Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    EGnet connection

    Share

    mrRemz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 108
    Registration date : 03/03/2009

    Re: EGnet connection

    Post by mrRemz on Fri Sep 25, 2009 9:43 am

    aku nak minta tolong ngan smua taiko network ni. sebab aku perlu settlekan problem ni paling lewat hujung bulan ni. Kat tpt aku ni dah takder org terrer lagi. dah habis dah. Kalau ader sesaper yg penah buat sambungan espkb dgn steamix ni... minta tolong sharekan ilmu yang ada.

    arulsr
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 139
    Location : KL - N9 - MLK
    Job/hobbies : IT Specialist
    Registration date : 16/02/2009

    Re: EGnet connection

    Post by arulsr on Sat Sep 26, 2009 11:14 am

    susah sgt ko mintak jela aku dtg..hehehe

    mrRemz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 108
    Registration date : 03/03/2009

    Re: EGnet connection

    Post by mrRemz on Sat Sep 26, 2009 1:01 pm

    ko nak datang ker? kalau kat sarawak ko sanggup ker?

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: EGnet connection

    Post by ayoi on Sat Sep 26, 2009 3:21 pm

    nanti ko send diagram network kat aku di ayoi.putera@gmail.com dan pakar lain bagi dia tengok.. kite sesama solve.
    sila bagi tau model router.. swicth pc client os

    dkt page 1 aku dah link camner nak set multi ip tapi mungkin x jalan jika router cable setting lom settle lagi


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    mrRemz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 108
    Registration date : 03/03/2009

    Re: EGnet connection

    Post by mrRemz on Sun Sep 27, 2009 9:37 am

    Bro Ayoi.... aku dah emailkan diagram tu. Dalam format mic. word. Selain tu aku nak tanya... tapi aku rasa utk pengetahuan newbies mcm aku jugak. Load Balancer tu apa? software ke device?

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: EGnet connection

    Post by HelpDesK on Sun Sep 27, 2009 10:03 am

    Kalau ada firewall seingat aku boleh tambah terus static route egnet dlm firewall tu.. kalau tak de kena la guna multi wan router untuk memudahkan. Pe pun aku dah siapkan network diagram tu ..


    mrRemz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 108
    Registration date : 03/03/2009

    Re: EGnet connection

    Post by mrRemz on Sun Sep 27, 2009 12:27 pm

    o.k aku dah faham ttg fizikal connection tu. Yang aku masih tak faham ttg. mcm mana dan kat mana nak masukkan semua IP dan DNS utk:

    1. WAN 1
    2. WAN 2
    3. MULTI WAN
    4. WORKSTATION... Yang ni aku tau. Kalau tak silap kat properties networkkan? kalau salah tolong betulkan.

    mrRemz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 108
    Registration date : 03/03/2009

    Re: EGnet connection

    Post by mrRemz on Sun Sep 27, 2009 12:28 pm

    Lupa pulak.... LOAD BALANCING TU APE yer?

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: EGnet connection

    Post by HelpDesK on Sun Sep 27, 2009 5:26 pm

    IP dns tu mmg ada tpt nak letak bila ko configure router.. kalau ko masih blur lagi nak buat.. let we do remotely.. setkan device sekurangnya streamyx via multi wan router tu.

    mrRemz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 108
    Registration date : 03/03/2009

    Re: EGnet connection

    Post by mrRemz on Sun Sep 27, 2009 5:43 pm

    masalahnya router tu ada kat office client company. esok aku akan pegi situ. aku rasa lebih baik ko beri penerangan jer. kat mana dan macam mana nak config kan router tu. thank's a lot for support. kalau boleh aku nak semua knowledge ni sebelum aku turun site esok.

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: EGnet connection

    Post by HelpDesK on Sun Sep 27, 2009 5:54 pm

    padankan ikut kesesuaian network.. terutama LAN user... kalo ko tgk diagram tu.. LAN user kena ubah sbb dua network address berada di atas

    mrRemz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 108
    Registration date : 03/03/2009

    Re: EGnet connection

    Post by mrRemz on Sun Sep 27, 2009 8:31 pm

    maksudnya aku hanya perlu tukar ip kat pc jer ke? tukar semua jadik static ip? MULTI WAN ROUTER ni dia auto setting ke ni?
    ko ada ym tak? kalau ada ym malam karang. ko ada masa free tak?

    arulsr
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 139
    Location : KL - N9 - MLK
    Job/hobbies : IT Specialist
    Registration date : 16/02/2009

    Re: EGnet connection

    Post by arulsr on Sun Sep 27, 2009 10:10 pm

    mrRemz wrote:ko nak datang ker? kalau kat sarawak ko sanggup ker?

    bleh je kalo ko sudi jemput aku..
    hehe..upah pegi sane kire ok la..job aku kat sane pun lambat lagi nk stat..

    mrRemz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 108
    Registration date : 03/03/2009

    Re: EGnet connection

    Post by mrRemz on Mon Sep 28, 2009 2:15 pm

    helpdesk ko beri aku hp no. ko cuba buat remote. aku dah try masih tak boleh. PC dah on. IP utk streamyx : 10.160.24.67 subnet mask : 255.0.0.0 D.Gateway: 10.1.1.111
    DHCP SERVER: 10.1.1.111 DNS Server: 202.188.13.3/ 202.188.1.5

    skrg aku kat site. makasih


    contack aku 019-8799856.

    olee
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 191
    Location : Lahad Datu, SABAH
    Job/hobbies : Pejabat Kesihatan/PC Installations
    Registration date : 18/07/2009

    Re: EGnet connection

    Post by olee on Mon Sep 28, 2009 3:51 pm

    waa.. tmp sy d pejabat kesihatan lahad datu, egnet dengan streamyx dengan eskb telah di gabungkan dalam satu router, sbb para IT telah pasang firewall,, sy pun kurang faham sistem leh combine mcm tue...

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: EGnet connection

    Post by HelpDesK on Mon Sep 28, 2009 5:54 pm

    Kalau ada firewall , boleh cucuk kat port firewall tu dan buat interface + add static route

    olee
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 191
    Location : Lahad Datu, SABAH
    Job/hobbies : Pejabat Kesihatan/PC Installations
    Registration date : 18/07/2009

    Re: EGnet connection

    Post by olee on Tue Sep 29, 2009 2:05 pm

    ooo... mcm tue.. patutla leh kongsi kongsi online Shocked Shocked hanya egnet nie banyak d blok sperti mendownload hehe... akhirnya guna streamyx, buat static ip kat pc baru dapat streamyx, sebelum tue egnet teruss..

    mrRemz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 108
    Registration date : 03/03/2009

    Re: EGnet connection

    Post by mrRemz on Fri Oct 02, 2009 11:08 am

    GI Joe.... betul ke dapat kombine? Sapa ICT Head kat situ?

    olee
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 191
    Location : Lahad Datu, SABAH
    Job/hobbies : Pejabat Kesihatan/PC Installations
    Registration date : 18/07/2009

    Re: EGnet connection

    Post by olee on Fri Oct 02, 2009 12:18 pm

    mrRemz wrote:GI Joe.... betul ke dapat kombine? Sapa ICT Head kat situ?

    bole tuan combine, kalau nak guna egnet, mohnet buat static ip gitu jugak mo guna streamyx samada auto atau static tue router Dlink ok hehe... yg pasang firewall tue adalah beberapa pegawai IT dari Jabatan Kesihatan Negeri Sabah dgn IgTN (silap tulis, ndak pasti the proper) company dari KL.. sini wifi Dlink

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: EGnet connection

    Post by HelpDesK on Fri Oct 02, 2009 5:09 pm

    Ape lagi...try la duplicate routing table tu.. kalau dapat la

    olee
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 191
    Location : Lahad Datu, SABAH
    Job/hobbies : Pejabat Kesihatan/PC Installations
    Registration date : 18/07/2009

    Re: EGnet connection

    Post by olee on Tue Oct 06, 2009 7:48 am

    HelpDesK wrote:Ape lagi...try la duplicate routing table tu.. kalau dapat la

    bro cip., hehe... mohon maaf kalau sy kurang silap,, apa yg di duplicate bro... leh bagi contoh TQ.. bro cip

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: EGnet connection

    Post by HelpDesK on Wed Oct 07, 2009 2:10 pm

    duplicate cara dia buat setting tu.. contoh add route static @ ip interface ape2

    Sponsored content

    Re: EGnet connection

    Post by Sponsored content Today at 8:29 pm


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 8:29 pm