

    p/s: agak2 ko la kenapa ASUS berani bagi warranty sampai dua tahun kat k40ab ni? tak ke rugi dia kalau asik laptop ni rosak je sebab panas...


    papepun saya mesti PILLEYYY ?

    rusydi_10
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Age : 26
    Location : pj,selangor
    Job/hobbies : student
    Registration date : 06/08/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by rusydi_10 on Mon Aug 10, 2009 4:31 pm

    haha betul gak ek. so, berbaloi la kalo angkat k40ab ni??
    pening2,.. haha 1 lg, xde masalah ke kalo bli yg dos nye??
    ari 2, mmber angkat yg free dos, n istall windows ok je.
    ade x kmungkinan jadi problem kat bhgian 2??
    sorry la byk xtau sgt pasal laptop.

    din_125
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 412
    Registration date : 24/06/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by din_125 on Thu Aug 13, 2009 5:36 pm

    rusydi_10 wrote:haha betul gak ek. so, berbaloi la kalo angkat k40ab ni??
    pening2,.. haha 1 lg, xde masalah ke kalo bli yg dos nye??
    ari 2, mmber angkat yg free dos, n istall windows ok je.
    ade x kmungkinan jadi problem kat bhgian 2??
    sorry la byk xtau sgt pasal laptop.
    free dos pon ok gak..
    save 200..
    tpi kadang2 ad gak bwt hal..x leh instal window..
    kna seting bios skit..
    jgan rsau la..wranty kan ad gi..

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by sheikomatic on Thu Aug 13, 2009 6:00 pm

    free dos pun takpe.. kebanyakan orang ingat, beli laptop/pc mesti nak kena ada OS..
    sebenarnya pc dan OS tu lain, asing2.. yang dah siap2 ada OS tu dah termasuk dalam pricing..

    pasal amd overheat tu tak payah la risau, sekarang dah takde masalah tu..
    compaq v3000 pakai intel pun load cecah 82C.. try undervolting processor tu, do it at your own risk
    aku dapat 13C temperature reduction, full load dari 82C ke 69C.
    boleh guna K10STATS or RMClock
    nak lagi sejuk, pakai cooler pad.

    mungkin K50AB cooling dier elok sikit, sebab saiz lagi besar so more space for ventilation maybe

    majoriti user takut nak pakai amd.. sampai dengar nama AMD pun dah fobia..
    yang pasti iklan dan promosi intel memang berkesan..

    rusydi_10
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Age : 26
    Location : pj,selangor
    Job/hobbies : student
    Registration date : 06/08/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by rusydi_10 on Fri Aug 14, 2009 5:33 pm

    K10STATS or RMClock tu software ke?
    camne nak undervolting processor?

    memito
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 231
    Registration date : 16/02/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by memito on Tue Aug 18, 2009 12:44 pm

    asus k50in bro...asus mmg terbaik la...2 tahun warranty..model baru pulak tu

    awi216
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 174
    Registration date : 02/03/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by awi216 on Tue Aug 18, 2009 5:45 pm

    baru2 ni jer aku baru belikan adik aku k50AB, memang berbaloi-baloi.. Kat kedah ni pun aku bleh dapat rm2200 je. Kat lowyat lg murah la kot. Bagi aku better beli yg free OS. Kat situ pun ko dah bleh jimat 2-3 ratus. Kalu nk install XP mmg problem sikit, tapi ko bleh follow tutorial yg kt link lowyat tu.

    Tp install vista pun ok. Takdak masalah. Aku try test game pun ok. Memang syok, yer la kan pakai HD4570. Nak main crysis pun bleh, cuma semua kena low setting la. Ok la tu kan. Screen lg jelas sebab guna style LED. Harga ntuk k40AB ngan k50AB sama, bezanya k50AB lg besar sikit. Aku nasihat kan ko beli la cooling pad skali. Kalu bleh amik la yg elok sikit, yang RM80 lebih.

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by sheikomatic on Tue Aug 18, 2009 7:11 pm

    rusydi_10 wrote:K10STATS or RMClock tu software ke?
    camne nak undervolting processor?

    yup.. dua2 tu software untuk undervolt processor..
    undervolt ni mengurangkan voltage yang digunakan untuk sesuatu kelajuan
    contohnya 2.0GHz pakai 1.1V, 1.6GHz, pakai 1.05, 900mhz pakai 0.9V
    dengan kurangkan voltage memang suhu turun banyak
    tapi bukan senang2 je boleh turunkan voltage..kalau terlalu low, BSOD

    seriously memang susah, process dier lebih kurang sama mcm nak oc
    so kalau kurang pengalaman, dinasihatkan pakai cara ternatif, pakai cooler pad


    ------------------------------------------------------------

    aku pun plan nak angkat asus K50AB ni
    gandingan AMD+ATI+FREEDOS tu la sebab K50AB murah..
    pakai 4570, boleh tahan la untuk light/medium gaming..

    K50IN proc bagus, tapi Nvidia G102M tu graphic integrated je
    walaupun performance kurang dari K50AB
    tapi pakai INTEL+NVIDIA+VISTA sebab tu la jadi mahal
    kalau takde masalah pakai AMD dan tak kisah, baik ambik K50AB..

    rusydi_10
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Age : 26
    Location : pj,selangor
    Job/hobbies : student
    Registration date : 06/08/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by rusydi_10 on Wed Aug 19, 2009 11:24 am

    ok,.. based kpd spec die, k40ab ok la utk game yg bese2.
    hm kat kedah dpt rm2200? kalo tgk kat lowyat, bleh dpt rm2k kot,.
    xpela da bli.

    awi216, alang2 bro da prnh bli, camne ngan wireless die, org kate problem sket.
    betul ke?

    mon678
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 503
    Age : 30
    Location : jb
    Job/hobbies : computer2....computer x habis2
    Registration date : 18/02/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by mon678 on Wed Aug 19, 2009 4:37 pm

    sheikomatic wrote:AMD QL-64 lebih kurang je banding dengan T6500..
    4570 lagi bagus dari G102M dan G105M.. pasal jenis proc tu tak perlu la risau ..
    K50AB pun ada, screen besar sket, spec 100% sama K40AB
    klau mcm tue Dell Studio 15 ok ar untuk game?emn.. Cool

    awi216
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 174
    Registration date : 02/03/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by awi216 on Wed Aug 19, 2009 5:33 pm

    rusydi_10 wrote:ok,.. based kpd spec die, k40ab ok la utk game yg bese2.
    hm kat kedah dpt rm2200? kalo tgk kat lowyat, bleh dpt rm2k kot,.
    xpela da bli.

    awi216, alang2 bro da prnh bli, camne ngan wireless die, org kate problem sket.
    betul ke?

    Problem wireless..?? Tak tau la sngat. Tp setakat 3 hari aku surf ngan wireless kat rumah aku, ok jer. Takdak problem pun.

    din_125
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 412
    Registration date : 24/06/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by din_125 on Thu Aug 20, 2009 9:44 pm

    rusydi_10 wrote:halo,. aku nak mintk cdgan n pendapat pakar2 laptop kat cni. aku ade wat survey pasal 2 laptop ni. acer 4935g ngan asus k50in ni. dua2 memukau kot. hmm actually aku plan nak cari laptop yg bese2 je just utk wat assignment n kenkadang nak jugak bwk men game. so,spec due2 laptop ni hmpir same.
    cthnyer processor diorg Core 2 Duo T6500 2.1 GHz.
    ni sket perbezaan yg aku ingat.

    asus k50in; NVIDIA GeForce G102M - 512 MB
    500gb HD
    RM2799
    acer 4935g; NVidia GeForce G105 - 512 mb
    320 GB HD
    RM 2299

    n beberape persamaan n perbezaan lg la. xingat yg len.

    so, ape pendpt korg?? mane lg berbaloi n tahan lame?
    Very Happy
    woi..ko ni apai ek?
    siot lu..asal x ckp awal2..

    myee
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 926
    Registration date : 18/04/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by myee on Thu Aug 20, 2009 11:39 pm

    dua2 nampak bagus....pilih mane yang berkenan jerrr..

    p/s of course korang mesti pilih asus nyerrr lol!

    maelcen
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Age : 31
    Location : sentul
    Job/hobbies : marketing
    Registration date : 24/03/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by maelcen on Mon Aug 31, 2009 12:47 pm

    ok bro..kat aku bnyk k40ab...klau korang nk PM aku k..aku leh ejast harga kat korang..harga jualan rm1999

    maelcen
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Age : 31
    Location : sentul
    Job/hobbies : marketing
    Registration date : 24/03/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by maelcen on Mon Aug 31, 2009 12:52 pm

    sheikomatic wrote:
    rusydi_10 wrote:K10STATS or RMClock tu software ke?
    camne nak undervolting processor?

    yup.. dua2 tu software untuk undervolt processor..
    undervolt ni mengurangkan voltage yang digunakan untuk sesuatu kelajuan
    contohnya 2.0GHz pakai 1.1V, 1.6GHz, pakai 1.05, 900mhz pakai 0.9V
    dengan kurangkan voltage memang suhu turun banyak
    tapi bukan senang2 je boleh turunkan voltage..kalau terlalu low, BSOD

    seriously memang susah, process dier lebih kurang sama mcm nak oc
    so kalau kurang pengalaman, dinasihatkan pakai cara ternatif, pakai cooler pad


    ------------------------------------------------------------

    aku pun plan nak angkat asus K50AB ni
    gandingan AMD+ATI+FREEDOS tu la sebab K50AB murah..
    pakai 4570, boleh tahan la untuk light/medium gaming..

    K50IN proc bagus, tapi Nvidia G102M tu graphic integrated je
    walaupun performance kurang dari K50AB
    tapi pakai INTEL+NVIDIA+VISTA sebab tu la jadi mahal
    kalau takde masalah pakai AMD dan tak kisah, baik ambik K50AB..




    ko dah angkat ker K50AB??berapa ko dpt??
    aku ada K50AB leh bagi harga rm1940 kos aku hntr rm10...camne??
    minat pm jer

    rusydi_10
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Age : 26
    Location : pj,selangor
    Job/hobbies : student
    Registration date : 06/08/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by rusydi_10 on Sun Nov 01, 2009 3:41 pm

    aku xbli lg la,..
    wat mase skrg ni, survey2 je dulu,..
    hm latest survey aku, lenovo y450 yg ade nvidia lak cm terbaek lak.

    lgpun aku tgk, laptop ni da pakai 2gb ddr3.
    performance lg mantap kot

    ape komen korg?

    rusydi_10
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Age : 26
    Location : pj,selangor
    Job/hobbies : student
    Registration date : 06/08/2009

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by rusydi_10 on Sun Nov 01, 2009 3:53 pm

    1 lg soklan,..pasal graphic card.

    mane lg ok:
    nVidia GeForce G110M or ATI HD 4570??

    mintk tlg komen k

    Sponsored content

    Re: mane ok?? [acer 4935g @ asus k50IN]

    Post by Sponsored content Today at 4:25 am


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 4:25 am